Sunday, 4 April 2010

What’s that on the plate?

I ni kan suka tengok program masakan kat TV and the last one yang I tak missed tengok was ‘My Kitchen Rules’. And tengah2 hari sometimes I tengok Jamie Oliver’s nya cooking show. And yang I sangat2 noticed when they plate up their food, mesti kena ada ‘height’ to the food presentation. This ‘height’ element memang menampakkan dishes tu lagi appetizing and appealing to me lah. And I guess rata2 chefs and cooks kat mana2 restaurants pun memang particular with this height thing kan. I bet Bree Van Der Kamp from Desperate Housewives pun sure dish out her food tinggi2 kan, hikhikhik….

So, tadi I pun saje2 lah plate our dinner using this height method sebab our dinner malam ni was so simple and I konon2nya was trying to make our dinner looked more appealing lah. Bila I dah set the plate ‘nicely’ and put it at the usual spot to be photographed, The Other Half gelak giler tengok the dish. I pun sebab dia gelak, terus lah gelak sama sebab tak tahan tengok my food tower! I asked him, “Do you think it looks as bad as I think it looks?” Dia nak sedapkan hati I (tapi sambil gelak2 lagi) said, “maybe it’ll look better on PC.”, pastu terus sambung gelak, hehehehe.

Nak tengok my food tower?

IMG_2529

Jom kita gelak ramai2, muahahahaha. I think I have a long way still to go playing with this height thing!

It was mashed potato with beef stroganoff and green salad ala tower-style :-D.

And to a different story, last night around 10.15, I switched off the PC and shut the kitchen’s window sebab nak masuk tidur dah. I pun pergi lah checked on The Little Misses to see if they were already asleep and if Miss 6 was coughing. As soon as I opened their door, terkejut I sebab nampak Miss 6 standing just behind the door tengah menangis and all covered in sick/muntah. I terkejut sebab normally she’s really good and tau the signs yang dia akan muntah and cepat2 lari ke toilet or muntah in her special ‘muntah bucket’. The last time we had to clean her clothes of sick was probably a few years ago kot.

But I think what happened last night was she was in deep sleep kot and tak sempat nak capai her bucket and so it just went everywhere. And instead of tidur cepat malam tadi, we had to stay up cleaning her bed, changing her mattress sebab tembus sampai tilam, made her bed and basuh the sheets and segala benda yang kena muntah. Luckily she only had 1 toy in bed malam tadi instead of the usual 4-5 toys so tak lah penat sangat I membasuh malam tadi. Kesian dia, malam2 kena mandi and kesian we all malam2 kena bersihkan muntah, hehehehe. Nasib baik lah The Other Half is quite good at dealing with muntah ni and tak muntah sama from the smell :-).

Hopefully, she’ll feel better soon and can be her old ceria smiling eating everything self.

18 comments:

3E said...

Kak Mynn....
Ni tower dari mana ni...Tower dr Perth ker???..hihihihihi...nak gelak la sbb kelakar la u punya presentation food today...baik u buat macam biasa.....

lemongrass said...

Asilah,
hikhikhik... I pun tak habis gelak lagi ni tengok Perth tower ni :-)

Ajzie said...

heheheheh tumpang gelak juga tgk tower tuh. Tp betul la kata The Other Half... it’s really look amazing on PC.

zarin said...

i pun tengah gelak tengok food tower u tu..rasanya yg u biasa buat tu lagi buat i terliur liur tau!
anyway, i memang tk boleh handle muntah2 ni..sure i akan muntah sama...nasib baik lah my husband pun boleh handle this kind of thing;-)

lemongrass said...

Ajzie,
Kalau you nampak yg real tower tadi, sure lagi lama you gelak rasanya, hehehe

Zarin,
Nampak sgt yg I ni bukan chef kan sebab bila diaorang buat food tower, memang meliurkan but bila I buat food tower, dengan I sekali gelak tak habis, hahahahah

Jamelah Khatun said...

Salaams Min, Insya Allah we'll meet again. Kesiannya Miss 6 sakit,especially vomitting.Kak doakan semoga dia cepat sembuh.

Maryam said...

Salam kak Min
wowwww weeeee Tower u! menarik lah dan kreatif ok :)
alah sian nya adik gebu i muntah mesti pahit je tekak dia dan pening...semoga cepat sembuh ya Zahra! kuat semangat lawan demam ok Zahra...fighting!

My Life My World said...

I rasa pun tak yah lah buat Food Tower, nanti nak kena prepare tangga lak sebelah tu ;)

Ala cian Zahra, harap harap sangat dia cepat sembuh. Amin

arapink said...

Betul lah kak min, kalo tengok Jamie Oliver's tu masak, semua dia longgokkan bagi tinggi...heheheh. Macam lagi tinggi, lagi sodap jer masakan tu kan..ahakssss

Dan percubaan kak min menjadi...hahahah..

dila~noor said...

salam..sis..kesian sgt miss 6,because my doter pun br jer baik..sedih kn tgk anak sakit.
but u sgt untung got TOH yg nak urus bnde2 tu..my husband penggeli skit..trpksela kite jd supermom uruskan bnde2 gitu..huhuh

as for you food presentation,i rase dah ok..cume salad tu mgkn kene letak kt tepi2,than u tinggikan ur mashed potato..
ecewwah..mcm pndai sgt =)

hv a nice monday sis

melatie said...

Oh Ciannya dia, get well soon.

Food presentation, well! its look tempting. own creativity, Biarlah dia gelakkan you. Yang penting sedap dan habis.

Yati Harvey said...

LG,
wakaka...lawaklah you buat food tower....I was thinking klu lauk gulai mcm mana ya? anyway, hope your daughter gets well soon.

Kniedaz said...

salam sis,
rasanya kena cari angle lain baru nampak cantik kot kalau amik gambar ikut heights ni hehe...
ciannya miss 6..hope she gets better..

indahhouse said...

salam kak LG,
the tower looks nice for me, kak. serious nih...cantik jer.
ciannya miss 6. panas sangat badannya? moga dia cepat2 sembuh. hugs dr auntie.

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min...Moga Miss 6 cepat sembuh ya...tak sampai hati kalau anak2 sakit..rasanya biar kita jer yang tanggung semuannya....
Eh Min....the food presentation is awesome....ada benarnya...teori Min tu....Akak suka jer with the presentation....it looks really great in the picture!!

Psst..Tq for the concern...about our small accident ya!

lemongrass said...

Kak Jaemlah,
Salam.InsyaAllah kalau ada rezeki kita jumpa again :-). Thanks ye for the doa.

Maryam,
tower I tu mcm hidup segan, mati tak mahu aje kan,hehehe.
Thanks ye sbb doakan Zahra cepat sembuh :-).

Kak Acik,
wakakakaka...tangga ke escalator :-P. InsyaAllah, cepatlah senbuh Zahra tu :-).

Ara,
Jamie tu masak apa pun nampak mcm sedap. Salad dia pun nampak best aje kan! Tu yg I pun konon2nya try lah longgok kan mcm dia tapi teru sjadi hampeh, hahahhaaha

Dila,
Salam. Bila tengok anak sakit ni kan, memang selalu doa agar sakit dia tu kita dpt tanggung sama so tak lah teruk sgt dia kan.
I rasa pun kan, salad tu memang mcm rambut aje duk atas mashed potato tu, hehehe

Melatie,
Nasib baik I cuma buat that tower on my plate not on his, hehehehe
Hopefully she'll get better soon.

Kak Yati,
I perasan jadi Nigella semalam, wakakaka. Kalau buat gulai, kena buat tower atas nasi lah, hahaha

Kniedaz,
I kena bukak balik lah all my recipe books tengok macam mana diaorang buat boleh jadi cantik aje tower diaorang kan, hehehe.

Indah,
wah...best I ada orang kata tower I cantik, hehehehe :-).
Bukan panas sgt, tapi penuh muntah 1 badan tu yg kena mandi tgh malam :-).

lemongrass said...

Kak Watie,
salam. InsyaAllah, hopefully dia cepat sembuh. Tapi memang siksa kan perasaan Mak ni bila anak2 sakit.
Sorang lagi yg suka tower I, seronok I, thanks, hehehehe.

SJB said...

Terlampau tinggi kali tower you tu hehehe tu lah hubby you ketawa kan your punya dish hehehe.

Oh..my..kesian betul miss 6 ni. Harap she will be ok.