Thursday, 22 April 2010

Lauk pun ada 1 Malaysia :-)

Hari ni konon2nya malas nak masak lagi but pukul 4 petang tadi, I tetiba jadi rajin nak masak pulaknya. Angin kus kus tiba2 bertukar arah, tu yang jadi rajin in an instant! hehehe. Terus lah I sinsing lengan baju kelentang kelentung kat dapur.

Lepas I habis masak, I said to The Other Half, “Hey, guess what? I cooked One Malaysian dinner tonite.” Apa, you all ingat, I tak duduk Malaysia, tak tau langsung pasal 1 Malaysia ni ke? Hikhikhik… Meh, I nak tunjuk my 1 Malaysian dinner…

IMG_2690

Ayam tu I buat lemon honey style which I think is a bit chinese style kan. Pastu digandingkan pulak dengan sambal ikan bilis which is so Malay. Sayur nya pulak I masak bendi/okra goreng berkari which is a bit Indian style lah. Makan pulak dengan nasi which is makanan ruji kat Malaysia. So, memang gah sungguh kan our dinner tonite, siap 1Malaysia lagi, muahahahaha….

Masa I kecik2 sekolah rendah and sekolah menengah dulu, my good friends memang betul2 berbilang bangsa. My best friends at that time ada Sikh, Mixed Indian/Chinese, Indians, Chinese and Malays. Masa I sekolah rendah, sekolah tu ramai non Malays and kat kelas I pun ramai non Malays. Masa I masuk lower secondary school, pun macam tu jugak, tak ramai malays in my class so memang baik dengan semua orang. Kalau tiba Raya or Diwali or Chinese New Year, memang meriah lah sebab penat berjalan ke semua rumah, hehehe. My crushes masa kecik2 dulu pun tak pilih bulu, dengan semua bangsa I ada crush/cinta monyet, wekekekekekeke…. (Nampak sangat kan yang memang my citarasa ni lain dari yang lain ;-)). Lebih kurang macam Miss 11 sekarang lah, dia pun tak pilih bulu gak, asalkan sedap mata memandang (for her) and nice to her, she’ll have a crush on that boy, hikhikhikhik…. Bila dah besar nanti, I tak tau lah :-D….

Aaaanywaaayy, back to the lauk story…

Tapi tadi The Other Half makan nasi tu lain gaya sikit. First dia makan nasi dengan sambal ikan bilis and sayur bendi sahaja. I tanya lah dia kenapa tak makan the chicken sekali. Dia kata macam tak ngam pulak nak makan all the 3 dishes together so tu yang dia kena makan lain2. Dia kata, bendi tu ngam dengan sambal ikan bilis, sedap aje masuk tekak. Tapi honey lemon chicken tu macam special sikit, kena makan by itself dengan nasi saje. Lerr…. ada jugak macam ni, hehehehe….

27 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Hee heee mestilah Min....dia tak pernah sekolah campur2 macam min...tapi kalau mummy akak..memang makan sejenis jer...habis 1 lauk baru ambil lauk yang lain....kalau Akak kaut semua....cepat sikit habis semua...nak cepat jer...!Nice presentation Dik!

TopsyTurvyMum said...

LG,
buat i teringat balik sambal tumis nasi lemak i makan tadi bila tgk ur sambal ni..

masa mula dtg sini dulukan..i ambil bendi tu, then cashier tu tanya ..i jawap lady's finger then dia pening2 cari dlm database hahaha..sini diorg panggil okra rupanya..i pulak main ambik tak tgk dia tulis apa:P

lemongrass said...

Kak Watie,
My Hubby tu jenis yg kalau makan Indian dishes, semua kena ala2 indian lah. Kalau melayu, takpe campur sikit dgn indian, hahahaha.
Mak Akak pun makan lauk jenis one at a time ye? Maybe rasa dia lagi sedap kot kan :-).

TTM,
Hah, I can see you bukak tudung saji balik makan nasi lemak again! wakakakakaka..
Segala macam nama ada kan sayur2 ni, tu yang kadang2 I pun pening gak esp kalau pergi kedai asian, hehehe

zarin said...

i pun mcm your husband, sambal tu memang ngam mkn ngan bendi tp lemon chicken tu kena mkn ngan nasi je baru sedap ;)
aduss td dinner tuna sandwich je..lapar balik bila tengok lauk u ni ...

Maryam said...

Salam Kak Min!!!
taraaa am back!!!
conan dah tolong cari wakakaka
tapi btl lah kak buat je lah acct baru kan apasal i lampi sgt adoi
wah2 i terliur sambal tuh dah lama tak makan nasi lemak emmm
sayur bendi i suka juka terutama campur dlm asam pedas mabeles ok :)
btw ur mission for masakan 1 Malaysia berjaya lah kak
cayalah kiki

rainoserez said...

huihhhh.. semangat nih! lauk 1 malaysia, hahah..

lemongrass said...

Zarin,
I cakap dgn my hubby, kalau dah masuk perut, sama aje campurnya, hikhikhik...
Wahhh, healthy dinner betul you tadi ye :-)

Maryam,
wakakakaka... Hah, kan dah pandai buat account baru, tak ke lagi senang dari nak ingat password :-P.
Bukan orang aje you yang boleh jadi 1 Malaysia, lauk pun boleh jugak, hahahaha

Raino,
I ni dah terover semangat, hahahaha

zdiana said...

makan asing2 ni, maunya banyak nasi kena makan..hehehe

lemongrass said...

zd,
wakakakaka... memang lah betul apa yang you cakap tu :-).

Yati Harvey said...

LG,
Agaknye sebab ayam tu begitu mengancam tu sebab dia nak makan asing....special dish kan? Geli hati I baca kisah cinta monyet you...nasib baik tak sekampung, boleh kita meronda sama2...pengsan tok imam dibuatnya...hahaha!!

Maryam said...

kak Min mmg hebat
i tak terpikir nak buat lauk 1 Malaysia...
nanti i try k muahahaha

Yat Maria said...

ha ha...LG...ko tinggal letak bendara Malaysia yg mini tu je...then complete set...apapun the bendi ism moi fav!!!!

lemongrass said...

Kak Yati,
ayam tu aje yang perasan special lebih, hikhikhik.
Kalau kita meronda sama2, abis gugur rambut mak bapak kita tengok perangai anak2 diaorang ni, hahaha

Maryam,
buat jangan tak buat. Baru lah Najib akan happy, hehehe

Yat,
Muahahahaha... sangat lah bagus idea you tu! Next time I letak bendera ok :-P.

Azita Zain said...

nak kan lebih 1Malaysia, gaul semua sekali sebelum dijamah...hehehe

indahhouse said...

salam kak LG,
hihi. lucu bila baca TOH makan lak tu asing2. Teringat My Hubby bila makan ayam goreng bersos oren. Dia amik ayam tu letak lam pinggan nasi. pastu kunyah dalam muka berkerut. tak sempat nak cakap ayam tu masam skit. hikhik

Kniedaz said...

uiii...sedap tu lauk 1 malaysia ni..

dalila said...

betul2 1 malaysia ni..

Ayu said...

salam kak...

pekabo? 1st of all...smpaikan salam ayu pd pretty girl...alya! happy belated b'day to her.sori la sbb lmbt wish...mggu ni mcm kelam kabut skit.iisskk...nak hadiah ke? klu nak...kena la blk sini jmpa acik ayu.hehehe...

hm...suka tgk fanci cookies n cupcakes akak tu.simple but menarik.ayu lbh prefer deco mcm tu kot dr guna bc.

psl bab mkn asing2 ni...ada masa ayu mcm tu gak nak2 klu lauk tu spesel skit.mcm udang galah n ketam...biasanya ayu akn mkn last sbb mcm tak puas sambil mkn nasi..kena kopek udang n ketam.

AbbotCottage said...

sedap la pulak tgk bendi goreng kari tu..uhuhuuuuu..mcm2 la tekak ni.

arapink said...

Wah kak min, Miss 11 dah pandai bercintan cintun ek? hahahha...
anak dara yer...

bukan bangsa je 1 Malaysia, masakan pon boleh jadi...kekekek

cayalah kak min :-)

Zaitun said...

Musim 1 malaysia, apa2 pun orang akan cakap 1 malaysia...

kucingorengemok said...

salam, been a silent reader for quite a while, this blog kinda depresses me sebab gambar lawa² sangat (jealous, hehe!) :)

sarah kalam said...

uisshhh,pic da buat i lapar ni kak...
kat mlk tgah hujan,btambah2 la lapar ni...

lemongrass said...

Kak Ita,
Bila dah masuk dalam perut, memang betul2 1 Malaysia masa tu, hikhikhik

Indah,
Selalunya ayam goreng kan masin2 sedap. Tetiba you punya ada rasa masam pulak ye :-)

Kniedaz,
1 Malaysia kan, mestilah sedap, muahahahaha


Dalila,
lauk pun terer jugak jadi 1 Malaysia kan :-D

Ayu,
Salam. Pretty girl tengah demam lah sekarang ni, sian dia, hehehe. Nasib baik demam lepas sambut bday :-).
I pun lagi suka deco yg mudah2 ni sbb I tak gemar sgt buttercream ni sbb bila makan tu, asik teringat lemak2 yg akan bertapa kat badan aje, hahahaha
I kalau makan asing2 kadang2 suka makan benda2 kering asing2 dgn benda2 berkuah :-)..

Abbot,
tekak sape yg teringin tu? Takpe, blame it on the baby, cakap dia yang nak makan, hehehe...

Ara,
dia tak pandai bercintan cintun lagi, cuma crush sikit2 aje, hehehe. Macam kita ada crush dgn artists lah :-P.
Dah duk jauh dr M'sia kan, so jadi lah kalau lauk pun dapat 1 Malaysia :-D

Kak Zai,
memang betul kan. Kalau saya baca paper m'sia online, memang hari2 akan timbul berita pasal 1 Malaysia ni!

KOG,
Thanks sebab sudi singgah my blog. Actually, I ada banyak lagi gambar food yang tak berapa cantik, you nak tengok tak? So, tak lah you depressed sgt nanti, hehehe ;-)

Sarah,
nasib baik lah Kat Melaka tu senang nak cari makanan kan so dapatlah hilangkan lapar cepat2 :-)

E-na Zarina said...

good idea! walaupun dok jauh beribu batu tp semangat patriotisme u x luntur....he he ni klu najib tau bangga dia! hahaaaa

lemongrass said...

E-na,
terus Najib jadikan I president persatuan UMNO cawangan Perth ni, muahahahaha

SJB said...

Same here. Tak tahu langsung apa tu 1 Malaysia hahahah.

Rindu betul lah masakan Malaysia ni huhu.