Friday, 16 April 2010

late night merepek….

It’s 11.30 on a Thursday night and I’m posting an entry! Selalunya masa ni memang lama dah I dibuai mimpi but since dah kena tinggal laki minggu ni, tiap2 malam tidur lambat, surfing the net and baca novel in bed sampai larut malam, hikhikhikhik…. And since the kids still on school holidays, tak payah lah I kena bangun pagi2 :-D.

So, bila dah takde kerja nak buat tengah2 malam ni, I pun selongkar lah balik our photo albums on the PC. Terjumpalah balik gambar2 kenangan silam masa kecik2 dulu. Pastu kan, terperasan lah sekejap yang comel gak I masa kecik2 dulu, muahahahaha…

Dulu2 masa Miss 6 masih baby and toddler and Miss nearly-11 was around 5-6 years old, semua orang kata yang rupa Miss 6 ikut Daddy dia and rupa Miss nearly-11 ada iras2 I. Ye lah, masa Miss 6 baby and toddler memang macam Mat Saleh habis, tu yang orang kata sebijik muka Daddy dia and Miss nearly-11 pulak dah menunjukkan ciri2 kecinaan dia so tu yang orang kata ada iras2 muka I :-).

But sejak kebelakangan ni, I’ve heard quite a few people yang first time jumpa The Little Misses terus cakap that Miss 6 rupa macam I and Miss nearly-11 rupa macam The Other Half. Miss 6 makin besar makin hilang her Mat Saleh so tu yang nampak dah ke asian an dia. Miss nearly-11 pulaknya I tak tau macam mana boleh macam rupa The Other Half, hehehe. But I think the most obvious would probably the raut wajah kot. Miss 6 and I dua2 ada muka bulat while Miss nearly-11 and The Other Half muka lonjong sikit rasanya (except The Other Half dah tak ketara sangat lonjongnya sebab dah dipadatkan dengan lemak2 tepu, hikhikhik).

So, tadi I saje je lah edit n cropped my photos masa kecik2 dulu and you tengok ye, ada persamaan tak dengan The Little Misses? :-D (cakaplah ada banyak persamaan ye, kalau tak nanti I sedih sebab anak2 I takde rupa I, hehehehe).

169 004i-1      055

  169 005i           DSCF0093

Sama kan gelak we all? Hahahahahaha……

Dah seminggu ni kan, I malas betul nak masak sebab takde orang yang nak makan. Miss nearly-11 jenis yang memang tak makan so kalau I bagi dia hari2 chips and chicken fingers n salad pun dia dah ok. She’ll eat whatever is put infront of her, sama ada makan dengan happy nya atau terkulat2 ajelah. So, I’ve been cooking her chips and schnitzel, chips and sausages, schnitzel and salad wrap sebab I malas masak, hehehehe. I pulak makan apa aje yang easy to cook :-).

Sebab malas sangat tadi, I cuma goreng telur aje for my dinner and reheated the frozen nasi I jumpa dalam freezer, sup ayam frozen I jumpa dalam freezer and sambal belacan yang berbaki from the other day, hehehehe.

IMG_2627

And since I teringin nak makan ulam2 dengan sambal belacan but mana nak cari ulam at 6 o’clock at night, I pun makan ajelah sambal belacan dengan green salad. Sedap jugak you rasa ulam Mat Saleh cicah dengan sambal belacan ni rupa rupanya, hehehehe

37 comments:

somuffins said...

LG, strong resemblance there ..

mami said...

kak Lg,

sweet giler your smile time kecik2 ek..hehe..pandai posing nih..hehe..

bila tgk balik gambar I masa kecik..muahahhaa...semua masam....tak pun masa tgh melalak..huhu..

about the resemblance..of course ada..skang ni pun actually bleh nampak your resemblance kat muka miss 6 and miss 11..

Sizuka said...

k.min, apa ni? mlm2 buta post entry! tak aci la.. hehehe.. kena tiupkan that semangat rajin kat rodd. he's so lazy to update his blog.

from the 1st time i laid eyes on zahra (dalam gambar), i see you in her. and alia muka her daddy. :D

mohdandmeriam said...

salam min..eh betullah sebiji ikut you...sweet sangat..

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min.....memang adalah....kecomelan...dan persamaan...dah namanya pun anak Min kan....tapi paling pasti....kecik2 dah seksi.....

Reena dah balik.....lega Akak....Min bila pulak?

zarin said...

memang sama lah espc masa gelak tu..sama je gayanya..eh, chubby gak u masa kecik ye! and awww seksi gitu hahaha

arapink said...

tang pipi tu sama...hehehe...

orang Temerloh cakap "pipi labuh"

:-) anak mesti kena ikut muka mummy nya....

blu4sky said...

mmg anak omak lerr LG.. miss 6 has your smile and miss so to be 11 has your eyes...
i tgk bila miss 6 pakai tudung.. ada rope arab...so i concludekan bila mat salleh + minah jawa = anak rope arab or muka cina.. heheheh...jgn maree ahh... nanti kena jual..

lili said...

..basikal nak serupa! Wahahaha!

Hihik, gurau jer...ada resemblance with both girls! Esp, tang senyum tu sama jer acuannya!

-emily ;-D

akiratoriza said...

Assalam..
Akak jangan risau la both of ur daughter memang ada iras2 akak la.. kan diorang anak mummy... hihhihi.. Saya masih berasa keciwa...waaaaaa..

shiori_LA said...

ye la lg senyum you all sama la hehehe...

lin said...

hehe..exactly the same!!!gigi pun sama..2-2 rabbit teeth yg cute. :D

lemongrass said...

Cik Som,
thank you, hikhikhik... Lega rasa hati I :-)

Mami,
tu yang I perasan I comel giler masa kecik dulu. Apasal lah kan kecomel an I tu tak di bawak sampai ke tua, tak ke best!
I tak banyak gambar masa kecik2 dulu ni sebab all the photos hilang tak tau kemana, sedih betul. Kalau tak, boleh gak I letak gamabr nangis yg serupa kan, hehehe

Shidah,
Tu lah you, angin kus kus mana entah yg bertiup malam tadi, hahahaha.
Rod tu kan VIP, busy sokmo, mana sempat nak update blog ;-)

Auntie Meriam,
nasib baik ikut I kan, tu yg sweet jadinya, hikhikhik

Kak Watie,
kita kan masa kecik2 dulu memang seksi, pakai seluar pendek and dress pendek2 semata2, hahaha.
Alhamduliilah Reena dah balik. Bolehlah you makan kenyang, mandi basah now :-). Esok pagi baru my sweethearts balik.

Zarin,
I rasa kan, most of my photos masa kecik2 dulu semua pakai seksi2 you!hehehehe... My parents lah punya kerja :-D.
I masa kecik dulu chubby but skrng pun lagi chubby,hehehehe

Ara,
pipi labuh tu mcm mana? bulat banyak lemak tu ke? hehehehe

blu4sky,
nasib baik ada rupa anak omak kan, lega hati I, hehehe.
I pun samalah rasa mcm you. Klaau Mat saleh+Jawa memang akan keluar jadi cina or arab, hikhikhik...

Kak Emily,
wakakakaka.....nasib baik ada gak yang serupa ye even though just the basikal!

Akira,
malam tadi you mimpi cake stand tak? Sian you. Nanti lah insyaAllah, kalau ada rezeki, I buat lagi contest ni :-).

Shiori,
senyum menawan kan? hehehehe

lemongrass said...

Lin,
hahahahaha.... Pandai I cari gambar kan untuk tunjukkan kesamaan nya :-)

TopsyTurvy Mum said...

serupa sgt..i kecik2 takde pun gambar senyum2 camtu..jarang nampak camera kot jadi penakut hahaha!

zaman pakai shorts camtu hihi..i pun ada.. gambar love, frog, polkadots..

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Min.

I sajalah click link u ni kat umah Azita, tak sgka, jauhnya i smpi.

Manisnya ank2 u, mmg ada rupa u ms kecik2, lagi2 gbr yg 2nd tu..

afid said...

yang lain tang rambut je la kak Lg,
diorang rambut panjang..tapi senyum ada sama sket..muehehhehe

SJB said...

Gambar no2 tu lah yang betul betul sama hehehhe.

Note: Dinner you tu, simple tapi nampak sedap juga :D.

ibu,mommy,mom... said...

Hi Lg...ada iras banyak!! And so comel la you:)

melatie said...

LG

Rasanya I tak ngantuk ni... Apasal tak ada en3 hari Khamis? Teraba-raba I mencari....

Ia, awak sama tetapi Miss 6 is cubby.
Takkan stop at 2 je. Tak nak cuba lagi ke, kut-kut this time dapat boy. Masin mulut I ni,..nanti hik..hik..hik.

Uishhh.....saya memang nakal!

Aida Rezuan said...

LG,

Alahai.. memang ada raut rupa LG la( ikhlas cakap nih tau! :) )

gee carmen said...

alalaaa.. cutenye kak LG masa kecik2 dolu :)

lemongrass said...

TTM,
mak2 kita dulu sama lah ye, pakaikan kita shorts aje hari2, hikhikhik.
I dari dulu dah gediks suka posing, tu yang menurun ke anak2!wehehehe ;-)

Sari,
salam. thanks sbb sudi singgah my blog ye.
Kalau ikut jalan biasa, memang jauh. Tapi kalau ikut net, 1 click aje dah sampai kan :-).

Afid,
dulu2 Mak I tak bagi langsung we all rambut panjang. First time I rambut panjang cecah bahu boleh ikat bila I darjah 6! SIan kan I, hehehe...

SJB,
I saje je cari gambar yg very similar, hehehe..
Kalau ada sambal belacan kan, nasi kosong n telur goreng aje dah sedap! :-D

Ibu,
kecik2 memang comel, tapi dah besar ni kan.... Sikit pun tak mcm masa kecik dulu, hahahaha.

Melatie,
N3 ni sepatutnya N3 hari Khamis but since I letak N3 tgh malam so tu yg dia jadi Friday :-).
Cukuplah 2 ni. I tak tau macam mana nak jaga boy, hikhikhik.

Aida,
Terer I kan cari gambar yg banyak persamaan :-).
I ada lagi bnyk gambar yg takde rupa I langsung, wekekekeke ;-)

Gee,
I pun perasan kejap yg I sungguh cute masa kecik dulu2, hahahaha

Kniedaz said...

macam miss 6 la..hehe

hadiyz (^_~) said...

slm...nice blog kak..hee..

ur daughters are so cute...n i like the pan asian look of miss 11...besar msti cntik cam nasha aziz..her future look..hehe

lemongrass said...

Kniedaz,
Pandai I cari gambar yg similar kan, hehehe...

Hadiyz,
salam singgah ke my blog.
Pan asian look kat M'sia skrg ni dah berlambak2 kan so kiranya muka Miss 11 tu dah common lah, hehehe

My Life My World said...

Salam LG .... sama lah, dah jangan sedih ek, memang sama :) serius

Wah macam macam dalam freezer LG yer, semuanye jumpa dalam Freezer hahahahhahaha ... lawak lah awak nih ;)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

I baru je balik dari England - jez bawa the children jalan2 - minggu depan they will start schooling. I dah baca semua entry you since I left on the 12th. I hope Miss 6 dah sihat. She'll be back tomorrow, kan? Happy Homecoming to her :-D

And my sincere Congratulations too to the winners of the cake stand (10 of them?)

I rasa your freezer macam Treasure Chest la... macam2 boleh jumpa! I pun rasa seronok kalau boleh jumpa sup ayam ngan sambal. Pucuk ubi ada tak agaknya?

BEN ASHAARI said...

salam kak LG ... nak jemput untuk segmen terbaru Ben ... nak join tak ? Segmen baru ni dipanggil GELEDAH DAPUR ... khas buat blog yang ada resepi masakan ..

Camana nak buat ? mudah je .. kak LG g kat sini .. kak LG baca dulu.. kalau berminat nanti , buat dan tinggalkan link di komen saya yer .. tqqqqqqqqqqqqq


http://www.benashaari.com/2010/04/geledah-dapur-mat-gebu.html

Nora Asfa said...

Salam LG,

Selamat berkenalan.. dah beberapa minggu juga jadi 'follower' you ni.. tapi baru ni berkesempatan menegur.

Best baca your blog.. kekadang tersengih sendiri dengan celoteh you ni.. ehehe!! ;)
Makanan yang terhidang pun boleh tahan.. cuma we all tak leyh nak jamah jerw.. tgk gambar je pun jadilah..

So bertuah.. anak2 comel belaka.. mix blood kannn!!

Till then, see you later.. take care and have a nice weekend.

Kak Nora.

Nora Asfa said...

Nak komen pasal gambar your misses tu.. memang ada persamaan tang senyum.. so sweeeeeeeet.. :)

PUTERI HANNAN(FATIN) said...

kak...

sama le muka akak ngan little misses tu.. terutama tang gambo yg senyum tu (bkn yg naik beskal tu).

lemongrass said...

Kak Acik,
best nya ramai yang kata muka kita ala2 pan asian jugak, muahahahaha (perasan giler I ni kan :-)).

Mia's Mom,
salam...
Eeeh, best nya bejalan2 sampai ke England tu :-). How far is it from your place ye?
Freezer I tu memang sentiasa full, entah dgn apa2 benda. Tu yg bila malas I selalu geledah my freezer sbb memang gerenti akan jumpa cooked dishes lah :-).

Ben,
Salam. I nampak dah segmen tu kat your blog and kat blog Cik Mat n Blog ramai lagi lah, hehehe.
Thanks ye jemput I turut serta segmen tu.
Akan ku buat nanti, tunggu ye!

Kak Nora,
Salam singgah ke my blog...
Thanks ye sbb sudi jadi follower and sudi baca blog I yg biasa2 aje ni :-).
I ni memang mulut murai kadang2, tu yg berceloteh mcm2 tak berenti ;-).

Fatin,
I saje je cari gambar yg memang banyak sgt2 persamaan, hikhikhik

Mat Gebu said...

LGGGGGGGG...i suka picture tu..belah kiri anak dara genit jawa and belah kanan jawa versi mat saleh..tapi mmg iras sangat...lagi2 yg masa senyum tuu....

lemongrass said...

Cik Mat,
You berkenan kat anak jawa genit ke kat anak jawa versi mat saleh tu?
wahahahaha.... ;-D

kak tyea said...

memang ada iraslah sikit2,kak..jangan risau...hehe..tapi susah nak kata bahagian mana yg sama cuma kalau miss 11 sekarang sebenarnya iras akak. yg buat org x perasan tu cuma warna kulit jer tp kalau belek dgn teliti, ada iras akak..

lemongrass said...

Tyea,
kalau kulit sama kaler, I rasa sure nampak lagi jelas kan iras2 nya, hehehe