Monday, 31 May 2010

Nasi lemak seringgit :-)

Semalam dah kenyang berBBQ, hari ni kita makan nasi pulak. Dah seminggu tak makan nasi for dinner kan, so kena lah masak nasi before anak2 I tu lupa yang they are half jawa, hikhikhik…. Tapi terlupa pulaknya nak goreng tempe so tak boleh lah mengaku lah pure jawa macam ni kan :-(, hehehe….

Everytime we all balik M’sia, my Abah mesti akan belikan nasi lemak yang kawan masjid dia jual. So, bila we all ambik midnite flight from Perth and got to the kampung around 9 pagi, sampai2 aje kat kampung tu, mesti ada nasi lemak bawah tudung saji waiting to be consumed by us. And ada special nasi lemak for The Little Misses yang takde sambal and takde peanuts. Tapi mana lah The Little Misses ni biasa makan nasi pagi2 kan so we all aje lah yang membaham nya, hehehe. Diaorang akan mintak roti canai or cereal or toast :-). And then usually, on the last day of our stay kat kampung, he would order nasi lemak for us as well and pagi2 morning dah tersedia kat meja :-). My Emak suka lah sebab dia tak payah masak nasi lemak untuk we all, hehehehe… But I tak tau berapa harga nasi lemak yang my Abah beli tu. Simple aje nasi lemak dia, nasi + sambal + timun + kacang + ikan bilis + telur. Ada RM1 kot kan?

Nasi lemak yang I masak for dinner tadi pun simple aje, instead of telur I ganti dengan ayam goreng. Mahal lah sikit dari seringgit kan sebab ayam mahal ye tak, hikhikhik….

IMG_3379

Nampak tak the steam coming off the nasi lemak? Menggiurkan sungguh kan bila nampak steam kat dalam gambar ni, macam nak makan aje, hehehehe ;-).

IMG_3381

Kalau I jual seringgit, memang rugi lah. Kalau I jual $1, lagi lah rugi nya, muahahahaha…..

And ini untuk Mia’s Mom, gambar Miss 6 in B&W :-).

IMG_3350-1

IMG_3351-1

I lagi suka ambik gambar Miss 6 dari ambik gambar Miss 11 sebab Miss 11 ni at that stage where getting her photos taken is such a chore. Kadang2 susah betul nak suruh dia smile or act ‘happy’ for the camera. Teenagers!

Oops, sebelum Miss 11 makin merajuk, I’m going to put a photo of her that I took semalam where she’s ‘smiling’ a bit for the camera. Teenagers kalau dah merajuk ni susah weh!!!!

IMG_3326

Semalam I konon2 nya nak ambik gambar diaorang  melompat. Ye lah kan, semua orang yang ada DSLR, ada gambar jumping so I pun nak lah buat gak, hehehe. Tapi kan, susah giler nak suruh diaorang jump at the same time and jump elegantly, hahahahaha….

IMG_3342

IMG_3347

Jom kita gelak ramai2, muahahhahaha…

36 comments:

story of carl and icca said...

nasik lemak seringgit lagi sedap. simple and bleh layan 2 bungkus sekali makan. eheheheee

Anna Da Lady said...

Salam kak LG..saya nak tumpang gelakla..muahahahaha...nanti tangkapla gambar2 Little Misses lagi..comeila..

Sizuka said...

k.min, I thought I'm the only mother facing the same problem bila nak suruh anak yang besar ie Iman bergambar. It's such a hassle that I jadi malas nak ambik gambar. Taking iffah's photos is much easier and menyenangkan hati. Sometimes bila suruh iman bergambar, she'll make faces.. urgh! geram!!

ain said...

kat kampung akak ns lemak msih lg singgit. kecik2 je. mkn sebungkus mmg tak puas. sambal dia mmg kaw!!!

kdg2 mmg payah nak suruh bdk2 ni amik gambar. ntah muka apa2 yg dia org display!! geram!!!

3AS said...

K.Myn,
Kat my place nasi lemak sempoi cam tu RM2.50. Tapi kat kg ada lagi yg jual RM1..

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Thank you soo......... much! I really love the black & white photos of Miss 6. Such beautiful photos. Cantik sangat kan?

Happynya both of them jumping! :-D Tapi Miss 6 masih control hensem. Hehehe

rainoserez said...

nasik lemak tu fuhhhhh, lazat lazat..! kalau kat sini, ada ayam mcm tu, i rasa singgit lima kupang ada kot org jual? apapon, miss 6 tetap maintain comey :)

lemongrass said...

Story of Carl n Icca,
I pun suka kalau pergi restoran, dia letak nasi bungkus 50 sen on their tables. Rasa nak makan lebih dr 1 bungkus aje, hehehehe...

Anna,
salam..
Susah betul ambik gamabr diaorang semalam, I must have taken about 20+ photos kot. Nasib baik guna digital kan, hehehe

Shidah,
what's up with these tweens ye? I pun kadang2 geram sgt2 sbb baru aje 11 tapi kadang2 perangai mcm dah 16!
Mau pengsan I nanti when she's 16!

Kak Ain,
I rasa kan nasi lemak bungkus kecik2 ni sambal dia selalu memang kaw kan! Kat kampung you pun dah seringgit ye sebungkus? :-).
Teenagers ni kan masa teens lah memang perangai lain betul. Tapi bila dah besar nanti, sure hari2 nak ambil gambar, hahahhaa

Zuera,
mahal betul ye, nasi mcm tu aje dah RM2.50. Nampak sangat yang I ni dah tak keep up to date dgn harga2 kat M'sia, hehehe

lemongrass said...

Mia's Mom,
Salam..
You are welcome :-). I love taking photos of her when she's smiling showing her teeth sebab nampak sgt2 lah comel nya, hehehe...

Raino,
RM1.50 kira murah lagi lah kan, sebab ada ayam seketul lagi :-). Kat sini kalau students or masa tgh food fete jual nasi lemak, adalah $5 kot yg sempoi mcm tu. Kalau kat restoran, mau lah nak dekat $10! Memang cekik darah betul, hehehe

Mat Gebu said...

salam LG...terima kasih ucapan tahniah tu..tapi i tak suka glamer..tak mo tak mo...nak mcm biasa jeee....hehehe

lemongrass said...

Cik Mat,
salam...
Awat tak mo glemer? Glemer lah best! Cuba tanya Mawi or Erra Fazira tu kalau tak percaya, hahahaha

gee carmen said...

nasik lemak singgit..kacang lebih.. telur dadar potong kecik.. sedap sangt2. bungkus letak daun pisang laaa... mmg layan sangat2

blu4sky said...

LG,
ada lagi ke nasi lemak singgit.. rasa dah tak jumpa..harga standard la ni dah 1.50..klu lauk ayam tu standard 3.50..

miss lyianne said...

awh, lapar TT-TT

NenekPenne said...

snap gambar lompat2 mmang agak susah... byk kali kena try smpai model pun tercungap2... i ler tu...

eee i saw her perut...ha ha ha... sexy you!!!!

alinac lover said...

nyum2~ain ske nasi lemak~

syisyi said...

salam kak LG,lame x singgah sini :)

semangat tgk miss 11 melompat..hehehe

SJB said...

Nasi lemak mmmm, macam lama juga saya tidak buat nasi lemak. sampai lupa macamana nak buat sambal tu hehehe.

Oh ya memang rugi habis tu kalau you jual seringgit satu hehehe.

Lucu juga gambar no 3 dari bawah tu, Miss 6 tengok kat miss 11 kalau kalau miss 11 senyum??. hehehe. Cute.

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min...tu lah pasal Akak kena masak memanjang...kalau takat sehinggit..tu anak akak maunya makan 5 bungkus...tambahan lelaki remaja...kuat makan...

And Min...having teenagers around....yup....Akak lagi susah nak letak gambar dia orang kat Blog...control macho...dan tak nak publicity lah konon....ada-ada ajekan dengan budak2 ni!

cutie said...

kak~
saya la yg akak jumpa tu~
hihi~
shikin nama saya~
saya pun lupa nak tya nama penuh akak ape~
huu~

TopsyTurvyMum said...

adoyaiiii...i sanggup bayar $5 utk nasi lemak u tuuu!

cute diorg lompat2 camtu...

i ada buat, tapi burukkkksss wakakaka! *x sedar diri tapi nak buat jugak*

and..
Thanks for ur comment at my blog:)

Sally said...

oh..kalau kat tempat saya..nasi lemak ayam tu leh adalah RM3.50..tp yg best kalao balik kelantan..nasi camtu mungkin less than RM1.50..depands area..

I suka layan nasi lemak bungkus dengan ikan masin or pekasam..sedapnya..tunggu hari minggu la nak buat gak!!

junainahmuda said...

kalo tambah ayam, boleh jual rm 3++ kot..

nasi lemak singgit mmg bes kan, walaupun die singgit, x byk lauk , tpp tetap best, sbb mungkin die sikit, so tu yg jd bes tu, sbb rasa x puas makan, nak tambah2 lagi..

kak, sy pose ganti 2day, telan air liur je lh jwbnyer yer..

MAMASYAZA said...

nasi lemak panas sudah semestinya sedap dimakan, kalo sambal yg dimasak tu pun sodappp. kat tempat Su memang ada sowang akak tu jual nasi lemak, memang sedap, ramai customer, tp sekrg dah sunyi sepi, husband dia sakit, so tak leh lagi makan nasi lemak special dia

Ayu said...

salam k.min...

as usual...nak komen n3 akak yg dah t'lps tu.hehehe...ayu t'gelak sorg2 bila baca psl 'extra long fries' tu.lawak la akak ni.leh ek akak imagine smpai mcm tu skali.hehehehe....

hm...cili jeruk? ayu suka mkn dgn mee/mihun goreng n sizzling yee mee.tp tak prnh buat cili jeruk s'diri lg.

huhu...akak b'tambah pemes skrg eh.TOH n little misses pun dah pemes skali.caya la! hehe...suka tgk aksi zahra...so cute! btw apa yg akak sumbat dlm ayam tu ek?

kak....ayu sungguh ngences tgk bbq ribs akak tu.sedapnya!!! klu ayu la...abis ayu hongges smpai licin.perrgghhh....

hm...kat kantin sini leh lg dpt nasi lemak singgit.tp telur rebusnya dpt suku jela.tp ayu suka mkn nasi lemak kat 1 kedai ni.dkt dgn puduraya.sedap! takde kacang,telur bagai tp sambalnya tu yg best.bila mkn mesti t'ingat kat arwah nenek (jiran 1 kg atuk ayu) yg jual nasi lemak.sambal dia mmg mabeles!!! sape pun tokleh lawan.isk...

My Life My World said...

Comel nyer Miss 6, tapi dia nampak kurus lah, mesti banyak turun berat badan dia.

Nasi lemak tu buat I lapar

cik bella said...

hye,sedapnye nasik lemak tuh~terliur dh~weee

Zaitun said...

Nasi lemak lg nampak lebih menarik dari nasi lemak kak Zai. Tadi pagi kak Zai masak nasi lemak sebab kecewa nak beli nasi lemak sedap pukul 8 dah habis.

Cantik gambar melompat tu.

lemongrass said...

Gee,
I pun kan, kalau nasi lemak takde kacang, rasa mcm kureng sikit. Walaupun sambal dia kaw sgt2,hehehe

Blu4sky,
Masa I kecik2 dulu, nasi lemak 50 sen dah banyak sgt, segala benda penuh. Sekarang ni, nak jumpa yg seringgit pun susah kan, hehehe

Miss Lyianne,
jom pekena nasi lemak! :)

Nenek Penne,
Hahahaha... you pun pernah jadi model lompat2 ni ke? I tak sanggup lagi kot sebab I pun surenya akan semput after 1 jump! :-).
Jangan tenung lama2 her perut tu! Aurat! hahahaha

Ain,
Nasib baik nasi lemak ni senang nak masak kan, so hari2 pun boleh buat :-)

Syisyi,
salam. Itu rasanya dah lompatan yg ke 20 lebih kot sbb Mummy dia tak puas hati aje dgn gambar, hehehe

Kniedaz said...

baru kua dari periuk kot tu yg berasap...samalah si abang (Danish) cukup susah nak senyum.. Kalau Danial senang je..dia suka senyum..sengeh..hehe

lemongrass said...

SJB,
Kalau you buat sambal, your hubby makan tak? My hubby suka sambal, that's why he likes nasi lemak :-)

Kak Watie,
hahahaha... memang budak2 lelaki remaja kuat makan kan! Sebab diaorang tengah membesar dgn jayanya :-).
I pun kadang2 tak paham betul lah perangai diaorang ni (mcm I dulu kot masa remaja, hehehehe)

Shikin,
hikhikhik...
Bila I balik rumah lepas tu, I citer kat my hubby and dia tanya sape nama you. I terus terdiam sbb I tak tau! hahahaha

TTM,
Kalau ada jual nasi lemak $1 kat sini, mau hari2 I beli kot, hahahaha
Oh, kamu pun pernah lah ye lompat2 ni! hikhikhik...

Sally,
I tak pernah makan nasi bungkus ada ikan masin or pekasam ni. I rasa kalau ikan masin, still boleh telan kot. Kalau pekasam tu, I tukar nasi bungkus lain lah, hehehe

Jun,
Betul lah apa yg you cakap tu, sebab dia kecik aje seringgit, tu yang makan sampai 2 bungkus sbb mcm tak cukup aje, hehehe

lemongrass said...

MamaSyaza,
Sambal ni lah kan yg buat nasi lemak tu sedap atau tak :-).
Masa I sekolah rendah dulu tu pun, ada kawan kelas yg mak bapak dia jual nasi lemak sedap tak terhingga. Sampai sekarang I masih ingat lagi kesedapan nya! hehehe

Ayu,
Salam :-).
Sampai sekarang I masih belum jumpa the xtra long fries lagi! Hikhikhik
Macam nak buat kuey teow pulak bila Ayu ingatkan kat cili jeruk :-).
Bak kata Cik Mat, "tak suka lah femes2 ni" hehehehe ;-)
Nasi lemak masa kita kecik2 dulu I rasa yg paling sedap kan!

Kak Acik,
Hari tu masa dia batuk teruk, memang banyak turun. Sekarang dah naik balik tp tak segemuk dulu, hikhikhik....

Cik Bella,
jom makan nasi lemak beramai2 ;-)

Kak Zai,
awal betul nasi lemak tu habis ye! Memang nampak sgt sedap nya lah kan sbb pukul 8 dah habis!


Kniedaz,
Memang baru keluar periuk, terus di suruh posing, tu yg berasap ;-).

Aida Rezuan said...

LG,

Ahaks! Ceria sungguh gambar2 the girls!

* Memang rugi kalo jual 1 ringgit or $1!

lemongrass said...

Aida,
Jom kita jual nasi lemak! I jual $5 and you jual 5 EU, ok tak? hahaha ;)

PUTUBAMBU said...

kita pun suka nasi lemak RM1.
simple..sedap..cepat habis..! muahahaha..

comel-comel belaka anak2 you Madam Lemon... suka kita tgk..

lemongrass said...

Putubambu,
kalau makan 2 bungkus pun orang tak heran kan, tu yg bestnya! hehehe...