Monday, 19 April 2010

asthma and frogs…..

Hari ni last day of The Little Misses’ holidays, esok baru her school starts. Minggu lepas I buat appoinment to see the doctor for all of us today. Ingat nak ambik flu jab for Miss 1-day-to-11 and The Other Half and I today and for Miss 6 to get her coughs checked. But punyalah tak best nya sebab boleh kan habis supply for the flu vaccine around Perth ni. Every pharmacy we all called, semua kata problem at the supplying and the transport sites so memang tak sampai lagi ke Perth ni. And tak tau lagi bila akan tiba, ciss….. Biasalah bila dah nak Winter ni, suddenly demand outstrip supply :-). Kenalah tunggu…..

And seperti yang we all suspected for a while now (but hoping it wasn’t the case), Miss 6 might have mild asthma. Now she has the trifecta of ecezema, allergy and asthma.. joy, NOT! But I guess when it runs in the family, nak buat macam mana kan. Adik beradik I, extended family, nieces ramai yang ada asthma so when another one is diagnosed with asthma, takde sape heran lagi dah, hehehehe. It started with just the normal cold which triggered her asthma. So now she’s on trial medication just to see if it has any positive effects on her and proper diagnosis can be made.

Anyway, balik from the doctor tadi I pun rolled up my sleeves to make fancy cookies for Miss 1-day-to-11 to take to school esok for her birthday ‘celebration’. Cookies tu I dah buat on Saturday nite and hari ni tinggal nak ice and decorate them aje. Selalunya I cuma bawak cupcakes to school tapi I malas pulak nak buat cupcakes and pack them nicely. Kalau cookies ni, tinggal letak aje dalam nice clear plastic bag and she can distribute it to her classmates easily kan. And since buruh kasar masih belum pergi school lagi, I asked them to decorate the cookies, senang kerja I kan :-).

Layan gambar The Little Misses in action and the end products.

IMG_2646

I iced the cookies while they played with the lollies, m&ms, licorice..

IMG_2649

Bestnya main2 dengan all the decorations kan. 1 letak kat cookie, 1 masuk mulut….. hehehehehe

The theme was ‘froggy in a pond’. Ada rupa tak frog on a lily pad/log in a light blue pond surrounded with colourful pebbles/rocks? :-D.

IMG_2660

 

IMG_2654

I know I know, mana ada frog kaler merah kan. The Other Half kata ini species deadly amazonian frog tu yang kaler merah tu, hehehe. And orang lain iced the cookies, smooth aje kan but I saje je buat tak smooth tu  sebenarnya (konon2nya waves lah kat dalam air pond tu, hikhikhikhikhik….)

25 comments:

Kniedaz said...

alala..lovely tol cookies korang tu...

blu4sky said...

LG, klu ada asthma mmg bila batuk lambat nak baik..sometimes angin tak ada ribut tak ada pun bley batuk memanjang...

myself pun ada asthma tapi jenis yang once in the blue moon baru kena.. bila tak ada attack.. kena eczema plak.. hampeh..

hopefully miss 6 cepat baik.. sian klu asyik batuk manjang..badan semua ikut sakit...

Ajzie said...

katak warna merah.. huhuhuhu. cumel lah...rasa apa lah katak tuh yea agaknya..Himbreee ker starwberry ker, cherry ker... hehehehehe

Zaitun said...

Kasihan miss 6 dapat asthma kalau cuaca sejuk lagi bermasaalah.

Colourful cookies ada katak merah he3...

lemongrass said...

Kniedaz,
Nasib baik I ada slave labours 2 orang tu, pandai2 aje diaorang decorate ikut suka, hehehe

blu4sky,
Memang kan, my sis n adik pun mcm tu jugak. Kadang2 takde asal usul, terus kena attack sampai tercungap2. Pastu lama nak baik until dia ambik steroids.

Ajzie,
For me dia rasa masam2 manis raspberry tu, sedap lah jugak :-)

Kak Zai,
tu lah, sebab cuaca kat sini skrng dah a bit cooler pagi2 tu yg 2 minggu tak baik2 :-(

ME said...

cookies cam tu bukan bebudak jer yg suka, mak budak pun suka

melatie said...

Puan LG
Fuuiyo! wa tabik spppring la katU. So CREATIVE GITEW. Tapikan air kolam kat M'sia ni mana ada warna baby blue. Selalunya jernih je atau hijo berlumut.

Cian katMs 6 n tak habis batok. Just to share with you,all my 3 children are asthmatic. Memang susah nak jaga tapi hidup perlu diteruskan. rumah kena mop ngan Dettol mixture 2X sehari. Letih le. Sampaikan carpet kecik sehelai pun tak de. Nampak miskin bebenolah rumah I ni. Anything yg can collect dust semua tak leh ada kat rumah I. Bantal kekabu busuk I pun Dr suruh buang.Kerana sayang anak kuturutkan.hu..hu..hu

FairyLilly said...

salam LG,
katak merah tu cam sedap je..best gak kalau dapat ngap2 sambil layan master chef. Kat woolies ada ke ...

lemongrass said...

ME,
mak budak rasanya tak lalu makan bila tau budak2 tu yg decorate, hehehe

Melatie,
Ini air kolam dlm cerita Barbie, cantik light blue gitu, hehehe..
Samalah mcm my Mak masa my sis n brother kecik2 dulu, kena jaga 2 orang anak ada asthma. Memang rasa gerun kan bila diaorang kena attack...


FairyLilly,
Salam.Ada you, woolies tgh sale Allen's ni so bolehlah you borong banyak2 the frogs and the snakes :-D. Btw, I tengok kat website Nestle Allen's, dia kata diaorang guna semua halal gelatine so tu yg I beli :-).

rainoserez said...

wahh.. kreatifnyaaa buat biskut!

FairyLilly said...

LG,
tq..tq..:). tengah sale tu yg lagi suka tuh. Hari khamis kan ku kunjungi hehehe...

hasni said...

hasni suka tgk jek
cntk
hihi
nak rasa satu leh??

Ummi said...

Salam Min,
Rajinnya Min buat cookies and your two Ms pun nampak suka duk dapur nih! Cantik and fancy tul cookies tu, mst kawan2 diaorg suka kan...Haha..xpa la red frog muncul di Perth kot..

SJB said...

Tidak apa lah asalkan boleh di makan hehehe.

Yat Maria said...

LG

kecik2 dulu my kids pun asthma & then dah besar hilang gitu jer except once in a very blue moon bila extreme temp chnage baru yg kecik tu start balik..itu pun very2 seldom ..

niways..what a splended idea for the cookies..ada idea nak entertain makcik cinonet 2 org yg sellau tido umah I tu...he he

Mira Marlena said...

Is her birthday 20th April? My husband's b'day is today (20 Apr)tapi kami tak celebrate apa pun...prezzies pun tak beli lagi..hahaha baik punya wife kan!!
Tapi dia dah bagi I punya prezen awal2 lagik...birthday bulan depan bulan ni dah dpt hadiah..wakakaka

My kids start sekolah semalam (19 April) so Aussie school start lewat sehari ye?

~Am said...

comelnye!!!!

I baru balik dari gold coast...first time to aussie....lepas ni nak gi Perthla pulak...hehe

Naddiea said...

Salam..

sis,salam kenal..baru first time comment kat sini.selalunya saya lurking aje.hehehe..anyway sis,this is such a great activity with kids..mine they r still small so x buleh nk buat benda2 camni.take care sis!!

lemongrass said...

Raino,
tak tau nak bagi apa dah kat her classmates, tu yg buat mcm ni, hehehe..

FairyLilly,
Masa tgh sale lah yg best membeli nya, hikhikhik

Hasni,
Nak tengok aje? :-).

Kak Ummi,
salam..
I tak lah rajin tapi kesian pulak kat Miss 11 tu takde benda special nak bagi her classmates.
Diaorang memang suka tolong kalau part decoration ni :-).

SJB,
Tapi sayang nak makan kan, hehehe

Yat,
Oh ye ke? Hopefully, Zahra pun mcm tu lah cuma dpt attack once in a blue moon aje.
Kids and decorating cakes and cookies memang ngam especially if they can eat the decoration at the same time, hehehe

Mira,
Happy birthday to your hubby. Sama lah tu tarikh nya with Alya :-).Bila dah makin usia meningkat, makin tak tau nak beli apa as present kan, hehehe.
WA started school semalam tp the kids' school ada pupil-free day tu yg start hari ni.

Am,
Kalau you pergi Perth after Gold Coast mesti you akan rasa let down sbb Gold Coast sgt happening banding dgn Perth yg calm n peaceful and no fun, hehehe

Naddiea,
Salam singgah ke my blog.
My kids memang suka when it comes to decorating cupcakes and cookies ni. As long as you tak kisah the end product cantik ke tak, hehehe

arapink said...

adoiiii aiiii...katak

kalo kaler ijau mcm mana nak telan? nasib baik merah, betul apa yg hubby kak min ckp, ni jenis amazon punya katak...pelik...

hahahha

aini said...

LG,
lama betul tak tinggal jejak kat sini, busy tahap gaban. Kalau Perth tu dekat, dah lama I lari ke sana kejap utk gi holiday with my family. Boleh relax2 & tinggalkan keje yg menimbun, tapi bila balik, kena buat gak uhuhuhu :(

Your cookies cantik, pandai your kids decorate. Kesiannya miss 6 kena asthma. I hope dia akan cepat2 sembuh.

I rasa nak tergelak bila baca pasal the memory card yg mertua ambil. Macam mana lah jadi camtu, sabar je lah.

Lastly, Happy Birthday to your daughter miss 11.

-An

Aida Rezuan said...

LG,

Hope her asthma doesn't get bad. I have a nephew with asthma. Rasa kesian la tengok sebab bebudak, kan?
* Hmm tapi bila time sihat, melompat tak hengat punye! :D

lemongrass said...

Ara,
kalau kaler hijau ke coklat ke, takut ada yg tak lalu nak telan. Tu yg terus kaler merah, hehehe

An,
Perth ni dekat aje skrng, naik AirAsia ke Mas ke, 5 jam dah sampai, hikhikhik....
Thanks for the wish :-).

Aida,
tu lah kan, but like you said, bila dah sihat...tak hingat dunia berlari2 and memanjat2 :-D

PUTUBAMBU said...

so cute..!

salam kenal kak..

putubambu from Cheras..hehehe

lemongrass said...

putubambu,
Salam singgah. thanks sbb sudi singgah my blog ye :-)