Saturday, 29 May 2010

Famous by association, hahaha

Hari ni The Other Half went painting with Miss 11 while Miss 6 and I stayed at home. I ni kadang2 malas betul nak pergi ikut diaorang bershopping on Saturdays sebab the malls are normally so crowded. And then sekarang tak banyak sale so tu yang membuatkan I lagi malas nak ikut(tu lah actually the main reason why I malas nak ikut, hehehe). I tengah tunggu June mid year stock take sale ni. Masa tu nanti, memang kalau boleh nak aje pergi shopping hari2 sebab sale di mana2. Toleh kiri sale, toleh kanan sale, jalan ke depan sale, pusing belakang sale, memang boleh meroyan lah nanti. Macam2 dah I terfikir2 nak beli ni :-D.

Anyway, bila diaorang habis painting tadi I asked The Other Half to stop over at the butcher sebab dia nak buat BBQ esok and I haven’t bought the meat for it. While waiting for his turn to be served, something happened…

Guy A: Excuse me, does your wife have a blog? Salam Dua Benua? I recognised you.

The Other Half: Yes, she does.

Guy A: My wife reads your wife’s blog but she’s never left a comment. This must be Miss 11!

At which stage Miss 11 had an attack of shyness and hid behind The Other Half. (This is one of the good things of having a Dad that’s triple your size so you can hide easily behind him, muahahaha). Apalah Miss 11 ni, baru aje 1% femes dah malu2, kalau nanti dia jadi model femes 1 dunia, how kan! Hahahahaha ;-P.

The Other Half: Oh, your wife should leave a comment. My wife’s always happy to reply to the comments :-).

Balik tu, The Other Half and Miss 11 terus cerita kat I yang tetiba diaorang terperasan femes sekejap, hikhikhik….

Kalau lepas ni The Other Half suddenly nak pakai sunglasses pergi mana2, I tau lah kenapa, wakakaka….

Something similar happened to me jugak..

Masa I pergi K Mart about 2 weeks ago, a nice young lady came up to me and said, “Akak ni Lemongrass yang ada blog tu ke?”.

I said, “yes :-)”.

Then she said, “my friend loves to read your blog!

Terkejut I sekejap sebab ada orang perasan I siapa and what made it really funny sebab this girl was in Perth on holidays and then boleh terjumpa dengan I kat K Mart!! Betapa kecik lah dunia ni kan, hehehe. And we ended up taking and chatting for about half an hour in K Mart but stupid me, I terlupa sangat2 tanya nama dia :-(. Borak sikit punya tapi and siap ambik gambar bagai tapi nama tak tau, hahahaha….

Anyway, punyalah jauh I melalut. Actually I nak cerita what I did with Miss 6 kat rumah tadi. I saje2 nak play around with the camera and this foam board I bought hari tu to act as a light reflector. I still have a lot to learn but I’m thankful my ‘model’ was cooperative and cute enough to make the photos cantik, hikhikhik…

IMG_3305

No, it’s not raining out there. It’s just our sliding door being so dirty after the heavy rain on Thursday, hehehe…

IMG_3296

IMG_3299

IMG_3301

I said to Miss 6 to do whatever memek muka yang dia nak, hahahaha…

Sape nak ambik dia jadi model, bolehlah berurusan dgn I ye, the manager! hikhikhik ;-).

Malam ni for dinner I masak roast maryland with breadcrumb stuffing. The Other Half loves chicken with stuffing sebab mengingatkan dia kat Christmas masa dia kecik2 dulu. So, I tadi konon2nya rajin, pergi lah deboned the chicken legs and put stuffing in it. Punyalah leceh and banyak kerja I kena buat, memang lah I takkan buat lagi lepas ni! hahaha

IMG_3321

Roast chicken maryland with baked sweet potatoes, sauteed zucchini, green salad and fries.

IMG_3319

Next time I akan sumbat aje stuffing tu dalam whole chicken. Tak kuasa I nak debone2 lagi unless I am feeling extra extra rajin and homely!

27 comments:

3E said...

Kak Mynn...
kekadang tu 'kan thru blog ja..kita boleh jadi famous 'kan...
ya ya...Mr E pun terkenal kejap ja thru blog I (macam satu incident ni la...Mr E gi tgk konsert Deep Purple kat Genting Highlands, then ada orang recognise dia thru blog I....siap tegur2 lagi...then Mr E pulak terperasan kejap...)
Besides, ur skill ambik gambar banyak improve...keep it up!!!

T said...

what is chicken Maryland?

JaJa'Z said...

kak min: wah! terfamous amous kejap kan..setakat ni jaja tak pernah la lagi kena macam tu..kalau satu hari nanti ada orang tetiba tegur jaja sebab kenal muka jaja melalui blog, mau pengsan kat situ jugak kot...hehhehe

lemongrass said...

Asilah,
hehehehe... family kita yg terperasan femes sekejap kan sbb muka diaorang aje yg selalu kita letak kat blog. Muka owner blog, jarang2 letak, hahahaha

T,
chicken maryland is the type of cut which is another name for chicken leg+thigh.

Jaja,
memang terperasan sekejap hubby I, muahaha... Dah lah we all ni kan pemalu :-P

Mat Gebu said...

Memang boleh jadi model iklan..

1st pic = Muka kesian.

2nd pic = dah hepi sikit..sebab dah dpt apa dia nak.

3rd pic = terkejut beruk sebab benda yg dia dpt di luar jangkaan-- contoh, nak basikal, dapat motosikal..hahaha...

4th pic = muka merajuk2 manja...yg ni i tau..dia nak "adik" lelaki...hahahahaha...

Rashidah Ibrahim said...

Yang buat orang ingat, kerana gambar-gambar dan posingnya yang cantik bangat.. Pandainya Min bermain ngan kamera.

ejaescobart said...

wah.. akak kalau balik Msia kena serbu laa nanti.. artis dalam blog.. ahaks!!


btw, pic tu memang cantik.. dah cam pro je tukang amik gambar tu..

lepas ni lagi laa sy x lepas nak bukak blog akak 3-4 kali sehari coz pic cantik2.. :)

ibu,mommy,mom... said...

Wa wa wa Famous dah tu miss 11:)

rainoserez said...

skrg bukan artis jer yg femes, jadik blogger pon bleh femes gak! hahaha..

bugsqueen said...

saya suka baca akak punya blog ni. byk gmbr makanan. byk cerita. keep it up! dah kenal dah muka satu family, kalau jumpa tgh jalan, memang akan tegur walaupun hanya kenal di dunia cyber.
memang famous blog akak ni. hehe. silent reader ramai.

azieazah said...

Wahhh best tu tiba2 jer ada orang tegur pasal kenal melalui blog...

Bagus tu. Sekurang2nya leh menjalin persahabatan...

Tak leh nak bayang menu yang U masak tu.. Leceh tapi menarik!

Nur said...

miss 6 is so cute.. like papa dia..

mama dia cun.. heheheh

enjoyed ur sat mood

Kelkatu Biru said...

Assalamualaikum & salam perkenalan,

Saya mrs kpd guy A,yang tegur 'Mr The Other Half' siang tadi. Selama ni jadi silent blog akak je...tak pernah tinggal any remark.

enjoy baca your blog & see your pictures...

btw, guy A is here.
Die kirim salam.
Have a nice weekend. :)

Kelkatu Biru said...
This comment has been removed by the author.
mohdandmeriam said...

salam min..tersenyum auntie baca entry ni..seronok juga jadi famous ni..terasalah bagaimana orang2 yg sangat famous tu rasa kan ..kalau tak kerana blog ni auntie pun tentu tak kenal min kan..sekarang ni rasa macam dah kenal lama dah dgn min..hehe..happy and nice to know you and family especially your charming girls.

NenekPenne said...

nanti kalau i pegi perth lagi and terserempak dgn u, i akan tegur and plese lah invite i for dinner and masak mcm kat atas tu yer... ha ha ha...

Zaitun said...

Blog lg famous kat kalangan anak kak Zai kat U,mereka tengok melalui blog kak Zai.

Comelnya miss 6 memang boleh jadi model dan terkenal.kak Zai teringin sangat nak dapat cucu macam wajah miss 6, harap2 dapatlah.

SJB said...

Wah..memang famous lah blog you ni. Tapi macam takut juga kan kalau tiba tiba ada orang yang muncul cakap "oh i know you" sedangkan you don't know them heheh.

Mommy Lily said...

LG, your blog mamang la famous. dan kalau terserempak dengan u all pun memang senang nak cam sebab semuanya comel2 belaka. wish to terserempak dengan u bila balik mesia ye.

Roast chicken maryland tu nampak sedapnyee

Sal said...

Wow!!! Glamour la Kak LG......terliur tgk gambar roast chicken maryland nie....yum yum yumm

lemongrass said...

Cik Mat,
Wah, terer Cik Mat meneka kecuali yg no 4 tu.
Erk, dia nak adik lelaki? Silap tekaan tu sebab dia hari2 kata dia tak nak adik, muahahahaha....

Kak Rashida,
Alhamdulillah ada lah improvement sikit dr dulu. At least berbaloi lah jugak kan pergi kursus :-).

Eja,
muahahaha...orang kan segan nak tegur I bila terserempak kat M'sia, tak tau kenapa. I pun segan nak tegur orang, hahaha

Ibu,
Dia perasan sekejap famous, hehehe

Raino,
tu lah kan, tapi jadi blogger ni best sbb cuma bloggers yang kenal. Kalau artis tu, femes di mana2, hehehe..

Bugsqueen,
thanks sbb suka baca my blog ni :-).
Kadang2 memang kita dah kenal sgt dgn orang2 yg kita 'jumpa' kat alam cyber ni kan so bila terserempak, mesti tertoleh2 sbb macam kenal aje tapi tak tau kat mana, hehehe.. padahal kat blogs :-).

Kak Azie,
Dinner I malam tadi tu nama lain nya, ayam sumbat lah kot, hehehe. Mmemang leceh (for me lah :-)).
Macam Kak Azie jugak lah kan, thru blogs sekarang ni dah kenal ramai orang and dah siap jumpa mereka lagi kan :-)

Nur,
hubby I perasan kejap you kata dia cute, hahaha... I pulak memang sentiasa perasan cun ;-P

lemongrass said...

Kelkatu Biru,
Waalaikumsalam.. and hubby I pun kata waalaikumsalam :-).
Di sebabkan dek your hubby, my hubby sekarang perasan dia femes kat M'sia and kat Perth jugak! Hahahaha...

Auntie Meriam,
seronok jugak kadang2 bila orang yang kita tak kenal tegur kita sbb dia baca blog kita :-). Masa tu terasa lah 'fofular' sekejap, hahaha

NenekPenne,
boleh aje kalau you nak dtg dinner, hehehe. Tapi kan, kalau tak sedap, you still kena puji lebih2 tau! wakakaka.... :-P

Kak Zai,
Oh ye ke? Ada jugak ye pembaca blog ni yang muda2 belia :-).
InsyaAllah, one day, dapat lah cucu yang Kak Zai dah lama idamkan tu :-).

SJB,
Soemtimes takut jugak kan especially orang tak kenal tegur kita but so far, it's been good lah :-)

Mommy Lily,
kalau terserempak dgn we all kat M'sia bila2 nanti, jangan lupa tegur tau, boleh kita borak2 panjang! :-)

Sal,
bukan I yg glemer, hubby and the girls yg terlebih glemer, hahaha

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

I was smiling from ear to ear reading this.:-D That's a taste of popularity for you, err... opps (I mean by association) to Miss 11 & TOH. I can imagine Miss 11 hiding behind her Daddy's back. :-D Pemalu rupanya dia ya?

Cantiknya gambar Miss 6 tu!!!! She is soo..... pretty!!!! A credit to you as the photographer! Errrr... ada tak yang in black & white? Sorry, melampau pulak requestnya, kan? Happy Bar-B-Q'ing and Happy Sunday, yeah! :-D

=*NuRo0L* = said...

adoihai kak...cantik sungguh rambut miss 6 ni..saya suke curly hair.. penah gak g salon wat curl2 ni..tapi tak la secantik rambut miss 6..bagi skit petua kak..cmne nk jaga curly hair cm miss 6 ni..?

lemongrass said...

Mia's Mom,
salam..
Hehehe, itu baru popular sikit aje kan in the cyberworld :-). Kalau popular macam Angelina Jolie, memang tak keluar rumah lah kot, hahaha..
Both my kids ni pemalu kalau jumpa dgn adults yg diaorang tak kenal, memang susah nak bukak mulut :-).
I ada tweaked a few of her photos to B&W, nanti I post them in the next entry ye :-)

Nurool,
Rambut Miss 6 tu cuma cantik bila lembab aje. Kalau dia kering, memang frizzy habis, macam rambut afro, hehehe...
I selalunya bila basuh mesti guna conditioner and masa still lembap, letak pantene cream in her hair. Pastu masa sikat tu kena make sure her curls beralun lembut aje lah, hehehe. Leceh weh nak jaga! :-)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Thank you very much :-D

=*NuRo0L* = said...

saye penah dengar,petua my friend jaga rambut curl dia, lepas mandi dia tak sikat..cuma keringkan je..dia kate kalo sikat nti curl dia pecah..betul ke?hm..kalo tak sikat rambut cm hape plak rupenye nanti..ei..masih geram tgk miss 6 nye rambut..