Wednesday, 5 May 2010

I’m feeling happy…….

Something’s been bugging me since semalam but since I’ve found out that it’s not me, it’s them, I’m happier now :-)…… lalalalalalalalalalalalala…….

Malam ni since The Other Half takde kat rumah, I bukak restaurant in our dining room. Tekak semua berbeza2 kan so I pun masak lah dishes lain2.. The Other Half pun makan kat restaurant kat Sydney tu so we all pun nak lah jugak makan kat restaurant kan, hehehehe….

When I asked Miss 6 what she wants for dinner, she said, “I want hot noodles Mummy!

IMG_2867

This is her ‘hot’ noodles :-). Kat rumah ni, cuma I and Miss 6 aje yang suka meehoon. She started liking it bila I buat meehoon goreng sempoi ni for myself and dia datang gesel2 ke I nak tumpang rasa my meehoon. Lepas tu, dia yang tolong habiskan my meehoon!  Starting from there, she’ll ask me to make this ‘hot’ noodles once  a month macam tu. For her this noodles dah kira pedas lah sebab I guna ‘hot’ chilli sauce Ayam brand and tomato sauce for the seasoning. Tapi she said to me tadi, “it’s hot but since I’m so used to it now, I don’t think it’s that hot anymore.” Perasan betul, nanti I bagi sambal kicap baru dia tau! Hahahahahaha….

Miss 11 pulak bila di tanya what she wants for dinner. She just said, “I don’t know. Do you have chips?” Dia ni a bit fussy and tak suka a lot of things but if we paksa dia makan, she’ll eat it. But tadi since I bukak restoran for dinner kan, I pun buatkan chicken balls and chips for her dinner (alah, tinggal masukkan dalam oven aje pun, hehehe).

IMG_2864

And I pulak teringin nak makan mee kari/laksa and since I was the cook, mestilah kena ikut permintaan tekak the cook kan. But I guna ready-made laksa paste aje. I tak pernah buat laksa paste sendiri since yang ready-made jual kat kedai kena dengan tekak we all and murah pulak tu :-).

IMG_2873

IMG_2877

My chicken mee kari/laksa…

Miss 6 tadi bila dia nampak semua makan dishes lain2, dia kata, “just like at a restaurant, everyone eats different things!” Hahahahahaha…..

27 comments:

Mat Gebu said...

Wowwww...nak order mee kari tu boleh?..tapi nak pedas yeaaa.....eh mee hoon pun nampak sedap juga....peningg lahhhh..hehehe..

hasni said...

hasni plak nak order meehon miss 6 tu
hihi
napak sedap je ni terliur!

MyKidz DownUnder said...

Salam sister
Being wanting to 'say' HI kat u for so long tapi Iphone lembab sikit nak buka comment box. I rasa my hubby dah selalu baca ur blog sebab dia cakap gambar-gambar makanan u best!!! Buat dia lapar.

Normi (Btw..my son is Muhammad - ex LIC)

mrs adam said...

owh nak order jugak...
lamb chop satu
hehe
kelakar la miss 6 tu kate 'hot' noodles padahal bukan pedas pun

melatie said...

Seronok kan sesekali bila suami tak de kat rumah. We ruled the house.

Semuanya sodddap. "Mushroom Mee" is still my favourite from Uncle Lim's Cafe, Ground Floor, Subang Parade. Sehingga hari ini belum dapat skodeng resepi dia.

lemongrass said...

Cik Mat,
tu lah sebabnya kita ni jarang pergi restoran sebab rambang mata aje. Semua yg kita nampak, semua kita nak makan kan, hehehe..
My hubby nyampah betul klu ajak I gi restoran sbb I ni jenis yg nak rasa semua tp tak nak banyak2 :-)

Hasni,
kahkahkahkah... nanti dia nangis kalau tak cukup untuk dia sbb dah kena share dgn you :-)

Normi,
salam... I know you :-). Dulu Alya satu kelas with your son kan and she's occasionally in contact lagi dgn yr son :-).
My dishes kena lah ye dgn selera your hubby? :-) Tu sbb my hubby makin lama makin besar, hahaha

Mrs Adam,
Lamb chop? Alamak, tak beli lagi lah daging kambing, tadi kedai tutup so tak sempat nak beli, hahahaha....

Melatie,
I selalunya malas masak kalau hubby takde. tapi tadi I rasa teringin pulak nak makan so tu yg masak mcm2, hehehe

Miss Layaleya said...

kecur liur.. dh la tgh lapar ni..
mee kari tu sungguh menggodaku..

^_^

lemongrass said...

Miss Layaleya,
I pun kan kalau tengok orang tgh makan mee kari, memang terus terliur!

~Am said...

bertuahnye laaa diorang ni dapat mummy macam akak

rapheydhillo said...

LG,
asyik baca tak pernah tinggal komen.. semua nampak sedap, really make me lapar ;)
-dhill-

Mommy Lily said...

wah restoran LG dah buka ye? haha. meriahla rumah u dengan macam-macam makanan ...seronok tengok

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Thanks for asking (in your other entry. My exam hari tu kira OK kut, tapi adalah satu, dua soalan yang I tak berapa sure. I think I fikir sangat pasal tu, malamnya I mimpi Lecturer I cakap kat I "Why didn't you get it right? We've discussed it, remember? You came to see me and I explained right from the beginning and still..." Terkejut jaga I. Nasib baik mimpi. Tak tau lah I how I did in that paper.

I suka tengok your lauk yang fried egg, sardine plus stir-fry sayur tu - opps, jangan lupa kicap ya, for me, that's heavenly! :-D

Memang sampai hati kan, Little Misses samakan kepala Daddy dia orang dengan Dinasour egg??? Apalah Daddy dia orang cakap ya? :-D

BTW, restaurant you ada home delivery tak? Hehehe....Mengancam la mee kari/laksa tu!!!

blu4sky said...

salam LG,

tekak you mmg comfort tekak jawa.. mee kari..sambal kicap bagai2.. buatlah satu label recipe khas utk tekak jawa..bley i belajar dari you... sian hubby i..klu dia teringin nak makan taste jawa kena masak sendiri..wifi dia tak pandai masakan taste jawa klu buat sll tak jadi :p

Azita Zain said...

nasib baik 2 org LMs jer...kalau tak..kepala min pulak jd mcm telur dinasor...hehehehe. Errr...mee kari semangkuk...!

SJB said...

Betul ni macam di restauran boleh main order order hehehe.

Wah..meehoon. Lama juga saya tidak makan meehoon. Macam mahu makan lah pulak.

Yat Maria said...

LG...mee kari satu ya...letak kuah banjir..i order ya..kata rest. kan ;)

uMMisYa said...

Rajin sungguh LG memasak..kagum sya dgn LG..

sya ni terus terang,jarang masak..biasanya HB yg masak..malu lak rasa..tapi sya mmg tak tipu,jrg memasak..mcm mlm smlm sya request kat hb nak mkn tempe & tahu goreng cicah sambal kicap,so balik rumah..hb terus masak..goreng tempe,tahu & ayam..goreng sayur..siap..hehe..

sya hanya masak bila HB nak mkn lauk2 mcm lemak ke,kari ke,asam pedas..baru sya masak..
kami sampai rumah lambat,mcm semlm 8pm baru sampai,jd hb masak,sya layan anak2..

realitybitesss said...

LG,

y lar all ur food pics look very d tempting? i amik gambo food xde plak camtuh..it must b d camera, rite? hehehe

AbbotCottage said...

satu idea yang bagus la...ermm...toche toche....mcm men masak2 ehh, best best best...

Mummy Qis Adri said...

akak,nak adress boleh..ni email saye.ejulbluv_85@yahoo.com.nak menganto jemputan nih..hikhik

TopsyTurvyMum said...

mee kari laksa satuuuuu!! Hantar Melbourne..

hehehe..

mmg betul, kalau jumpa readymade yg kena ngan tekak tak yah susah2 diri nak buat kann??

Sally said...

emm ramainya yang order..ni sempat buat tak ni?:p

Rima said...

Nak order nanti lama pulak nak sampai kat tekak.. nasib baik minggu ni dapat makan macam macam.. kira kira diet semua kena bilis when i am in M'sia hehehe

Ayu said...

salam....

nak mee kari 2 mangkuk! mee hoon goreng sepiring! buat baik punya wokeh?! hehehe...pekabo kak? addeehhh...lately payah nooo nak b'tenet.server down sejak 2-3 hari ni.kelmarin n semlm lgsg tokleh ol.ampeh!

lil misses pekabo? dah baik dr batuk? hm...nak tnya akak ni,apa yg m'buatkan blue cheese tu stinky ye? sbb proses pemerapannya ke? psl i follow u n u kena follow i tu ekceli ayu pun mcm akak gak...rasa t'ganggu.tp setakat ni takde la org sound ayu lg bila ayu tak jd follower dorg. klu sound pun ada ayu kesah?! suka hati kita la kan.ada lak main paksa2

tp kan....part paling best psl dinasaur egg la.hahahahaha....dasat tul imaginasi anak2 akak.hb akak tak ckp pape ke bila ur dotter ckp daddy dia mcm tu? hehehe...

azieazah said...

Kak Azie dah pernah komen gini: “rajin nyer dia nak masak mee kari/laksa hanya semangkuk dua”.

Sebab kita dah biasa kalu nak masak mee kari/laksa mesti buat seperiuk, baru puas makan dan berbaloi..

Lain orang lain style. Kalu dah cook tu... menu apa pun “kacanggg” jer! kan?

Kniedaz said...

wah wah..buka restoren pulak..rajinlah u ni ^_^

lemongrass said...

Am,
bertuah bila I rajin masak mcm malam tadi aje, hehehe

Dhill,
lapar ke? Mee kari dah habis, yg tinggal cuma meehoon goreng aje lagi :-)

Mommy Lily,
restoran khas dgn 2 orang customers aje, hahaha

Mia's Mom,
Salam..
I kan sampai sekarang masih termimpi2 exams lagi and selalunya yg heart racing type mimpi, teruk kan!
Home delivery service still in progress lah sebab nak buat market research tu yg malas, hahahaha..

blu4sky,
Tekak I memang tekak jawa tp kan I tak pandai masak pure jawa. Bila balik M'sia baru beg my Mak suruh masakkan, hehehe

SJB,
mini restaurant with only 2 customers..tak untung I klu bukak restoran mcm ni, hehehe

Yat,
Nanti I pos ye, tunggu tau :-P

Sya,
rajin sbb I guess kat sini lagi murah and mudah masak sendiri so tu yg kena rajinkan diri :-).
Mat Saleh pun ramai yg hubbies yg tukang masak kat rumah isntead of the wives. I guess sbb diaorang minat masak kan :-).
Tak kisah, sape2 masak pun asalkan family kita kenyang, betul tak :-)

Realitybitess,
definitely sebab the camera! :-). Lepas ni boleh lah you masukkan DSLR on your 'must buy list', hehehe

Abbot,
kalau setakat masak yg simple2 boleh lah buat mcm ni. Klaau sorang nak tosei dgn sambal kelapa, soran glagi nak nasi lemak dgn rendang, sorang lagi nak lamb chop. Mampuih I kat dapur tu..! :-)

Rus,
Dah baik ke dari demam? set aje.. nanti i email ye. Thanks ye!

TTM,
walaweh, kan ke kat Melborune tu berlambak2 restoran melayu, muahahaha..
I suka guna Chilliz nya kari laksa paste, kena dgn tekak we all sgt2 :-)

Sally,
I terlupa pulak nak ambik order diaorang ni. Kalau I buat2 tak dengar aje, diaorang perasan tak agaknya ye? hehehe

Rima,
Kat M'sia tu kan, keluar hotel aj eboleh terus jumpa mee kari kan. Dalam hotel tu pun sure ada mee kari, hahahahaha...
Mana boleh diet kat M'sia you :-P

Ayu,
Salam..
Tak best betul kan kalau tak boleh ol ni :-), rasa mcm patah kaki aje kan.
Daddy dah selalu kena ejek sampai dia tak kisah dah we all nak gelak, hahaha

Kak Azie,
kalau I masak lebih2 kang, I jugak yg kena habiskan..adalah nanti badan I naik bagai di pam2, hehehe...
Tu yg masak sikti2 aje ;-)

Kniedaz,
malam tadi aje I bukak restoran, hari ni dah tutup forever, hahaha