Tuesday, 27 April 2010

It’s that time again..

It’s unbelievable how quickly 3 months flew by especially when you are not waiting for it. Our 3-monthly inspection is coming up this Thursday. Rasa macam baru aje we all bertungkus lumus kemas and membersihkan rumah, inside and out. And it’s unbelievable how much sawang can accumulate in that time too, hehehe. I kan cukup seriau nak membersihkan the sawang and the toys kat luar tu sebab takut aje terpegang a red back spider while cleaning up. The Little Misses pun tau kalau nampak cobwebs around their toys to check for spiders first before touching it.

Kat OZ ni kan, punyalah banyak binatang2 yang boleh membunuh ni and a lot of them are so tiny which makes it even more scary. We normally have to spray the outdoor insect spray every 3 months just to make sure takde red back spiders buat sarang kat luar tu. But occasionally you will still find a few lurking around. Kalau kat dalam rumah pulak, you’ll get the white-tail spiders which bites can put susceptible people in hospital tapi tak sampai membunuh lah. Ada sekali tu I tengah solat and the next thing I know, ada white-tail kat sejadah betul2 kat tempat nak sujud. Melompat I sekejap sebab terkezut. Terpaksalah I solat sekali lagi after throwing the spider down the drain.

Sape nak tau how these spiders look like, Google aje lah ye.

It’s so funny bila ada tetamu from Malaysia ketakutan nak tidur kat dalam bilik bila ternampak spiders sebab diaorang takut kot2 it’s the spider yang boleh membunuh tu kan, hehehe. Tak pasal2 masuk hospital sebab kena gigit spiders pulak nanti kan :-).

Anyway, the house now is not fully cleaned yet but getting there. Penat weh memanjat steps tadi nak bersihkan on top of the blinds and windows and on top of the doors. Pastu menyental the walls to get rid of all the oily finger marks took some time too.

So, bila dah konon2nya penat membersihkan rumah, I masak dinner yang teramatlah simple nya…

Pasta with pesto and sausages. Pesto tu I beli yang ready made aje so lagi lah senang nak masak, hehehe

IMG_2782

I gunakan different types of pasta sebab nak menghabiskan stock.

20 comments:

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Tak terkejar I semua your entry lately ni. I masih lagi macam zombie selagi exam I tak selesai - my first will be this coming Friday and the last will be on May 11. lepas tu barulah lega sikit - cuma need to think of my dissertation je. Ni baru balik dari jumpa my lecturer to confirm a few solutions on the past papers. Anyway, rupanya Miss 10 dah jadi Miss 11 - she's becoming a very beautiful young lady! I wish her all the Happiness, Good Health and All the Blessings from Allah. And I am glad to see Miss 6 is looking like her old self - minus the chubby cheek. Nampak dah sihat dah.

Yeah... I know how stressful and tiring it is to get the house ready for inspection. My next one will be in June. Until then biarlah I settle exam I dulu. Sebab anak I ramai I rasa hari2 kena kemas rumah! Emh!

Kalau kat sana banyak binatang, kat sini semut pun susah. Agaknya ada kena mengena dengan theory poikilotemik tu kut - under certain suhu some animals tak survive - :-D Mungkin summer ni kut? Suhu dah naik sikit dan macam2 buah nanti muncul. Entahlah.

Yat Maria said...

Hi LG

every time ternampak the 3months word tu dah dapat agak..u punya house inspection coming...so really fast masa ni berjalan eh..cam that day jer baru read yr entry on kemas mengemas nih...u mean they really check all nooks & corners ker? I thot survey2 sempoi jer..

FairyLilly said...

Salam LG,
Ada rasa cam ala2 cinderella ke masa ngemas tadi hehehe...
Kat sini memang banyak binatang yang menggerunkan dalam n luar rumah mcm spider, lipas terbang n sepupu sesumpah..haritu anak lipan pun ada. Rasa macam kat kampung pulak.

lemongrass said...

Mia's Mom,
salam...
Wishing you the best in your exams, jangan stress sgt ye takut nanti you pulak sakit...
Thank you for the doa for Miss 11 :-). Kejap lagi dah nak boleh ada boyfren, tak sanggup I, hehehe.
I can't wait for Thusrday so I cak lepak2 again until 3 months later :-).
I think under certain suhu, weird animals/insects yang survive kan macam in the deep sea tu, hehehe.

Yat,
I pun kan rasa mcm baru hati tu I pulun mengemas and membersihkan everything! Tak larat weh nak kemas lagi, hehehe..
Tengok agent jugak lah, ada yg check sempoi2 giler and ada yg check mcm Mak Mertua check for dust tu, hahahahha

Fairy Lily,
Adalah sikit2 but I cuma tinggal kalerkan rambut I jadi blonde and letak silicon kat my boobs and pakai whitening cream, then memang sebijik, wakakakaka...
Nasib baik kat WA ni takde funnel-web spiders mcm kat tempat you kan.

azieazah said...

Setiap kali inspection, kena panjat tangga.. sian...

tapi bagus jugak kan? Takkan nak tunggu raya jer nak buat operasi, kan? (itu Kak Azie lerrr...) hehehehe

blu4sky said...

LG,

hahaha..i xle bayangkan camno you melompat masa tgh sujud.. nasib baik tak melatah..klu tak jenuh nak cool down b4 nak solat balik...
good luck with the inspection..nasib baik lerr kat mesia takde mcm tu..klu x.. sohe rumah i dapat 3-4 surat saman :p

Azita Zain said...

tak pe min. ada inspection, for sure rumah mesti berkilat punya! mata tengok pun sejukkkk jer....! hehehe

missFridaNorm said...

salaam.

ehh, iyer la kak, rasa macam baru beenar baca cerita akak sibuk ngemas umah. (saya yg dh lama tak menjenguk, dan jarang meninggalkan jejak sebenarnya).

i'd like to say,
hasil fotografi akak semakin mantap! tahniah!!

zany said...

macam baru je baca post you anak beranak berkemas, letihlah macam tu kan, tapi apa nak buat dah undang2 OZ mcm tu. kalau kat sini tuan rumah tak jengah 5, 6 tahun pun ada,mcm jiran sebelah ai ni, jenuh kita komplen macam2, dia buat donno je, janji bulan2 2-3 k masuk akaun dia.

Ayu said...

kak....nsb baik owner umah sewa ayu takde buat inspection mcm tmpt akak.klu tak mati la ayu...sbb umah b'sepah kalahkan tongkang pecah.tikus pun takut nak lalu sbb takut t'sesat.hehehe...

bkn tak kemas lgsg kak tp tau la budak2 kecik lg.baru je abis sapu tak smpai 5min...dah b'sepah blk.mana yg mkn b'terabur,mana dia lambakkan mainan dia.aaddeehhh...tp nsb baik la ayu dah train dorg dr awal lg,lps main kena kemas.so takde la jenuh kita nak mengutip mainan dia 1 umah

Mira Marlena said...

Mmg best kat Oz ni...sebabnya every 3 months ada house inspection...kalau kat sini hm....alamat rumah sewa tu dah jadi cam rumah tinggalan...lalang tinggi sampai ke tingkap..orang dok buat tak kisah... My dad ada sewakan flat kat some bachelors ni...tapi kalau kak Min tengok rumah tu...nauzubillah....tak lalu nak masuk dlm umah...berbau, kotor, melekit, berhabuk...dan sebagainya...tu baru part hall, bilik air belum citer lagi!!! takyah la kot nanti tak lalu pulak nak makan sebab dok terbaca cerita I kat sini..ehehehee...

Masa I sewa rumah kat Melaka dulu ada spider sebesar tapak tangan in my kitchen...tak taulah mana dtgnya mungkin sebab dekat parking area tu bersebelahan dengan semak samun and one day I saw some Arab students ngan pak guard tangkap ular dekat longkang nearby my apartment...erk..nasib baik la ular tu tak masuk dlm umah I...sebab my house ground flr jadi banyaklah pulak menatang2 tu bertandang!!! ekekeke

TopsyTurvyMum said...

i punya rumah every 6 months..org yang datang pulak macam malas je nak inspect..dia masuk adalah dlm 5 minit..kita lak penat2 kemas, gosok2 dinding konon nak kasi dia impress jaga rumah tu hehe..

now i kemas ala kadar je kalau diorg nak dtg:)

melatie said...

Salam LG

Cepatnya 3 bulan berlalu.

Ni I nak share pengalaman sewakan rumah pada towkey restoran, dah tu berbini dua dalam 1 rumah. Mcm mana I tahu 2 isteri serumah. Kelakar ko, bila ambil sewa rumah kena masuklah dlm rumah. Tengok-tengok ada lak bilik yg bertirai kain shj ditingkat bawah. I tanyalah kenapa lak bertirai gini, dia terpaksa cakap le. Dah le nak masuk rumah kena tarik nafas sedalam-dalamnya.

Ni belum bab jiran belah kanan complain pasal "sanitary pad" dicampak atas car porch. Tension betul I dapat tenant yang pengotor cam ni. Lastly bagi dia notice pindah. Dia tak mahu pindah lak..mcm-mcm alasan...finally I suruh juga dia keluar tapi dia tinggalkan sampah-sarap yg tak sanggup I tak tengok.

Eh...ni dah mengumpat ni

SJB said...

Ya lah takut juga kalau kalau ada spider kan. Yang takut betul tu kalau malam tidur tidur ada lah pulak yang masuk telinga hahahaha. Nasib juga di sini tidak ada spider yang besar besar tu. Yang kecil ada lah. Tapi yang ini lagi bahaya boleh masuk telinga kekekeke.

Dinner tu nampak simple tapi sedap kan :D.

PUTERI HANNAN(FATIN) said...

kak kat sana wajib je inspection cam tu? letih tp bagus gak, kalu tak mesti cam malas2 je nak kemas2 or redecorate apa yg patut... :D

Zaitun said...

Kalau kat sini ada macam tu kak Zai suka takdelah nak tunggu ada occasion baru nak bersihkan rumah. Bab halaman rumah pula kalau kita yang bersihkan dapat jiran yang kurang ambil tahu adussssh...

Maryam said...

Salam kak Min !!!
rasa mcm baru je bc n3 pasal inspection dah ada balik haha
takpa kak exercise tuh ...
best nya pasta em i tak penah try yg bentuk mcm u tuh...
asyik serupa je kena cari yg lain lah pulak haha

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakLG, hru doing dearie??? How's little misses???

Thanks for commenting at my page ya!

Love is back again...but currently using Maxis broadband due to unavailability of telekom line in my area...errrr! Streamyx kena bungkus jap...keke! ;)

Wow pasta looks appetizing lor! mintak cikit!!! ;)

My Life My World said...

Salam LG, betul macam kata MM, tak terkeja kita orang dengan post post U. Tabik la kat U, apasala I tak serajin U ;)

Eh! dah inspection lagi, rasa macam baru je U bercerita tentang last inspection. Bagus jugak kan inspection ni, rumah mesti sentiasa bersih. Nak tanya ni, kalau rumah tak bersih, dia orang boleh buat apa yer kat penghuni rumah tu?

lemongrass said...

Kak Azie,
tu lah kan, setiap 3 bulan baru lah I tengok segala dust yg kat atas pintu tu, hehehe...

Blu4sky,
tu lah you, terkejut betul masa tu tiba2 ada spider kat tempat tu, nasib baik I perasan you!

Kak Ita,
yang geram nya, sehari aje cantik berseri, pastu sepah2 balik! :-)


Frida,
tu lah you, I pun rasa mcm baru aje I tulis pasal benda ni, padahal dah 3 bulan! Cepat betul kan masa berlalu sekarang ni!
Thanks for the compliment tu ye ;-)

Zany,
walaupun undang2 OZ mcm ni, tapi masih gak ramai tenants yg memporak perandakan rumah sewa. Sian kat tuan rumah kan.
Your neighbour tu tuan rumah ke penyewa?

Ayu,
Rumah we all tak lah bersepah sgt sbb budak2 dah besar kan tapi berabuk giler walaupun vacuum selalu, tu yg bila mengemas, rasa mcm nak pengsan scrub habuk!
Kalau ada anak kecik, mau pengsan I mengemas agaknya, hahahaha

Mira,
Eeeeeekkkk, macam mana the bachelors sanggup duk rumah macam tu ye. I bet you, diaorang kalau keluar gi dating, sikit nya wangi and hensem and kemas aje kan, hehehe...
Psst... Mira, boleh bagi link yg download movie tu tak? Ayu yg nama kat atas tu nak link tu, if boleh lah :-)

TTM,
Wah, bestnya weh 6 bulan sekali, hehehe.. Tapi I pun akan tension gak kalau kita dah bertungkus lumus gosok2 dinding, dia buat tak endah aje masa check :-).
My agent tadi lama gak dia check inside out :-)

Melatie,
salam.. tu lah kan, when we are not waiting for it, cepat aje dia bergerak :-).
Susah kan kalau dpt tenant yg tak pandai jaga harta mcm tu. Menatng2 bukan rumah dia, dia biarkan kotor aje ye...

SJB,
tu lah yg I takut masa tidur malam2 suddenly kena gigit! Terus masuk hospital, tak sanggup I :-)

Fatin,
Kalau takde inspection ni, memang I kemas gitu2 aje, takdelah sampai panjat2 tangga lap atas pintu, hahaha..

Kak Zai,
Kat sini, halaman rumah pun we all kena memang jaga betul2 lah, rumput tak boleh panjang, weeds tak boleh berselerak :-)

Maryam,
tu lah kan, cepat betul 3 bulan ni!
I suka try segala shapes pasta ni, saje je tengok mana yg seronok di gigit, hehehe

Love,
Hello!!!! You are finally back :-). Can't wait to see your fabulous dishes again! :-)

Kak Acik,
apasal dah lama tak post entry? Busy sgt2 ye?
I ni biasalah, selalunya hari2 letak entry our dinner sbb hari2 memang kena masak dinner kan, hehehe...
Kalau rumah ni tak up to their standard of kebersihan, diaorang kaan bagi surat warning suruh bersihkan, pastu diaorang akan dtg check balik. Kalau teruk jugak, diaorang boleh halau kita keluar :-).