Thursday, 6 May 2010

The things you can find….

Orang dah cakap, jangan masuk rumah Cik Mat kalau tak tahan godaan. Tapi degil, masuk jugak. Hah kau, padan muka, kan dah tersampuk!

Sejak dua menjak ni, setiap kali pergi kedai second hand, mesti mata ini akan melilau tengok kot2 ada piring and cawan and pinggan and mangkuk antik yang cantik2 nak buat display makanan nak tayang kat blog. Sebab geram bila tengok Cik Mat tayang makanan2 dia dalam pinggan mangkuk antik tu, hehehehe…

Tadi terjumpalah some nice pieces but definitely tak antik lah, ala2 antik ada lah kot. Bila I nak guna benda2 ni, itu belakang kira kan, as long as tak kempunan membeli, wehehehehe….

Mana tau, I akan lepak2 petang2 sambil minum teh and makan kuih bakar kan :-). Tea cups tu kecik aje sebenarnya sebab piring tu cuma saiz piring teacup aje.

IMG_2889

Jangan di tanya ye apa nama bunga2 ini sebab I dulu masa belajar pasal flora ni failed, hahahaha….

Cik Mat… you tergoda tak tengok barang2 antik I ni? Muahahahhaha ;-D.

Malam ni restoran kat rumah I di tutup sebab tukang masak tak sedap badan. Dapat head cold and cough so deria rasa and bau dah sangat2 berkurangan. Nak masak aje takde mood, tapi makan tetap bersemangat, hehehehe…

IMG_2881

I masak nasi goreng and tahu goreng aje. Rendang tu dapat dari dalam magic freezer I. Budak2 I goreng kan chicken nuggets to eat with nasi goreng.

28 comments:

kak tyea said...

kesiannya kakak yer..macam nak demam ke? ke ada apa2? hehe..s

ain said...

salam min. how r u?? lamanya akak tak singgah blog min ni. busy campur virus M.hehe. hr ni baru nak ronda balik blog kawan2. tu pun naik basikal. lambat sikit.hihi

dah ada new hobby ke ni??

lemongrass said...

Tyea,
sebab jangkit dr budak2 berdua tu lah. Diaorang dah baik, I pulak yg demam and batuk2..

Kak Ain,
Rindunya!!!!!!!!!!!!!
Lama betul Kak Ain hilang. Hari tu banyak kali jugak try masuk blog Kak Ain, tapi di 'private' kan. Terkejut jugak...
Kak Ain and anak2 and hubby sihat?
Bukan hobby baru, saje je kumpul pinggan mangkuk yg agak cantik untuk 'photoshoot' :-)

rainoserez said...

dasat laa magic freezer u, ada rendang!! hehee.. i pon nak laa, time malas2 bleh buat magic gak, hahah

blu4sky said...

salam LG,

dah nak masuk winter ke...mkn vitamin C bebanyak..
speedy recovery :D

Azita Zain said...

salam min. wah...dah terkena angin cik mat ler ni...tp cute le piring & teacups tu...!

Mat Gebu said...

LGGG......i masuk2 jee terus tgk piring tu..waalaaaa cantikk, ala2 Jepun pun adaaa...kalau letak sambal belacan pun cun kan...mug tu lawaaa, sweet jeee...

azah said...

salam min..cantik la piring biru tu..nampak orient dan klasik...antik ke tu? cari la piring dan cawan english style min, tentu banyak kat sana..akak suka tgk..

Aida Rezuan said...

LG,

Hope you get better soon :)

anymz said...

salam,jeles gak tgk brg2 antik u dgn cik mat gebu tu.i nak punggah stor aruah mak lah,sure byk kazanah lama tu kan..hehe

Drama Mama said...

ohhh kalau takdak mood masak camni splendid hasilnya, kalau ada mood masak how eh? huhuhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Sizuka said...

k.min, sham cakap "oh! sedaaapnyaa!". i thought he meants kopi yang i buatkan utk dia, rupanya sedap tgk rendang k.min tu coz he was standing behind me while I read u blog tadi :)

Zaitun said...

Lg tak sihat? biasanya kalau ada yang demam dalam rumah mesti berlarutan. Banyakkan minum air, harap cepat sembuh.

My Life My World said...

SALAM LG ... sikit nyer nasi U tu, tapi yer lah pulak u tengah demam kan. Semoga cepat sembuh yer LG ...

SJB said...

Saya pun suka gumpul gumpul tea cups ni. Semua pun kecil kecil dan cantik kan. So, how much for the tea cup?.

Ajzie said...

manyak cantikkkk laaa pinggan itu. Kalau dpt set nya.. lagi cik mat jeles gitu kan kan kan.. hehehehe

TopsyTurvyMum said...

I pun suka jenguk2 kat 2nd hand shop tgk pinggan mangkuk comel2 camni..kalau u suka tayang2 lagi, sure i pun beli one day:)

take care dear..

indahhouse said...

salam kak LG,
wah..! sempat cari gelas antik ya kak? cantik..dngan gold di bibir gelasnya.
skarang ni pun cuaca kurang menentu, take care ya kak...

Mummy Qis Adri said...

da ok la sikit kak.wlupun bdn lemah gak lagi.yela x makan..perut pun da kempes..besday gurl yg 1st kenala gagahkn semangat jugak nih.nnt nak kena cucuk sate lagi nih..hehe..ok kak saya tunggu

melatie said...

Salam LG

Get well soon.
Nanti cik abe balik hilang sakit tu. Biasalah kan kalau berjauhan. Tapi pihak isteri- mati keras tak akan kata rindu-rinduan.

Uiiiiiiiiiiish you ni..

Ayu said...

alamak....baru ingat nak order mee kari lg rupanya restoran akak tutup arini.iisskkk...

hm...akak lak tak sihat ye? ayu sejak dpt ank 2nd ni very sensitive la.mudah b'jangkit dr dorg.pdhal masa lom kwin dulu ssh nak demam,batuk n selsema.setahun skali kot.tp nsb baik la masa dorg kena rota virus invfection ayu tak kena skali.klu tak lagi parah.

btw mug akak tu kiut n piring tu nmpk t'selah dgn bunga kaler merah.ayu bkn peminat antik but pinggan mangkuk antik mak ayu mntk izin utk smpan as kenangan ;-D

Mrs.Zack said...

LG

Kalau my food portion macam nie sure tak cukup mau tengah malam kejut my darling gi cari makanan :)

Kniedaz said...

masuk gak blog cik mat gebu tu..memang cantik2 pinggan antik dia hehe..

ibh said...

Walau just nasi goreng and tauhu saja..tapi tetap menyelerakan dimata sue...

Jamelah Khatun said...

Salaams Min,Kak Harap Min sembuh cepat ya. Kak pun baru baik sakit. I think abt 1 mth plus tak read yr blog. Cuba baca tapi kepala sakit sangat. Kat S'pore ni banyak orang kena Flu. Selamat menyambut Hari Ibu. Take care.

mamiaudrey said...

Hi LG

I suka banget ngan Melbourne the city is so unique. For yr info i pun anak jawa tulen tau sampaikan i bisa berbicara bahasa jawa, that was my mother tongue pat rumah. So kita ada 1 lagi things in common, hidup Jawa!!
BTW have a great weekend and dont forget to update yr mother's day celebration. C ya.....

lemongrass said...

Raino,
I kan kalau masak kari or rendang or yg seangkatan dgn nya, mesti masak lebih sikit so boleh masuk kan dlm freezer. Bila tgh malas, tinggal keluarkan aje, hehehe

blu4sky,
tu lah, memang berhari2 dah I makan 1.5g vit C sampai tak larat nak telan dah, hahaha

Kak Ita,
menyampah and gerammm aje I sebab dah terkena angin Cik Mat ni, hehehe....

Cik Mat,
Ni sebab bahana masuk blog you lah! Tak pasal2 kan dah terjerat sama!!!!! Gerammmmmmm!!!!!! Hahahahahaha

Kak Azah,
salam..
rasanya tak antik kot sebab harga dia memang murah sgt2. I terjumpa kat 2nd hand shop and harga dia cuma 50cents aje each! Murah giiler kan, tu yg I sambar, hehehhe

Aida,
Alhamdulillah dah ok sikit ni. Thanks for the doa ye :-)

Anymz,
Tu lah kan, memang jeles tengok barang antik dia. My Mak pun ada lagi koleksi pinggan mangkuk antik sikit2 tu, tp tak sanggup pulak I nak menggelodah gerobok dia nak bawak balik sini, berat luggage I nanti, hehehe

Drama Mama,
Ini cuma buat nasi goreng and tahu goreng aje, hehehe.. Rendang tu memang dah siap frozen nya :-)

Shidah,
terus lah dia ajak you gi keluar kedai mamak ye lepas tu? hehehe

Kak Zai,
Nasib baik Mak dia yg demam lambat sekali so masih sanggup lagi lah masak kan utk budak2 tu :-)..

Kak Acik,
sebab tgh demam and tak boleh nak merasa sgt, tu yg sikit betul2. Masa tgh sihat, ber kali2 ganda nasi tu, hahahaha

lemongrass said...

SJB,
teacups tu murah sangat2, only 50 cents each! That's why I bought them, hehehe. Tapi cuma ada 2 aje :-(

Ajzie,
tu lah kan, sure Cik Mat pulak yg meroyan, hahahaha..
Tapi cuma ada sebiji aje hari tu, tu yg dia bagi murah terus gaaknya :-)

TTM,
I suka sgt2 meronda 2nd hand shop ni sebab suka tengok their pinggan mangkuk, hehehe...
perlahan2 dulu, lama2 nanti, banyak lahkan koleksi I ni, muahaha

Indah,
sempat you walaupun 1 jam aje, hahahahaha...

Rus,
You kena flu agaknya ye sebab tu lama nak baik, sian you :-(.
Make sure cucuk sate banyak sikit tau sbb I dah lama tak makan sate ni, hehehe

Melatie,
hahahahaha... I dah demam even befoe dia pergi hari tu and bila dia balik, alhamdulillah dah ok sikit :-D

Ayu,
bila hantar anak2 ek nursery and sekolah ni kan, memang senang kita nak kena sakit sbb diaoang bawak balik all the germs and kita ni tukang jaga, so kita pun kena lah kan...
Tu lah jadi Mak ni kan, hehehehe

Mrs Zack,
Kalau I tgh sihat makan macam ni, memang lepas dinner I akan cari some more food. Tapi sbb tgh tak sihat, tu yg cukup tu, hehehe

Kniedaz,
I pun geram tengok pinggan n teacups dia, rasa cute sgt2 :-)

Sue,
hehehehe.... makanan asasi kita bila ada nasi sejuk tp malam nak masak lauk :-)...

Kak Jamelah,
salam...
Alhamdulillah you dah sihat sikit sekarang. Samalah mcm kat sini, sebab dah nak masuk Winter kan so ramai yg memang demam2 and kena flu ni.

MamiAudrey,
wow! you lagi terer dari I sebab boleh cakap Jawa, hehehe. I cuma boleh faham aje apa yg diaorang cakap kan p nak say the words tu yg susah sgt2 :-D