Sunday, 11 April 2010

Just the two of us….

Baru 4 jam without them, dah rasa sunyi rumah ni, hehehe. Miss very-soon-to-be 11 takde kawan nak ajak gaduh, main Lego sorang2 dalam bilik :-). Bila diaorang ada, sampai tak larat telinga I kadang2 dengar diaorang bising :-). Miss 6 and The Other Half left this morning for Adelaide and they’ve just landed safely baru aje tadi. But poor Miss 6 sebab masih belum baik batuknya and masih rupa orang sakit lagi. But since ticket dah beli, tak kan lah nak burn macam tu aje kan so lepaskan lah jugak dia naik flight tu. The Other Half kata batuk dia wasn’t that bad on the flight so takdelah orang yang jeling tajam kat diaorang tadi :-). Hopefully, she’ll enjoy her stay there.

IMG_2605

Tengoklah muka budak yang masih lagi belum 100% well ni. We dosed her up last night dengan ubat batuk, baru lah dia dapat tidur a bit nyenyak and barulah we all pun dapat tidur a bit nyenyak too, hehehehe. And pagi tadi pun before the flight, bagi lagi ubat batuk so she wouldn’t trouble the other passengers with her constant coughing. Seminggu dia batuk and tak lalu makan, she lost more than 2 kgs! Tak perlulah I susah payah bagi dia diet lagi dah lepas ni, muahahahaha. Cikgu dia sure akan terperanjat bila she goes back to school next week sebab dah ‘kurus’, hikhikhik…

And after sending them off at the airport where we just ‘drop off, hug, kiss, wave’ and then drive off, we stopped by at the Sunday Market aka carboot market. I memang dah lama nak pergi sini sebab nak cari pokok kari but sikitnya malas ke nak drive pagi2 ke Sunday Market ni. But pagi tadi since memang kena drive to the airport, singgah lah sini sekejap. And I finally found my anak pokok kari, yeay!!!!! Terus beli 2 pokok sekali you, tamak nya pasal, hikhikhik… Bukan apa, takut mati 1 pokok, at least ada lah jugak another one kan. Masih lagi seedlings so I kena transfer it to a bigger pot. Tapi tukang kebun I pergi ber’cuti’ ke Adelaide pulaknya so I think I’ll leave the seedlings in their own pots for the time being sampai lah tukang kebun I balik this Saturday, hehehehe… Setakat nak siram tu, boleh lah I buat :-D.

Last night, I tanya The Other Half nak makan apa for dinner since he won’t be eating my cooking for the next 6 nights. He’ll be eating his Mom’s cooking for the next few nights, hehehe. He’s so looking forward to that, Not!, hahahaha. His Mum can cook definitely, but maybe tak kena dengan selera The Other Half kot. Ye lah, dah biasa makan fusion punya food kan bila kahwin dengan I, hehehehe. I told Miss 6 not to complain about Nana’s cooking because it might be very different dengan Mummy’s cooking, just telan aje with a smile :-D. Nasib baik lah appetite Miss 6 tengah merundum sekarang sebab tak sihat so she won’t be eating much and hopefully won’t be complaining much lah.

This was what I cooked last night, beef schnitzel with chips and salad.

IMG_2601

Sunset is getting earlier now and so it’s getting quite difficult to take the dinner photos. Nak dapat lighting yang cantik indoors at night time without any lighting props is really difficult sometimes!!

20 comments:

zarin said...

alaaa sure sunyi sgt ur house nanti ye sebab tinggal berdua je:-)
kesian plak tengok ms 6 yg tk sihat lg tu kena berjauhan dari mommy..

butterfly said...

salam..kak..
saya ni silent readers akak since 1 year ago i think..

dah lama nak tanya..baru sekarang berani..
kalau little misses ni pegi tempat lain..
mcm mne ngan pemakanan diaorang kak?
senang ke jumpa halal food kat sana?

sory ye tanya mcm ni..sy teringin nak sambung study kat sana..
;p

TopsyTurvy Mum said...

Amboi, 2 pokok kari sekali beli hehe..mmg pokok kari kadang payah hidup..elok la beli 2 terus :)

lemongrass said...

Zarin,
tu lah, sunyi sepi aje rumah ni sbb kakak dia takde kawan gaduh, hehehe. Luckily the Dad will be there for the first few nights so adalah teman dia nak tidur malam2 :-D.

Butterfly,
Salam. thanks ye sbb sudi baca my blog.
Tengok tempat jugaklah kat mana kat OZ ni but kalau kat major cities so far, Alhamdulillah banyak restaurants and butchers halal. Kalau takde, we all slalunya just beli fish and seafood aje or just makan tuna or egg sandwiches :-).
And kat OZ ni pun banyak vegetarian shops and restaurants so kalau you tak kisah makan vege-based food, memang boleh kenyang :-).

TTM,
tu lah you. but kalau by next week, dua2 mati, alamat nya I kena pergi Sunday market tu lagi sekali lah, heheheheh

hasni said...

bai bai miss 6
nampaknya smnggu ni kuranglah cerita n pic miss 6
hehe

Aida Rezuan said...

LG,

Alahai sampai turun 2kg ye? Hope she's better soon.

Dah dapat pokok kari ka? Sungguh jeles tau! :D

Just.wanie said...

LOL . sekali pandang gambar miss 6 tu mcm wan maimunah . haha .

Yat Maria said...

LG

u beli pokok kari..my MIl bagi I seeds pokok turi coz dia kesian tgk 2 pasu I kontang tak berpokok..hopefully menjadi..my fingers tak green langsung..

rainoserez said...

nanti kalau miss 6 balik tiba2 kurus lagi 2, 3 kilo.. agak2 u cam lagi tak? hehehee..
kesian miss 6..

lemongrass said...

Hasni,
Memang seminggu ni takde gambar dia lah. I pun akan rindu jugak, hehehe...

Aida,
Tu lah kan, kalau kita yg lose that weight alangkah bagusnya kan hikhikhik.
Nanti kalau pokok kari I survived, I'll tayang, hehehe

Wanie,
Wan Maimunah mana ni? Actress tu ke? hehehehehe

Yat,
I pun takde greenthumbs ni, tu yg kena tunggu my hubby balik baru boleh re pot, hahahaha..
I saw the buah turi just now at the seller yg jual pokok kari tadi :-).

Raino,
Memang kesian dia tu but at least dia ada banyak lemak so tak kisah lah kalau terbuang sikit, hahahaha

melatie said...

Alhamdulillah, I tanam ape je menjadi, tetapi kalau Allah berikan dugaan pada I. Dugaannya, pokok tu jadi botak bin dogol dimakan oleh belalang hijau + kuning. Nak sembur racun, tak mesra alam lak. Jadi halalkan sajalah. Dah rezeki dia. Kalau nak subur u guna baja vermi kompose. BTW, boleh dapatke kat tempat U? Nak I poskan...ho..ho..ho....

Kniedaz said...

wah..mesti rindu kat miss 6 & ToH..biasalah kalau asa di rumah buat gaduh bila takde baru rasa rindu..hehe

azieazah said...

Jangan sampai, orang yang kena tinggal pun tak lalu makan, dan ilang 2 kilos gak..

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Sunyilah you sekejap nampaknya ya. Kesian pulak I tengok rupa Miss 6 - memang nampak belum sihat lagi. Tapikan, bila I tengok lama sikit, sebenarnya Miss 6 macam you la...

Agaknya apalah ya plan you bila dah berdua dengan Miss soon-to-be-11. Girls'-Day&Night-In-and-Out for 7 days - mesti banyak your planning other than the Bees talk, kan?

Cheers :-D

mrs adam said...

hai LG,lamanye ur husband and miss 6 balik kg.so nmpknya nanti u kena kurangkan amount makanan yg dimasak la coz makan 2 orang je.mesti rasa 'lamanya' tinggal berdua.hehe

akiratoriza said...

Assalam kak LG,
Akak jangan nangis lak kene tinggal ngan seben yek...hihihi

AbbotCottage said...

wahhhh meronggeng sakan la for another 6 days ehh Kak Min? ekekekekek... agak2, bbq tu function tak selama 6 ari ni? larikkkkkkkkkkkkk

kardina said...

kak lemon,
untuk batuk yang degil.. amik satu sudu kicap and perah limau then telan.. u can see the difference.. tapi jgn buat lebeh dari 3 kali berturut2 sebab takut dapat darah rendah.. it works for me all the time..

lemongrass said...

Melatie,
Best lah kalau dapat green thumb ni kan sebab sure seronok rasa bila all the plants hidup instead of mati :-).
We all guna our own 'worm compost' which is really taking off, hehehe. Vermi kompose is basically another name for worm compost kan?

Kniedaz,
Memang rindu but I rasa I rindu Miss 6 lagi banding dgn TOH, hahaha

Kak Azie,
orang yg kena tinggal ni, makan menggila sebab masa ni lah I nak makan segala yg teringin dek tekak, hehehe

Mia's Mom,
Salam...
It's quite funny sebab masa Miss 6 kecik dulu, semua kata muka dia mcm her Dad sbb she was so Mat Saleh masa kecik.
But bila dia makin besar, makin ramai yg kata muka dia mcm I and muka Miss 10 mcm hubby, hikhikhik. Probably the chin and the chubby cheeks kot tu yg nampak mcm I :-D.
We all konon nak buat mcm2 but weather forecast kata it will rain the whole week, tension I, hehehe

Mrs Adam,
Lama lah jugak but kena tinggal hubby tu dah biasa sbb dia selalu outstation but berpisah dgn Miss 6 tu memang tak pernah :-(.
Susah jugak rupanya nak masak untuk 2 orang ni kan :-).

Akira,
I nangis sbb berpisah dgn Miss 6 lama2 bukan sebab kena tinggal dgn Hubby, muahahahahaha

Abbot,
BBQ tu apa ye? Hikhikhik...
Hari2 I masak benda yg berkenan kat tekak I aje you, barulah naik bagai di pam2 badan I macam ni, hehehe

Kardina,
I slalu buat lemon and honey and alhamdulillah memang berkesan. But budak tu pulaknya tak suka bula kena suruh minum lemon+honey ni, tu yg susah nya :-).

SJB said...

Kalau tidak ada orang kat rumah tu rasa sunyi juga tapi kalau dah banyak orang kat rumah tu rasa bising lah pulak. Betul kan? hehehehe.