Saturday, 17 April 2010

Before and after….

They are back home safely, Alhamdulillah…..

Which was a bit scary sebab bila I bangun pagi tadi and read the news online, the first thing I saw was ‘Adelaide rocked by earth tremor’. And when I looked at my hp, I saw an sms from The Other Half to say that they are ok and at the airport already. Phew!….

I was so shocked to see Miss 6 sebab she has lost some more weight and muka dia so cengkung banding dengan 2 weeks ago. I guess if you only eat the equivalent of 3 pieces of toast aje hari2 and then occasionally muntahkan balik your food after you’ve been coughing non stop, memang lah akan kurus kan. I think it’s my fault sebab I really wanted her to lose some weight when she was really chubby dulu tu and now she’s lost the weight but through being sick :-(.

You bandingkan gambar dia ye, 2 weeks ago and this morning…

IMG_2539i   IMG_2640

About 2 weeks ago                                                       Pagi tadi

To my eyes, memang banyak sangat beza nya especially under her eyes. Eyes dia nampak so sunken kan. But at least, her face nampak lagi ceria and dah tak pale sangat. If you’ve lost 15% of your body weight, memang lah akan nampak cengkung kan. Memang lah cikgu2 dia akan terkejut habis tengok dia nanti……..

Anyway, I’m happy that they they are back and bolehlah I makan kenyang, mandi basah, tidur lena sekarang ni, hikhikhik….

Oh ye, I ada cerita yang sangat lah geram but funny at the same time. But I kena citer dalam bahasa melayu lah sebab biasalah kan, tak nak bagi orang tertentu baca, wehehehehehe…..

Pagi tadi, lepas dua orang tu sampai rumah and ‘Yang Separuh Lagi’(The Other Half??? Wahahahaha, jahanam bahasa) tengah sibuk memunggah bag pakaian nya dan I pulak sibuk nak meng ‘upload’ gambar2 dari kamera yang mereka ambil masa di Adelaide. Tiba2 saya tengok macam ada benda yang tak betul aje dengan camera tu sebab dia tak boleh nak bercakap dengan komputer saya.

Mula2 dia kata batteri camera dah nak kong, pastu saya pun tukarlah batteri. Pastu bila saya cuba lagi nak meng’upload’ gambar, masih takde apa2 yang berlaku. Pastu ‘Yang Separuh Lagi’ pun godek2 lah kamera tu dan PC nak tau sebab apa. Tiba2 keluar kat screen kamera tu kata ‘takde memory card’. Dia pandang I dan I pun pandang dia lah sebab mana tiba2 hilang memory card tu.  Takkan lah selama2 ni dia ambil gambar tak perasan takde memori kad.

So, I pun suruh lah dia telepon mak pak dia tanya kot2 terjatuh kat rumah dia. Nak tau apa Mak dia cakap? Mak dia kata, “Oh ye, lupa nak bagitau yang Bapak kamu keluarkan memori kad tu dari kamera kamu sebab kitaorang nak pindahkan gambar2 kat memori kad tu ke komputer kitaorang. Hari isnin nanti kita orang pos kan memori kad tu ke kamu balik ye.

Masa tu “Yang Separuh Lagi’ dah tak tahu nak cakap apa sebab dia heran…

1. Kalau kamu dah keluarkan memori kad tu dari kamera, kenapa lepas tu simpan kamera tu elok2 balik dalam bag kamera tanpa letak memori kad tu balik dalam situ?

2.Kenapa tak bagitau sape2 yang kamu nak ambik memori kad tu and kenapa tak bagitau sape2 yang kamu dah ambik memori kad tu?

3.Kenapa tak guna aje USB cable nak pindahkan gambar dari kamera ke komputer padahal Bapak dia sangat pandai berkomputer?

4.Uwahhhhh, macam mana kitaorang nak tengok gambar2 percutian Adelaide and tak boleh lah saya nak tayang kat blog!!!!!

Pastu ‘Yang Separuh Lagi’ pun kata sambil geleng kepala kat saya, “Saya rasa amat gembira yang kita duduk jauh dari mereka. Apasal lah Mak Bapak saya tu macam tu ye.…..” Kami cuma boleh tersengih aje lah dengan perangai mereka itu…..

So, kalau kamu semua nak tengok gambar percutian tu, tunggu lah ye sampai dapat balik memori kad itu, hikhikhikhik….

And to another cerita, I cuma dapat 7 emails aje yang hantar proofs nombor2 bertuah itu so petang ni I akan buat cabutan bertuah tu. Bigger chance of you guys winning lah kan sebab tak banyak nama yang masuk dalam lucky draw bowl tu kan, hehehehe…..

18 comments:

3E said...

Hi Kak Mynn,
Mmm...skit la tembam si Zahra tu hilang...takpa2, later dia boleh catch up balik tembam dia tu...
and for sure u happy 'kan sbb dah complete u r family 'kan after 2 weeks...hihihihihi...
mmmm...cake stand tu I still kena tunggu hujung tahun la gamaknyer...:-((

Sizuka said...

k.min, siannya zahra! I missed seeing her chubby face. but now dah slim, dia nampak ayu je. ala2 kakak dia pulak :)

pasal ibu mertua/ayah mertua (alamak! formal la pulak.. heheh) tu, memang tak patut ambik brg tanpa permission.

Ibu faheem said...

lawak baca entri u hari ni..serius mcm bukan baca blog LG...tang ayat melayu tu la..

Nora Asfa said...

Sis. LG... Alhamdulillah mereka dah selamat sampai.. boleh lah lepaskan rindu puas2..

Tang kisah foto2 tu.. Akak tergelak baca... hehehe!! sorry ya.. tak leyh tahan dari gelak.. tapi gelak tak bersuara ni... gelak sopan2 gitu.. ;)) Akak sangka masa posing memory kad tak de dalam rupanya.. dah di ambil oleh mertua.. tu masih okay lagi..

Sbnrnya dulu pernah berlaku pada seseorang masa kat U.S.. masa tu kan masih guna filem lagi... puas kitorang posing... wow.. ambil sampai dah habis 36 keping (1 roll) tapi masih banyak x-tra..heran gak!! bila nak g cuci filem rupanyaaaaaaaa.. dlm tu tak de negative... Sian dia tau.. malu pun ada.. Sbb dia rasa mcm dah isi filem dlm kamera tu... macam2 kesah.. eheh!

Aida Rezuan said...

LG,

Erk... susut bebenor tengok Miss 6! Alahai.. nih tambah susut rindu kat Mommy kot.

* Nak tergelak baca LG tuleh dalam BM ayat penuh :D. Anyway, harap cepat la dapat memory card tuh ye :)

nj said...

LG...
great to have everyone at home again ye!

lemongrass said...

Asilah,
I lagi suka her new slim face sbb I rasakan lagi cute dia mcm ni, hehehe.
Cake stand tu kan, kalau I dpt jumpa cara nak bagi you awal, I'll let you know ye! :-D

Shidah,
I pun rindu kat her chubby face but I think this 'new look' suits her better sbb she can wear all her slim jeans now, hehehehe :-).
I tak tau lah nak ckp apa tang my PIL tu, boleh geleng kepala aje lah you....

Cik Min,
I takut aje diaorang tersinggah sini and terbaca kalau dlm BI. I know diaorang tak kan susah payah translate sbb they are not like that, tu yg tulis BM abis, hikhikhik

Kak Nora,
Alhamdulillah, lega rasai hati bila nampak diaorang tadi :-).
Memang rasanya sure ramai yg pernah ambik gambar takde films dlm kamera tu kan, hahahaha.

Aida,
Lain betul kan rupa dia with her new slim look ni, hikhikhik...
But I think it suits her face better lah dr chubby tu ;-).

Norma,
Memang so true. I feel better now bila everyone's at home :-).

Rima said...

LG
Sonia pun macam susut sikit after dia kena diarrhea.. kesian lah budak budak ni..

I macam tersengeh when i baca ur entry today... honestly.. tell me.. which situation is better.. like me and my hb who has not spoken to my in laws for the past 7yrs or your case?? kwang kwang kwang

rainoserez said...

“Saya rasa amat gembira yang kita duduk jauh dari mereka. Apasal lah Mak Bapak saya tu macam tu ye.…..” -hahahah.. lawak betoi la :p

Ajzie said...

Miss 6 .. still cumel lah. dengan smile nya yg sweet tuh....

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Ayu Miss 6 sekarang cuma kesian sebab dia tak berapa sihat lagi. Apa pun Syukur Alhamdulillah mereka sampai dengan selamat despite the tremor. Kat sini disebabkan ash dari volcano di Iceland, no flight is allowed in and out of UK airports since 2 hari lepas. May be until tomorrow kut.

Now you can enjoy a good night sleep, have every peace of mind now that they are home. Best thing is you still can enjoy Sunday together. Bar-B-Q lagi?

ummu_hanis said...

mmg sedih kalau tgk muka anak kecut lepas baik demam. tp kalau tgk die makan 3 pinggan nasi pun boleh jadi sedih juga. anak saya yang sulong pon sgt chubby. susah nak suruh die kontrol makan. selera die ade saja tak kire die saket atau sehat. saiz baju die dah sama dgn saiz baju saya yg besar ni. tak bestnye sebab die baru 10 tahun. sabo je la.

akiratoriza said...

Salam..
Erm kak LG, orang tua ni memang banyak pe'el nyer...tak boleh nak agak..redha jelah..

lemongrass said...

Rima,
Kalau lah kita boleh susut so easily like them kan best! hehehe. I ni skrng senang naik but susah nak turun, tension weh!
I guess kalau banding dgn you, we are luckier lah sbb my PIL are still talking to us even though sometimes amatlah menggeram kan, hehehe...

Raino,
hikhikhik...Anak di apun pening tengok perangai mak pak dia, lagi lah I ni, muahahaha

Ajzie,
I rasa kan mcm dpt anak baru sbb bila peluk dia rasa lain aje sbb dah tak rasa all the fat kat her tummy tu, hehehe

Ummu Hanis,
Memang betul you cakap sebab masa dia chubby betul2 tu, I susah hati jugak sebab serba salah nak suruh dia diet and kesian kalau tak bagi dia makan. But sekarang ni dia dah kurus, rasa susah jugak sbb dia kurus sbb tak sihat...

Akira,
Salam...
Memang kan, orang tua kata mana2 pun lebih kurang aje. Kena lebih kan sabar kalau dealing with them :-)

My Life My World said...

Tak sabar nyer nak tengok gambar gambar itu :)

SJB said...

Betul lah memang nampak banyak perbezaan nya. Kesian juga dia tapi another hand, bagus juga kan. Tak payah lah you risau pasal berat badang dia lagi.

lemongrass said...

Kak Acik,
apakan daya, MIL n FIL tu mcm tu so kenalah tunggu ye, hehehe

SJB,
betul tu. Skrng ni I cuma kena maintain aje lah her weight :-)

AbbotCottage said...

Firsr of all, ciannnn Zahra, tak comey lagik dah, tapi anggun mcm model. Eheheeh jgn marah ye. Kedua, org yg berkenaan, sungguh melekekkan ya, kenapa tak masukkan semula memory kad tu ekkk, ekekekekek saya pon tatau apa makna melekekkan..ekekekeke..gurau2 masuk surau. Takper, nnti org berkenaan pos, kita tgk sama2..tak sabo..