Sunday, 16 May 2010

Another ordinary Sunday

Another weekend flew by so quickly. The same routine of Sunday School for The Little Misses in the morning and then vegetating at home the whole day after that :-). Lagi lah sekarang makin lama makin sejuk, memang lah tersangat lah best nya melepak kat rumah in front of the heaters, hehehe. But yang tak best nya duk rumah ni kan, satu aje I rasa, so close to the pantry and the source of food. Ada aje benda yang boleh di kunyah dan di telan! And kalau takde benda nak makan, rajin pulak tu masak macam2 just to satisfy this ‘nak mengunyah2’ craving, hehehe. And with it being so cold, you just feel like eating warm/hot things all the time. Minum milky kopi bercawan2, minum hot choc lagi….. :-D…

Tu sebab ramai orang gain weight masa Winter ni, including me! kalau beruang tu makan banyak2, lain lah kan, sebab dia nak berhibernate, kita ni makan banyak, what’s the excuse? Hikhikhik….. nasib baik lah Winter season kat Perth ni tak panjang so boleh lah di control jugak my weight increase ni kan…..

We had a big meal lunch time tadi so dinner malam ni I made scrambled eggs, salad and cheesy bread. Everyone likes scrambled eggs, memang akan sentiasa habis lah. Doesn’t matter how many eggs I used to make the scrambled eggs!

IMG_3046

The bread tu I letak filling mcm pizza sikit and then shaped them into crescent and tabur some more grated cheese on top.

IMG_3042

And a photo of Miss 6 to round out our ordinary weekend…

IMG_3053

I was just playing around with the 50mm lens and trying to get as much light as I can without using the flash. I had to ask her to switch on her desk lamp (tu yang nampak oren aje her left cheek, hehehe)

13 comments:

Mat Gebu said...

Best lahh guna mini studio tu, scrambled egg pun nampak 5 stars...hahaha, ni kalau ambik gambar tempe goreng, mesti nampak mcm "hash browns"...hehehe

lemongrass said...

Cik Mat,
wakakakakaka... kalau tempe goreng nampak mcm hash browns tu namanya bukan light box dah. Itu namanya magic box!

JaJa'Z said...

kak min: jaja rasa ur things semuanya magic..magic freezer, magic box, magic plate..hehhehehhe

Karimhanim said...

Salam LG, did you try to play around dengan White Balance & ISO? Whatever it is, still gorgeous model and gorgeous foods...

dila~noor said...

i setuju ngn cik mat..sume nampak hebat sangat.tak sia2 kegigihan u buat box n cari bulb sume..hihi..

geram tgk rmbut ,miss 6 tu..dah panjang nampak matured =)

NenekPenne said...

best kan ada anak..boleh main2 dgn anak...

Ajzie said...

lens baru ker lemon? nice one

SJB said...

Yummm my favorite heheh. Kat sini ni saya saja yang makan eggs. Yang lain huhu semua pun rasa geli. Tu lah kalau beli egg pun saya beli 3 or 4 eggs saja.

Wah..memang best lah, you ada new lens. Tidak susah susah lagi nak guna flash.

lemongrass said...

Jaja,
kalau ada magic purse kan ke best! boleh hari2 I gi shopping for more plates n bowls utk masukkan ke dlm magic box I tu, wakakakakakaka....

Hanim,
ISO I play around with all the time. WB tu occasionally I godek2 but normally I guna auto WB sbb I'm still lost when it comes to white balance :-).

Dila,
Bila dah Summer and lighting ok sikit, baru lah boleh I ambik gambar kat luar the box, hehehe

NenekPenne,
Ada anak ni memang best sbb boleh main sambil2 exercise suara hari2, dari pagi sampai malam, hehehehe

Ajzie,
lens baru lah kiranya tp lens biasa aje :-)

SJB,
why diaorang geli nak makan eggs? Because it's wobbly ke? hehehe..
Kat rumah I, memang tak boleh takde eggs, because kalau I malas masak, I just make scrambled eggs :-)

ain said...

betullah min, kalau musim sejuk sbb hujan memanjang kat sini, keje akak asik nak selongkar pantry aje, nak cari makanan. malas masak pun jd terajin sbb lapo memanjang!!hehe

psst..cute la miss 6!!

Ayu said...

salam k.min....

huhu...as usual,mesti ada mggu yg penuh dgn kebizian.last week mmg bz tahap mega.dgn internal audit 5S dtg la...dgn meeting la...itu la..ini la...poning makcik.dah tu server lak down...lg tak dpt jengah blog akak.

hm...pape pun ayu suka tgk alya n zahra yg 1st pic tu (black n white pi).sbbnya tak too sharp.ntah la ye...klu gmbr org nak2 yg classic2 tu ayu suka yg grainy look.tp klu gmbr mknan...suka yg sharp.mata ayu ni pesen lain skit kot.hehe..

psl ur food pics lak...semakin mengancam n semakin m'bakar selera org yg melihatnya.huhu...bila la ayu nak buat light box ni?!

Mommy Lily said...

Ye betul, scrambled egg pun dah nampak macam sedap gile sampai meleleh air liur tengok. hehe. keep it up LG. bagi gambar yang cantik-cantik lagi ye

lemongrass said...

Kak Ain,
bila sejuk2 ni kan, makanan yg paling sedap for me is benda yang goreng2 mcm jemput2 udang, jemput2 pisang, keropok.... Manalah ak naik berat badan kan! hahaha

Ayu,
salam...
Audit dah siap ke? I pun paling nyampah bila ada audit nak datang, rasa mcm menyesakkan jiwa aje! hehehe...
Light box tu kena slowly2 buat, hehehe

Mommy Lily,
scrambled eggs ni kan, makan dgn toast aje pun dah cukup sedap for me :-)