Tuesday, 13 April 2010

from a troubled soul….

Now I know what it feels like when they say….

Makan tak lalu…..

Tidur tak lena……..

Mandi tak basah………

Bila hati gundah gulana, bila otak tak henti berfikir, bila perasaan resah memanjang….

Kenapa I jadi macam ni? Because……

Esok The Other Half will be going off to Sydney and Miss 6 will be left with Nana & Pop for 3 days. Yang buatkan I resah gelisah sebab she’s still not well, still has coughing bouts and still not eating. Kalau dia sihat and back to her old self, I tak lah risau nak bagi The Other Half tinggalkan dia dengan Nana n Pop aje sebab I know they’ll love spending time with her.

You know lah kan, every Mum thinks that they are the best person to look after their own kids. Same with me, I think she’ll fare better if either I or The Other Half is with her.

But there’s nothing I can do except pray to Allah that she’s going to be ok and protected under His care and no harm comes to her.

Kalau boleh, nak aje I terbang pergi Adelaide malam ni jugak so I can look after her……..

DSCF0622

Lebih kurang macam ni lah rupa I hari ni, monyok aje……….. (Cuma rambut I tak semerah dia, bulu kat badan I tak selebat dia, lubang hidung I tak selebar dia, perut I tak segedempol dia, hehehe).

But I think perasaan I lebih kurang sama aje kot macam dia ni at that time…..

27 comments:

Yat Maria said...

LG..time flies..for all u know she'll be back with you in no time;) Fret not, insyAllah, everything will be fine..First time the boys gi overseas trip pun I risau..esp permakanan dia orang..I ingat I bilang dia orang kalau susah sgt, makan roti with cheese jer..(ni masa dia orang @ HK) ya lah dulu2 mana byk makanan halal sgt.. Dont worry la..ms 6 will be fine :)

ibu,mommy,mom... said...

He he Gambar tu...
Its ok,she'll be fine insya ALLAH.
But i know la senang la i cakap.If I were you,I pun risau gak.
Insya ALLAH tak ada apa ok

SJB said...

I know how you feel..memang sedih tu kan. Apa lagi kalau dia tidak sihat. Terfikir fikir lah you tu kan. apa lah miss 6 buat ni?. Dia makan kah tidak? mesti macam macam soalan yang timbul kan.

Well, sabar ja lah k, 3 hari tu tidak juga lama. Kelip buka mata tu ah..sampai lah masa tu :D.

Take care.

indahhouse said...

Salam kak LG,
Insya Allah, segalanya akan baik, kak... jangan sedey2 ya..

Ray said...

Wakakakkaaka Kak LG..

Dalam ala2 sedih risau ni, sempat plak akak melawak tunjuk gambar orang utan tuh!!

But still, she'll be up and about soon, insyaallahhh...Hope Pop and Nana pun boleh jaga dia. Ala, diorang kan lagi byk experience kan??

lemongrass said...

Yat,
thanks for the positive thoughts, I needed that :-).
Can't wait for Saturday to see her again. Susah betul kan jadi Mummy gila bayang ni, ;-). hehehehe

Ibu,
Hopefully lah kan, InsyaAllah He'll look after her :-)

SJB,
tu lah, kalau she's sihat, I don't think I'll be worried. Sebab dia tak sihat tu yang fikir macam2 :-(

Indah,
Memang tengah sedih ni :-((. Tapi cuma boleh berdoa banyak2 aje lah kan Allah lindungi dia :-).

Ray,
I ambik sendiri gambar orang utan tu at the zoo here. Masa tu kan I fikir kesian orang utan tu sebab monyok aje muka dia, hehehehe.
Nana n Pop cuma ada sorang aje anak so memang lagi kurang experience dr I lah, wakakakaka

mrs adam said...

laaa..ingatkan tido tak lena,makan tak selera pasal jauh dari husband,rupa2nya pasal miss 6.hehe.tersalah anggap daa.ish lamanya nak tunggu no jadi 500,000 ni..tak sabar!

Rima said...

LG
Dont sedih sedih ok.. i think all ur resah cos she tak sihat.. i tell u what.. if u rasa sedih/risau just gv her a tinker ah.. at least u can still call her..

When my son masuk army.. i was sad too.. we cannot call each other.. dont know how he's doing.. etc etc.. but kan dah lama lama.. macam tak sedih lagi pulak hahahha

Adnazthie said...

Salam LG
ha ha ha..tak tahan, ngapelah bebanyak gambar U pilih yg ni..very the sedih sangat and lawak.
Sabar ye insyaallah your PIL will take care of her.
Sama-2 kita doakan dia dah sihat.
Alah ciannye dia.

mami said...

Don't worry kak LG, we'll all pray for her..She's such a sweet kid, tentu Allah will bless and protect her....don't be sad..maybe you could Skype with her? (muahaha..cem promoter skype lak haha..I ni asik skype ngan Mamak saja when we're apart)..

Aida Rezuan said...

LG,

Alahai.. try not to worry that much (cakap senang la kan? huhu!). She's gonna be fine and if there's anything, surely they'll let you know. Be good :)

ibu,mommy,mom... said...

:)Insya ALLAH

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min..lets share the picture together.....since Reena is leaving for 2-days motivational program this morning.....my baby girl...will not be around for 2 quiet days...penantian memang memeritkan Min.....hope our children will be fine...and will be back home in a flash of time!
Hope....both of us can manage the ticking of time....which started to slow down as we waited for them...
Moga Allah permudahkan segalanya buat kita ya Min....(by the way....Reena pun selsema pulak tu...!)

gina marna said...

hope she get well soon, sian mummy dia...ermm sedih ade nak gelak pun ade tgk pic tuu :)

Ayu said...

hm....ayu rasa bkn akak je yg risau,klu ayu ditempat akak pun ayu jd mcm akak.tak yah pi jauh...ckup la lpskan dia ke umah bbsitter dlm keadaan tak sihat,ayu kat opis gelisah je.sat2 call tnya camne keadaan dia.but insya-Allah....zahra will be fine.hrp2 nana n pop akn lbh prihatin psl dia bila TOH takde nnti.

Sue said...

hah kak lg..kan saya dah ajak datang adelaide tido rumah saya..tp kak lg tak sudi!!! kehkehkeh...(gurau aje). jgn risau lah kak lg, weather sgt nice kat adelaide sekarang, sunny munny, dia sampai2 sini mesti terus sihat punye!!

p/s: agak2 dorang jalan Glenelg tak? boleh saya jadi mamarazzi..kehkehkeh..

akiratoriza said...

Assalam..
Kak LG jangan la risau sgt yek!! Insyaallah semuanya ok2 saja.. Sejak seben takde ni takde pun makanan yg di upload kan...hihhihi.. dah tak lalu makan ae..

zombiedaddy said...

Kalau Zahra ikut perangai Mak dia yg gembeng tu, mesti la ada hari2 yg dia menangis tu. Mak dia pun ada jugak nangis kat perth tu. But at the end of the day, everything will be fine. InsyaAllah.

yanti isa said...

Kasih seorang ibu ... tak boleh elak dari rasa rindu.

hayatizain said...

Salam kak LG
Saya pun selalu rasa macam yang akak cakap 'every Mum thinks that they are the best person to look after their own kids'. Kalau pergi kursus hati saya serabut walaupun my hubby atau my parents yang jaga. Asyik nak telefon je. Hubby selalu pesan 'sometimes kena percayakan orang lain jugak'..huhuhu..tapi saya tak boleh eventhough I'm not a perfect mom.Saya fikr bila anak2 dah besar mungkin perasaan ni hilang (my kids baru umur 3 & 1 tahun). Tapi bila tgk kak LG yang anak dah besar pun masih rasa mcm ni nampaknya saya dah dapat bayangkan apa yang bakal saya tempuh.

hayatizain said...

Salam kak LG
Saya pun selalu rasa macam yang akak cakap 'every Mum thinks that they are the best person to look after their own kids'. Kalau pergi kursus hati saya serabut walaupun my hubby atau my parents yang jaga. Asyik nak telefon je. Hubby selalu pesan 'sometimes kena percayakan orang lain jugak'..huhuhu..tapi saya tak boleh eventhough I'm not a perfect mom.Saya fikr bila anak2 dah besar mungkin perasaan ni hilang (my kids baru umur 3 & 1 tahun). Tapi bila tgk kak LG yang anak dah besar pun masih rasa mcm ni nampaknya saya dah dapat bayangkan apa yang bakal saya tempuh.

Zaitun said...

InsyaAllah ok aje tu lagi pun miss 6 pergi rumah grandparent dia tentu mereka jaga dengan baik. Lg pergilh jalan2 supaya tak ada masa nak pikir.

Kniedaz said...

alololo...teringat ank dara kecik upanya..all will be fine..

lemongrass said...

Mrs Adam,
dgn hubby memang dah selalu kena tinggal so dah tak rindu2an, hikhikhik. But dgn anak2 ni rindu dia lain sikit, teramat mendalam, hahahaha

Rima,
tu lah, kalau dia sihat, I rasa I tak lah resah gelisah, cuma rindu aje :-).
But like you said, awal2 memang lah mcm tu kan, bila dah biasa berpisah mcm you and Hairi, dah tak sedih lagi, hahahhaha

Adnazthie,
Gambar orang utan tu kan memang sebijik lah mcm muka I semalam, monyok aje, hehehehe

Mami,
InsyaAllah, Allah dengar doa everyone and keep her safe :-).
Psst..kalau I nak skype with her, I kena skype dulu dgn Nana n Pop so tu yg malas nya, hikhikhik

Aida,
Hari ni dah kurang sikit worry but still worry lagi, hehehehe

Ibu,
Thanks :-)

Kak Watie,
Memang betul kan, Mak ni kat mana2 sama aje perasaan nya and when it comes to the kids, susah betul nak lepaskan :-).
InsyaAllah Dia akan dengar doa2 ibu ni kan :-)

Gina,
Amin.....
I kan nak aje tau apa yg orang utan tu tengah fikirkan, hehehe

Ayu,
Bila diaorang tak sihat ni kan, memang hati kita rasa resah aje sampai lah diaorang tu sihat semula. Kita yang rasa tak senang duduk kan :-).

Sue,
wehehehehe... nak kena pelangkong dengan my PIL if I tak tinggal dgn diaorang! :-D.
They planned to go to Glenelg naik tram tapi budak tu still tak sihat esp bila jalan lebih2 sikit so they are going to play it by ear.
Kalau tak, boleh gak dia main2 dgn Muffy kan :-).

Akira,
sejak seben takde and hati gundah gulana ni, malas giler I nak masak, hehehehe.

Bro,
I think kan she's following your footsteps and Along's footsteps lah coz she's showing symptoms of asthma currently. Tu yg risau giler. Memnag she has all the trifecta lah- eczema, allergy and asthma! Sian dia kan, hehehe

Yanti,
Ibu ni memang dah dijadikan kena ada perasaan macam ni kan :-)

Hayati,
Salam.
Tu lah, sama mcm my hubby. Dia kata his parents tau jaga budak sakit ni but ye lah, kita rasa kita aje yang tau anak2 kita ni kan :-).
Bila anak2 kecik, risau dia lain, bila dah besar ni, risau dia lain. Kiranya memang tak berehenti risau lah! :-D

Kak Zai,
InsyaAllah, diaorang masih ingat lagi mcm mana nak jaga budak sakit (sebab dah lama tak jaga kan so meaybe a bit rusty kot, hehehe).
I rasa kan mcm nak pergi shopping aje nak bagi hati I senang ni, hahaha

Kniedaz,
Hubby dah besar panjang so pandai lah dia jaga diri dia but budak kecik tu yg I kesian kan, hehehe

Along Zakaria said...

LG...mak rindu dah macam org utan.. Miss-to-be-11 camno? Rindu jugak?

melatie said...

Oh LG,

Lets do some mathematics here, out of 100%, berapa % U rindu kat Miss 6 ni..dan berapa % lagikah untuk suamimu?

Hik..hik..ciannya kalo emak Miss 6 dah seperti gambar tu. Believe me your PIL & MIL is as good as you. Just because she is your child, we, mothers always thinked that we are the best for them. Yes, we are the best. Since she is there why not give Miss 6 some space. She will appreciate it.

lemongrass said...

Along,
Muka I bila monyok memang ada rupa2 mcm orang utan tu, muahahaha ;-).
Kakak dia biasa aje sbb dapat main anything puas2 tapi rasanya dia rindu gak nak gaduh2 manja dgn adik dia tu :-)

Melatie,
Rindu I kat hubby lain dgn rindu kat Miss 6, hehehehe...