Tuesday, 18 May 2010

How many have you had?

We were driving when suddenly out of the blue, The Other Half said to me, “You know what? I think we must be the only people on earth who still have the same mobile phone numbers for years and years and years!

(See, we’ve been married for too long that we don’t have anything else to talk about, we had to resort to talking about phone numbers to break the silence! Hikhikhikhik…. ;-D).

But what he said was true sebab he’s had the same phone number since he moved back to OZ from M’sia which was in 2000. And I pulak have had the same number since 2001! So, kira lama lah tu kan because we are talking about mobile phones here :-). We still keep the same numbers even when we changed our service provider last year. Sebab in OZ ni, we don’t have to change our numbers if we don’t want to, even if we change our service provider. Walaupun dah upgrade phones berkali2, tapi phone numbers tetap yang sama :-D…

Why don’t we change our numbers? Entah lah you, probably sebab we are so attached to the numbers kot because it’s our birth dates :-). Kat sini, you can choose whatever numbers you like (as long as takde sape dah ambik number tu and the numbers are available) and we chose our birth dates so tu yang teramatlah attached nya to the numbers, hehehehe…. Senang weh nak ingat instead of just some random numbers! And then since we still have the same numbers, tak payah lah kena susah payah let everyone knows bila dah tukar (macamlah ramai sangat yang kena di bagi tahu, muahahahahaha).

Nasib baik lah we all takde stalkers kan so tu yang boleh keep the same numbers forever :-).

But even though we have had the same numbers forever, bila kena isi borang asking our phone numbers or bila kena call orang and tell them our phone numbers, kadang2 masih tersilap2, hikhikhikhik…. Ye lah kan, mana ada kita call phone kita sendiri hari2(takde kerja I nak buat kerja tak berfaedah tu!) so tu yang sentiasa terlupa nombor sendiri. And then phone number The Other Half pulak on speed dial so memang lah susah jugak nak ingat kan :-).

I tau my adik beradik kat M’sia selalu jugak tukar phone numbers ni sebab belum sempat I hafal/key in nombor diaorang, dah tukar nombor baru, wehehehehehe….

Anyway, malam ni I saje nak tunjuk kat Cik Mat and Jaja yang berkenan kat spice bottles I tu.

IMG_3098

Masa I mula2 pindah OZ dulu, I started collecting all these bottles for my spice rack (The Other Half pun ikut sama pergi kedai chose the bottles with me sebab dia pun excited sama, muahahahaha). It was so much fun choosing all the different shapes! And with the price of around $1-$2, lagi lah best nya nak memilih kan, hahahahaha… I love my 3 tingkat spice rack! :-D. One day when I’ve cleaned my spice rack until spick n span, I’ll put it up on the blog :-).

Our dinner tonite was mince beef again but in a different form. I made meatloaf, makan dengan chips and sauteed carrot n mushroom.

IMG_3109

IMG_3107

The Other Half kata dia lagi suka his meatloaf sebab takde ‘healthy things’ like diced veges in it, hehehehe.

37 comments:

Mat Gebu said...

Salam LG..eh eh eh, macam2 shape ada spices jar tu...kalau yg jenis montel tu sure i punya cutting..hahahaha...

ain said...

we all pun tak pernah tukar number hp sejak dr mula2 pakai sampai la ke hari ni. tukar hp je dah 5 6 kali. Payah sebenarnya klu selalu tukar no, nak btau ngan family members n frens tu yg sungguh la malas. Hubby akak mcm min la, no sendiri tak hafal, balik2 asyik tanya akak apa no hp dia.haiyooooo!!!!

psst...nice la spice bottles tu. suka tengok!! akak nak collect lah nanti. kena cari pelan2.

JaJa'Z said...

kak min: hubby akak thn 2000,akak plak tahun 2001..nampak gayanya jaja menang lagi la..i keep my hp number since thn 1998..masa tu hp baru memula menular kalangan student2 ipt..no hp jaja tu ialah nombor2 first batch prepaid..time tu jaja beli starter pack celcom dengan harga rm80++..skang ni rm5 pun dah bleh dapat no hp baru..ishhhh

JaJa'Z said...

jaja pun ada spice bottle gak..just isi garam, kunyit,aji,asam keping and pepper

Yat Maria said...

Ha ha..LG..ko nyer collection of spices bule tahan gak..macam kat kedai rempah ratus tu..ahakssssss...senang nak masam, stock selalu ada..tak yah sibuk2 nak gi kedai rempah selalu kan???? nanti pi kemas tu rack ya..& tangkap gambo..ha ha..

lemongrass said...

Cik Mat,
yang montel tu boleh isi baaaaanyaaaak rempah banding dgn yg cekeding tu, wahahahahaha....

Kak Ain,
wahh, ada gang lah we all ye :-). Tapi kan, memang payah kan bila asik tukar2 nombor aje ni sebab nak bagitau semua orang tu yang leceh nya.
Spice bottles ni klu tersusun rapi kat dapur, memang cantik :-)

Jaja,
wahwahwah, lagi lama dari we all, cayalah! hikhikhik...
Kiranya klu kawan2 yg dah lost contact masa zama study dulu, kalau diaorang terjumpa yr old phone number, memang dpt lah contact you balik kan :-D.
I punya spice bottles ni isi mcm2, tu yg kena letak name tags sbb tak nak bagi I pening, hahahaha

Yat,
Kalau you duk sebelah rumah I kan, kalau tiba2 habis rempah ratus, memang tak payah susah payah pegi kedai lah. Datang aje ke rumah I, sure nya ada, wahkahkahkah....

Liasari said...

hi min,
yup i still hv the same number yg i guna since 2000! oh wow i didn't realise how long i've been sticking to the same no until ur entry. and it is not even registered under my name! kekeke. no ni mcm my lucky no plak coz kebetulan office no i pun hujung dia serupa!

lemongrass said...

Lia,
hahaha...ada jugak ye yg mcm we all :-).Kalau tak under yr name, under nama sape? Sian oran gtu kalau you tak bayar bil, hehehe ;-)

JaJa'Z said...

kak min: betul la sangat tu...member2 lama jaja mana2 yang tetiba contact tu selalu cakap ' aku ingat ko tukar nommbor baru'..padahal diaorang tu yg tukar 3 or 4 kali no hp baru..jaja tetap setia dengan no lama ni..

Mitchie said...

Another interesting question would be, how many mobile phones have you had. Some people change their mobile as often as they change their underwear. Hehe

lemongrass said...

Jaja,
setia pada yg satu kan, hikhikhik...

Mitchie,
I know a few acquaintances who change their mobile phones every time there's a new cuter, fancier one on the market.
Sadly for us, the one we currently have is only our 4th one in nearly 10 years, hahahahaha....

QiStinA's said...

i punt tak ingat my mobile no..kalau org tnye...baru la kelam kabut tgk dlm phone...(kelakar kan ...purposely letak no sendiri dlm phone..) ...comei2 la spice bottles u LG...

My Life My World said...

Salam LG, I pun dah nearly 10 years tak tukar no hand phone. Dan botol rempah tu memang cantik ;)

joegrimjow said...

oh oh oh my
caloriess
;)

NenekPenne said...

u selalu membuatkan i lapar ... i love mushroom..

betul, bila dah lama kahwin, mcm tak ada apa yang nak diborakkan tapi sebenarnya kehadiran dia disisi lebih bermakna dari kata2..

ooohhh mulalah nak sedih ni...

Aida Rezuan said...

LG,

Akan tunggu gambo spice rack itu! :)

miSs inTerpReted said...

sedapnye nampak meatloaf!!

btw Kak LG,I've had the same number since 1998. heheheh...dok oversea ni pon masih keep that number so that i can use it on my trips back to malaysia. :)

Mia's Mom said...

Salam LG :-d

I ni lagilah payah nak hafal mobile no. sebabnya kat sini ada 12 nos. Ada sekali tu masa I activate my matriculation card for entrance to intelligent building kat Uni, I was asked what my mobile no is. I was so dumbfounded I end up staring at the person asking and was embarrased when she said "Yes?" And I said "I'm sorry, I really can't remember my no." And she burst into laughter, "Neither did I!" she said. "That's a lot of no. to remember, isn't it?" Since then I save no. sendiri dalam contact list.

Meatloaf Ooh La La! I love meatloaf to pieces!

:cahya schatz: said...

waaaahhhh...nak jeles jugak tgk balang2 tuh....
i br dok start kumpul...

Shereen said...

Hi there,
Kat Op shop in NZ ni lots of those spice jars yang you kumpul tu.Sometimes can get as cheap as NZ$1 for 10 jars.I like those spice jars too but terlalu besar la.Penuh sepantry nanti and anyway,since the botol tu besar sangat,jarang la nanti I dapat bershopping.Jenuh nak habiskan rempah-ratus tu...lol!

TopsyTurvyMum said...

i setuju part susah nak ingat no sendiri tu wakaka!

kebanyakkan i simpan spices dalam botol kaca baby food heinz tu :D

tapi betul lor..macam2 shape balang kat sini..

dila~noor said...

i rase kalau org tanye bnde bernilai yg i simpan lame..thats my sim card..with the same number..sebabnye no. tu bagi i sangat nostalgia.my parents have this rules - sape yang belum dapat masuk univ / colleges, dorg takkan blikan hp..so i ingt sangat,habis je minggu orientasi i kat utm dulu, my father blikan hp n mcm 1 kemenangan besar sgt..
no tu plak mmg i simpan and tak niat nak tukar..since my father passed away in 2005,i rase itula antara kenangan yang manis..
budak skrg sekolah rendah pun parents dah blikan hp..heheh

i fail betulla spice2 ni..
kalau rempah kari /kurma / sup tu taula..kdg2 jintan manis/jintan putih pun tak knl..hahaha..maklumla,jrg msk pkai spice =)
harus i bli balang lawa2 n labelkan jgk ni..

SJB said...

Saya pun suka collect jar macam ni. Semua pun cute cute dan unique :D.

Mmmm meatloaf :D.

mrs plain-june said...

sukenye tgk kak LG pny spice bottles!! saya dok kumpul botol2 kosong tp so far dok isi used oils saja.. nk kena improvise isi spices lah! ;)
btw, my husband pun still guna the same number since yr2000. dia kata senang org nk kontek dia. bini dia je yg sukasuki tukar2 nomber :p. tp kalu dpt nomber my own birthdate.. i wont change it!! not even for RM1k!!

kucingorengemok said...

i've some nicely-shaped bottles (yang bekas² kopi la, prego la), tapi tutup tak cantik... kat malaysia ni tak tau mana nak dapat gabus bulat buat sumbat tu

Mel said...

My hubby still with his 1st mobile number since 1998 and mine since 2001.

I mmg x berapa gemar tukar2 number ni..in fact mmg bising to adik-adik I yang kerap tukar number.

I faham memasing mmg ada alasan kenapa tukar2 number tapi kalau dah tukar tu pandai2 la bagitau kan. Buatnya ada emergency kan ke susah.

opsss sorry sis..terEMO plak..hehe

afid said...

kak lg,
saya pon tak penah tukar no phone dari tahun 2003 n tak paham nape kawan2 suka sgt tukar no. Susah tau nak carik balik. haha


Nak tanya, mcm mana nak bakar daging yg ikat2 ngan tali tu supaya lembuttt je. (mcm dlm rancangan masak2 tu..) tq..:)

Zaitun said...

kak Zai pun suka collect botol yang berbagai bentuk.

Pssstttt...dulu2 kan mak sedara kak Zai suka collect botol beer macam2 bentuk tapi dululah kan, masa tu tak cukup ilmu heheheh...

ceritacherita said...

i pun sama tak tukar phone no. since 1999. I think there no reason to tukar, itu yg tak tukar. Tapi mmg ramai sgt org yg asyik tukar2 phone no. kan.

Ayu said...

waahhhhhh...bestnya tgk bekas2 rempah akak tu.huhu...bila la ayu nak buat koleksi rempah agaknya ek.ayu ada rempah yg basic je.tu pun ltk dlm bekas biasa2.sebnrnya mmg takde mood nak 'melawa'.xtau la nnti klu dah dok umah baru rempah2 tu pun dpt dok dlm bekas baru gak.hehehe...

hm...abt hp no...no yg ayu pakai skrg ni takde la lama sgt kot.dlm taun 2004-2005 mcm tu.t'paksa tukar coz hp kena curi masa dlm kelas.ayu mmg tak suka tukar2 no hp.sbb tu bila ank2 buah ayu kerap je tukar,ayu sound dorg.bkn dorg je yg kena sound...abah ayu pun ayu sound sama.ayu tak tau brp byk simcard yg abah ayu ada.i think....more than 20!!! tp 1-2 simcard jela yg aktif.

KAK TON said...

salam LG...lama tak menjenguk rumah LG ni...pekabar...
Lg and hubby sama macam kakton and hubby..still keep the same phone number sejak mula2 pakai hp...my hubby since 1995 and my number since 1996...lama kan...hehehe
eventhough dah tukar svce provider but we still maintain the old number...
tapi we all punya number biasa je..tak de le pulak date tertentu...

lemongrass said...

Moi,
kita tak ingat sbb bukannya kita kena call phone kita sendiri kan, hehehe...

Kak Acik,
Lagi senang kan bila tak tukar2 nombor ni sebab senang orang nak cari kita and senang kita nak ingat :-).

Joe,
bila makan tak ingat calories, but bila tgh exercise baru lah menyumpah2 sbb susah nak buang calories tu :-)

Nenek Penne,
Bila we have that person beside us, memang kita selalu take this small things for granted kan. Bila dah takde orang tu kat sisi kita, baru lah terasa sgt2 kan :-(...
Be brave!

Aida,
Buat apa tunggu aje! Kan lagi best kalau you nak offer tolong bersihkan, kilatkan my spice rack tu, muahahahaha...

Miss Interpreted,
Wow, lama tu! Senang lah kan bila you balik M'sia, tak payah susah payah beli prepaid mcm we all :-)

Mia's Mom,
Salam..
Hikhikhik....dah lah your minds kena fikir benda2 lain kan, phone numbers ni kira in the back burner lah, hahahaha..
I'm not a big fan of meatloaf but hubby is so tu yg kena masak jugak once in a while :-).

Cahya,
you pun dah start kumpul bottles ye? Lepas ni boleh lah tayang kat blog you ye! :-)

Shereen,
I should have searched for them kat Op shop jugak kan, boleh dpt lagi murah, hehehe.
Memang betul apa you cakap tu, kalau bekas besar, makin banyak boleh isi and tak boleh lah nak pergi shopping selalu2, hahahha

TTM,
sekarang kan semua speed dial aje, buat apa lah susah payah nak ingat kan! wehehehe...
Balang botol baby heinz I sudah bertahun2 di buang, hahahaha

Dila,
wow, that's a very nice story! It's such a small thing kan, but the memory it can bring to you tu yg very precious! Memang akan nangis lah kan kalau hilang :-(..
I pun dgn rempah2 ni bnyk fail, tu yg kena ada labels, hikhikhik..

SJB,
I've got quite a few empty jars sebab masa beli tu, memang macam orang gila, beli banyak2 but now tak tau nak letak spice apa in it, hehehehe...

lemongrass said...

June,
Used oil I simpan kat botol2 pasta sos yg I dah bersihkan sebab nanti bila nak buang, senang, tinggal buang aje :-). Spices ni we all letak kat botol2 cantik2 sebab at first nak bagi I teruja untuk masuk dapur and masak, kahkahkahkah...

KOG,
botol2 spices I ni memang come with gabus tu, tu yg beli beria2, hehehe...

Mel,
tu lah, my siblings pun kadang2 terlupa nak tell me they've changed their phone numbers cos I'm not in M'sia. Bila I sms diaorang, suddenly diaorang tak dapat. Memang geram betul, hehehe

Afid,
Daging tu yg roast beef or lamb tu ke? I kan dah berapa kali buat roast beef, tak pernah jadi tender and nice. Mesti sentiasa ter over cooked! hampeh sgt2...
Tu yg I lagi suka buat roast chicken aje, hehehe

Kak Zai,
mana Mak sedara Kak Zai kutip botol2 beer tu ye? hehehe...Ada lgi ke koleksi tu sekarang?

ceritacherita,
I pun kan, tak rasa macam there's a need to tukar my number. Tu yg I heran bila orang selalu tukar2 number ni sebab macam mana lah diaorang dpt hafal nombor2 tu ye, hehehe

Ayu,
I start buat koleksi dulu tu sbb nak bagi naik semangat untuk masuk dapur and masak, muahahaha. Pastu baru beli rumah sendiri pualk tu masa kat Adelaide, tu yg memang berhias bagai (konon2nya lah :-)).
Takpe, tunggu lah bila you masuk rumah sendiri, masa tu mana tau kan, tiba2 rajin masuk dapur, hehehe..
Abah Ayu ikut perkembangan zaman ye, punyalah banyak SIM kad! :-)

Kak Ton,
salam...
Wow! Lagi lama Kak Ton n Hubby simpan nombor! For me personally, lagi senang kalau ada nombor yg sama ni kan, kawan2 lama boleh contact kita kan :-)

afid said...

k.lg,
haah..tula pasal..suka buat ayam lg sbb dging selalu x jd. Tp en.suami selalu hint2 buat roast beef bila tgk rncangan msk2. he3

Aida Rezuan said...

LG,

Haha! Orait la.. bebila saya sampai ke sana, meh saya tolong bersihkan *sambil capai sebalang dua masuk bag :D

Taufik MY said...

hi there!

I have an award for you!
http://aizen03.blogspot.com/2010/05/blog-award.html

lemongrass said...

Afid,
I pun klu tengok rancangan masak2 slalu teringin nak buat roast beef tu tp memang selalu fail, hahaha

Aida,
Boleh aje, kiranya 'gaji' you lah tu, sebalang dua, hikhikhik...

Taufik,
thank you so much ye for the award! :-)