Thursday, 20 May 2010

Dah larut malam…..

Dah pukul 11.30 malam and I masih kat depan komputer. The Little Misses nak bawak karipap esok for lunch at school and bila I checked my magic freezer, dah habis stock karipap. So sambil2 masak dinner tadi, sambil tu lah I masak inti and uli dough, sampai pukul 10.30 tadi, baru lah habis kelim karipap nak penuhkan balik supply yang dah dwindling tu. Lambat betul I mengelim tadi sebab sambil kelim, sambil tengok TV, manalah tak lama kan!Punyalah rajin ibu mithali ini membuat karipap kan, hahahahaha….  Cukuplah supply untuk 5 kali lunches for The Little Misses :-)

Malam ni I malas nak masak sebab tengah hari tadi dah makan berat (leftover masak lemak from last nite :-)), so I goreng kan chicken nuggets and chips for The Little Misses and I buat jemput2 udang for me :-). Masa I tengah geledah freezer mencari karipap tadi, I terjumpa frozen kuah kacang (but tak tau lah dari zaman bila!). I pun goreng tahu sikit and buat rojak sempoi yang tak cukup bahan. So far, masih lagi tak sakit perut sebab makan kuah kacang yang dah berzaman dalam freezer tu, wehehehehe… Every time I dah masuk simpan cooked food dlm freezer tu, baru lah I teringat nak tulis date kat atas bekas tu. But since malas, terus lah tak buat. Tu yg tak tahu berapa lama kuah kacang tu dah tersimpan dlm magic freezer tu, hehehehe…

IMG_3176

IMG_3181

Rojak sempoi tak cukup bahan :-). Kuah kacang tu still rasa macam kuah kacang so I guess it was still ok lah kan, hikhikhikhik…..

22 comments:

Aida Rezuan said...

LG,

Hmm.. kalo beku rasanye no prob kot.

* kalo sakit perut tuh.. memang sah la walopon beku, still tak elok ye :D

kak tyea said...

amboi cik kak..rajinnya dia..hehe..about kuah kacang tu, saya rasa takkan sakit perutlah,almaklumlah perut kita yang dah dewasa ni ada extra protection sikit..sikit2 tu boleh lagilah kiranya..haha..tapi kalau sakit juga, apa boleh buat. Maksudnya dah cukup berkurunlah namanya tu..

Ann said...

tak cukup bahan pun, nampak sedap tu...

T said...

at least you knew it was kuah kacang. I sometimes belek-belek stuff in the freezer just to figure out what on earth that I'm looking at. hahaha. especially, most of my kuah/sauce warna merah. ingat pasta sauce, sekali defrost jadi chili. hehe

kak ina kl said...

salam lg..semua sehat harapnya..sejak dah kertu ni..klu mkn lauk semalam..selalu sakit perut..

azieazah said...

Kuah kacang tu kalu kering, boh lak dalam frozen memang ler tahan lama. Ada yang berbulan pun masih ok. Don wori lah, anggap jer perut Min perut kebal. hehehehe

ain said...

kita ni sekelab la min, selalu stock leftovers dr ntah zaman2 bila agaknya. till now akak msh ada lagi kuah kcg n serunding raya tahun lepas. akak pulak mmg terigt nak letak date kat tupperware2 tu.klu2 rasa lapar yg terlampau tgh2 mlm tu, cari jelah dlm freezer,defrost n bedal. teruk tak ek peel cam ni. nasib MIL x de, klu tak, sian dia tengok anak dia asik kena mkn 'frozen' food memanjang.hehe

Sally said...

eh..sama lah kita..I buat sardin roll kulit karipap..untuk anak dara punya pot luck kat sekolah agama hari ni..memula ingat nak masak spagethi..tp malas lak nak keluar pergi beli tomato puree..last bantai jer apa yang ada..

Mira Marlena said...

Rajin betul super mom ni...siap rojak dan sebagainya!!! By the way lauk masak lemak Kak Min sungguh vogue la..contra dgn periuk tu..(shantek la periuk tu, post satu kat sini boley? :P)

Memang cute kan kalau all the spices diletak dlm mini bottles like yours? Hm...If only my house have enough cabinets..boleh stok banyak2 spices! Ahaks!

mrs.ecam said...

ghajinnyer...ghajinnyer...ghajinnyer....2 jek aku mampu ckp...uhuuuuuuuu

indahhouse said...

salam kak,
teringin nak tengok magic freezer kak LG. camana rupanya sehingga hati saya pun melompat2 teringin satu. hihihi.
Dah lama tak pekena rojak mamak.. :)

lemongrass said...

Aida,
Sampai pagi ni tak sakit perut so ok la h tu kan, hahahaha...

Tyea,
I rasa kuah kacang tu tak sampai setahun lagi kot so tu yg perut ok aje kan. Kalau duduk M'sia lama2, memang perut akan kebal sbb makan mcm2 kat gerai tepi jalan kan, hehehe ;-)

Ann,
I suka klu ada telur rebus n timun n mee, jadi rojak mee, lagi sedap rasanya for my tekak :-)

T,
Muahahahaha.... itu yang kadang2 hajat hati nak makan pasta but once you've defrosted the mysterious thing, terus tukar jadi nasi lemak with sambal ye! :-P

Kak Ina,
Habis lah I klu tak dpt makan lauk semalam sbb memang dah routine we all makan leftovers masa lunch, hehehe...

Kak Azie,
My hubby pelik sikit, dia kalau benda tu dah lama sgt dlm freezer frozen, dia takut nak makan. I pulak, bantai aje as long as tak sakit perut lah. Mmeang perut Jawa ni lebih kebal dr perut Mat Saleh tu :-)

Kak Ain,
itu lah gunanya ada freezer kan, untuk stock makanan for so many months, hahahaha...
My MIL pun akan terkejut tengok my freezer sbb penuh dgn leftover food :-)

Sally,
you tidur pukul berapa malam tadi? I suka karipap sardin/sardin roll tp my kids tak suka tu yg kena buat inti kentang, hehehe.

Mira,
Mana ada rajin, I buat rojak sbb terjumpa kuah kacang tu and then tinggal goreng tahu aje, hehehe.
My spice rack is 3 tingkat, tu yg boleh letak mcm2 even though the bench area for it is small :-).

Mrs. Ecam,
tak lah rajin mana, hehehe

lemongrass said...

Indah,
Nanti lah 1 day I ambik gambar my freezers so boleh you all tergolek pening tengok mcm mana penuh dgn isi they are. Segala benda i sumbat dlm tu, hahahah...

arapink said...

mmg rajin benor mummy ni...sambil kelim karipap, sambil tgk tv. ara sampai umur dah 30 tahun ni tak reti kelim karipap...huhuhu

wpon mak ara tokey karipap, tapi anaknya ni tak reti kelim karipap..huhhhh...malu jerk... mkn jer pandai...hehehhe

yan68 said...

Rajin nya u buat karipap..Akak selalunya tunggu mak dari kampung datang baru buat..Selalu kena perli dgn hubby..Rasanya senang beli stock yang frozen tu...Pe2 pun congrats kat LG,mmg ibu mithali...

Kniedaz said...

kalau tak berubah rasa, bau dan warna ok lagi la tu ..hehe..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum tuan rumah.. :)

hmmm... sodap siot nampak rojak cucur ni... nani pun kalau wat cucur udang.. mesti nak cicah ngan kuah kacang.. baru namanye orang utara... hahahahaha... lagi2 kalau dapat cucur kembong a.k.a cakoi tu.. cicah ngan kuah kacang.. huhhh.. mesti sedap :)

SJB said...

Biar pun tidak cukup bahan yang penting jadi hehehe.

Zaitun said...

Perut kak Zai enjin lama kalau salah makan dah meragam, lainlah yang muda2 makan apa2 pun boleh.

Tak perlu cukup bahan janji jadi dan sedap.

rainoserez said...

i suka mkn karipap dgn nasik lemak buat lauk, esp karipap pusing.. hmmm.. rangup mcm ikan bilis! hehee..

lemongrass said...

Ara,
I ni pun tau kelim karipap sbb duk overseas, kalau tak, rasanya memang lah 'malas' nak belajar :-). Anak tokey karipap lah best. Tinggal call Mak aje bila nak makan karipap, hahahaha

Kak Yan,
kat sini ada jual karipap frozen tu tapi I malas pulak nak beli sbb I pun boleh buat and tak lah susah sangat, hehehe....

Kniedaz,
kalau sampai sekarang pun masih tak sakit perut tu, either perut I kebal or memang still ok lagi lah, hahaha....

Nani,
I dah laam sgt2 tak makan cakoi tu. Dulu2 masa dia baru2 femes kat tempat I, setiap kali pergi pasar malam, mesti beli and makan sampai puas, hahahaha....

SJB,
memang betul tu! As long as it's sedap for us, that's what's important kan :-)

Kak Zai,
Samalah mcm my Mak, perut dia pun senang meragam kalau makan benda2 yg dah lama or kat some kedai ni :-)..

Raino,
sesap ye? I tak pernah cuba pulak sebab bila dah masak nasi lemak, memang malas dah nak buat benda lain, hahahaha....

Is said...

salam kak, dah lama kak LG dok sebut pasal magic freezer tu, teringin nak tengok...snap sekali gambar freezer tu...hehehe...