Thursday, 13 May 2010

A very malas Thursday

I’m in my malas cooking mood for the past 2 nights. I guess lepas masak asam pedas tu and dapat fulfilled my kempunan nak makan asam pedas, terus dah tak terasa nak makan apa2 sangat. Kesian light box I tu, tak berteman dah 2 malam. Nampak sangat kasih I tak berpanjangan, hikhikhik…

Since takde gambar food tonite, kita layan gambar The Little Misses aje lah ye. Miss 11 has finally finished her NAPLAN today and she’s so happy it’s over. Itu baru 2 subjects aje dah mengeluh, tunggu lah nanti when she’s in high school sitting for her TEE, baru lah terkejut2 dia kena sit so many papers, hahahaha…

I saje2 ambik gambar diaorang ni and playing with Picasa. Nampak sangat I malas nak buat kerja rumah yang berlambak2 tu kan sebab sanggup merajinkan diri godek2 Picasa, hehehe.

IMG_2990

Gambar ni I ambik guna ISO1600 sebab nak get the most light without using flash tu yang dia very grainy. I takde light box yang big enough to fit both of them, hahahaha…. Lepas di cropped, light adjusted, changed to black and white……. jadi lah gambar yang macam kat atas ni :-)

IMG_2991 - Copy

Gambar ni pulak I ambik guna ISO100 aje but guna flash tu yang tak grainy and muka MIss 6 nampak very fair. Dia bukanlah putih mana pun (but definitely lagi putih dari Mummy dia lah, hehehe). Selepas di godek2, jadi lah macam ni.

Evertime Miss 11 tersenyum, mesti nampak a metallic glint at the back of her mouth kan. That’s because she’s got 3 metal capped-teeth. It was done quite a few years back to protect her molars from caries :-). All 3 teeth yang metal-capped tu gigi susu so lepas ni kalau gigi susu dia tu luruh, kaya Makcik you sebab boleh jual gigi tu untuk scrap metal! Muahahahahaha….

17 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Love been lazy too! Cooked pun very simple then masuk ayam dlm oven, biar bakar...hehehe! ;)

Misses look sweet as always! Wow, U r good in playing with the ISO uh. Love sometimes main tembak je...malas sgt nak try new settings..:)

lemongrass said...

Love,
sometimes kan memang rasa sgt2 lazy nak enter the kitchen, let alone masak kan!
I guess sekarang dah tau about the ISO and what not, that's why I used the different settings :-)

Mat Gebu said...

salam LG....eh, metal-capped tu mcm nenek2 kita zaman dulu pakai gigi emas tu kan, i kalau pakai kan, mesti nampak macam "lanun" tapi tu lanh silap, mana ada lanun pegang periuk n kuali...hahahahaha....

lemongrass said...

Cik Mat,
salam.. lebih kurang mcm tu lah. Tapi we all ni semekin makan semekut, tu yang guna metal biasa. Kalau kaya raya, memang I suruh dentist tu guna gold you! wakakakaka...
Eh, lanun sekarang kena gak pegang periuk, habis tu mcm mana dia nak makan kat atas kapal tu! hikhikhik

mrs adam said...

hari ni saya buat asam pedas macam LG buat,dapat resepi dari link LG la.thanks.sedap!(hehe puji diri sendiri pulak)

SJB said...

Sama lah tu. Kadang banyak idea mahu kasih masuk di blog tapi rasa malassssss lah pulak heheheh.

indahhouse said...

salam kak LG,
hihihi. nak jual gigi wat scrapmetal, kak? agaknya miss 11 nanti simpan for tooth fairy.
Dah besar anak2 kak :)

Kniedaz said...

senyum sakan misses ni..xpe takde gambar makanan tp ada cerita the misses pun ok gak ^_^

Yati Harvey said...

LG,
Tergolek I ketawa baca angan2 you nak jual scrap metal from Ms 11 punya gigi.....muahahaha....ibu mithali!

Azita Zain said...

min, rasa mcm janggal jer klu min x tayang gambo makan2....hehehee

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Very nice pics of the Little Misses - kan I dah cakap tak yah masukkan dalam light box... I ni sebenarnya suka tengok gambar2 hitam-putih ni! Ada sekali tu a few years back masa tu masih guna kamera SLR - I sibuk membeli film hitam putih - mak ai! harga filem hitam putih lagi mahal rupanya dari filem warna. Tapi sebab angin apa entah datang kat I, sampai gambar raya tahun tu pun gambar hitam-putih jugak. Konon nak klasik la gitu! Nyampah dengan diri sendiri kadang2.

ain said...

cutenya ur little misses!! sekali sekala amik gambar hitam putih cantik gak ek. nak try lah nanti. nak try amik gambar lauk hitam putih pulak.hahaha

blu4sky said...

me too me too.. tgh malas nak masak.. skrg ni otak tgh kering kontang..xde idea....kena tunggu dah dekat nak xm masa tu baru keluar mcm2 idea nak masak :p

Zaitun said...

Cantik gambar hitam putih tu macam gambar2 lama.

Jual gigi metal?...

lemongrass said...

Mrs. Adam,
memang sedap kan resipi Jun tu.Ada sikit2 mcm makan kari tp asam pedas. So kiranya 2-in-1 lah kan, hehehe

SJB,
bila tengah malas kan, banyak idea pun kita buat tak tau kan, hehehe

Indah,
kat rumah ni, tooth fairy datang masa first tooth aje, pastu, tooth fairy dah tak larat nak datang, hahaha...

Kniedaz,
nasib baik ada budak berdau tu kan nak buat ganti gambar makanan :-D

Kak Yati,
It cost us a lot masa nak pasang dulu, so ni kiranya jual to bayar balik the debt lah! Muahahahaha

Kak Ita,
Kalau I tayang gambar food masa I tgh malas masak, memang nampak tak cantik gambar tu tau! heheheh

Mia's Mom,
Salam....
Gambar hitam putih ni memang very nostalgic kan! Sure gambar Raya you all tahun tu lain dari yg lain kan :-).
I pun dulu masa kahwin ada 1 of our frineds yg ambik gamabr semua black n white, hehehe.. Nasib baik dia yg bayar the cost of films and the processing, hehehehe....

Kak Ain,
lauk hitam putih nanti nampak mcm nasi dgn kicap aje pulaknya, hahahhaaha.....

blu4sky,
I kan klu tgh malas masak, selalunya masak sausages dgn chips aje lah, hehehehehe....

Kak Zai,
Macam gambar kita masa zaman kecik2 dulu kan :-).
Saje je buat lawak nak jual gigi metal tu. Kan kat mana2 orang curi metal nak jual, so kita pun nak lah duit jual gigi metal dia tu, hahaha

Sally said...

ehhe..kita dah seminggu tutup dapur..en.suami night shift..so open table kat kedai jer la dengan anak dara.

Agak2 berapa nilai metal capped tu kalau dijual..hhehe:p

lemongrass said...

Sally,
bila tukang makan takde, memang rasa malas sgt2 nak masak kan. Kalau I duk M'sia, memang hari2 lah singgah kedai, hehehe..
Rasanya tak semahal masa nak letak kan metal cap tu kat gigi dia, wakakaka....