Monday, 5 April 2010

The BBQ’s out again

Thanks untuk semua yang mendoakan supaya Miss 6 segera sembuh. Alhamdulillah, she’s getting there slowly. Petang tadi dah mula boleh jalan2 around the back buat egg hunting dengan Miss 10 and dinner tadi pun dah mula ada selera. The Other Half and I kata her tummy’s gone down a bit bila 2 hari lebih takde selera nak makan sebab batuk2, hikhikhik…. But her eyes still takde sparkle like normal bila dia senyum.

IMG_2539 - Copy

And with Miss 2-weeks-to-11 masa hunting for chocolate eggs petang tadi.

IMG_2535

They found 4 Kinder Surprises, loads of mini cadbury choc eggs and 1 big choc bunny hidden in the backyard tadi. If we were to let them just now, memang they would have eaten all at one go tadi but since Miss 6 masih tak sihat lagi kan, they were only allowed 1 choc egg aje tadi, hehehehe…

And after weeks of not BBQing, tadi we all pun berBBQ lah. Tengok Mamak n Mami nya BBQ, mana boleh tahan kan :-) so we had BBQ lamb and bread for dinner. The foccacia pun we all masak in the BBQ which worked really well.

IMG_2541

We all masak the bread in a baking pan on the pizza stone on the BBQ. I put caramelised onion as topping for the foccacia.

IMG_2548

See, naik gebu gak kan bila masak dalam BBQ :-).

IMG_2546

Some of the lamb chops merrily cooking on the Barbie.

IMG_2552

And everything comes together nicely on my plate (kali ni dah tak buat tower dah, muahahahaha).

And what did The Other Half do when there’s still heat on the BBQ? Dia teringat zaman budak2 dulu, roasting marshmallows on open fire :-). And then anak2 dia pun ikutlah bila tengok Daddy roast marshmallows, hehehe.

IMG_2555

19 comments:

Adnazthie said...

Salam LG..

Musim orang demam semula. Satu-2 nya anak perempuanku pun demam (dah nak pulih), tadi bawa ke ofis, x sampai hati nak hantar nurseri.

Take care...

TopsyTurvy Mum said...

Sedapnya lamb chops tu..my fav!

Ohh..kesian little miss 6 sakit ye..i 2 hari tak online, tak tau apa citer.

InshaAllah she'll feel better soon:)

Ajzie said...

wahhhhhh dia pun BBQ jugaaaaak.. I jeles nih..

Azita Zain said...

ari tu camping...skrg bbq! rajinnya...! moga miss 6 cepat2 sembuh...

Mat Gebu said...

Pos sikit foccacia...geram tgk caramelised onion tuu...

mami said...

Hi Kak LG,

nak tergelak jugak tgk nama kitorang dimention kat entry ni..hahaha...glad to be an ispiration..

btw. get well soon to miss 6...org german kata Gute Besserung!..kotkot dengar mummy dia sebut bahasa german ckp sikit sembuh demam..hehe..:)

lemongrass said...

Adnazthie,
Salam.
Cuaca skrg kan memang tak menentu, pastu mcm2 virus ada skrng ni. Kita yg susah hati bila anak2 sakit kan.

TTM,
Nasib baik we all tak plan nak pergi mana2 Easter Hols ni, kalau tak, sure berkurung aje dlm tent sbb Miss 6 sakit, hehehe.
You pergi jalan2 ke mana?

Ajzie,
Ni sebab jeles tengok orang berBBQ tu lah we all pun kelaurkan BBQ sama, hehehe

Kak Ita,
BBQ ni senang sbb I tak payah masak, hahaha.

Cik Mat,
jom dtg Perth, boleh I bagi you makan 1 bekas foccacia! :-)

lemongrass said...

Mami,
Hikhikhik... Nasib baik we all takde stock ayam, or else memang dah buat sate ayam/yakitori/kebab tadi :-D.
I kena buat accent orang German lah kan bila nak sebut Gute Besserung tu, hehehe

Maryam said...

Salam Kak Min!
syukur Zahra dah sembuh! em tp btl lah kak pic dia tak mcm selalu bak kata u tak ada sparkle hu...
btw arghhhhh sodap nya meleh air liuQ cheQQQQ!!!!
u ni kelakar lah kak serik dah ke nak buat tower takut runtuh ke wakakaka

lemongrass said...

Maryam,
salam.Belum sembuh sepenuhnya but Alhamdulillah getting there slowly :-).
I tak larat nak kena gelak dgn hubby tu yg tak sanggup buat tower dah, wakakakaka

Rima said...

LG
Sibuk kat rumah sampai tak sempat datang kat rumah u.. tak tahu pun Miss 6 sakit... hopefully she will get better soon.. musim lah sekarang ni... :((

nj said...

LG...
walaupun perut Miss 6 susut...senyum tetap maintain...hope she's getting better!
the bbq .. nyum nyum...

Zaitun said...

Alhamdulillah miss 6 dah sihat.

Bestynya bbq teringin kak Zai he3...

Ayu said...

salam k.min...

pekabo? zahra zamne? ayu hrp dia dah sihat la.ayu still dgn batuknya.n anak2 ayu lak baru je baik dr rota virus infection.yg kena dulu si faris la.muntah sehari suntuk.bila muntah2 dah ok....cirit birit lak.weekend bebaru ni ainnur lak kena.lembik sbb semenya kuar blk thru muntah.part paling kesian bila dia mengadu sakit perut.yela...dia lgsg tak nak mkn.camne perut tak masuk angin.susu mmg t'paksa stop for a while..klu tak akn muntah blk.nsb baik la dia dah ok skit cuma tu la...kena cirit birit lak.iiisskk...

nak komen psl ur food tower...to tell u the truth,ur food presentation ok tau! takde la teruk mana pun.leh improve lg tu.hehehe...then ayu pun suka buat roast marshmallow tp bakar guna api kat dapur gas jela.hehehe...

lemongrass said...

Rima,
She's been sick a few days which menas no one has got enough sleep the past few nights, hehehe.
Hopefully, tonight I can get a longer uninterrupted sleep :-)

Norma,
baru lah dapat muat some of her pants yang dulu agak ketat, hikhikhik :-).

Kak Zai,
Kalau tengok orang berBBQ ni kan, memang terasa best kan, terus teringin nak buat sama :-)

Ayu,
salam. Siannya Ainnur n Faris tu. Muntah2 n cirit birit ni kan memang lah melesukan kan, utk dia n utk kita jugak.
Pastu kena sentiasa membasuh aje, lagilah penat nya kan :-(.
Alhamdulillah, diaorang dah beransur sembuh ye.
Food tower tu kan I rasa I kena tengok Jamie Oliver banyak2 lagi baru boleh buat balik, hehehehe

Kniedaz said...

alololo..tgk serai u naik cantik je..siap trim lagik hehehe

lemongrass said...

Kniedaz,
Serai tu I tension betul, setiap 2 bulan I kena trim, hahaha

SJB said...

Boleh juga ya bake tu bread di BBQ. Macam I tak pernah nampak lah pulak hehehe. Kalau masak pizza tu ada lah :D. Sian betul lah aku ni kira ketinggalan zaman lah tu kan hahaha.

lemongrass said...

SJB,
boleh bake bread in it but you have to have a cover lah and the temperature not too high.