Thursday, 29 April 2010

Hmmm….still thinking of a suitable topic for this post :-)

Our house sounds like a hospital ward currently sebab both of The Little Misses have got a cough and a cold. Miss 6 rasanya dah 4 minggu kot batuk2 ni. She had a couple of days where she wasn’t coughing but since 3 days ago, her cough has worsened again. Ni dapat a new virus from Miss 11 lah ni agaknya sebab Miss 11 has been having a head cold with runny nose and coughing since Thursday last week kot. Pastu, sekarang ni berjangkit lah ke Miss 6, so full of mucus in her nose trickling down her throat which triggers her coughs (eeyuwww!!!!) :-D. Only a Mum won’t find that gross, hahahahaha…

Kesian Miss 6, she was asking me bila lah her cough nak baik ni. She said she’s got so used to coughing now dia dah tak heran, a bit like breathing, hehehe…. But at least this time, she’s still got her appetite and eating all the time and tak demam2 and muntah2 (nak make up for the last time she was really sick and losing so much weight kot).

Miss 11 yang jarang demam and batuk pun tengah batuk sekarang. Ini belum masuk Winter lagi tapi dah teruk batuk. Hopefully Winter time nanti tak lah teruk sangat kenanya…..

The inspection today went well, I think. No more scrubbing the walls and the blinds for 3 months now :-). Luckily my kids memang jenis yang tak conteng dinding even when they were small so we didn’t have to worry about that bit. Cuma all the finger and hand marks on the wall aje lah yang I had to scrub semalam. Ye lah, kita pun kadang2 tak sedar tangan kita kotor and terus peluk2 dinding kan, so tu yang melekat the mark on them. I know the best way is to wipe the marks off straight away tapi biasalah kan, orang malas ni, tunggu inspection baru kelam kabut nak buat, hehehehehe…

Since inspection dah habis, bolehlah I masak seperti biasa for dinner.

I made beef and feta rissoles and spicy couscous. Rissoles tu I ambik recipe from here. And couscous tu pulak I pakai godek2 sendiri aje, hehehe. Couscous ni as long as you cook it with stock and then letak rempah sikit2, selalunya cumin and coriander, dah sedap dah. But if you just cook it with air panas aje, memang tak rasa apa lah, macam makan nasi putih tak berlauk lah.

IMG_2798

I like couscous ni, especially bila you dah put the veges and the spices. The Little Misses makan couscous but they won’t ask for seconds. The Other Half pun tadi habiskan the couscous on his plate and then went to get some more rissoles, not couscous, hehehe.

Psst… you nampak tak benda hitam kat atas my plate tu? Meh, I tunjuk kan gambar lagi dekat…

IMG_2801

Muahahahahaha… kalau dah jawa tu, jawa jugak!

Mana ada orang makan couscous dengan sambal kicap weh! Sedap giler I rasa couscous tadi bila dah campur sambal kicap tu. Terus bersemangat I makan, wakakakakka.

27 comments:

Azita Zain said...

mesti sentiasa ada stok sambal kicap tu kt umah min ye...

blu4sky said...

belasah je LG..selagi tak sakit perut...selagi tekak bley terima..mkn je..
bak kata my dad..besok klu dah sakit..satu hapa pun takle makan.. betul tak...

Inah said...

Hi LG..been your silent reader for quite a while ;)

just wondering if your kids had flu vaccination shot already :)

it might help :)

btw..beef and feta rissoles tu macam begedil :D..yummy!!

lemongrass said...

Kak Ita,
Tak sentiasa ada tapi bila I sekali buat, memang banyak sebab senang bila tiba2 teringin :-)

Blu4sky,
tu lah kan, as long as tekak kita happy, ok lah tu. Tapi marah lah orang yg memang regularly makan couscous ni tengok I pedajalkan food diaorang, hehehe

Inah,
Thanks for reading my blog :-).
We wanted to get it a few weeks ago tapi takde stock.
And now diaorang tgh sakit, I want to wait until they are better.
And now pulaknya the flu jab is being withheld at the time being sbb banyak sgt adverse reactions fr it so lagi lah kena tunggu, hehehe

Sizuka said...

Kmin, siannya the little misses. hope they will get well soon. now musim orang tak sihat. Shariff, my nephew tu, pun dah 5 hari demam malam. mak dia risau, takut pneumonia sebab batuk tak berenti. take care k.min, jgn sampai k.min pulak sakit. bila home minister sakit, satu rumah merana. no cook, no supir, no laundrette, no cleaner etc. :D

azieazah said...

Moga anak-anak beransur sembuh. Biasanya kalu batuk, kena elak makan goreng-goreng..

Hmmm ya.. Sambal Kicap sinonim dgn Jawa. Tak kira, tetap sedap kan?

indahhouse said...

salam kak LG,
ciannya the little misses demam. meh sini, auntie hugs...
nak masuk winter mmg mudah kna demam,kak? yg psl flu vaksin tu mmg kena amik ya?
Ada sambal kicap tu..sedap buat cicah. hihihi.

HAMSINI said...

Salam, Sambal kicap pun dah sampai ke Australia.....bertambah nikmat lah your dinner.

SJB said...

Adoi....kesian nya dua dua pun sakit. I rasa macam musim sakit kali kan. Family kat Malaysia pun sakit batuk batuk. Kami kat sini pun gitu juga tapi hampir sembuh lah kita semua. Ah...kawan kawan from blog pun banyak yang cakap dorang sakit juga.

Note: I hope they will get well soon.

Yati Harvey said...

LG,
weh dasat lah you makan couscous ngan sambal kicap.....hmm, tapikan, macam I jugaklah makan fish n chips ngan cili api mentah...wakaka!

akiratoriza said...

Salam..
kak nak tanya la feta rissoles and couscous tu dibuat dari ape?? daging jugak ke.. nampak cam kuih taik itik dari kelantan jek..

alina said...

uitt kak min apa kelas peluk2 dinding lak peluk2 lah cik abg sayang tu...
Winter...masa baru2 smpi sana habis bengkak2 tangan dek kesejukan.First time la katakan merasa winter...huhu!

AbbotCottage said...

sedap sedap sedap....satu ari nanti akan kucuba masak couscous gak...rasa naik eh Kak Min? ermm dap dap dap..

ibu,mommy,mom... said...

Hi Lg...
He he I like the jawa part:)hihi
Sure sedap habis kan?
Oh ya pasal coughing tu, dah try kasi them manukah honey satu sudu?
That works in our household.Alhamdulillah jarang batuk:)

Kniedaz said...

ahahaha..sambal kicap tu..mesti couscous tu jd lebih sedap...ngee

melatie said...

Hi LG

Kiranya JATI DIRI mu sebagai anak Jawa ni makin tebal dan perkasa lah ye, terutama di rantau orang. Walaupun dengan makanan.

Alhamdulillah! tak sia-sia ibu bapa mu mendidik sebaiknya.Kalo boleh..kalo boleh la cubalah JATI DIRI tu diserapkan pada Miss 11 n Miss 6.

Mira Marlena said...

Ni dah kira fusion cooking nih...sambal kicap kl cicah apa pun jadik sedap!!! kalau i makan sambal kicap ngan nasik pun dah cukup!ekeke

Link tu nanti kita tanyakan kat cik abang sebabnya link tu kat PC dia..

Zaitun said...

Harap anak2 lg cepat sembuh.

Cubalah minum air barley, elakkan dari makanan yang banyak minyak.

kucingorengemok said...

the worst thing about batuk is tak boleh minum air sejuk, huwaaa... get well soon, girls

Naddiea said...

Sis..u such a good cook!!! sangat jeles okeh.no wonder ur kids n hubby berselera bila makan menu2 yang dihidangkan.walaupun u kata menu2 tu semua yg simple2 n bila u kata masa tu x berapa nk rajin masak.tp saya tgk sedap2 je food tu semua.eheehhe..

lemongrass said...

Shidah,
Bila I start batuk sikit2 aje, semua orang kat rumah ni risau sebab takut takde sape nak jadi chef, supir, laundromat, hahaha...
Kalau young kid yg batuk and demam, lagi lah susah hati kan. Sian Shariff

Kak Azie,
tu lah kan, memang dah lama I tak goreng2 things for them (untuk I still goreng2 lagi, hehehe)

Indah,
Nak masuk Winter memang bnyk sgt viruses berterbangan tu yg mudah kena batuk2 and cold. Flu vaccine tu tak compulsory, kalau nak aje baru ambik.

Hamsini,
sambal kicap ni mesti ada kat mana2 aje ada Jawa, hikhikhik..

SJB,
I think sekarang ni makin banyak viruses yg baru2 'created' in the world, tu yg everywhere pergi, memang ramai sakit kan :-(

Kak Yati,
muahahahahaha... teruk betul kita ni kan, mendajalkan makanan orang! :-D

Akira,
Ha'ah, buat dr mince beef. Kira macam daging burger lah tapi letak feta cheese dlm tu. Cous cous tu pulak dibuat dr semolina wheat tak silap.

Alina,
peluk dinding bila Cik Abang takde, hahahaha.... Kalau peluk orang lain, takut dia marah pulaknya ;-P.
Masa my parents dtg sini masa Winter pun diaorang tak larat, padahal for us tak lah sejuk mana, wakakakaka...

Abbot,
Rasa dia bland lah tu yg I pegi tambah spices masa masak and stock ayam and sambal kicap, muahahaha

Ibu,
Memang sedap sgt2 couscous tu semalam sbb ada sambal kicap,hahahaha...
I wish we all boleh dpt manuka honey kat sini. Tapi sayangnya segala jenis honey dr mana2 tak boleh masuk western australia ni even yg dr other states kat Australia ni sbb takut ada disease.

Kniedaz,
I rasa kan, kalau makan sambal kicap tu dgn rissoles tu pun sure sedap giler kan, hehehehe

Melatie,
Ada benda yg still pure jawa, ada benda yg tak larat tekak nak telan, hehehe...
Nanti the girls dah besar, boleh lah I kenalkan diaorang dgn sambal kicap :-)

Mira,
memang betul tu, kalau ada sambal kicap, nasi and telur goreng pun dah sedap sgt for me.
Thanks ye for the link :-)

Kak Zai,
Air barley ye? Nanti I cuba buat for them. I suka jugak air barley ni, sedap aje kat tekak kan :-)

KOG,
memang sgt betul tu. Nasib baik sekarang ni dah getting cold a bit so the girls tak kisah sgt kena minum air suam aje :-)

Naddiea,
Sometimes kan, simple dishes ni yang sedap kan. I suka makan telur goreng with nasi panas and kicap aje, sedap sgt2 I rasa, hehehe

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Tak pe lah, tak de tajuk pun kita orang baca juga entry you! One thing kan, kalau rasa tak selera makan, lepas tu tengok blog you....haa... mesti datang selera balik!

La... agaknya pertukaran musim la tu kut! Kat sini sedang tukar dari spring/winter balik/spring ni, ramai le yang batuk2. Housemate I yang 5 orang tu baru je clear cough dengan demam. Selsema? Rasanya sejak winter dulu tak habis2 lagi kut! Betul la LG, mak je yang tak geli dengan benda2 gitu!

I kalau dia orang batuk, I overdose kan sikit, so that dia orang boleh tidur. tapi tak selalu la...

Mummy Qis Adri said...

hospital umah akk ade katil lagi x?saya ni pun da seminggu demam.ni pun kepala weng lagi..nasib ade mertua.diala tlng tengok2kn si kecik tu..ikutkn semalam mampu tengok je dia..huhu..ulser dlm mulut bnyk tul..seksa nak makan..da la nak sibuk2 wat preparation tuk besday party,kondem plak..

lemongrass said...

Mia's Mom,
Salam...
I pulak kalau tengok blog orang lain yg terus rasa mcm nak makan everything, hehehe.
I think kan all the viruses memang bermaharajalela kan during Autumn and Winter ni, continous runny nose and batuk!
I pun bila diaorang batuk, memang bagi something at night so they can sleep and I pun can sleep jugak.

Rus,

Alahai, siannya you demam seminggu with ulcers lagi. Nasib baik Mak mertua duk dekat kan, bolehlah nak bermanja2 dgn dia bila sakit :-).
Take care ye!

ibu,mommy,mom... said...

Oh di australia tak ada manukah honey ke?
maybe can try with australian honey:):)

petunia merah jambu said...

hik3 u all mula rase sejuk suam2 kuku kami at hem utara ni dah mula kepanasan...

Iena Eliena said...

Blogwalking here...

cik iena follow your blog..
follow my blog juga ye(^_~)
www.ienaeliena.com