Wednesday, 26 May 2010

Extra long?

Tadi pergi kedai tengok frozen chips ada sale so I pun jenis greedy giler, ambik yang ‘extra long french fries’. Dalam hati masa tu dah terbayang2 kesedapan makan french fries yang sangat lah panjangnya. Sure kalah makan french fries McD kan! Hehehehe…. And for sure makan sikit aje dah kenyang sebab panjang2 kan! At the same time, I dok terbayang, besar manalah kentang yang diaorang guna untuk buat extra long french fries ni. Kalau kentang tu species bantut or the politically correct term ‘vertically challenged’ macam I, sure awal2 dah kena reject kan! Hikhikhikhik…..

Nak jadi fries pun ada selection criteria…

Kamu pendek and chubby, tak boleh nak masuk dalam ‘extra long french fries’ package. Kamu kena pergi factory sebelah. Diaorang buat mashed potatoes, sudah semestinya they will want you!

Kamu tak lah pendek but tak lah panjang sangat so pergi kat factory ‘regular fries’ tu ye!

Wow! Look at you, so long and well proportioned. Welcome to the ‘extra long french fries’ pack!

Muahahahahahaha……

IMG_3264

Tengok, tak percaya cakap I! Extra long french fries dia tulis kat pack tu.

But, bila I bukak the packet……

Uwahhhhh, sungguhlah rasa tertipu I ni…

I said to The Other Half “if these were what they called extra long, I sure wouldn’t want to buy their regular chips!

Then The Other Half said to me, “That’s the problem with you. You always think when people say extra long, you really picture it to be extra long. No wonder you are always disappointed! :-D

I somehow don’t think he was solely talking about the fries….Hmmmmm…..

So, tengok lah the fries that came out of the packet Tuan2 and Puan2…

Lagi panjang McD nya fries kan!

IMG_3275

That’s only a medium sized muffin case and most of the fries are only as tall as the case aje. You rasa diaorang tersilap packing ke or memang I tertipu? Sungguh lah cisssss!!!!!!

IMG_3272

Our dinner tonite, oblong burger with all the condiments with ‘extra long’ fries and green salad.

32 comments:

ain said...

akak mula2 pikir gak, ada ke potatao yg betul2 panjang. uper2nya the packaging je.gimik betullah.hehehe

alinac lover said...

huhu.. sungguh rasa tertipu!

JaJa'Z said...

kak min: jaja rasa packaging nya kot yang extra long..tapi yang penting " tipah tertipuuuuuu"

Gluck Yusof said...

haha extra long tapi macam normal size jea

mrs adam said...

hehe.biasalah tu marketing strategies 'extra long' fries

lemongrass said...

Kak Ain,
tu lah yg I dok terbayang gak, betapa besarnya potato tu kan nak buat fries yg extra long ni, hehehe

Ain,
Memang sungguh rasa tertipu tapi tak terbantut pulak selera I makan fries tu tadi, hahaha

Jaja,
Wakakaka...I tak baca fineprint dia ye. Actually plastic dia yg extra long ye bukan fries nya, hahaha

Gluck,
tu lah, tu yg I tak boleh bayangkan dia punya normal size fries, sure kemetot habis kan! Hahaha

Mrs. Adam,
Tipah tertipu dgn marketing strategy dia, hehehe

dieya said...

when i read abt what ur hubby said tiba2 rasa blog PG ni dah jadi R-rated pulak... ooops! :-D

lemongrass said...

Dieya,
hahahahaha.. masa dia cakap tadi pun I rasa mcm dia tgh ckp pasal R-rated when I specifically asked him about G-rated nya fries :-D

Ratu M.K said...

bwl! eh kan sepatutnya dis category of fries shld go to factory mashed potato?! gelihati i..

azieazah said...

Harharharhar!

Sori terpaksa gelak. Tak leh tahan kelakar..

jadi citer lawak plak dahhh..

NenekPenne said...

mcm 18Sx jer kata2 ur hubby tu...
atau i yang salah fikir kot... ha ha ha...

Rima said...

Muahahah I loike ur hb already! sama jenis macam my one.. double meaning to every single word yg keluar dari mulut dia kah kah kah

Othman Juliana said...

hehe~ extra long, tapi dah kena potong kontot.. ngeh3x

tajuk 'extra long' agak mencengkam~ chewah! ;)

Yati Harvey said...

LG,
I rasa masa they all measure the fries, they all guna ruler ketot !
(Polite way of saying yeah, YOU WERE SCAMMED.) Takpe....I pun 2x5 juga suka telan iklan omong mcm tu...orang JUJUR dan IKHLAS, KAN, KAN???

Zaitun said...

Kak Zai selalu tertipu dengan harga. Label kat rack harganya murah tapi bila kat counter lain pula, bila tanya cashier dia jawab yang harga murah dah habis grrrr.......

lemongrass said...

Ratu M.K,
Agaknya ini gang2 illegal immigrants tercampak kat factory 'extra long' tu, hehehehe..

Kak Azie,
hahahahahaha....

NenekPenne,
Memang hubby I tu, otak blue sentiasa! Tak larat betul, hehehe

Rima,
Eh, otak kita yg blue or memang everytime double meaning yang keluar from their mouths ye? Wakakakaka....

Juliana,
dia tak boleh nak sumbat dalam packet tu, tu yang terpaksa di potong kontot! Hikhikhikh....

Kak Yati,
I think they are 'extra long' in the land of the pygmis kot, hahahaha.....
I nak aje beli another packet to see if they mistakenly put the short ones into that packet or I was definitely scammed! Hehehe

lemongrass said...

Kak Zai,
we all kat sini kalau harga kat rack murah and then bila scan mahal, boleh claim harga murah tu sbb false advertisement kan. And diaorang memang akan bagi harga murah tu :-).

blu4sky said...

hai LG..tipah tertipu ye.. sian you

hehehe..lawak tul the way you described the potatoes selection..

i can imagine the gemuk pendek potatoes ngan muka monyoknye gi factory mashed potatoes and long and well propotionate potatoes ngan gaya alah2 miss universe join the xtra long...

JaSSNaNi said...

salam LG.. :D
time baca u story tadi i pun imagine that fries panjang.. and maybee besar sket dari biasa.. or something diffrent la.. but.. after that.. look at the fries.. uuuhhhhhhhh.. mmg tak de beza.. apaaaa daaaa....
ape pun.. diorang pandai sangat pilih the tag line utk raih pembeli.. kan kan.. kita sebagai pembeli ni yg terkena.. dek tag line hammppeehh tu kan.. hahahaha.. i hope rasa dia sedap sket kot.. ;-) kot kot lah.. no..

Mummy Qis Adri said...

$1.50 satu peket IGA mari ke??sy pun angkat 2pek..ade jugak yg terkena panjang..yg lain2 tu size biasa jer..

Baiti Mustafa said...

ye la..sini nye fries i mean, chips..cam pendek2 and gomok2!!..bila nak bake tu cam lama sangat la pulak nak garing..

TopsyTurvyMum said...

i pun suka betul percaya bulat2 apa yg ditulis kat packet tu..bila tak puas hati mula la pot pet pot pet..

kalau my hubby dia suka cakap i..

"people are so gullible" muahahaha!

belogpizet said...

taktik pemasaran kot...

Along Zakaria said...

LG, this entry is soooo hillarious. Melihatkan ke'kontot'an fries tu ....I can understand why you're dissapointed :-)

mrs plain-june said...

aiyo.. ini tipu idup2 namanya. but then.. how long is extra long in their definition?? cemanalah agaknya rupa their regular fries? extra kontot agaknya :p

SJB said...

Hahahah you sudah kena tipu. Tapi memang betul lah kita tidak boleh percaya apa yang di tulis di package tu. OR maybe, macam you said kali salah package kot kekekek.

Jiejah @ Iza said...

ahahahaha heheheh extra long shud be sepanjang lengan kita la kan?

ekeekekke

Kniedaz said...

hehe..extra la sangat...

mieoney said...

hehe kelakar lah akak nie..

tp betul jugak apa yg derang cakap tu extra long adalah packaging bukan isinyer...marketing strategi tu utk org2 cam kita yg selalu tertipu.. =p

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Hehehe... Kalau kat sini, extra long tu memang packet dia je! Isi katik2 juga. So, boleh tukar you imagination pasal selection tu - anybody is welcome to the extra long factory!!! :-D

lemongrass said...

Blu4sky,
yg gemuk pendek tu adik beradik I lah, muka monyok kena pegi mashed potato factory! hahahaha

Nani,
salam..
sebab I geram dia tak extra long, I pergi goreng aje all the fries semalam. Memang terus sedap sgt2 lah makan fries goreng ni kan! hehehe

Rus,
Memang itu lah yg I beli semalam. Ada ke kemetot aje semua, hahaha

Baiti,
memang kebanyakan fries kat sini gemuk2 aje kan, memang lain lah dr yg shoestrings tu :-)

TTM,
samalah kita and samalah hubbies kita tu..Pandai mengata kita aje kan, hahahaha

lemongrass said...

Pizet,
taktik pemasaran utk orang greedy mcm I ni, hehehe

Along,
Kemetot betul kan the fries! Kalah McD punya! hahahaha

June,
Tu yg I nak tau jugak, macam mana rupa their regular fries tu, hehehe

SJB,
I was hoping mana lah tau kan, ada companies out there yang honest, hahahaha...
Memang kena tipu betul2 :-)

Iza,
betul tu!Kalau sepanjang lengan, best weh makan fries goreng tu, hahahaha

Kniedaz,
agaknya kan, CEO company tu sure gelak sakan kat orang2 mcm I yg percaya bulat2 cakap dia, hahaha

Mieoney,
I kena baca fine prints dia kot2 dia ada kata yg extra long tu hanya utk pacakaging sahaja, hahahhaa

Mia's Mom,
salam..
Kat UK pun dia buat mcm tu jugak ye. Memang sah dasar penipu betul lah fries company ni! Hahahaha