Monday, 3 May 2010

I tak suka lah orang suruh2 I ni……

I want to write about something that’s been bugging me for quite a while now tapi I tau yang I’ll be opening a big can of worms by writing about it.

I love the blogging world in general. I like finding out about the people who read my blog and where they come from and making new acquaintances through the blog. Some bloggers you know boleh ngam dengan you straight away but some bloggers you know will take time to kasi ngam ;-). And some bloggers memang tak boleh ngam langsung lah walau pun bertahun2 you dah ‘kenal’, hehehehe…

And Blogspot pun dah makin bertambah2 the applications that they provide since 2 years ago when I first joined it which is good in a way and not good in some ways.

One of the applications yang I think boleh buat orang tak senang duduk is the ‘Follower’ application. It is good when you really like certain blogs and want to follow them so you will always be kept abreast of the latest updates. But ia jadi tak berapa bagus when people judge the blogs by how many followers they have. So, for some people kalau blogs tu ramai followers, kiranya teramat2 bagus lah.

And ini lah yang membuatkan I a bit peeved. Adalah segelintir bloggers yang baru2 (I know I pun blogger yang baru menapak jugak) yang nak sangat2 dapat ramai followers to their blogs that they will go around to any blog and letak comment at the chat box…

‘I dah follow your blog so follow my blog jugak ye.’ or

‘please follow and link my blog, tq’

‘I dah follow your blog, kenapa you tak follow my blog lagi?’

First of all, I am very honoured that so many people choose to follow my blog. I don’t expect anyone to follow my blog just because they know me personally and I have never asked/forced/cajoled/bribed/begged anyone to follow my blog. For me, it’s your own choice what you want to do. Kalau you tak nak follow my blog, it doesn’t worry me and it definitely won’t offend me at all.

So, bila I dapat comments like the above kat my chat box, I feel a bit disappointed because I think it’s not a really nice thing to do. And it makes me feel awkward sebab I tak tau nak balas balik the comments macam mana. What’s the right way to balas this kind of comments? I tak boleh cakap yang I’ll follow them back sebab memang gerenti nya I won’t. And I don’t want too insult them either…..

You don’t even know me and yet you want me to follow your blog.

Why? What’s the main reason you want me to do that?

And some of you, baru aje masuk blog I sekali or terserempak blog I through blog hopping so tak payah lah kan ask me to become your follower. I would rather follow blogs without being forced to do it.

So, bila ada orang ‘suruh’ I follow their blogs, I rasa lagi lah malas nak follow your blogs ni. And nak masuk blog you pun I rasa malas.

I know my entry ni will make some people upset and will probably letak macm2 nista comments but I’m just telling you how I feel.

I’m sorry kalau ada yang terasa with my entry ni ye….

I really love to blog but benda macam ni lah yang kadang2 buat I menyampah nak berblog and rasa nak private kan my blog aje…..

Anyway, enough of that.. I dah luahkan apa yang terbuku dalam hati I in my blog (yang memang I created untuk letak luahan hati I pun kan :-)).

Malam ni I masak chicken, leek and mustard bake with mashed potato.

IMG_2846

109 comments:

mermed Z... said...

salam kak..
da lame jd silent reader akak..

jgn la private kan..
sy ske bc blog ini.. ;)

kalau dah private, cane nk bc lg..sob sob sob...

NYKOLETT said...

kesian LG,sensitve jugak you ya.K.Rose rasa jangan risau bende2 macam tuh..memang pelik dunia nih kan..rasanye ramai sependapat dgn LG..anyway just follow ur heart..kalau rasa tak selesa tak yah layan...its a free world..and life is too short to worry about petty things..

mohdandmeriam said...

salam min..auntie hari2 singgah cuma tka beri komen je..sebab dah ramai yg komen..please jangan privatekan sebab auntie suka baca dan tenguk gambar2 masakan n your lovely two daughters tu..biarkan apa yg mereka nak kata...

zarin said...

OMG!!!pasal i follow u n u follow me back ni kan actually kan dah lama i nak blog about it tp tk terbuat sebab takut nanti org marah plak ;-(
anyway, since u dah mention ni kan..i pun macam u jugak, sungguh tak suka bila di suruh2 macam tu..i will follow if i like to read the blog and if i slalu dtg ke blog tu tp if baru singgah sklai je i tkkan follow..anyway, do we have to follow org tu jugak ke if org tu follow kita??it is not a must kan..anyway, betul kata Nykollett tu..toksah layan kan :D

blu4sky said...

LG,

grumpy sbb tak cukup tidur ke.. hehe..just kidding..
sabar lah LG...ni kira part and parcel of blogging world.. abaikan je..

tapi yg part i paling suke..dalam marah2...gambo chiken tu tetap buat i terliur walaupun baru je makan dinner..hehheeh...

cheer up.. take a break have a kit kat :D

Ibu faheem said...

salam LG..jgn la private kan..only 10people je boleh u invite kan..for sure nnt ai xde peluang..hehe..psl followr ni pun mmg ai bengang jugak..kalau buat entri kang mmg ramai yg sentap..akalu susah2 sgt..u buat tutorial bagaimana diaorng nak unfollow u..so biar diorg yg choose..mmg sgt2 tak selesa bila org paksa2..bayangkan ai ada 2 blog..org yg sama suruh dia blog tu follow..aiyoooo..

Ibu faheem said...

typo..100people..

lemongrass said...

Mermed,
Salam..
thanks ye sbb sudi baca my blog. I pun sebenarnya malas nak privatekan blog ni sebab I pun suka orang baru singgah my blog tapi tu lah kadang2, ada aje yang menggeram kan kan :-)

Kak Rose,
Nak kata sensitif tu, adalah sikit2, hahaha. Tapi kadang2 sebab dah berlaku banyak kali tu yang jadi geram sikit sebab menyemakkan perasaan kan :-).
I pun tak layan jugak benda2 ni selalunya..

Auntie Meriam,
I tak kisah orang tak komen sebab for me, terpulanglah for them nak komen ke tak. I tau ramai yang baca tanpa komen sebab I pun jenis yg baca tanpa komen jugak, hehehe..
Tapi bila kena suruh2 ni yang merimaskan I :-D

Zarin,
Tu lah you, I pun dah lama nak blog pasal benda ni sebab menyemakkan aje kat this issue.
Hari ni kiranya dah tahap kena put an entry jugak sebelum jadi lebih berleluasa, hahaha
I lagi lah you, I tak follow sorang pun but I jarang miss their updates sebab I selalu check my blog link, muahahahahaha...

lemongrass said...

Blu4sky,
wakakakaka...jangan bagi my hubby dengar sbb nanti sure nya dia akan agree dengan you :-P.
I ada 1 bag mini kit kats, jom kita sama2 take a break :-)

Cik Min,
Salam...
Oh ye ke only 100 people kita boleh invite? See, memang I ni tak tau langsung about this sorts of things, hehehehe..
Jom lah you buat entry pasal followers ni gak, bila ramai2 buat, baru agaknya diaorang faham kot kan.

mrs. rahman said...

mmg pun.. tak suke betul dgn org yang suruh2 kite follow blog diye.. eee..

lemongrass said...

Mrs. Rahman,
ramai jugak kan yang tak suka dari suka ni. Macam kena paksa aje kan, hehehehe

blu4sky said...

LG,
i part chocolate mmg pantang di offer... nasib baik je lah jauh..klu tak skrg gak i gi rumah you..hahahaha...

i love kit kat with orange flavour..tp kat mesia takde..

melatie said...

Salam LG

Understood your feeling. Do you know that it take me more than a year to leave a foot print. Finally, I have to do it because yr blog became my daily routine and it make me smile.

BTW, BAGUUUUISH sungguh cheq luahkan perasaan tu. Biaq pi DEPA tu faham. Kalo DEPA tak faham, sekurang-kurangnya hormat sikit kat cheq.

I accept U as you are.

lemongrass said...

blu4sky,
I rasa kan surenya you akan suka datang rumah I sbb kat rumah I ni memang tak pernah putus chocs and macam2 jenis pulak tu, hehehe
Kat sini cuma ada kit kat dark chocolate n milk choc aje, yg oren tu tak pernah jumpa pulaknya :-(

Melatie,
I think kan bloggers yang 'suruh' orang follow their blogs ni masih baru lagi and they want to be famous kot in the blogger world sebab ramai followers.
Entah lah you, like you said, macam tak hormat kita kan sebab pandai2 aje suruh kita even though dia orang ni tak kenal kita langsung :-)

mami said...

Salam Kak LG,

I feel the same, but I am too chicken to write about it. HAH!..so BRAVO to you...

kekadang confused jugak eh bila dpt comment, "please link my blog"..."please follow me"..takkan kita nak kata, "blog awak takbes, so saya malas nak follow!"..muahahaha...kang kita lak kena sound..

anyways, thanks for the entry..I feel the same..:)

Anash said...

jgn 'privatekan' blog nih...
suke jd silent reader..tapi
bila nak privatekan blog..terpaksa masuk my komen kat sini..heheh

lemongrass said...

Mami,
salam...
wakakaka.... memang sgt betul apa yang you cakap kan itu. Kadang2 nak aje I balas, "blog tak best pun nak suruh I follow?Jangan haraplah!" muahahaha..
Tapi sebab I ni kan baik hati and bersopan santun, tu yang tak balas macam tu :-P

JaJa'Z said...

sama la kak..selalunya jaja akan tgk dulu blog tu macam mana..kalau pada jaja memang tak brapa berkenan..jaja just drop a few word kat chat box dia and blah..jaja pun tak pernah ask anybody to follow my blog..sbb tau blog jaja just blog picisan..hehehhe

pssstttt..jgn la private blog ek...

lemongrass said...

Anash,
hikhikhik... ramai jugak ye silent readers ni ;-).
Actually I pun malas betul nak privatekan blog ni, tapi kadang2 perangai sesetengah bloggers tu yang.... malas nak cakap lah :-)

Mat Gebu said...

Salam LG...perkara yg sama juga jadi pada i...kadang2 malas nak komplen i follow jee lah,tapi betul kan..kita nak buat apa2 ni ikut suka dan keikhlasan sendiri, tak suka kena paksa2..sama mcm buat kerja, saya pun tak suka kena paksa2...(eh tadi "I"..ni dah "SAYA" pulak..hahahaha..takpe2 yang penting kita ada jawa's blood!!!)...

lemongrass said...

Jaja'Z,
You kiranya lagi lah baik hati dr I sebab sanggup jugak tinggal kan komen kat their chat box :-). I selalunya akan tengok their blog sebab nak tau sape lah yg suruh I ni but lepas tu, memang lah I takkan masuk lagi.

lemongrass said...

Cik Mat,
You lagi lah baik hati sebab sanggup follow sebab malas nak komplen.
Awak tak rasa 'tension' ke bila terpaksa follow that blog? hehehe ( Tadi you, sekarang awak :-P)

NisaUsoff said...

agreed with mermed... please2 sis.. jgn la pvt kan blog nih... nisa pun da lama jd silent reader kat sini hehe... seronok baca ur celoteh2...but, terpulang pada u sis..sbb ni blog u huhuhuhu :(

Khairiyah said...

betoi kakk!!sy setuju! lau org buat mcm tu sy wat derk je.haha

nama saya FiQa said...

sila jgn prvt blog.

mcm mne nk "terliur" tgk masakan akak nnti.

;p

biarkan aja si luncai terjun bersama lelabunyaaaa ~

=)

Yat Maria said...

LG,

muah ha ha!!! Aku suka, suka.... posting panasssss..ni harus siap sedia menerima apa plak ah comment balasan members2 yg tak leh terima...aisay..teringat I pat 2 blogs yg maha panassss yg telah daku singgah..tapi tak ber comment, cukup setakat baca2 for fun..especially pat ada yg tak puas hati kat blogger tu... ya rabbi kadang2 macam2 dia orang hamun si empunya blog...la tak pasal2 kena hampot si empunya blog tu..la blog dia kan , apa dia nak kata bior la kan...kalo tak suker tak yah dtgkan, suka datanglah...adusss...ampunnnnn, jgn aku lak nanti kena hamun lak...ish ish........I pikir kan, blog yg disinggah tu diempunyai oleh tuan punya blog tu sendiri ya...so suka ati yg empunya diri la nak follow ker tak nak follow ker..apapun blog ni pun tempat kita meluahkan perasaan sendiri...

kalo diprivatise yr blog ala ala tender buat pontian interchange tu, adakah akan diadakan lucky draw lagi, untuk menentukan pembaca bertuah...muah ah ha..;) pls don scold me, i jkg je k???LMAO!!!

ibu,mommy,mom... said...

Hi Lg.
I like reading your blog and especially the food part:)

Yang blog tak ramai followers adalah blog i...hihihi:)

HAMSINI said...

awakni jawake saya pun jawa juga, ramai orang jawa rupanya kat dunia mayani, Tentang follow menfolowni saya ignoreje. Takkan nak follow yg tak sesuai dengan jiwa kita kan. Tapi saya jarang kena sebab blog saya tak ramai pengunjung.

NenekPenne said...

ni bukan nak suruh tapi nak minta... tak sama kan... jgn lah privatekan blog ya... susah plak i nak baca nanti...

blog i pun tak ramai pengunjung tapi tak penah paksa sesiapa follow i...eeh apa i cakap ni? ha ha ha...

Syakira said...

salam kak LG..i agreed dgn you..bab2 follower ni..we cannot force people to follow you..in my case, i'll follow the blogs that i really2 like ..so its up to people whether they wanted to follow me back or not..no such a big deal kan ? cheers

rainoserez said...

cik kak,
adalah sorg kwn i ckp, kat malaysia ni, rata2 blogger dia memang mcm tu, follow 1 blog then ask tuan punya blog tu utk follow balik, style la konon2.. i yg baru berjinak2 dgn blog ni pon byk jmpa mcm ni, kdg2 follow jer sbb org dah pelawa. tp skrg baru sedar, bila dah follow terlalu byk, update pon byk la.. dan mcm i ni, bkn semua yg i follow tu i baca pon, hehee.. nak kena update my list gak lps ni :D

K.Nor said...

salam min, sokong 200% :) kita serupaaa.... cuma selama ni tak terluah jer yg terbuku.. hehe

kaklong said...

hai LG....bak kata org spore " buat bodo sudah'....i pon actually dah agak lama follow ur blog dlm diam n really enjoyed ur life story.for me ...i would rasa malu nak ajak org follow my blog ...if they liked it they will definitely follow n vice versa ...rite....anyway ...biak pi la apa org nak kata kan ...cheers:)

Hana' Yusuff said...

salam.
i pun selalu je singgah tp jarang bagi komen.mcm i pun jenis tak follow mana2 blog dan link utk follower pun tak ada.bukan sombong ke apa.. tp bila dah ada list kawan2 blog kat tepi tu maknanya mmg akan singgah bila ada entry baru.
setakat ni tak pernah lagi yg suruh follow blog dorang sbb blog i tak glamer pun.. hehe.. tp memang bila baca kat chat box kawan2 mmg rasa nyampah la juga..:)

SJB said...

Agree with you :D. Yang paling malas tu. Kadang dorang mahu you ikut dorang punya contest tapi yang I tak suka tu "the rules" Kalau mahu ikut you mesti jadi follower dia first and lepas tu mesti simpan dorang punya blog di side bar kita. Eh ini bukan contest ni, ini macam mahu promote blog dia lah pulak. Kalau setakat blog pasal contest ni dan link me back ah..ini baru lah contest kan. Bukan I tak suka contest hehehe sukaaaa.

Heran betul orang ni, ada ada saja.

vinz said...

LG, jgn la 'private'kan your blog tu.....kesian kat I.I pon nak gak jalan-jalan kat blog U...

Rima said...

LG
Tengah shoik shiok tengok Tiga Abdul tiba tiba ku terbaca entry mu yg sensasi.. sampai terhenti tumpuan ku pada kaca tv kah kah kah.. good that u let it out.. orang kata.. kalau simpan nanti bernanah pulak hahahha

Sizuka said...

salam k.min,

saya kan dah follow blog awak lama tau, kenapa awak tak follow pun blog saya? selama ni, mcm2 rasuah awak bagi contohnya makanan yg sgt yummy, though only in photos, is so irresistable, photos the little misses yang semakin comel and lawa as they grow older, ur antics, ur funny entries, itu bukan rasuah ke? ishk! itu rasuah namanya. sampai saya tak boleh resist tau.. kesian la saya. mlm ni jugak follow blog saya tau... hahahhahahhha..

k.min, bab follow my blog tu please ignore. the rasuah thing, yes, u did bribe me indirectly with all those things.. hehehe.. all i can say is, just tutup mata je dgn comment mcm tu, or better yet, delete those comments :D

ps : pls pls.. dont stop blogging. u're like a kakak to me, except, i dont want to have a brother like rodd, male chauvenist. i hope he wont read this comment box :D

azieazah said...

Tak salah langsung meluahkan apa yang dirasa.. baru rasa lega.

Wpun pahit, dan gerenti ada yang terasa or rasa tak selesa, tapi wajar juga diluahkan..

Saya orang yang paling tak suka masuk shoutbox. Tapi komen suka. Takda sebab khusus.

Suka menjengah sini, sebab suka tengok gambar makanan dan suka nak tau pengalaman orang kita berada di rantau orang...

tak salah kan?

sarah kalam said...

jgn privatekn la dear sis,
i will miss both misses!!
: )

mrs adam said...

sokong2 luahan hati LG yg tak suka dipaksa jd follower.tapi tak sokong LG privatekan blog.abis mcm mana saya nak baca nnt?huhu

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Guess we have the same opinion on follow-memfollow ni. i started blogging to fill in some free time that I have while still being a home-maker. Then I realised that well, it is also a good way of making friends. Now, I write in my blog despite of my busy schedule because it keeps me sane somehow. And reading other people's blog makes my day somehow. My 5RM Lecturer was telling me, when you are stuck with your dissertation, when you think you can't write anymore, write something else outside of your dissertation. At least it tells you that you can still write. Then you will feel that you can continue better with your dissertation. And I found this works for me! So, I keep on blogging though not as frequent as before.

dya said...

salam sis...

saya setuju! application follower tu boleh buat orang tak senang duduk :P dulu masa mula-mula start blogging sedih je coz my blog takde orang follow. tapi takde la sampai tak malu sangat nak suruh orang lain follow.. hihihi ;)

after a while bila dah dapat groove blogging tu, dah tak kisah dah pasal follower. as long as i get to write what i feel like writing, and share what i feel like sharing, dah puas hati dah :)

p/s: kadang2 blog yg best pun tak teringat nak tekan button follow tu, sbb biasanye jari ni dah laju je nak jump to other blogs yg orang link ;D lagi senang nak tengok updates :P

NINA aka SL said...

kita serupa... :)

zuri amani said...

sis..dnt make it private..plss
i jus love to read it..
plus tgk food2 tu sume...pergghh..ble sy nk terer msk nih?? hehe :))

Azita Zain said...

salam min. persetankan dgn mereka2 itu. buat derk jer...! mcm k.ita, org nk follow kita...alhamdulillah. bila org suruh & mintak kita follow dia, k.ita gi jenguk dulu umah dia. kalau rasa2 ok..follow ler. kalau rasa2 x suka, tak follow pun...!
tapi jgn privatekan...nti k.ita mesti x masuk dlm list...

T said...

Hi LG,

Agree with Kaklong, "buat bodo" jer to those request. Otherwise you can also reply "I'll look into your blog,and I'll link/follow if it suits me/my taste. Don't be discourage if I don't link/follow your blog. All the best for you." :-) I should be in PR business. hahahaha.

fabulous.farah said...

lg, same lah..saya pon xsuka orang2 yang buat kerja macam ni..

i suka follow blog yang i suka jer

FazidElias said...

Kak LG...kalau private jgn lupe invite saya ekkk..walaupun boleh kira dengan sebelah tangan aje berapa kali tinggal komen, tapi saya selalu datang sini, nak tgk resepi2 succulent and juicy kak LG tu.

Sabar kak LG. But I totally agree with you.

♥LOVE2COOK♥ said...

Haha, I received lots of such messages b4...some I did follow coz I liked the blog...some I just ignored. Don't care!

Dish looking so yumm lorrr...uwaaa! ;)

afid said...

jangan..saya suka sebab ada banyak gambar makan2..hahha

afid said...
This comment has been removed by the author.
Zaitun said...

Kak Zai suka baca blog lg tapi bukan sebab lg duduk luar negara,tapi sebab kak Zai suka pada 2 gadis comel tu, masakkan lg dan gambar2 yang lg muatkan,

Agaknya kalau lg privatekan kak Zai dalam senarai yang boleh tengok tak? hehehe........

Liz Rohaizat said...

kak, saya sgt sokong dgn entry akak kali nie. benda ni dah selalu jadi dah skrg. bila blogger follow/link back blog kita, dia harapkan kita buat benda yg sama utk blog dia jugak.

for me, mcm x ikhlas pulak. entah2 dia masuk blog kita sekali je.

nak follow atau tak, terpulang pd masing2. jgn force org lain. sometimes, kita tak jd follower tp kita masuk je blog dia tiap2 hari. hehe.. mcm sy. sy x jd ur follower tp tiap2 hari wajib masuk blog nie.

please don't stop writing.

ICook4Fun said...

LG, I guess this is part and parcel of blogging. I received so many emails telling me that they put my link in their blogs and they except me to link back too and worst of all they will put super short comment like 'yummy', 'look nice' etc and then put a their huge blog name in my comment box, I don't know what is their intentions but to me this is like hoping to get traffic to their blogs which I don't think is very nice. Anyway, tak payah layan lah people like that. There always will be a few bad apples around. Take care.

EriN HairudiN said...

kak LG, tak perlu la private yerr... i like aka love to read urs...tapi tak pula suruh baca mine yg sekali sekal updates tu...

to those yg insist u or any body to read theirs, just ignore if u don't like it. FULL STOP.

lemongrass said...

Nisa,
Adalah yg kempunan nak baca 'newspaper' ni hari2 ye kalau I privatekan my blog, hehehe ;-)

Kerry,
I pun kan buat derk aje selalunya tapi kan bila dah banyak, naik menyampah pulak,hahaha

Fiqa,
Kering sikit keyboard you nanti kalau dah tak terliur hari2, hehehe ;-)

Yat,
I pun ada baca you about the 2 bloggers yang tengah berperang sakan tu, memang betul2 panas vavavoom kan!
I pun sebenarnya bila nak buat entry pasal this topic kan, memang banyak kali I rewrite sebab nak make sure my bahasa so lembut and tak membuatkan orang marah, hikhikhik...
Kalau I buat lucky draw, mau lah agaknya ramai yg marah kan, hehehe

Ibu,
Kalau tak ramai followers tapi you tak kisah, tak jadi hal lah kan, hehehe..
Ini ada segelintir bloggers yg nak beribu2 followers sampai paksa orang follow dia, tu yg I tak sukanya :-)

Hamsini,
Ha'ah you, I ni jawa pure tapi tak lah pandai cakap jawa :-).
Maybe next time kan kalau ada orang suruh I follow blog dia, I ignore them completely kan....

NenekPenne,
You minta I tak private kan blog bukan jadi your follower so emmang lah tak sama, hikhikhik...

Syakira,
tu lah kan. Apasal nak paksa2 and nak suruh2 kan. We are all adults and adults ni memang tension sikit kalau di paksa2, hehehe.

Raino,
memang lah you kena check balik your following list, hehehe. But kenapa these people suruh orang follow blog diaorang ye? Is it a trend aje ke? I pun heran...

Kak Nor,
I pun dah lama tak terluah kan apa yang terbuku tapi malam tadi, dah malas nak buku kan, hikhikhik...

KakLong,
I pun macam you jugak, rasa malu nak suruh orang follow I. Kalau diaorang nak follow sendiri, I tak halang but I takkan force.

Hana,
tu yang I a bit menyampah with this application. I letak jugak that 'follower' application kat my blog as a token of gratitude untuk orang yg sudi follow blog I. I pun mcm you jugak, I just tengok my update link aje :-).

SJB,
hahahaha... betul betul. I pun malas nak join contests because of that. Sebab nak kena follow diaorang dulu and kena letak their 'banner' baru boleh join the contests kan :-).
That's why kita tak pernah menang contests eh? :-D

vinz,
Kalau I boleh jemput 1000+ people to view my private blog, memang I dah buat but since cuma boleh jemput 100+ aje, terus tak jadi, hehehe...

uMMisYa said...

itulah ragam manusia..ada yg suka menunjuk2 berapa ramai org yg follow or meminatinya..hehe..
takpe LG, yg penting kita tau siapa kita..
tak kisah ramai or tidak orang follow kita asalkan kita ada tempat utk meluah perasaan..bak kata org utara,,biaq pi sama depa..kalau depa terasa sapa suruh depa pi makan cabai..

Naddiea said...

Sis,please don't make ur blog private.susah i nk baca sweet stories of urs lagi.pasal followers ni selalunya camtu la.nadia pun ada org buat camtu kat blog tp i buat x tau je.buat return visit tp x follow.thats why my blog x fofular.hehehe..cuma kawan2 baik je yg follow.kadang2 mmg terasa bila tgk follower blog org lain sampai ratus-ratusan followernya tp bila pk balik i buat blog i bukan utk org lain pun.

so sis..jangan susah hati ye..just blogging as usual.take care!!

j.u.l.i.e said...

kak LG, jgn la privatekan blog...kesian saya,nanti tak dpt baca...hikhikhik.Pada saya,saya akan follow blog org yg telah membuatkan saya happy bila pertama kali saya baca,1st time singgah saya terus suka,mcm cinta pandang pertama plak, tapi saya tak penah paksa org tu follow blog saya,itu hak mereka lah kan nk follow ke tak nak, dan salah satu blog yg can cheer me up everyday ialah blog akak walaupun saya tak kenal akak tp saya rasa terhibur membaca celoteh akak dan tgk gambar anak2 akak...phewwww...teruskan berblogging ye....

alina said...

First time menjejak kaki ke 'umah' akak nih masa nak gi Perth.Akak ler yg suggested pegi beli ole2 (wah ole2 gitu) kat Aussin tU kalu idok abis ku borong di King Street sanun. Lantok situ dorang2 tu...yg penting jgn ler private blog hakak nih.Saya dah khatam 2008 punya entries nih, nak masuk 2009 lak.Nanti kalu private habis sudah sumo idea nak masak lari........

Yang benar,
MATI KERAS PEMINAT aka DIE HARD FAN

lemongrass said...

Rima,
wahhhh...tengah tengok Tiga Abdul ke? :-D..
I punya entry ni tak sesensasi some other bloggers' entries, hahaha...

Shidah,
wakakakaka....siap merayu2 lagi tu :-P.
I guess some bloggers just want to be popular when they start blogging. For them, kalau popular, bolehlah berlagak sikit kan. Susah betul kan....
Rod tu memang sentiasa macam tu, budak MCKK kan, what to do! hahaha

Kak Azie,
tu lah kan, bila kita luahkan perasaan, mesti ada orang terasa and mula menggulupur. Padahal blog kita so it's up to us lah kan kita nak tulis apa pun :-).
I suka jalan2 gi blog orang tapi selalunya jadi silent reader aje.

Sarah,
Hopefully, tak lah kan sebab I ni jenis malas nak invite orang, hehehe....

Mrs Adam,
Ramai kan yang tak suka dari suka ni :-).

Mia's Mom,
Salam..
How were your exams? Dah habis ke?
Your lecturer tu is right, because sometimes it is quite therapeutic to write about nothing ni (but not as therapeutic as shopping, mind you! :-))

Dya,
saalam.
Same with me, masa I mula2 blogging dulu, rasa sedih jugak bila takde orang nak masuk my blog but once you've got the groove and enjoying the fun side of it, dah tak kisah dah.
I pun macam you jugak, blog yg best pun I tak follow but I selalu singgah :-)

Nina,
hehehe...ramai kan yg serupa mcm I ni ;-)

Zuri,
You muda lagi so plenty of time to learn to masak. I pun tak pandai masak sampai lah baru2 ni aje, hehehe...

Kak Ita,
sama mcm I, bila ada orang follow I, Alhamdulillah but bila orang tak follow I, sikit pun I tak kisah, hehehe...

T,
betul betul, I think you should be in PR business lah because you are so tactful in your words, hehehe. Can I use your suggestion next time someone asks me to do it? :-D

Farah,
memang kan, rasa menyampah pulak bila orang suruh2 ni. Lain lah kalau George Clooney suruh I follow blog dia, maybe kot I akan follow ;-)

Fazid,
Kalau I privatekan blog, rasanya ramai yg akan kempunan kot sbb Cik Min ckp we can only invite 100 people to view our private blog :-)

Love,
But selalu nya kan, these people's blogs are not that great and they can't attract attention to their blogs so they have to resort to 'force' to make someone go to their blogs, hahahaha

Afid,
hehehe...hari2 ada gambar makanan ye ;-)

Kak Zai,
Kalau I privatekan blog, lagi ramai yg tak termasuk dlm senarai invite tu dr yang termasuk kot, hehehehe...

Liz,
Memang betul kan, memang mcm tak ikhlas as though dia masuk blog kita and follow blog kita semata2 dia nak kita follow blog dia. Padahal I tak pernah suruh sesiapa pun follow blog I, hehehe..
I pun mcm you, I akan masuk blog orang without becoming a follower :-)

Icook4fun,
I think this has become a big issue because most of these bloggers only blog for the money so that's why they want to increase their traffic.
They've forgotten how to blog for fun :-)

Erin,
I ni kan kadang2 rasa guilty bila I ignore people's comments. Tu yg I rasa awkward aje nak jawab comments yg menyalahkan itu, hehehe

ibu,mommy,mom... said...

Ye betul Lg,I tak kisah..hihi
Have a nice day

lemongrass said...

Ummisya,
tu lah kan, diaorang terlupa yang menunjuk2 tu sifat yg sangat lah tak baik nya, hehehe.
Cabai I tak pedas sebab tikus pun boleh makan, so tak boleh lah I suruhh diaorang makan cabai I kan? Muahahaha

Naddiea,
You jeles ke tengok blog I yg beratus2 followers ni? hikhikhik ;-).
I pun mcm you, selalu buat return visit aje but tak comment. Tapi tak lah sampai suruh diaorang follow blog I. Most of these people kan baru first time aje pun dtg blog I, tu yg I heran nya...

Julie,
thanks ye sebab follow blog I sebab blog I menceriakan hidup you, hehehe..


Alina,
Aussin tu kan memang I rasa kena bagi I komisyen lah sebab I memang suruh semua orang pergi situ, muahahaha...
Bila mau khatam agaknya ye?

TopsyTurvyMum said...

i pun rimas jugak org suruh2 follow ni..kat chatbox berlambak..setakat say hi i follow u pls follow me back tu mmg i tak buka lerr..kalau ada kasi comment pasal entry, i jenguk jugak lahh..
thanks lg pasal u sudi link kan my blog yg nan ado tu kat blog u yg femes ni hehehe...ramai gak yg dtg dr blog u tau!

Nita said...

Salam,

I'm one of your silent reader too. Tlg jgn private kan your blog. I belajar byk perkara dr your blog. Dari memasak sampailah nak handle anak anak yg tgh membesar. Love your blog so much.

Mira Marlena said...

Salam kak Min...err ni dah cukup tido ke tidak? nanti kang I pulak kena zasss ngan kak Min nih...ekekeke sorry kak gurau je..

Memang susah nak puaskan hati orang..mungkin sebab dorang dah attached ngan blog kak Min, sebab tu la diorang expect kak Min 'sudikan diri' melawat blog dorang agaknya...tapi kalau sampai tahap memaksa I pun tak suka...apatah lagi tuan empunya blog ye tak? Walau apapun jgnlah di privatekan blog nih kak Min....camne kita nak view makanan yg shedap-shedap nanti??

Mira Marlena Abdul said...

Ok kak Min, seperti yg dijanjikan, these are the links for the movie downloads..tapi i tak view lagi directly from email i sent it to u..all english movieslah..

http://www.300mbmovie.com/

http://www.urgrove.com/

http://2smallsizemovie.blogspot.com/

http://justimaginnow.blogspot.com/

http://fun2beyoung.blogspot.com/

http://www.freewatchtv.info/

Direct movie download here:

http://www.divxcrawler.com/

m4ruk0 said...

oh please sile tolong jangan private kan blog akak! nanti i tak boleh bace and view your delicious and tempting and alluring menu that make me came back for more! hehehe

i know its hard to ignore those kind of people, but remember people like us who loves you and your little misses!

Yours truly said...

LG.. wah lama gilerr i x tinggal komen kat sini..

apa2 pun i agree with u..
kalau blog best tiap2 hari jek i masuk baca diam2.. ;D

Nietanozie said...

kak LG, sabo je la...
nieta pun selalu gak terima camtu, tp selalunyer komen kt chatbox yg cam gitu memang ditinggalkan begitu saje. tp yg memang bertanyer ke ape ke, memang dijawab la.. Kalo i nak masuk blog depa i masuk, but tak semestinyer i polow kak....

Najmun said...

owh noo.. jgn prvte kan blog neh... i love to see all d lovely dinner, plus i know abt pavlova frm ur blog too...

blog akak neh seangkatan ngan blog k.hana, k.hani & CMG... mmg sy duk jadik slnt reader jer...

anyway..ignore jer mende tuh semua kak.. uhhuhu

LAILATUL AZLIN ABD LATIB @ LATIB said...

LG,kdg2 saya rasa those people yg u mention tuh "desperate people"..
TLG JGN PRIVATEKAN..saya sgt suker baca blog akak...sgt entertaining..dan sgt suker baca kisah akak & family..pls..pls..

anymz said...

mmm.saya tak kisah kalo org tak follow saya pun,follower sy pun tak ramai. saya sentiasa follow blog2 yg sy rasa berguna utk dunia masakan sy and also for my life info.

in your case i suka follow you sbb i tau masakan u mesti masakan barat yg di melayukan..i like tau.hehe

Sal said...

Kak LG, kite nie takleh nak please everybody. It's your blog, u can do watever u want to.
Sal dah lama dok baca blog nie daily....seronok...nak2x part tgk gambar food....lagi seronok....

Nazirah said...

Dear LG,
I'm your follower (follow other bloggers too) because I love your blog and theirs so much.. Tak de sapa suruh pun.. But, I used to receive e-mails from friends asking me to follow their blog but I hv not oblige so far.. Hati kering.. hehe.. So, keep blogging girl. : )

Sally said...

huhu300x..jgn la privatekan blog u..ni...kesian la ngan I yg jadikan gambar mknn you tu sumber inpirasi masak I..td tak ada niat nak komen..tp nak gak cakap..paduli la ngan org2 tu semua...

plug2pin said...

kalau nak private pun, invite la me sekali..nanti rindu ngan this blog..huhuhuh..

plug2pin said...

selalunya plug ignore jer kalau tak nak follow...sbb jarang pun klik benda2 tu...tak der masa sgt la nak pi semua tempat, pi yg feveret jer

mrs plain-june said...

huiii.. ramainya org komen.. :D
saya pun x brp minat konsep i folo u & u must folo me.. tambah pulak dgn buta blog.. so, xdak apps folo2 & shoutbox nih.. :p
tapi kan kak (sesedap rasa panggil kak.. sy 34 :D) tulong jgn privatize blog yg bes nih.. kempunanle saya nk baca & tgk gambar makanan yg menggiurkan & bebudak yg sgt comellss

AbbotCottage said...

hi5 Kak Min!!!! bravooo!! at least ada wakil menyuarakan isi ati yg terbuku lam ati aku ni...yuhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu lalalal~~~lalala~~lalala..

Kniedaz said...

Follow jika rasa perlu je...saya xkisah pun kalau blog yg saya follow tak follow saya balik..kita berblog sebab nak bertukar pengalaman, tambah pengetahuan dan tambah kawan...kan?

Disturbia said...

salam kak LG...

dah lama jadi silent reader to this blog.. really love ur blog, so please... jangan private kan this blog ek.. :) cian i nanti.. hehehe

ibh said...

ya..ya..sama2..Akak jgn la private kan blog ni lak..Nanti rindu nak tgk akak and famill tau..heee

lemongrass said...

TTM,
I rimas sebab tak tau nak jawab mcm mana and most of the time, diaorang ni baru sekali tegur n datang blog I. Lagi lah malas I nak layan kdg2, hehehe

Nita,
Thanks ye sbb sudi baca my blog. Oops, I hope I tak ajar you ajarang songsang bab didik anak2 ni, hehehehe...

Mira,
my hubby tu kalau I tak cukup tidur but tak grumpy, dia still akan kata I grumpy. Tu yg lepas tu I grumpy terus, hehehehe..
Memang betul kan, tak boleh nak puaskan hati semua orang and walau mcm mana pun I tulis, mesti nya akan ada orang yang tak kan puas hati :-).
Thanks ye for the links!

m4ruk0,
Memang tak boleh nak satisfy semua orang kan and definitely ada yg terasa bila I buat entry ni kan. But I'm glad ramai yg feel mcm I and sokong I, hehehe

Eenza,
I pun suka masuk blog orang secara senyap2 aje, hehehe

Nieta,
tu lah kan, ramai yg rasa mcm I ni. but bila I buat entry mcm ni, ada pulak yg kata I dah sombong and tak hirau orang, susah betul nak please semua orang kan :-)

Najmun,
thanks ye sebab sudi baca my blog. Tapi I tak serajin baking and buat benda2 baru mcm Hana n Cik Mat tu! I kalau masuk blog diaorang, memang akan terliur aje!
Dishes I selalu benda ulang tayang aje, hehehe....

Azlin,
I dulu pun takde followers jugak tapi kan, kita tunggu aje dengan sabar and lama2 tu makin ramai lah kan :-)...
Rasanya ramai yg buat blog sekarang cuma nak increase traffic aje kot.

Anymz,
thanks sbb sudi follow my blog ye.
Masakan western I memang selalu tak pure Mat Saleh sebab I suka bega2 :-).

Sal,
memang kan, dalam hidup ni kat mana2 pun tak boleh nak please everyone.
Memang blog kita, tapi sometimes kita rasa serba salah kan nak tulis mcm2 ni sebab mesti ada orang yang akan judge kita :-(

Nazirah,
thanks sbb sudi follow my blog. Orang pun ada kata I hati kering but only dalam bab disiplin budak2 ni aje, hehehehe...

Sally,
I selalunya ignore gak orang2 mcm tu tapi kdg2 terbit gak rasa guilty and tak sedap hati, hehehe

Plug,
I tak follow sape2 tapi I akan sentiasa gi their blogs bila diaorang update :-)

Mrs plain-june,
I pun tak berkenan gak application ni. Dulu2 I tak letak, pastu rasa guilty sbb tak tunjuk kat blog bila orang dah follow kita, hehehe

Abbot,
kamu pun rasa yg sama ke? Dah berapa lama terbuku tu? hahaha

Kniedaz,
I pun tak kisah you kalau orang tak follow I ni tp ada yg kisah bila diaorang dah follow I and I tak follow diaorang, hehehhe

Disturbia,
InsyaAllah tak kot dlm masa terdekat ni. Thanks ye sbb sudi baca my blog :-)

Sue,
Kalau I boleh invite ramai orang bila I privatekan blog ni, memang I dah buat but since boleh invite 100 orang aje, sian pulak kat silent readers I :-)

ijayuji said...

nak komen jugak kat sini!!!! akakkkkk jan lah privatekan!!! huhuhu..sedih kiter mesti kita tak tersenarai sbb kita tak fofular!! uuwaaaaa...... bior jer lah kak msg2 mcm tu, tak pun akak delete jer huh!

Melina said...

Gosh! When I read this entry a few hours ago there were 50 odd comments. Now it's at 86! Hot topic indeed!

Please do not go private. I love your blog. I look forward to your entries.

Mx

p/s : Follow me! Follow me!!! Naaah just kidding. ;) My blog is oh so boring. Seriously seriously dull.

knv said...

hehehehe... glamer betul you sis bila blog about this. 87 komen sudah!

macam2 perangai orang kat dunia ni kan? boleh pulak main paksa2 tu..

anyway, i follow ur blog dah lama, cuma tak 'follow' je hahha..

RiShaZalia said...

kak min... masa lia komen kat inbox chat aritu.. lum ade komen lagik kat sini... sekali ni... punya la ramai... wakaka... HANGETTT!!! :P
(akak... owang suka nau le bahasa melayu aritu... NISTA... hehehe)

belogpizet said...

kak min...betul tu kita follow blog orang tu x semestinya dia kena follow balik...ada ramai gak yang pizet jumpa macam ni...sebab pizet cuma follow blog yang pizet suka baca and jangan paksa pizet untuk follow blog derang (betul ke derang follow my blog untuk baca my blog...ke nak naikkan rating ja)
sangat x suka main paksa2 ni okeh...
btw pizet suka baca blog akak sebab gmbr food tu menarik...ehehe

noir said...

i'm the 'not so silent' follower of this blog. jgn lah privatekan, only a handful yg interesting macam yours, honest.

FOLLOW ME, FOLLOW ME, FOLLOW ME (just kidding ma'am)

AbbotCottage said...

hahah i nak delete mana2 yg soh i folo u..uhuhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..rimasss benganggg, nak follower ribu raban, semata2 tatau lah apa matlamat dorang...boleh blahhhh..ekekek... wa bangga ada wakil!! Cayalah Kak Min!!!

Bib said...
This comment has been removed by the author.
-M-E- said...

oh no!!! jgnlah privatekan... sunyi i nanti ;)... i guess some ppl rasa 'gah' kot dgn number of follower they have... takpelah... janji bukan kita yg mcm tu ;). leek sedap tak? i tried to cook it once but i guess its acquired taste kan?

Yati-M said...

LG!!!!! mmg top la tukang komen... u choose the right topic...

for me.. takyah follow... we r not like budak2 tu...

Glad that u choose not to privatise.. else, for sure i'm not one of the major shareholder .. hehehe

but i follow sinar FM hahahaha....

petunia merah jambu said...

ala buat derk je kak min. manusia mmg mcm2 jenis. pls le jgn swastakan blog u... anak i pun suke tgk kakak2 yg 2 org tu

Natasha said...

akak. pls follow my blog. i dah follow blog u. pls pls pls.

ahahhahahahahah.

sorry to say. they sounds pathetic.

i dont like them either.

sorry if i sounds rude. but these people are just nonsense!

cheers akak. i've always love your blog!

lemongrass said...

Ika,
best kan kalau ada spray ridsect kat cyberworld ni, hehehe...

Melina,
Masa I tulis that entry, I didn't realise ramai yg felt the same way but I managed to step on some people's toes as well :-D.
Kalau I nak privatekan, I'll put out a big advert, hehehe

knv,
I pun macam you jugak, follow banyak blogs dah lama tp cuma tak 'follow' aje, hehehe

Lia,
memang hangit plus geseng terus :-D. Tak sangka pulaknya ramai betul yg berperasaan sama dgn I ni kan.
Jomlah kita selalu2 guna perkataan 'nista' tu, hahaha

Pizet,
rasanya memang diaorang ni jenis yg cuma nak naikkan traffic aje kat blog diaorang. Tu yg suruh semua jadi followers diaorang kan :-).

Noir,
thanks for saying my blog is interesting :-). I guess every blog mesti ada lalat singgah right, I just have to make sure I have a heart of steel aje lah nak face these people :-)

Abbot,
wahh...brutal kamu, hahaha :-)

M-E,
ramai bloggers yg 'gah' dengan jumlah followers diaorang ni. But like you said, kita jangan lah jadi mcm tu :-).
I tak suka sgt leek ni tp bila dah masak lama with all the other ingredients, dah tak kuat sgt rasa dia. Tapi klu buat soup, I tak tertelan kot :-).

Yati,
memang ramai yg tgh 'terasa' dgn this topic kan cuma tak terluahkan aje, hehehe...
Tu lah, memang mcm budak2 aje, padahal dah adults semuanya, tu yg I rasa 'hish' aje.
Kat sini I follow Mix FM, hehehe

Pink Petunia,
memang ramai kan manusia yg kdg2 kita tak bleh nak faham perangai :-)

Tasha,
tu yg I heran kan sbb for me pun, they sound a bit pathetic :-)

fana said...

hi kak LG.. kite dah lame jadi silent reader akak & harap sangat2 akak tak merajuk lg dgn those unwelcome guests tu.. seriously, kite suke blog akak sebab banyak bende kite belajar dari akak.. i try to improve my english & found ur blog very helpful.. all the best to u kak LG :)

My Life My World said...

Salam LG :)

Terlewat membaca post ni, tetapi tetap nak komen. Saya amat amat bersetuju dengan pendapat LG, tiada paksaan dalam dunia Blogging ni, baru lah hidup tak tertekan, aman dan ceria :)

Maryam said...

Holla Kak Min...
wow wee wah whuuuu panas !!!
kak recently i've been busy tu yg rasa lama tak jengah ur blog dan tak ziarah adik gebu i haha
haha mcm i kalo i suka i follow lah blog orang tu dan sikit pun tak rasa nak suruh orang tuh kenal i ke follow i ke...itu hak dia lah kan buat apa nak paksa
contoh kalo kawan kita rahsiakan sesuatu tapi dgn orang lain dia cerita kita mesti mcm terasa kan? em tapi bagi i itu hak dia...dia ada hak nak pilih siapa yg dia suka buat apa nak paksa2 kan...
chill sudah kan kak...
u go lah Kak Min muahaha
btw sodap ur dinner as usual wink
psttt plz kak jangan le private hu nanti mcm mana lah i nak jenguk adik gebu i uwaaaaa !!!

ejaescobart said...

salam kak LG,

dah lama x tinggai komen kat sini.. sempat baca je ur entry everyday.. skrg bz gilos dengan budak2 derjah 1 tu... internet kat umah plak cam biskot.. kadang2 ok kadang2 kiok jugak... nak komen pun rasa terbantut je..

satu je.. akak jgn layan suma2 tu.. wat menyemak je... tambah lagi satu.. jgn laa privatekan blog ni.. kang x dapat saya nak promote ur blog to my fren... ahaks!!!

anyway, happy mother's day.. :)

Fauziah said...

Assalamualaikum, my first comment here :) I am a lurker in your blog for so long. I enjoy being here; laugh at your antics (funny bone laugh), watching yr girls grow with their individualities, your food pics are marvelous... I just hope don't make this private. But if you really need to do that, pls do email me beforehand :) I really love good reads during lazy hour in the office ;)

mokwonik said...

salam min..ade mokwo jumpa tuh siap bg hadis lagik suruh org follow n pegi blog dia..hehe..harap min still open yur blog to public..like mokwo, mokwo belum abis lagi ceduk ilmu2 yg cukup byk dlm blog min nih!
take care yeah!

miss diaNa said...

salam akak...

nie my first time jumpa n baca blog akak. Blog hoping... then terjumpa n now i cannot stop reading.

Please2 do not privatekn blog akak~ sebab blog akak sgt2 best. ^_^

Suka sgt2 baca blog akak...

cek chun said...

hai LG.luv ur pics n ur stories.gorgeous2 pics. n wit ur diy light box.. very LIKE :D

plis dont private ur blog n plis dont follow my blog.. hahahahaha..

mama_yayang said...

nicely said..i'm a new blogger..but i've never force people to follow my blog..post ni dh lama..tp ttp nk komen jgk..hee..

mama_yayang said...

wlaupon post ni dh lame..tp nk komen jgk..ape yg akak luahkn tu sikit sbanyak bg sye smangat..sye ni blogger bru..i think it that way last time..rmai follower, kire blog tu bgus lah..kdg2 cm nk give up pon ade..tp too early rite..

Nimi said...

Hi, today is my first time coming to your blog, and starting from thermometer topic (honestly I cant remember what I googled to come to ur blog), I was glued to reading ur blog until i reached this post. I don't think you're opening a can of worm, you are absolutely right about it. i too prepared a followers widget on my blog, but I don't really make it as a measure of blogger success in any way. No one should be forced to follow anyone.

Anyway, I just wanna say I enjoyed reading ur posts. Light reading and yet very enjoyable :D