Tuesday, 20 April 2010

She’s 11 today

Happy Birthday to you…..

Happy Birthday to you…..

Happy Birthday dearest Miss 11…..

Happy Birthday to you…..

May your life be surrounded by happiness and love always, may your dreams and hopes come true and may your life be always blessed by The Almighty.

Since hari ni a school day and a working day, we didn’t have a big celebration for her. Balik from school tadi, she said her classmates sang her birthday song in English and Italian (Italian sebab their LOTE is Italian at that school). So, she was pretty chuffed about that :-). And her classmates loved the cookies (Mummy’s chuffed about that, hehehe).

But I did give her a surprise with her birthday cake because she wasn’t expecting any, hehehe. But birthday cake kali ni I buat on a small scale aje sebab cuma kitaorang ber empat aje pun yang nak makan. And balik from school tadi, we all pun buatlah minum petang sambil makan kek :-). Nak tengok her birthday cake?

I buat Lamington cupcakes. It’s just vanilla cupcakes but the top tu I dipped in choc icing and then dipped in dessicated coconut.

IMG_2663

Ni pandangan dari atas. I kena panjat the steps to show you what it’s supposed to ‘say’. The Other Half and The Little Misses didn’t realise it at first yang the cupcakes were arranged specifically. The Other Half said, “Hey, it said 11! I didn’t notice that at first.” The Little Misses sikit pun tak perasan until I told them. I guess when you are a bit short, memang lah susah nak nampak kan huruf 11 tu, hikhikhik…

IMG_2675

Before anyone tanya what’s that orange thing tergantung out of the cupcake. Let me tell you. It’s supposed to be worm, konon2nya the worm’s digging out of dirt, kahkahkahkah….

 

IMG_2665

IMG_2669

Hah, ini gambar dekat sikit. The theme’s supposed to be garden and things related to it. Tu yang ada worms, bird’s nest with eggs in it, flowers, butterflies, strawberry, hikhikhikhik….. I tak tau lah apa kaitan Ferrero Rocher tu dengan garden ni ;-D.

(Actually, I just guna apa yang I could find in the pantry tu yang segala benda keluar, hehehe).

IMG_2670  

IMG_2671

IMG_2672

I ni kan memang tak pandai nak decorate bagai dengan buttercream. Fondant tu lagilah memang I tak pernah pegang. So, the easiest for me is to calit aje dengan  choc icing and then decorate dengan lollies. Cantik jugak for our eyes (and yummy too :-)).

63 comments:

june said...

happy bday miss 11. cupcakes tu nmpk sgt sedap.. kecuq ayaq liuq

lili said...

Happy birthday sweet Miss 11...
She should be proud to have a very creative mummy!

Akak doakan Miss 11 and Co beroleh kejayaan dunia dan akhirat. Amiin.

Ayu said...

Happy Birthday to Miss 11.
May all your dreams come true, be somebody respectable one day by making your parents proud and may god bless.

Those cupcakes are sooo cute, especially the one with the worm..hehe

zombiedaddy said...

Wei kakak did u get our birthday card sent via email. Hope she liked it. Viva Alya.

Aida Rezuan said...

Happy Birthday to her!

LG,

The cupcakes look sweet la!

zarin said...

happy birthday to miss 11
those cupcakes are sooo comel n yummy sgt nampak :D

sarah kalam said...

HAPPY BIRTHDAY MISS 11...
MAY ALLAH BLESS U ALWAYS...

Mat Gebu said...

Happy birthday to miss 11, from pak cik mat...LG....kita serupa..u tgk kek2 i mana ada buttercream atau fondant...semua main curah2 coklat..kalau yg ada2 tu pun sebab saja nak lepas gian..yelah kadang2 mana tahan tengok orang lain buat, tapi bila baru siap 1 CC, i deco, terus rasa boring dan menyesalll...hehehe, memang tak de bakat langsung....

akeem said...

alya ada check email tak?ptg ni skype on tak?bole call dari fon skype2skype :)

Yat Maria said...

Happy birthday Alya...May u be blessed with happiness, gd health..what a delicous birthday ccs..kudos to mommy for her creativity ;)

Faheem Jr said...

hepi besday miss 11..semoga yang terbaik berlaku dalam hidup miss 11..

adoiii..tak boleh tahan tgk cuppies ni..uhh..siap ada yg terjulur tu..ekekek..

hasni said...

epi besday miss 11
makin besar anak dara kak lG ni kan
moga dia membesar jadi anak yang baik n solehas amin
erm
cc tu pon boleh tahan
sapa akta kak LG kureng bab2 decoration ni
cantik bah!
n kreatif
ops
terlupa satu lagi kelakar
hihi
siap ada worm sgala
newey
comel la kak:-)

lemongrass said...

June,
thank you. You kecuq tengok yang ada ferrero rocher tu ye, hehehe

Kak Emily,
thank you for the wish. I tak creative sebenarnya tp sebab I tak pandai langsung decorate dgn buttercream, terpaksalah my brains bekerja keras sikit decorate dgn lollies tadi :-)

Ayu,
thank you for the wish, amin...
Worm tu kan actually snake so I had to cut it in half, hahaha

Bro,
Dia baru tengok. I lupa nak tunjukk kat dia tadi, sorry eh, hehehe

Aida,
thanks. I think kan from now on my CC akan di decorate dgn lollies aje lah, hehehe

Zarin,
thanks :-). CC tu amat lah senangnya nak decorate compared to the ones with buttercream, hahaha

Sarah,
Thank you and amin....

Cik Mat,
Sama lah dgn I. I ni kan tak sabar, kalau decorate CC tu more than seminit dua, I dah boring and nak cepat sudah so tu yang jadi sememeh aje. Nyampah betul lah! hehehe.
Tapi kan, I beli gak cake decorating kit tu, muahahhaaha

Akeem,
skype sentiasa on. Call lah bila2. Dia baru check email dia.

Yat,
thank you and amin....
Mummy dia malas nak godek2 buttercream tu yg decorate with lollies aje, hehehehe

lemongrass said...

Cik Min,
thank you and amin...
Wahhhh, lepas ni boleh bergaya dgn bag sembonia lah kita ye :-D

Hasni,
thank you and amin...
Kalau tengok orang lain nya CC, lagi lah cantik nya. But I punya ni kalau setakat nak makan sendiri, ok lah kan :-D. Comel gitu, hehehe

zdiana said...

happy birthday miss 11..

cc akak nampak menyelerakan sgt2 ni.. hehehe

dila~noor said...

happy birthday to miss 11..
dah anak dara dah =)

hows the bee's and bird session haritu? =)

semoga diberkati usia..dan gembira selalu..

kek tu mmg sgt cantik,untuk kite2 yang keras tgn ni blh ambil iktibar dari kek u la sis..hihih

Nadia Dzai said...

Happy Bday! so u dah bg tau ke pasal bees n birds or?????? bees and flowers? i pon dah confuse? ;p ;p

I tot it supposed to be tongue instead of worm! :p

TopsyTurvyMum said...

Happy b'day Miss 11!!

wow! mummy dia so creative..siap ada worm semua hehehe..i thought cam org jelirkan lidah kaler orange tadi..nasib u mention.

Watierman, rmanbkr said...

Happy Birthday Miss 11...wah dah besar anak dara Min ya!....Reena tua almost 1 year dari anak Min....Anyway....Akak doakan moga Miss 11 besar menjadi anak yang solehah...berjaya dalam hidup dunia dan akhirat...Amin!

TQ for the doa...and Akak dah almost recovered~~~I noticed the orange worm...very creative!!

PUTERI HANNAN(FATIN) said...

let me sing the song...

happy birthday to you 2x
happy birthday MISS 11......
happy birthday to yooooooouuuu....

hehehe... kak b'day kek tu kirim satu kat ipoh leh tak.... terliurnya saya....!!!!!

ibu,mommy,mom... said...

Hello Lg
Happy 11th birthday miss eleven:)Hope you had a wonderful day with your mommy surprising you with the beautiful cuppies...

Lg,pandainya you.

Zaitun said...

Happy birthday to miss 11 semoga sihat dan di rahmati Allah swt.

Cantik deco cc Lg yang specialnya ada worm.he3...

hana said...

happy besday to miss 11!!! moga jd anak solehah seng bijak oandai yo nakkk! kakkkk... kiter nk choc ferrero rocher tuhhhh! boleh ngakkk?? hihihi

Miss Layaleya said...

Hepy Besday Miss 11.. Cuppies tu comey sgt..

azah said...

salam min..happy birthday to miss 11..pandainya mummy dia buat cc yg ada theme lagi...main calit2, letak2 dah jadi...kalau akak la..hehehe..jadi out of theme...

kak tyea said...

Alya kan? Happy Birthday sweet 11..hehe...si comel ni dah nak jadi anak dara dah, kak..hehe..mudah-mudahan panjang usia sekeluarga, murah rezeki dan terus mendapat kasih-sayang dariNya..amiiinnn...

Kak Rose said...

happy birthday to miss 11, semuga dipermudahkan segalanya..be good girl k

-M-E- said...

Happy birthday!!! Such cute cuppies. Are you affected by the WA earthquake? Hope everything is well.

lemongrass said...

zd,
thank you. Actually kan, kdg2 simple vanilla CC ni kan sedap jugak :-).

Dila,
thank you. Hari tu I nak citer2 kat dia pasal the birds n the bees, dia terus malu2 and tak nak. I pun malas lah nak push lebih2 and I chickened out as well, hehehe

Nadia,
Dua2 chickened out you, so sampai la ni tak explain2 lagi, hehehe

TTM,
Hehehe... I tak kuasa nak pegi kedai beli jelly worms tadi so tu yang mcm worms on steroids aje, hikhikhik...

Kak Watie,
thank you and amin....

Fatin,
You pun terliur tengok CC tu ye? Nak yg ada worm tu ke? hahaha

Ibu,
Thank you. Dia seronok tengok ada birthday cupcakes bila balik fr school tadi and terus makan 2 ketul, hehehe....

Kak Zai,
thank you. Worm tu saje je buat gempak, hahaha

Hana,
Thank you. Budak2 berdua tu terus sambar CC yg ada ferrero rocher tu jadinya wes entek lah, hahaha

Miss Layaleya,
Thank you :-). omel mcm yg buatnya kan? ;-)

Kak Azah,
salam. Orang lain buat pakai fondant and gum paste and butter cream. I sebab tak pandai, buat aje pakai lollies, senang sgt2, hehehe

Tyea,
Ha'ah, Alya :-). Thank you for the wish and amin...

Kak Rose,
thank you and amin....

M~E,
Thank you. Alhamdulillah, Kalgoorlie tu very very far from here so tak lah kena langsung.

zany said...

Happy Birthday Miss 11, waaa tiap tahun nama bertukar ekk, apa nama sebenarnya? Miss ??

afid said...

yeah..ulat..ulat (sila nyanyi ikut sukati akak) hahha..

Happy Birthday Miss Amoi mcm cina..
Semoga panjang umur n murah rezeki..:p

bondaqeem said...

happy besday miss 11.. panjang umo murah rezeki selamanya..

beshnya fondant.. terliur tgk.. chumel! lain dr biasa..

Aini said...

Happy Birthday Miss 11.
Semoga panjang umur dan di murahkan rezeki hendaknya.

As for the cupcakes, it looks sooo yummy. Your food pictures tak pernah tak menggiurkan tau!!!

melatie said...

LG

Tolong sampaikan ucapan Happy Birthday kat Ms 11. HeI! you are tenager now. Wish you all the best and long way to go....finally..take care of yourself.

My Life My World said...

Happy Birthday Miss 11 ... dah tukar nama mulai hari ni ;).

Chop chop chop, Kak Acik nak yang ada Ferero Rocher tu ek. Orang lain tak leh hambik Kak Acik dah chop. I tak dapat bayangkan u sampai kena panjat segala sebab nak hambik gambar kek dari view atas, mesti kelakar ... hahahahhaha

diary mama said...

Selamat Hari Jadi Little Miss
and tahniah pada LG dan suami sebab dah ada anak dara.
Untie sina doakan little miss akan jadi anak yg soleh dan berjaya dlm ape jua yg dilakukan

QiStinA's said...

..a very happy 11th bday to ms 11... may it be another joyous year for u n moga jadi anak yg solehah...insyaAllah..

Jamie said...

Happy Birthday Alya...
May all your dream and wishes come true... be a good girl and daughter

Rima said...

Happy Birthday Miss 11... jangan naughty naughty ok.. dengar cakap mama.. study well..

Adnazthie said...

Happy birthday to you dearest one.
May Allah bless you and hope that you'll get what you work for in your life.

To mummy next time kalau ada hit bean jar tu lagi, yang menang seblm ni, dah boleh masuk bertanding semula ya..he he he

Ms AiReEn MoHd said...

happy birthday tuk adek itu..sudah besar..be a good girl ok...may god bless ur family kakak

HaniRose said...

your little misses are so adorable =) Happy Birthday to her! And gosh, I miss lamingtons!! And anzac biccies! Can you share with me your lamington recipe? hehehe

Mummy Qis Adri said...

haha..macam cantekk jerkkk..aa bolehla order sikit utk bulan 5 ni..kak,insy 22/5 we ol nak berparty..cehh..xdela..anak sya da nak 1tahun..luang2kan le masa..insy sumer da confirm saya info akak..datangyer...menu mayb nasi minyak,lauk daging kurma n...dan jugak sate...

indahhouse said...

Salam kak LG, n Miss 11,

Happy Birthday to Miss 11. Moga cemerlang di dunia dan di akhirat. Dan makin cantik dan happy slalu. Auntie terlepas sehari, jgn merajuk tau..:)

Lamington cupcakes cute sgt. dan semestinya sedap! :)

akiratoriza said...

Salam..
wah ramainyer yang wish birthday to miss 11 dan saya pun tak ketinggalan for wishing happy birthday to miss 11..belajar rajin2 sok dah besar jadi orang yang berjaya dan menjadi kebanggaan mummy n daddy..
kalau tak keberatan saya nak tau nama penuh both of ur daughter leh tak kak LG?

melin melinda said...

Happy BIrthday Miss 11.

Semoga jadi anak yang baik, taat kepada dua ibu bapa dan agama serta bijak dalam pelajaran.

Enjoy ur Day!!!!!!!!!!

Ho Ho Ho said...

Happy Birthday to Miss 11...
and the cakes are 'vewy pwetty'...

Moralle said...

Happy bday to miss 11, semoga sentiasa di lindungi dan diberkati Allah slalu, aminnn...,,

Azita Zain said...

waaaa...miss 10 dah jadi miss 11! same age ngan anak ke-3 k.ita tapi dia january 3rd. whis her a very happy birthday. cute cuppies min tu! simbolik lg...!

3E said...

To Alya,
Happy Birthday to u ya....
All the best to for ur undertakings...
stay sweet forever....
Hugs & Kisses from
Aunty Asila & 3Es...

LAILATUL AZLIN ABD LATIB @ LATIB said...

happy besday miss 11
so cute..so sweet
all d best!!

untung dia..mama dia can bake so well!!

SJB said...

Cute cute semua cupcake ni. Terutamanya cupcake yang ada worm tu hehehe.

Anyway, happy Birthday to Miss 10. opsss Miss 11 :D.

lemongrass said...

Zany,
thank you. Best weh tiap tahun nama dia bertukar ;-). Nama dia Alya.

Afid,
Ulat tu glemer you, ramai bloggers yg kenal dia dah sekarang, wakakaka....

Bondaqeem,
Thank you and amin....
Saje je buat lain dr biasa sbb I tak pandai deco guna buttercream and fondant ni :-D

Aini,
thank you for the wish. My food pics tu bnyk gak yg tak menggiurkan but I tak letak kat blog lah, hehehe...

Melatie,
thank you for the wish and amin....

Kak Acik,
thank you. Tiap tahun tukar nama you, hehehe..
Kat kitchen I ni memang ada steps for people to use untuk ambik benda2 yg stored kat tempat tinggi2 ni. I pun panjatlah steps tu semlm, nasib baik tak tergolek bersama2 kamera mahal I you, heheheh

Kak Sina,
Wahhhhh... apa tak bagi tau Kak Sina dah buat blog, sampai hati... (nak merajuk sekejap, hehehe).
Thanks ye for the wish :-)

Moi,
thank you and amin... insyaAllah :-)

Jamie,
thank you and amin....

Rima,
thank you...
Psst... jangan naughty naughty mcm Mummy dia kan, hikhikhik...

Adnazthie,
Thanks ye for the wish and amin...
Psst... sudah semestinya boleh masuk next time sbb dah tak di gam lagi, hahahah

Eryn,
adik tu memang sudah makin besar :-). Thanks ye for the wish.

lemongrass said...

HaniRose,
thank you for the wish :-). Kalau sape yg pernah duk OZ or NZ, memang gerenti akan rindu kat lamingtons and Anzac bikkies kan!
I slalu guna recipe http://www.taste.com.au/recipes/9026/lamington+fingers for the icing but cake dia tu I just guna any vanilla cake recipe.

Rus,
wakakaka... nak order ke? ;-). Bestnya ada orang nak jemput I gi makan2 esp ada sate tu, insyaAllah takde apa2 that wknd so far... :-D

Indah,
thanks for the wish and amin... semoga dimakbulkan doa semua orang. CC ni CC vanilla biasa aje tp bila dah di decorate, nampak sedap giler kan, hehehe

Akira,
tu lah kan, i yg penat nak jawab comment, hehehe ;-).
Nama diaorang Alya and Zahra. Nama penuh tak payah lah ye ;-).

Melin,
thanks for the wish :-)

Ho Ho Ho,
thanks for the wish. Who can resists a lamington, right? :-D

Moralle,
thank you for the wish :-)

Kak Ita,
sama tahun but lain bulan aje lah ye :-).
Bila nak decorate CC tu baru lah dtg idea nak buat mcm tu :-)

Asila,
thank you so much :-)

Azlin,
thanks for the wish. Setakat nak makan sendiri, boleh lah I buat :-)

SJB,
the worm is the star of the show, hahahaha...
Thanks for the wish :-)

arapink said...

happy birthday to you Miss 11 :-)

3AS said...

Happy 11th Birthday Alya..May all your wishes come true. Cantik & creative cupcakes tu..

AbbotCottage said...

Selamat Hari Jadi yang ke 11 Alya. Moga Allah memberkati segalanya, dipanjang umur dan mmurah rezeki serta kesihatan. Jadi anak yang solehah...Insya'allah.

lemongrass said...

Ara,
thank you :-).

Zuera,
thank you :-). CC orang malas nak deco lebih2, hehehe

Abbot,
thank you and aminnnnnn.....

Mommy Lily said...

Happy birthday miss 11. wahh dah semakin besar dan cantik pula macam mama dia.

anyway so tempting la cup cake tu. comel je ulat yg keluar dari kek tu

lemongrass said...

Mommy Lily,
thank you for the wish.
Cupcake kecik2 ni kan, rasa best aje nak makan kan sebba sekali ngap boleh terus masuk mulut, hehehe

mummyseri said...

Salam kak Min,
lama tak tggl komen sini ;)
hepy belated birthday to miss 11..
smoge jd anak yg solehah..

kak,kite tgk ulat tu pon kiut sehh..
kalo kapkek kompom yummy :)

Syikin said...

Salam kak LG,
kalau saya x baca akak punya blog sehari mmg x sah he..he..he

Miss11 tua 1 taun ngan anak saya no. 1.. tp miss 6 macam anak saya no.2.. tang rambut tu.. rambuat saya ikal jer.. tp rambutnya mmg meggi... sib baik kat sekolah pakai tudung kalau zaman saya sekolah dulu dah sah kena panggil biri2.. melalut lah pulak..

apapun Heppy Belated Birthday to Miss 11.. semoga sentiasa dalam rahmat Allah dunia & akhirat untuk kat LG sekuarga gak...

salam perkenalan...

lemongrass said...

Mummyseri,
salam..
cupcakes ni kan memang buat kita selalu terliur kan walaupun yg kosong aje :-).

Syikin,
salam singgah ke my blog ye.
Thanks lah sebab sudi singgah blog I hari2 (dah jadi macam baca newspaper aje ye, hehehe).
Heran kan, padahal 1 mak 1 bapak tapi rambut lain giler :-).
Thanks for the wish ye :-)