Friday, 14 May 2010

Freezing Friday

Pagi tadi it was freezing cold bila the alarm went of at 6.20. It was really warm under the doona, but as soon as I keluarkan kaki out of the doona, sikit nya sejuk ke the room. Tak jadi I nak pergi ke bilik air, sambung balik meng warm kan diri for another 5 minutes, hehehe.

When I looked up the temperature on BOM, patutlah sejuk giler I rasa, it was 2.5C at 6 o’clock pagi tadi! Perth ni tak lah sejuk sangat but sekali sekala sejuk lah jugak :-).

I’m so happy today. The Other Half got back from Darwin and my Mother’s Day present arrived this morning. It’s supposed to be Mother’s Day present tapi I yang surfed the net, purchased it online and paid for it using my credit card. But since we only have 1 joint account anyway, takde account asing2, I guess everyone paid for it lah kan, hehehehe.

What did I buy for me? I bought a lens for the camera. I didn’t have a fixed lens before this so since the price was not expensive, I bought a Canon EF 50mm F1.8 II lens. Hajat hati nak beli yang F1.4 tapi harga dia sikit nya jauh lagi mahal ke dari yg F1.8 ni so kenalah kuburkan dulu hajat itu :-). Lepas ni I nak mintak a macro lens lah pulak on my birthday, baru lah best kan kalau dapat, hahahaha….. Boleh lah I guna for my food photography ;-).

And I still malas nak masak lagi but since today is a swimming day, I had to cook something that can be reheated when we got back from swimming. Because The Little Misses selalunya will be very very hungry lepas berenang ni. Dish yang paling simple sudah semestinya pasta lah kan, hehehe..

I made pesto pasta with roast chicken. Roast chicken ni we all masak last Saturday in the BBQ lepas masak roast lamb tu and then we froze it in the magic freezer. Selalunya kalau we all buat BBQ, we will masak a few dishes in the Barbie including a roast chicken, kiranya memang guna betul2 lah all the heat. Sebab senang bila tengah malas2 and ada frozen roast chicken in the freezer ni. You can use roast chicken in so many different dishes!

Samalah kalau I masak sausages, I mesti masak lebih and then freeze the leftover cooked sausages. Bila I betul2 malas, I just thaw them, slice them thinly and put them in the omelette or put them in pasta.

IMG_3013

IMG_3017i

The best part of a roast chicken, the burnt crunchy bits aka the skin, yummmmmmm!!!!!!!

15 comments:

JaJa'Z said...

kak min: tak nak jual ke magic freezer tu kat jaja? hehehhe..

mrs adam said...

adoi sangat tak tahan tengok pic gambar makanan LG,baru pas makan pun terasa lapar!

lemongrass said...

Jaja,
magic freezer ni magic kat rumah I aje, kalau dah pergi rumah you, sure hilang terus magic nya, wakakakakakaka....

Mrs. Adam,
Jom makan lagi, heheheh

Mat Gebu said...

wowwww...bess lah studio mini u LG, semua nampak sedap...i setuju, roast chicken kena kasi hangus2 sikit..baru sedap....tiba2 meleleh air liur i tengok tomato tuu, sedapp nyaaaaa.....

lemongrass said...

Cik Mat,
weekend ni boleh lah buat project bina light box you. Pastu kan kasi semua jeles tengok pinggan mangkuk antik you bersinar2 macam baru, samapa diaorang nangis2! Muahahahahha....

fa32ah said...

hello sista,

wahhhh dah angkut lense 50mm, gambar lepas ni mesti lagi cunnnn.. :) sayang light box tu comel jer.... (if guna box fridge, muat orang kot).. hehehe... :P

anyway, have a great weekend!

lemongrass said...

fa32ah,
hello :-). I dah setahun lebih ada DSLR, baru sekarang nak angkut 50mm ni, hehehe..
Kena tunggu beli fridge baru lah, baru dpt buat light box besar sikit kan, hahhaha

ain said...

akak pun mcm min gak, msk lebih2, then simpan dlm freezer. bila time mls2 tu, selongkar je la freezer tu!

Rima said...

When my lens kaput.. I terpaksa gunakan my 50mm lens.. At first macam tak reti but Now i lebih suka gunakan 50mm for my food photography.. Anyway tmrw i nak gi ambil my other lens.. Dah ready for collection since last wk hehehe

Jamie said...

the best part of the chicken, the burnt crunchy bits tu yg bahaya tu, carsinogenic, leh menyebabkan kanser. Tp part tu yg sedap kan...

Azita Zain said...

x lama lg min akan jd pro photographer...

yg garing2 tu mmg sedap wpun pahit skit2...

Sally said...

ala lapar la..tengok Lg punye dish tengah2 mlm cmnni..cekau maggi jer la nampaknya

SJB said...

Agree with the skin heheh yummmm.

Mia's Mom said...

Salam LG:-D

2.5 degrees? Ui! Sejuk tu! I faham sangat le sejuk macam mana. At least you masuk balik dalam doona sekali je for 5 minutes. I kadang2 4-5 kali itu pun belum tentu I bangun! Hehehe! Kiranya dah start winter la ya kat Perth?

The skin? Kita orang pun suka berebut juga skin yang garing ala2 hangus tu!

lemongrass said...

Kak Ain,
tu yg best ada freezer ni kan so orang 'rajin' mcm kita ni sentiasa ada makanan nak jamu, hahahaha

Rima,
I read on the net that a lot of people use the 50mm for food photography. Tapi they use yg mahal F1.4 tu lah, hehehe...

Jamie,
I tau about that tp setiap kali makan the burnt crunchy bits, that knowledge saje2 aje dipendam, hahaha....

Kak Ita,
wahahaha...I jadi pro kat rumah cukuplah kan :-)...

Sally,
makan maggi tgh2 malam ni kan rasa lagi nikmat dari makan siang2 hari, for me lah, hikhikhik...

SJB,
I think kalau all skin pun lagi best kan! ;-)

Mia's Mom,
Salam...
Tu lah you, tu yg tak sanggup sangat2 nak keluar dr underneath the blankets :-). Tapi sbb sian pulak kat budak2 tu kalau tak pergi sekolah, kenalah gagahkan diri jugak, hahaha