Sunday, 23 May 2010

Do you like your curry pastes?

The Other day at  Coles, I saw these range of India curry pastes on sale so you know lah kan with me and sale ni, mana boleh di pisahkan, hehehe. So I bought 2 packets just to try them. I don’t normally buy Indian curry paste yang ready made ni sebab entahlah, selalu tak kena dengan tekak we all. I lagi suka beli kari Baba’s or Allagappas and then make the paste myself by adding a few extra ingredients to it.

Tadi The Other Half said he wanted to eat curry and rice for dinner. But I malas nak masak curry from scratch so I pun buat magic and took out these 2 packets of instant curry from the pantry, hahahaha. So I used its Tikka Masala paste that’s ‘mild’ to make chicken tikka for The Little Misses and I used its Rogan Josh paste that’s ‘medium’ to make beef rogan josh for us :-). I didn’t have to add anything at all apart from the beef and chicken and potatoes and they tasted really great! Terkejut jugak sebab selalunya I have to add and tweak a little bit to curry pastes to make them nice for us.

The Other Half siap bertambah 3 kali lagi tu so definitely sedap kan. He said, “buy some more of these if they are still on sale cos they are really good. Even I can cook delicious curry like this!” Muahahaha, boleh lah I retire from cooking curry macam ni kan :-).

Anyone in OZ or Perth yang nak try these brand of curries, they are called ‘Passage to India’ simmer sauces. The mild and medium sauces memang tak pedas lah but The Little Misses still complained kata their chicken tikka was quite hot, sampai minum air aje bergelas! Hikhikhik…

I should mintak royalty ni kan kat the company sebab promote thier products on my blog, hahahaha….

IMG_3229 

IMG_3232

Our dinner tonite. Simple rice pilaf with acar (mesti ada kalau tak nak The Other Half merajuk, hehehehe), beef rogan josh, chicken tikka, ayam goreng and poppadom.

25 comments:

NYKOLETT said...

wow!heavy nye dinner .Kalau kat sini tu menu kat kenduri kawin minus the popadum lah..harus maintain pipi tembam LG.Delicous sangat nampak.

melatie said...

Masa duduk kat East coast dulu selalu juga beli ready made curry paste. Mmg sedap.Sejak duduk kat sini susah nak tengok dah, jadi guna ajelah Baba's.

Nampak sedap, tp kalo hubby you kata sedap. Semestinya sedap.

I made tandoori chicken yesterday.

JaJa'Z said...

adoila...ada mangkok2 kecik plak dah..cute plak tu...apa lagi yg kak min tak bawak keluar, keluarkan cepat!!..bleh jaja pi borong terus kat kedai pinggan mangkok...jelesnyaaaa!!!!

lemongrass said...

Kak Rose,
Hahaha... baru aje berangan2 nak kempis kan pipi tembam I ni, dah makan berat2 mcm ni. Macam mana lah nak kruus kan! :-D

Melatie,
Masa I kat M'sia dulu, I slalu gak beli Brahim's instant rendang n what not. Ok lah jugak rasanya esp bila tgh malas nak masak :-).
I dah lama tak buat tandoori chicken :-). You makan dgn Naan bread ke?

Jaja,
hahaha... abis lah kedai pinggan mangkuk you terjah nanti :-P.
Psst...ada banyak lagi yg I tak keluarkna sbb takut you terus meroyan pulak nanti, hikhikhik

melatie said...

Yes, i ate with Plain Nan Bread n Garlic Nan Bread import from Carrefour, SJ.Hu..hu..tak reti nak sendiri.

Tandoori paste pun import dari Maggie Hari-Hari Favourites.

Jamie said...

memang nampak sedap ler kari tu.. pekat. kat msia ada jual gak ker? hehehehe... saje jer. akak tayang apa pun nampak sedap, rasa mesti lagi sedap...

Mia's Mom said...

Salam LG:-D

Oh so Rogan Josh tu memang best la ya? OKlah. I buatlah malam ni. You see, one of our friends told us it is nice. So, I bought a bottle about three months ago. If you say so, Madam, I will try it shortly. BTW, I did try the Nachos for the Birthday Party. Thanks LG :-D It sure is nice!

blu4sky said...

hahaha...good for you LG...
bak patah perpatah english..don't work hard but work smart :p
dah boleh buka restaurant dah mcm ni.. i pun nak place order lah..hehehe

afid said...

wa....kali ni hijau2 plak..he3..cantik2.:p

FairyLilly said...

LG ni macam tau-tau je..memang ingat nak tanya guna brand apa, sekali u dah jadi promoter pulak hehehe...Bukan apa I kalu masak kari memang fail...ala2 pahit gitu coz hanya letak rempah babas tu je. Tak reti la nak letak bebahan lain, takde stok pun hahaha.Hamboi macam2 ado atas pinggan tuh...memang confirm mengancam pandangan. pulak tu cara letak lauk dalam mangkuk kecik2 tu for indian food memang disukai oleh juri masterchef :)

TopsyTurvyMum said...

wow..nanti i nak cari laa..

budak2 ni kadang sukahati je order roti canai hari i tak masak curry.

hahaha..mintak royalti..jgn tak mintak:D

Sally said...

eh..curry pulak..dah la I ni dok mengidam nak makan nasi kandar la, nasi daun pisang la..layan lak gamabr curry2 ni mmg buat nafsu makan membuak2 ni..esok pi penang..nak mintak hubby belanja nasi kandar from penang lak..

shiori_LA said...

memang nampak sedap lah u punya chicken tikka n rogan josh tuh...meleleh air liur i hehehe

ain said...

completenya dinner min!!! akak kat sini cuma guna kari dabi shj sbb kurang pedas.cap2 lain mcm pedas sikit lah.

JaJa'Z said...

kak min: arrgh!!!! tidak..mana la ubat penenang ni...

Ratu M.K said...

backdrop da tukar kaler nmpk?! 8-P

Ayu said...

salam kak...

addoii...dah pjg b'jela type skali pc hang.ampeh tul! btw ayu nak komen psl ur pic...gmbr the black pot tu cun seh.suka sgt tgk.mcm tu gak dgn the black bowl.itam mmg ngam dgn putih kan.

then gmbr ur family....alya n zahra as usual la...menten pretty n cute.their mummy lak takde la chubby mana pun.ok je ayu tgk...ttp menten cun! hehe...n TOH lak...mcm mkin hensem je ayu tgk.haha....but rasanya betul la kak compared then masa ayu jmpa aritu.huhu...mesti dia sengih sakan klu tau ni.hehehe...

gmbr black b/ground tu pun no bad.hm...klu ckp psl manila card ni,ayu pengumpul tegar manila card,dr zaman skolah lg.mcm2 kaler ada.smpai la pun elok lg.klu ayu ada light box mcm akak...tentu b/ground kaler tu dah mcm2 agaknya.tp gmbr apa yg ayu nak ambik ek?

n ur dinner...bisa bikin perut menyanyi heavy metal.lapar!!!!

arapink said...

kak min,

skrg ara tgk kak min nyer background pic2 makanan tu semua dah lain ek...hehehe... dulu nampak gak alas meja yg munge2 tu, skrg dah lain...

kak min dah buka mini studio ker? hahahaha...

lemongrass said...

Melatie,
Kalau kat M'sia, I rasa I akan import naan bread dari kedai mamak kot, hehehe

Jamie,
Kat M'sia sure ada kari Brahim instant tu kan :-). Bila malas mcm I ni, senang betul nak masak kari, tinggal tuang dan masak aje! hahaha

Mia's Mom,
Salam..
For us sedap lah sbb it's not too hot but full of spice :-).
Kat UK sure banyak kan all these instant curry pastes esp Patak's :-)

Blu4sky,
memang apt sangat pepatah tu kan especially utk orang malas mcm I, hahaha...

Afid,
kaler background tu boleh tukar2, tu yg asik tukar2 aje :-)

Fairylily,
pergi lah kat Coles tu sbb dia tgh sale brand ni until this Wednesday. Harga dia cuma $2 aje sepacket and 1 packet tu utk 1 kg meat so tu yang berbaloi sgt2, muahahaha....
I tak tengok Masterchef tu, diaorang memang suka present mcm ni ye? Boleh lah I join lepas ni ye! hikhikhik :P

TTM,
Cepat2 pergi Coles sbb dia tgh sale until Wednesday ni. $2 aje you instead of the usual pirce of $4, hikhikhik..
Memang sgt sedap mcm dgn roti canai!

Sally,
you pergi Penang nanti, hari2 boleh makan nasi kandaq tu, hehehe. I pun dah lama tak makan nasi daun pisang....

Shiori,
hehehe...lap keyboard tu elok2 tau! :-P

Kak Ain,
bila tengah 'rajin' sbb masak guna kari instant, tu yg masak sampai 2 jenis kari, hahaha....

Jaja,
Psst...tadi I gi beli piring lagi, wakakaka

Ratu M.K.,
background tu I guna cardboard aje so tu yang boleh tukar2 kaler, hahaha...

Ayu,
salam..
Black n white combination memang nampak terserlah kan! :-).
TOH I tersipu2 malu orang kata dia makin bertambah hensem! hikhikhik.
Fulamak, punyalah banyak nya your manila kad tu, pastu sikit nya lama you simpan! hahaha..

Ara,
I guna light box or light tent utk ambik gamabr sekarang ni. Pastu background guna cardboard, tu yg boleh tukar2 kaler aje, hahaha

Maryam said...

kak Min
i luv curry too tapi i tak blh makan hari2 nanti i makin gemok... sekali sekala ok tapi mmg i suka kari :)
tapi rasa nya dah lama tak makan jelatah tu lah...rasa nya last masa p kenduri wakaka teruk betul padahal sekejap sangat nak buat jelatah...
taktau lah mood masak i up n down skrg ni huhu...tak boleh ke naik menggunung je bersmngt waja kiki nama pun manusia haha
kalo dah kawen mana boleh mcm ni kan kak? tgk kak Min rajin je hehe

lemongrass said...

Maryam,
My hubby pun suka sgt2 kari ni tu yg tak boleh masak selalu2 sgt sbb nanti dia makan bertambah2, hahaha.
Jelatah tu lah yg paling senang nak buat sbb tu I lagi suka 'masak' tu dr masak sayur lain klu masak kari :-).
I ni bukannya rajin mana you tp I terpaksa masak so tu yg slalunya dinner I sgt2 lah simple and not too time consuming :-)

SJB said...

My hubby memang suka sangat ni dengan curry tapi dia tidak makan tu ayam heheh. Dia makan ubi kentang dan sup curry tu saja. Tidak apa lah more chicken for me lah muahahah.

lemongrass said...

SJB,
Next time you can make vege curry lah ye so he can eat the whole thing :-). Tapi nanti, you pulak yang takde ayam nak makan, hehehe

Aida Rezuan said...

LG,

Eh menu kita macam nak sama jek. Hehe! Tapi saya buat "kenduri" hari Sabtu. Pappadom memang pergh makan dengan nasik, kan?

lemongrass said...

Aida,
I pun one day nak buat kenduri gak lah macam you, hehehe. Tapi kan, sape yg I nak jemput ye? hikhikhik