Thursday, 27 May 2010

Cili ni pedas tak?

Semalam I bought about half a kilo of cili hijau. Cili hijau fresh senang nak cari kat kedai veges kat sini and tak lah mahal (kalau banding kan dengan halia!), around $6-8/kg aje. Halia sekarang still macam emas lagi harganya, paling murah I pernah jumpa was $20/kg. My pokok cili dah makin jarang keluarkan buah sebab dah nak masuk Winter kan. Adalah 5-6 biji lagi kot kat pokok tu. Ingat nak tinggal kan for the mice sebab sian diaorang kan musim Winter nanti takde makanan, hikhikhikhik…..We all kan baik hati sedekahkan makanan kat binatang yang memerlukan ni :-P.

I beli cili hijau sebab nak buat cili jeruk, stock we all dah tinggal sebatang aje :-). Mana boleh habis stock cili jeruk kat rumah ni! Mat Saleh yang sorang tu pun suka sangat2 cili jeruk ni, tu yang sentiasa kena ada stock. Nasib baik lah zaman sekarang ni senang nak cari recipe kan, tinggal google aje terus dapat.

And bila dah ada freshly made cili jeruk, of course lah dinner malam ni I akan masak mee goreng ye tak.

Selama2 ni I buat cili jeruk, The Other Half mesti kata tak manis enough and tak pedas enough. Padahal I dah bubuh banyak gak lah gula. I guess dia dah biasa kot kalau makan cili jeruk, mesti ada rasa manis2 and pedas2 and masam2 (macamlah dolu2 dia membesar dengan cili jeruk, perangai mengalahkan orang jawa pure kat rumah ni aje! Kahkahkahkah). Pedas tu tak boleh nak tolong lah kan sebab terpulang kat cili yang I guna.

So, semalam masa I buat the jeruk juice, I made sure I letak berlambak2 gula (kat sini gula tak kena catu, still berlambak2 lagi kat kedai tu :-)). Bila I rasa dah cukup manis for him, baru lah I berhenti tambah gula, hehehehe. Kalau you all nak recipe and cara nak buat, I guna recipe June tapi I tak masak the cili, I cuma masak cuka+air+garam+gula until menggelegak and then curah kan atas cili yang I dah siap packed dalam botol.

So, inilah tadi our dinner, mee goreng with cili jeruk. Yang makan cili jeruk cuma The Other Half and I aje pun. Masa dia ambik cili jeruk tadi, dia tanya I, “are they hot?” I jawab, “I don’t know. I haven’t tasted it yet.

IMG_3279 

IMG_3284

But luckily lah budak2 tu tak makan cili jeruk tadi sebab cili jeruk ni pedas berdesing sampai ke telinga! Nak nangis I makan cili jeruk tu tadi, muahahahahaha…… The Other Half said, “Wow! It’s really really hot but I love it. It’s got the right sweetness and just that extra kick!” Sampai merah2 muka and telinga dia makan cili tadi. Bibir I pun masih terasa2 kepedasan nya sampai sekarang :-). Tu lah, mintak lagi cili pedas. Hah, padan muka! Hahahhahahaha….

Psst Cik Mat… bunga apa kat pinggan n sudu n mangkuk kecik tu? hehehe….

26 comments:

NenekPenne said...

lapar la plak bila menengoknya...

Taufik MY said...

Hihi.. Kesian kat suami akak tu yer, lawak pon ader..jawe M'sia nie pon lame tak merase cili jeruk nih, tak aci nih.. dah banyak stok tu meh la sebotol ;p.. kat Sarawak mereka tak makan pedas pon.. nak jumpe asam pedas yang kaw2 pon payoh bebor..hihi..

pingan baru ker kak.. antik dan menarik

JaJa'Z said...

pheewitt..tayang pinggan antik plak nampak..hehhehe..pinggan gini sah2 takde la kat umah jaja ni.ahakssss..jaja ni bukan peminat cili jeruk la..kalau beli mee talam kat pasar malam sure ada letak cili jeruk ni..terus jaja kuis ke tepi..hehhe

Ratu M.K said...

pinggan antik ni semmgnye fofular! kami membesar dgn pinggan nilah...

nj said...

LG...
Melambau-lambau hati Norma nak makan mee goreng cam tu...dengan cili jeruk lagi...adoiii lama tul nak tunggu 44 hari nih...

**Masa di rumah lama mak dulu, pinggan cam tu la kami guna...ntah mana la mak simpan agaknya... Bunga tu macam bunga kembang pagi...ehh betul ke? terjah je ni...

nOllY dOllY said...

wah...trus merembes air liur saya bila akak citer pasal kepedasan cili jeruk tu.. wawawa..still drooling lg ni. ish3

Mitchie said...

Hi,
got watery mouth just looking at your pic. Mind posting the recipe? I never know wht to do w the extra chillies.

Thx

azieazah said...

Wahhh Cili Jeruk jadi paberet mat saleh... hebat tu.

Hmmm pinggan corak lama tu. Rasanya tu bunga Kangkung, ada yg sebut Bunga Kembang Pagi... betul tak ek?

Sari Yusa Ibrahim said...

pinggan tu mengimbau kenanganlah...

i pulak kalu buat cili jeruk terus jer buh gula, garam ngan cuka dalam potongan cili, letak air sikit jer, pas tu terus msuk esbok.. hehe (malasshhh)

azah said...

salam min...akak yg peminat pinggan2 lama ni terpanggil nak sibuk2..hehehe..w/pun min tanya pak mat tapi mungkin pak mat tgh sibuk kat dapur, comot2 lagi tu..so sementara tunggu dia dtg akak tolong jawab la ya..tu bunga kangkung..kat ausie pun ada ke??..best ni..min lengkapkanlah satu set..dgn teko2nya sekali...nostalgia ni sebab dulu mak2 kat kg guna set ni..akak ada sikit jer set ni..pinggan byk la..cawan2 susah nak cari..min, lagi bersinar gold rim kat tepi tu lagi cantik tau..hehehe

Mummy Qis Adri said...

ada 1 kedai cina kat farmer jacks girrwwheen.akak penak pegi x.ok gak price dia.in law sy sll gi.santan dia mlg murah n kalau minat kurma pun murah situ.katanye dlm $14 sekilo..ade butcher halal gak situ.ok gak harga chicken wings dia..

makcikrehan said...

kat Perth pon ada pinggan antik ekkk... cili jeruk tu u buat sendiri? kagummm..kagummm...

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Nampak macam harmless je cili tu, elok je warna hijau yang macam tak pedas punya - begitu innocent rupa dia ya? Rupanya harmful! So now, the saying "Don't judge a book by its cover" tu boleh cover cili sekali lah ya!

Madam Sooyaree said...

pedas! mat salleh sini pun kuat makan pedas, cuma wife dia kurang sikit, so kena ikut taste tukang masak, hahaha

Yati-M said...

mmg mengancam mee tu... lagi2 pinggan itew... mmg makan hati la cik mat oii

Yati-M said...

mmg mengancam mee tu... lagi2 pinggan itew... mmg makan hati la cik mat oii

Zaitun said...

Me goreng memang sedap bila dimakan dengan cili jeruk, lagi pedas lagi sedap.

Melina said...

Your cili jeruk looks very tempting! I may have to attempt making myself a batch. Do you use just plain mat salleh style vinegar or do you get the asian rice vinegar? I'm quite clueless when it comes to vinegar. My cili jeruks are turkish ones....has a strange colour but tastes ok. I'm sure homemade ones would be a lot yummier.

lemongrass said...

NenekPenne,
keluar gi kedai mamak beli mee goreng mamak sambil minum teh ais, best nya!!! :-)

Taufik,
walaupun pedas and merah2 muka, tapi laju aje dia makan, hehehe..
Pinggan tu I beli kat kedai asian kat sini :-)

Jaja,
I start makan cilijeruk bila beli mee/kueyteow kat pasar malam lah ni. Nasib baik sekarang dah reti buat sendiri, hehehe

Ratu M.K,
I pun dulu ingat lagi makan guna pinggan yg macam ni :-).

Noorma,
Masa tengah pantang, rasa lambat sgt2 masa tu berjalan kan. Rasa bergelora sungguh jiwa raga nak makan macam2, hahahaha.
I tak tau nama bunga kat pinggan ni, memang fail bab ni :-)

Nolly,
hahahaha....dah dapat makan cili jeruk ke belum? :-)

Mitchie,
I've given the link to the recipe in the entry, but if you want it in english, do let me know. I'll translate it for you :-)

Kak Azie,
I pun tak tau macam mana Mat Saleh ni boleh terminat dgn cili jeruk, hehehe...
Bunga kangkung and kembang pagi sama ye?

Sari,
you tak masak dulu ye the cuka tu? Still tahan lama tak cili jeruk tu? I pun masak sbb I takut tak tahan lama kalau tak masak, hehehe

Kak Azah,
Salam.
Sorang lagi peminat barang antik dah datang :-). Pinggan ni I dapat kat kedai asian grocery kat sini. Pinggan tu cuma $1.50 aje and sudu dgn piring kecik tu 50 cents each, tu yg I beli :-).
I terjumpa gak teko and pinggan lagi besar tp malas nak beli sbb memang tak pakai teko tu nanti, hehehe

Rus,
Uish, jauh giler your in laws nak pergi Girrawheen semata2 nak beli barang runcit, sanggup ye!
Kat Cannign Vale kan ada quite besar jugak lah, you dah pernah pergi?

Makcikrehan,
bukan antik, ala2 antik aje, hehehe. Berlambak2 dia jual kat kedai asian grocery :-).
Kat sini ada jual pickled chillies ni tapi susah nak jumpa yang berkenan kat tekak, tu yang buat sendiri :-)

Mia's Mom,
salam..
tu lah nya, masa I beli tu I ingat tak lah pedas sangat. Sekali rasa, menyengat habis! :-)

lemongrass said...

Madam Sooyaree,
samalah mcm I. Kadang2 I dah berpeluh2 and dah menitik2 air mata, dia ok aje telan benda pedas tu :-).

Yati,
Cik Mat dah berlambak2 pinggan antik ni, dia tak heran tengok pinggan I, hahahaha

Kak Zai,
memang betul tu. kalau tak pedas, rasa macam bukan makan cili kan :-)

Melina,
I just use the normal plain mat saleh vinegar that they sell in big bottles :-).
They sell pickeld chillies here at the supermarkets but so far, it's never satisfied our taste buds. We keep on changing brands just to find the perfect one.
Last2 buat sendiri, baru happy, hehehe...

Aida Rezuan said...

LG,

Uiks.. jarang dapat cili hijau yang pedas berdesing, kan? Nasib baik la tahap still buleh makan.. kalo tak sayang jek.

* Nih sama macam Mat Gebu dengan pinggan2 antiknye ye? :D

fazilzura said...

salam kenalan ..

wahhh buat sdiri ke cili jeruk tu ? heheh ado 1/2 cili yg mmg sgt2 le pedas,but sedappp ... sure kuor asap kat tinge kalau makan ..

** pingan cmtu mmg ada , pingan zaman dulu2 kala.. now days xdak dh .. cm zura, mmg banyak cz arwah nenek mmg banyak simpa & gune pingan2 cmtuh

lemongrass said...

Aida,
memang susah kan nak cari cili hijau pedas berdesing ni :-). Tu yg hubby I rasa happy aje dpt cili jeruk pedas, hehehe.
pinggan I tak semahal pinggan2 Cik Mat, hehehe

Zura,
Salam singgah ke my blog.
Terpaksa buat sendiri sbb nak cari yg berkenan kat tekak, susah sikit :-).
My arwah nenek pun dulu2 pakai pinggan mangkuk antik ni. My mak pun still ada lagi, tp semua kat M'sia lah :-)

Mat Gebu said...

salam LG...
Waaaaaaaaaaaaaaa.....set bunga kangkung...i likeee....bess kan teringat macam kat kampung dulu2...

SJB said...

My hubby pun suka sangan cili jeruk ni. Biar pun pedas macam mana pun dia tetap cakap "Mmm yumm" hahaha. Muka pun jadi macam udang hahahha.

Sally said...

hee..set bunga kangkung..I like it..rumah nenek saya masih penuh satu almari simpan pinggan ni..nak kena terjah kampung angkut ni...