Sunday, 30 May 2010

Why are crabs like ribs?

Malam ni we had beef ribs for dinner sebab The Other half yang ditugaskan pergi butcher semalam so terus rambang mata lah dia and he wanted to try to cook ribs. I’ve cooked ribs before but I did it in the oven, slow cooked. We’ve heard so many stories about how nice BBQ ribs are and how juicy and yadda yadda yadda…..

Tu yang The Other Half pun tergoda and beria beli 1.5kg of ribs! Actually bukan salah dia beli banyak macam tu, kat butcher tu cuma jual ribs in big pieces. Ye lah, ribs lembu kan, obviously besar gedabak lah if they cut it lengthway :-). And I guess with ribs, lagi banyak tulang and lemak dari daging.

Tu yang The Other Half asked me lepas dia makan ribs tadi. “So, why are crabs like ribs?” I said, “Because they are both messy to eat. And not much meat/flesh to satisfy my hunger after all those hard work!” Hehehehe….

Tu sebab The Other Half tak suka makan crabs unless ada dayang2 kat tepi yang sudi/sukarela patah2kan the crab legs and scoop the flesh out for him, hikhikhikhik…. Sudah semestinya dayang2 itu bukan I lah!

So, ini lah our dinner tonite, ribs with crusty bread (cooked on the barbie) and sauteed veges.

IMG_3359

IMG_3361

Tengok lah our juicy ribs ni. Tapi kan we had to throw away half of it kot sebab cuma lemak and bones, hehehe.

IMG_3364

We put a tray of water underneath the bread masa tengah masak tu untuk bagi the crust lagi crusty. Miss 11 loves crusty bread :-). She ate probably half of the loaf tadi, hehehe.

IMG_3370

We might ask the butcher to cut the ribs into smaller pieces next time :-).

16 comments:

3E said...
This comment has been removed by the author.
3E said...

Kak Mynn,
The beef ribs sungguh menyelerakan, nanti I pun nak cuba masaklah...
Dinner we all pulak baked chicken wings, kasi western skit...dah boring makan nasi, tu yang dinner jadi western tu....:-))

yan68 said...

Meleleh air liur tgk beef ribs ni..Marinate pakai apa je ye?

lemongrass said...

Asilah,
One day kan I nak berBBQ buat tandoori ke, boleh makan dgn nasi bryani kan! :-).
Kalau kat rumah ni pun, memang suka sgt2 chicken wings ni sebab senang and sedap nak makan kan :-)

Yan,
I marinate pakai recipe ni http://www.taste.com.au/recipes/992/american+style+sticky+beef+ribs.

JaJa'Z said...

uishhh.tak menahannnnnnnn..tergugat nafsu makan jaja malam ni..hehhehe today we had black pepper beef...hehehhe..i susun daging tu menaik..macam akak buat dulu and kena gelak angan ur hubby tu..heheh

Fiza Notty said...

Salam.. wah sis.. look tasty la.. nyum3.. hehehe macam2 resepi sis buat. rajin sungguh la! beruntung diorang. Sama cam fiza.. hahaha mak n ayah pon suke masak.. but of coz not western lah.. hari ni makan nasi kerabu, mak first time buat. sangat best! dengan solok lada, daging salai, budu, telur masin, macam2lah..hehehe kami bukan orang pantai timur pun..

BIG APPLE HARAM?

blu4sky said...

LG,
we just had sweet sour crab for lunch and fried crab for dinner.. hubby masak hari ni..hu..hu..
besar and banyak isi sodap you..puas hati makan..sampai x sempat nak tangkap gambo..

noir said...

puan, been a while since i last had ribs yg gedeh camtu...
maklumlah my part of the world jarang serving yg muai, baik di restaurant atau pasar.

besok nak kena cari meat shop ni dah teringin pulak

p/s thnx memaparkan pics 4 me to drool

NenekPenne said...

oooh sedapnya ribs...

harus pegi ke TGIFriday nih....

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Min...wah cepatnya dapat flight ke teratak sempit Akak & TQ for the wish...hehehe...the last time I had barbeque ribs...a few years back....tu pun masa buat korban....nyummmy!

melatie said...

Lama tak beri komen. My husband also does not like to eat crabs because of the same reason. So we hardly eat anything with shells.. hu..hu.

The ribs looks succulent and juicy...yummy.

SJB said...

Saya pun suka sangat makan ribs ni. Memang sedap. Terutamanya bila di BBQ.

Oh ya memang betul lah besar betul ribs tu. Memang kenyang kalau makan semua heheh.

Yours Truly said...

mmmm yummyliciousnye your bbq ribs tu!

Ummi said...

Min, nak makan sedap pun susah kan, hehehe...mmg mau selemoiihhh mulut dibuatnya..kalau akak mmg rasa x puas nak kena makan camtu..aiiihh..hehe

lemongrass said...

Jaja,
daging2 sekarang pun dah pandai berposing kan! Bukan orang yg makan aje sibuk berposing, hahahaha...

Fiza,
I lagi suka kalau ada orang masakkan untuk I, lagi lah terasa sedap n best nya bila makan tu :-).

Blu4sky,
Kat sini ada jual crabs yg besar2 tu jugak but I can imagine rupa my hbuby kalau I beli so tu yg malas nak beli even though kadang2 mengidam jugak :-). Nasib baik ada jual crab meat kat sini, lagi senang nak makan, hehehe..

Noir,
ribs yg we all bought tu were a bit too big I think to ratah just like that :-). I had to cut it to serve it to the girls, hehehe.
Glad I can put up photos to make you drool :-)

NenekPenne,
nasib baik ada TGIF tu kan. Kalau tak, abis lah you mengidam tak hingat, hehehe

Kak Watie,
tahun ni nya korban, boleh lah masak BBQ ribs lagi. Sure laku! :-)

Melatie,
that's why I buy mussels yang dah di shelled, hehehe. But I kdg2 teringin jugak nak makan crabs ni :-(

SJB,
I guess BBQ ribs are the norm kan in Canada? :-). Kat sini pun ramai suka mkn BBQ ribs, we all aje yang tak pernah, hehehe

lemongrass said...

Eenza,
yummy :-) but leceh nak makan, hehehe

Kak Ummi,
tu lah, lebih kurang mcm makan ketam lah kan. Sedap betul bila dah goreng and masak lemak, tapi siksa betul masa nak makan, hehehe