Tuesday, 25 May 2010

Irksome phrases from the babes’ mouths

There are some phrases that I don’t like when they come out of The Little Misses’ mouths.I’m not talking about swear words and such because that’s definitely a big NO in this house. These are just normal day to day phrase that make me lose my cool with them sometimes :-).

Let me list them down… (hehehehe…)

Coming at number 1 would be:

Wait!

As in when when I say to them, “It’s your bedtime now. Have you brushed your teeth yet?”

And their answer was, “Wait! I’m doing something!”

Why must it be answered with ‘wait’? Why can’t they just say, “Wow! It’s my bedtime already and I can’t wait to go to bed. I’ll go brush my teeth now!”

Wouldn’t that be wonderful! Ha ha ha ha ha……

Coming at equal 2 would be:

It’s not mine/ I didn’t make the mess/ I didn’t do it

As in when I ask one of them, “Can you pick up all the cut papers on the floor and throw them in the rubbish bin.” or “Can you put the story book away” or “Can you switch off the light in the bathroom.

And their answer was, “I didn’t cut the papers, not me!” “It’s not my book” or “I wasn’t in the bathroom last.

And my answer to that kind of answers would be along the line of, “I didn’t wear your clothes so why did I wash them for you?” or “I’m not going to eat the lunches at school so do you want to prepare your own lunches instead of me?

Am I mean or am I mean? Hahahahahaha….

Coming at number 3 would be:

I was only joking!

As in after one of them (normally Miss 11) has made the other one (normally Miss 6) cry by teasing her endlessly.

Hmmm….How come I can only think of 3? I’m so sure there’s more phrases that irk me! Hehehehehe….

Takpe, I’ll write them down next time :-D.

For dinner tonite I made poloni and pineappple pizza for The Little Misses and sliced BBQ beef pizza for us.

BBQ beef ni was barbecued by The Other Half about a month+ ago kot and di simpan terus dalam freezer in small cuts. And tadi I just thaw 1 small piece and slice it thinly. And then tadi I just letak the sliced beef on top of the piiza when the pizza was 3/4 cooked. So, it was still tender to the bite.

But unfortunately the pizza pan tak muat nak masuk dalam light box I yang comel itu so kenalah ambik gambar kat atas dapur aje tadi, hehehehe…

IMG_3260

IMG_3258

IMG_3261

26 comments:

noir said...

haha...the joy of parenting or is it?

=*NuRo0L* = said...

its normal la kak..nurul selalu buat adik nanges..and then nurul lari..ha..along yang dipersalahkan..
and i always lawan cakap abah, coz suke tgk dia marah..and saya selalu kena pukul dengan abah, but at the end dia dukung saya if saya tertidur depan tv..like it or not,he is my dad, i am his monkey-naughty-daughter..
** but i always bodek-semula-pas-buat-salah...ha..i know he loves me a lot..

lemongrass said...

Noir,
definitely a joy, NOT! hahahaha ;-)

Nurool,
samalah mcm I dulu masa kecik2 pun, memang pandai aje menjawab my parents.
Sekarang ni padan muka I, anak2 I mcm I, hehehehe....

Is said...

kak, nak tergelak bila baca cara kak jawab yg no 2 tu - I didn’t wear your clothes so why did I wash them for you?” or “I’m not going to eat the lunches at school so do you want to prepare your own lunches instead of me?” hehehe...jawapan yg akak balas tu memang sesuai sgt...terror la kak..hehehe..
kak, dough pizza tu kak uli sendiri ke? ada resepi tak? Is tengok macam senang dan cepat jer kak buat pizza..

kak tyea said...

hai,kak
alamak, bila baca TLM punya alasan, teringat diri sendiri..saya selalulah berkira sangat soal2 macam tu..dengan mak pun nak berkira..huhu..lupa diri waktu kecik dulu menyusahkan tahap gaban..hehe..insaf..insaf,,

lemongrass said...

Is,
Tu lah you, bila diaorang dah 'pandai' menjawab, kita pun kena lagi pandai lah menjawab balik, hahahaha...
Dough tu I masuk Breadmaker and suruh dia yg uli sbb I malas nak menguli ni. Resipi dia cari kat shortcut 'recipes', I dah pernah letak tak silap.

lemongrass said...

Tyea,
I pun dulu mcm budak2 ni jugak. Tu yg kadang2 I kena ingatkan diaorang bila diaorang malas buat kerja, hehehe

Ratu M.K said...

facing the same prblm here! *bangshead* lols! i tink ur miss 11 & miss 6 age tk jauh beza with my 2 boys... 2nd, gg 12... 3rd gg 9.. sepesen je... ckp lembut tk jln, so kene jerit! so humiliating... haha...

ain said...

akak pun pantang gak klu anak2 ckp nanti lah, karang lah, not me la, I didnt do it la. memang nak kena jerit la ngan akak.

akak pun ckp benda yg sama mcm min bila bdk2 tak nak fix benda2 yg bukan dia org buat. I akan ckp, ibu tak pakai baju awak, tp nape ibu yg kena basuh, bukan ibu yg tido atas katil you, tp why ibu yg kena kemas..etc! diam terus depa.hihihi

NenekPenne said...

ada anak mcm tu pulak..ooo scarrry..

rajin sungguh u ni...heran i...

lemongrass said...

Ratu M.K,
I pun kadnaag2 kan rasa all my neighbours know my kids' names already because I selalu jerit2 nama diaorang, hahahaha...

Kak Ain,
tu lah kan, apasal kena jawab, tunggu, nanti, kejap... Macam lah busy sangat diaorang tu, hahaha..
Diaorang tak sedar I guess yg baju bersih diaorang tu ada orang basuhkan, lipatkan, gosokkan :-)

NenekPenne,
ada anak2 ni best but sometimes memang memeningkan kepala :-).
I kena rajin sebab ada 4 mouths to feed kat rumah ni, hahahaha..

Yat Maria said...

LG,

here the boys all time favourite is "just a minute!!" huh! just A minute konon...berminit2 I tunggu boleh sampai ke half hour..tapi dia org pandai plak limit..bila I dtg once more and sing song "HULLOOOOOOOOOOOOOO!!!" ngan pantas pi buat...ha ha, takut ear drums dia org pecah kot bila tarzan nak mula muah ha haaaa

alinac lover said...

sama mcm adik2 ain..
suma bg ain pening kpala..
jwpn yg samaaaaaaa jerk dorg.hehe~

QiStinA's said...

sama aje bdk2 nie kan... ke masa kite kecik2 dulu kite cam tu jugak...ha..ha..

Sizuka said...

k.min, sama la kita utk jawapan no 2 tu.

mama : tolong kemas all the books/kutip semua sampah atas lantai now/ni panty sapa kat dalam toilet ni

the girls : bukan adik/bukan kakak punya/adik tak buat, tu kakak yang buat/kakak tak baca pun buku tu etc etc

mama : ok, hari ni, mama hanya akan masak untuk mama sorang, kalau yg lain nak masak, sila masak sendiri. mama taknak basuh baju/sila jalan kaki ke sekolah etc etc..

I AM mean.. hahahhaha

Yati Harvey said...

Hahaha.....LG, this is so true! dalam rumah kami the dreade words are :
"Just a MINUTE !"(Of course bukan semenet...but berjam2).
"I didn't DO it !" (Hey, I didn't ask WHO ,OK?)
"Uh huh.."(Read I'm NOT listening...)

Sigh.....

SJB said...

Budak budak zama sekarang memang begitu banyak betul soal jawap mereka tu. kalau time kita dulu dulu cakap begitu ada lah yang kena pusing telinga hahahah.

azieazah said...

gitulah kalu dah pandai dan bijak sangat bercakap... Kita plak pening..

Wow! pizza tu buat mata I jadi juling...!

Mrs.Zack said...

LG

anak2 I pulak jawap bila disuruh..."ok, ummi" buttttttttttttt masih lagi melekat kat tempat duduk mereka tak ke sakit hati ku ini :(

Rasanya semua budak2 sama agaknya 1 dalam 1000 kot nak dapat anak2 yg betul jenis "Yes mum...." bertuah I kalau dapat anak cam ini.

indahhouse said...

salam kak LG,
hihihi. Young girls... slalu macam tu. teringat saya masa kecik2...
mesti my mama asyik makan hati jer..huhu.
kalu semua "yes mom", sejuk...hati mummy, kan? kihkih.
your pizza still looks yummy walaupun atas dapur. itu tandanya, baru masak tu... ;)

JaSSNaNi said...

salam LG...
:) anak2 biasanya jawab camtu.. sama ngan anak2 sy.. selalunya 'jap' or 'nanti' berapa punya jap tak tau la.. nk tunggu mak diorang naik tandukk baru bergerak kot.. sama je.. lampu bilik air or pintu bilik air.. susah benor nk ingat 'tutup'.. kalau bab menyapu.. penyapu selalu tinggal kat last part yg diorang sapu.. tepi sliding door.. or blkg pintu entrance.. huhhh.. time aku cari penyapu.. susah nk jumpa.. tu yg aku menjerit.. hahaha.. baru bergerak diorang tlg aku.. hmmm.. banyak benda yg kadang2 kita nak kena cakap everyday to them.. naik berbuih mulut.. pun tak nk ingat.. kalau dinding rumah boleh bercakap.. dia pun sama naik tlg aku pekik skali kot.. hahahaha.. ape pun.. SAYANGKAN ANAK TANGAN2KAN.. :D
psttt... sedapppnye beef pizza tu.. nyumm nyummm.. iii likkeee u.. banyak cheese... :D

Mummy Qis Adri said...

Insyaalah pegi rasenye..kalau tidak kumpulan MAWA yg organise kan diorg tu nak caj tiket kat masjid nnt.tp in law sy xbg,takut nnt org xnak dtg..tu yg freeje..husband sy sibok nak g tgk konsert m.nasir jumaat ni anjuran studebt2 curtin..tiket sorg adela dlm $80..sapelak nak jg si kecik tu..akk bz ke sbtu ?

Kniedaz said...

pizza...sedapnya...penah buat dua tiga kali dulu2 hehe..skang ni malas nk buat sebab takde oven huhu

lemongrass said...

Yat,
'Just a minute' tu my hubby favourite words but samalah mcm your boys, berminit2 lepas tu still takde action gak! wahahaha.
Bila I dah muncung, tau pulak cepat bergerak lepas tu!
I think boys will always be boys kot, hikhikhik....

Ain,
budak2 I guess kat mana2 sama aje kan, memeningkan kepala kadang2 :-)

Moi,
kita masa kecik2 dulu sangat lah baik nya you! Muahahaha...
Sure tersedak my Mak baca! :-D

Shidah,
kita yg mean mcm tu pun, diaorang masih tak sedar2 kan, hehehe...
Masih gak buat perangai kadang2 bila di suruh!
Kalau kita lemah lembut, sabar 100%, macam mana lah agaknya ye? :-D

Kak Yati,
Mana lah agaknya diaorang belajar all these annoying words eh?
Probably kot masa diaorang tidur, all the kids kumpul ramai2 to learn on how to be annoying! Hahhaha

SJB,
Memang kan, kalau kita dulu, ada lah yg kena cubit kalau jawab lebih2 :-).

lemongrass said...

Kak Azie,
masa diaorang baby dulu, nak sangat diaorang cepat cakap. Sekarang bila dah pandai cakap, pandai jugak menjawab, hehehe

Mrs. Zack,
ibu mana lah yg bertuah tu ye yg dapat anak menurut perintah 100%, hehehe.. Memang betul ibu and anak mithali lah kan :-D.
Kalau anak2 I menurut perintah most of the time, I dah happy habis2 I rasa :-).

Indah,
sekarang ni baru lah kita tau mcm mana kita buat Mak kita dulu kan, hahahaha...

Nani,
salam. Sama lah mcm I, hari2 cakap pun diaorang still tak ingat2 jugak. Agaknya kena cop kat dahi tu baru diaorang ingat kot, hehehe..

realitybitesss said...

Lg, pandai btol diowang menjawab...follow sape lah agaknye tuh..huhu
eh, saje nak tanye..diowang pandai ckp melayu x?