Tuesday, 11 May 2010

I’m in love with a box!

Miss 11’s finished her first part of the test today. They had English Convention and Writing papers. Esok is the Reading paper and the 2 Math papers on Thursday. NAPLAN ni baru tahun ni the government do it nationwide and standardised. Sebelum ni, Miss 11 dah pernah sat similar test in Year 3 and Year 5 but I think each state has their own special test tak silap. Dah standardised sekarang ni dah better lah kan. At least we can find out how our kid fares compares to the other kids in the whole of Australia :-). Next year will be Miss 6’s turn pulak with the test, hehehe…

Since The Other Half dah terbang ke Darwin, I pun masak lah lauk melayu yang dah laaaaamaaaaaa sangat2 I tak makan. Ikan masak asam pedas! The Other Half tak suka ikan masak gulai or asam or kari ni. He only likes fish western style or deep fried dengan kunyit and garam, hehehe. Masa balik M’sia hari tu pun I lupa nak makan benda ni. Tadi I beli ikan mackerel steak semata2 nak masak asam pedas ni!

I guna resipi Jun tapi I ambik kat MyResipi. Ini link dia kalau ada yang termeleleh air liur tengok asam pedas I ni, hahahaha. Nampak macam ayam aje kan, hehehe….

Ini lah my asam pedas (ambik gambar dalam buah hati baru I, Mr. Light Box, muahahahaha). I sungguh lah sudah jatuh hati dengan Mr. Light Box itu!!!!!!! Kalau boleh, segala benda I nak letak dalam box itu (including Miss 6 and Miss 11, muahahahaha). Kalau letak I dalam tu, you rasa makin nampak cerah and flawless tak kulit I ini? wakakakakaka…….

IMG_2982

Gambar jauh…

IMG_2979

Gambar dekat…..

I letak cardboard as the background in the light box, so tu yang boleh tukar2 kaler ikut mood I. Tapi I cuma ada cardboard kaler light blue, light green, mustard yellow and white aje (so far :-)). Bila I dah bosan dengan all these colours, I can buy new cardboards! :-D.

Sebab most of my plates and bowls semua putih aje, I think background kaler lain2 baru lah nampak lagi berseri kot? Either I tukar the cardboard or beli pinggan mangkuk baru yang berbagai kaler. Which one is more fun you think? (I know which one will be more fun for me! hehehehe).

39 comments:

ibu,mommy,mom... said...

hihihi:)
Tolong ajar buat Lightbox tu please?

lemongrass said...

Ibu,
I ada bagi link di akat my previous entry. Ni link dia http://digital-photography-school.com/how-to-make-a-inexpensive-light-tent.
Senang aje nak membuat nya you, hehehe...

JaJa'Z said...

kak LG; bab nak masukkan the little misses dlm light box yg tak tahan tu..hehhhehe..miss 6 baru masuk kan kepala je dah terus penuh light box tu..hehheheh

zarin said...

ish i pun dah jatuh hati tengok gambar you dalam lightbox nih...cantik and buat laaagi meleleh leleh air liur tau!
eh, beli lah pinggan mangkuk baru kaler light blue ke, pink ke..aduss comel la :D

mamiaudrey said...

hi LG

Ari ni very rare tau i dpt log in waktu mlm slalu nya during off hours. I did my hsewk mcm lipas kodong and my baby girl is on her best behaviour watching tom & jerry cd. Amboi sedap nya asam pedas tu, kalau hubby u tak suka masak asam pedas tu i paham lah sal mat saleh kan but my hubby ni org melayu asli tak suka mkn asam pedas u uelik tak! kalau i mengidam nak mkn i will go umah my sister untuk lepaskan geram.

lemongrass said...

Jaja,
mana lah tau kan, kalau I berjaya masukkan diaorang dlm light box tu, nanti gambar2 diaorang sure jadi tersangat lah cantik nya.
I sumbat2 kan aje diaorang tu kasi muat, hikhikhik...

Zarin,
uish, best nya, ada orang suruh I bershopping gi beli pinggan mangkuk yg kaler maler, hahahhaa

Mamiaudrey,
Best kan kalau dpt your 'me time' at home and the kids senyap aje tak kacau kita :-)....
Your hubby mesti masa kecik2 tak biasa makan asam pedas ye? tu yg dia tak suka asam pedas?

ain said...

akak pun lama x mkn asam pedas. tu hari buat asam pedas, siap buat lebih2, so boleh masuk freezer!!

akak rasa kan, klu min beli pinggan mangkuk kale2 lagi ler cantik!!hihi

rainoserez said...

light box tu cantik, gambar pon cantik, dan lagi lagi lah nmpk sedap! hehee..
ikan tu memang nmpk mcm ayam, i tot ur light box pon bleh buat magic mcm ur magic freezer, heheh.. :p

FairyLilly said...

Lawak la LG ni...in love with the box or kemaruk with the box sampai litte missies pun you nak masukkan dalam box tu...Nampaknya you kena cari bigger box hehehe. Betulla ikan tu nampak cam ayam pulak...texture dia kot. Apa2 pun your asam pedas tu tatap mengancam dari jarak jauh atau dekat. Respect n saspek dgn u ni...bersungguh-sungguh dengan photography ni. Berminat juga nak cuba..tapi kena kumpul duit dulu la nak beli dslr tuh hehehe, you tak nak sponsor I ke ;)..takpun buatlah contest hadiah dslr hahaha

S.u.F.e.E said...

Asm Kak LG

err... mcm dah jatuh chenta juge jer... tp dengan bowl tu.. mahal tak? hihi

lemongrass said...

Kak Ain,
Freezer Akak pun mcm freezer I jugak ye, magic? hehehe..
I part2 shopping pinggan mangkuk ni amat lah sukaaaaaaaaa nya :-)...

Raino,
hahahaha... yg magic kat rumah ni cuma freezer aje ;-).I think sbb isi ikan tu chunky, tu yg nampak mcm ayam kan :-)

Fairylily,
kalau I buat contest hadiah DSLR, mau I kena pelangkung dgn my hubby nanti, hahahahaha.. Terus dia suruh I tidur dlm ight box aje hari2!
Sebab dah ada DSLR tu lah yg I bersungguh2 ambik gambar, kalau tak nanti, jadi tukun aje, hehehe

Sufee,
Salam...
Murah aje bowl tu, I beli masa tgh stocktake sale. I think $5 mcm tu kot :-).

ibu,mommy,mom... said...

Tq Lg,nanti ibu check the link..ini malam sangat busy buat kerja rumah yang tak mau dibuat esok..he he

Aida Rezuan said...

LG,

Semenjak ada magic box.. ada orang tuh makin seronok ye? :D

Saya rasa kalo pinggan kaler putih, sesuai untuk makanan kaler gelap or banyak kaler. Kalo makanan kaler cerah, sesuai pinggan gelap. Ye ke?

* I SO wanna have more pinggan mangkuk collections, for no reasons at all :D

Adnazthie said...

Salam LG,
Makin bertambah cantiklah gambar-2 tu, tengok macam nak minta sikit aje..

Azita Zain said...

min, tak lama lg mesti min buat koleksi cardboard pulak! ataupun koleksi pinggan mangkuk lain2 kaler....!

Rima said...

LG
Buy both baru adil and saksame hehehe.. i love to go to scrapbook shop.. i get lots of stuff there especially cardboard.. for me i prefer white plates and bowl.. macam suci gitu haha

Yat Maria said...

LG

I pun dah jatuh chenta ngan lightbox...tapi takder satu org pun nak buatkan...adakah aku yg harus buat..nanti nak kena preactise gunting paper straight dulu ya...

indahhouse said...

Salam Kak LG,
Memang cantik gambar asam pedas tu kak. Teringin juga nak tgok camana light box tu. nanti saya hop. ;)

E-na Zarina said...

Salam LG..

beli dua-dua lah...light box n pinggan mangkuk so u boleh tukar mcm2 colour kan! (best jer kalau pasal shopping...kikiki_)

Flower said...

I'm in love with your box too.

ps - how was the Naplan. I tanya my boy, dia kata ok je. A few hard bits katanya.

mrs adam said...

beli cardboard dan pinggan baru sekali.hehe

afid said...

alalala kak Lg,
mcm best je ada light box tu kan..sape nak tulun buat..huaaa.

akiratoriza said...

Salam kak LG...
wah terang benderang la lepas ni semua masakan akak ye..nampak jelas semua isi dalam mangkuk tu n sesungguhnya mengiurkan lagi...

Mira Marlena said...

Salam kak Min,

Sedap kan kalau makan asam pedas ngan nasi putih panas2? Pagi ni baru je I abiskan leftover asam pedas cicah roti bakar...aduuh asyik makan..sama la my husband tak makan kl ikan masak gulai/kari nih..

I nak kena blaja amik gambar from scratch lah nampaknya, coz everytime i amik gamba my husband always complaint how bad i am in taking the photos..eee geram je! All the best to Ms 11 in her exam!

dieya said...

hey these pics look waaaaaay better than the lamb racks pics you posted earlier. you have definitely mastered the art of using a light box! tak sia2 belajar kemahiran hidup kat sekolah dulu ye.. eh wait, do u have kemahiran hidup during you time? ;-p

Zaitun said...

Lg tahu my hubby always kata black is beauty, tapi kalau lg nak jadi putih terpaksalah buat kotak besar yang boleh muat. Kelakar betul....

Memang nampak cantik gambar2 dengan adanya bantuan mr ligthbox tu..

lemongrass said...

Ibu,
pastu boleh lah sama2 satu keluarga buat project light box nanti, hehehe

Aida,
Tu yg I kena gi shopping for more pinggan mangkuk sbb I cuma ada white aje! hehehe..
Baru lah meriah nanti kan all my food photos :-)

Adnazthie,
Salam..
Disebabkan light box n lighting yg best, my food terus nampak mcm sedap kan, hehehe

Kak Ita,
muahahahaha...
Camni boleh lah gi shopping selalu kan :-)

Rima,
I pun terasa2 mcm nak buy both aje, hehehe..
I pergi K Mart aje hari tu to buy my carboards, maybe I should go to a craftshop for different colours kan!

Yat,
Light box I tu pun 90% I yg buat, from cutting the box to cutting the cloth. The hubby cuma fiddle with the light and also tolong pegang the cloth bila I nak sellotaped! hikhikhik...

Indah,
selama2 ni my lighting memang tak best sgt sbb lampu semua yg malap2 aje. Bila dah ada light box and dah ada lampu yg best, baru lah nampak cerah aje my dinner, hehehe

E-Na,
apasal all the ladies semua suggest beli dua2 ye? muahahahaha

Nora,
samalah dgn Alya. Bila I tanya dia, dia kata ok with a few hard questions... oh well... :-).

Mrs Adam,
Memmang semua suggest suruh I pergi bershopping aje kan :-D

Afid,
hikhikhik... buat sendiri, baru jamin puas hati :-). Light box I tu pun 90% I yg buat sendiri, hubby tolong part lighting :-)

Akira,
terang benderang jugak lah my electricity bill nanti, hahahaha

Mira,
salam.. agaknya kan tak kena rasa ikan masak kari or gulai tu kat tekak diaorang kan :-). Kat tekak I, sedap aje, hehehe
I pulak yg sellaunya lagi pandai ambik gambar dr my hubby, hehehe

Dieya,
I think I still have to play around with the lighting and background and the shadows. But it's such a fun thing to learn :-).
Psst.. I tak belajar kemahiran hidup dulu, hikhikhik...

lemongrass said...

Kak Zai,
my hubby pun suka brown skin, hehehe... ;-).
Kalau I jadi puti, nanti jaid mcm Michael Jackson pulak nya, seram weh! :-D

NenekPenne said...

u buatlah light box besar sikit...ok tak idea ai tu...

asam pedas...i suka asam pedas kepala ikan merah..ymmmy

Kniedaz said...

pinggan putih la best..makanan nampak jelas..tak ganggu hehe..alahai..geram tengok asam pedas tu..

gee carmen said...

cantik dah gambar food kak LG...

lemongrass said...

Nenekpenne,
Kena cari box yg lagi besar lah mcm ni kan. Next time we all beli TV besar or a new fridge,boleh simpan the box, hikhikhik....

Kniedaz,
I like pinggan putih sbb nampak suci bersih, hehehe...membuatkan asam pedas terus jadi mengancam ;-)

Gee,
Cantik ke? Getting better lah kan dr dulu :-)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Memang handsome shots yang ambil dalam light box. Nampak gaya kenalah buat light box yang besar peti sejuk so that boleh masukkan the Little Misses dalam tu - anyway, dia orang tak payah masuk light box pun dah cantik sangat :-D

Ho Ho Ho said...

Nice shots...
memang susah to take photos during Autumn/Winter ni... I resort to 'light box' too but still not happy with the result...(mungkin my light box kecik kot)...

kucingorengemok said...

eh ye la, now that u've pointed it out, ikan tu ada sikit rupa macam ayam, hehe :)

lemongrass said...

Mia's Mom,
salam..
I kena buat portable home studio lah mcm tu kan so I can perpetually take nice shots of the girls. But truth be told, tak kuasa I, muahahahaha...

Ho Ho Ho,
I went to Bunnings and got this light globe which cost $28 (just for the globe) which projects very bright light (5000k which is basically day light) so probably you have to adjust the lighting a bit kot :-).

KOG,
lepas ni kan kalau I teringin makan asam pedas, I'll make it with ayam which probably hubby will eat kan :-)

SJB said...

Kesian miss 11, banyak betul kerja(study) nak buat.

Wah..terliur juga asam pedas tu.

Ho Ho Ho said...

thanks... will chk it out kat bunnings...

lemongrass said...

SJB,
kalau kat M'sia, lagi banyak dia kena study kan, hahahhhaha

Ho Ho Ho,
you are welcome :-)