Friday, 2 April 2010

A change of plan

We were supposed to go bike riding pagi tadi but betapalah sedih nya sebab tak dapat pergi. Bangun pagi tadi, The Other Half pergilah checked all the bikes and he discovered that Miss 10’s bike had 2 flat tyres. And then we found yang kat each tyre ada this thorn aptly named ‘puncture vine/caltrop’ which was amazingly sharp and spiky sampai tembus the tyre with a ‘big’ hole in it. She must have got them last time we went cycling. Kalau you all nak tengok rupa this thorn, boleh tengok kat Wiki link ni.

And bila Public Holiday kat WA ni, semua kedai tutup so tak dapat lah we all gi ganti tayar baru. Esok baru kedai bukak, hampeh betul lah! So, kenalah postpone our cycling times :-(. Last year, The Other Half’s tyres pun pernah kena this thorn and he had to change his tyres to ‘thorn-proof’ tyres just to escape this annoying thorns.

So, since tak pergi mana2 pagi tadi, we all pun buatlah gotong royong kemas our 4th bedroom aka guest room aka dumping ground. Punyalah sesak bilik tu sampai tak boleh nak jalan masuk sebab we’ve been dumping everything in there, on the bed and on the floor as well. Mentang2lah house inspection 3 bulan sekali aje so dah nak next inspection, baru kelam kabut we all kemas, hikhikhik. Kiranya ada hikmah gak lah tak dapat pergi cycling ni kan sebab finally our guest bedroom looks like a bedroom instead of a junkyard :-D. Tak lah malu kalau ada guests datang mengejut, hehehehe.

Bila The Other Half balik from Friday prayer, semua orang dah boring habis tak larat duk rumah aje and we went to Tomato Lake for a walk and for Miss 6 to ride her bike. Kenapa nama dia Tomato Lake, I have no idea. Probably sebelum diaorang tukar jadi park, penuh dengan kebun tomato kot kat situ, hahahaha.

Layan lah ye gambar yang I ambik there.

Dah lama jugak kan I tak letak gambar The Little Misses so kali ni I letak banyak2 sampai you all nak termuntah ey! :-D

IMG_2455

IMG_2450 

IMG_2457

IMG_2453

 IMG_2472

IMG_2491

IMG_2494

What is it with kids and sand! Kalau jumpa pasir, mesti nak main punya lah!

IMG_2505

IMG_2492

Cik Abang tunggu sape tu? :-) Nak suruh I teman ke? (gatal wehhh!!!!, wakakakaka)

IMG_2499

Cik Adik tengah tunggu Cik Abang ke? :-)

And some of the birds that you can find there.

IMG_2447

IMG_2467

IMG_2504

Out of these, I cuma tau black swan tu aje. Yang dua lagi tu I tak tau nama dia apa but the general names would be ducks and birds, wekekekeke.

19 comments:

lili said...

Nice pics! Hey, you're a good photographer, LG!

Kalaulah our parks here in M'sia macam dalam gambar2 you ni... hmm...mesti tak nak balik2 umah dah! Wahaha!

Er...what's for dinner? ;p

-kak emily

Maryam said...

Salam Kak Min!
ha dah terubat rindu pd TLM :)
betul tu kak ada hikmah nya kan apa yg berlaku hihi
best nya u all p Tomato Lake tu...mcm best je kalau i dapat joging kat situ...em am also wondering why Tomato Lake? tak ada pun pokok tomato kiki

zarin said...

miss 10 dah muda remaja lah...suka tengok her picture yg 1st tu...jelita gitu :-)
miss 6, as usual lah comel..

Azita Zain said...

nice pictures min! anak2 gadis min mmg pandai berposing. sama cam mummy ngan daddy nyer...

indahhouse said...

Salam kak LG,
Dah tidur kak? hihi. saya melawat jap. bahaya thorn tu, sampai menusuk tayar. kalu orang..haish. pandai miss 10 dan miss 6 posing dpan kamera. cantik..

HAMSINI said...

Kenapalah kat sini tak de tempat menarik macam tomato lake....

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Nice pics! At this time I can't imagine when we can go out without jackets, gloves and boots - and of course just a layer of clothing! Enjoy the weather, yeah! And Happy Cycling tomorrow! :-D

nj said...

LG...
very nice pictures u have here...pro dah tu!

Marie said...

Kenapa ada house inspection?

fara said...

Salam Kak LG..

Damainya tengok itik2 dan angsa tu berenang. Gembira tengok awek2 cun tu naik basikal. Brapa suhu kat sane sekarang, kak?

lemongrass said...

Kak Emily,
1 thing we love about Perth is the parks. Memang banyak yang cantik and mendamaikan hati and good for the kids.
I beria nak buat BBQ kat park tu semlm tp my hubby malas, dia kata, balik rumah makan dinner, sedih weh, hehehehe...

Maryam,
Memang ramai betul orang berjogging and berwalking kat park tu semalam. Yang berpicnicking kat situ pun ramai gilers sbb cuti kan!
I pun semlm tercari2 gak kot2 ada pokok tomato tapi 1 pun takde, hahahaha

Zarin,
she'll be turning 11 in a couple of weeks time, tu yang nampak mcm dah remaja. Dah masuk tween years kan, hehehe.

Kak Ita,
thank you. Susah betul nak suruh diaorang tu posing utk camera. I kena aimed dulu pastu baru suruh diaorang pandang ke I baru jadi :-).

Indah,
salam... We all kat sini memang tidur cepat, hikhikhik...
Miss 6 memang suka posing tp Miss 10 tu ada mood...

Hamsini,
Rasanya kat M'sia banyak jugak lakes dgn parks kan tp maybe takde burung n ducks and swans :-)

Mia's Mom,
salam :-).
We have prolonged Summer here and no sign of Autumn and you have prolonged Winter with no sign of Spring. Memang tak betul sgt weather sekarang ni kan.
Hopefully, we'll be able to cycle today :-).

Noorma,
hikhikhik...jauh weh dr pro. Pro kalau tengok, kena criticise punyalah :-).

Marie,
We are renting currently so every 3 months, the agent will come and inspect the house just to see yang we haven't damaged the house :-).

Fara,
Salam...
Semalam suhu was around mid to high 20s so memang just nice to go for a walk and ride bikes lah :-)

SJB said...

wah...cantik nya tempat ni. All pictures pun cantik cantik hehehe. Good job.

Note: I love your shoes :D.

PUTERI HANNAN(FATIN) said...

salam kak... sy br first time blogging, br 2 hari mula. tp dalam pada exploring others people blog, tertgk blog akak ni mmg best betul. akak takde FB ke? hopefully leh le kita berkenalan ek.... tq.

Mat Gebu said...

Feeweettt!!, cik adik yg tunggu cik abg tu kan, mcm model leerr....Very expensive model u knoww!!..tapi iklan apa tu tak pasti lahh...kalau tak iklan kasut, iklan cermin mata hitam...tuu diaaa...hahahaha...

lemongrass said...

SJB,
thanks..
Psst.. I love those shoes too! :-). I pakai pergi everywhere, hehehe

Puterihannan,
Salam.welcome to duni blogging ni. Hope you akan enjoy lah berblogging :-).
My FB ni private sikit lah and I pun tak active langsung2 kat FB :-)

Cik Mat,
Model tu kan, makin tua makin mahal you!!! Lebih kurang Elle MacPherson lah, kihkihkih.
Cermin mata hitam tu baru beli, $20 aje jangan tak caya, wakakakaaka

Yati-M said...

mmg cun model tu...spek tu mmg nampak mcm ribu riban... good job! hehe

lemongrass said...

Yati,
Hahahaha... ribu riban kalau tukar ke Rupiah lah :-D.

Hani said...

Hi Hi. long time no see.... actually I dah jadi silent reader. hehehe

makin lama makin ngancam gambar2 you. I like it :D
especially the one your husband dok atas bench. looks like the bench cunggit disebabkan keberatan your Bruce Willis :D hihihi... ampooonnnnnn

lemongrass said...

Hani,
Muahahaha....wah makcik sekarang kaya betul ye bercucuk tanam kat FV tu? :-P.
Banyak lagi gambar yg tak jadi actually and banyak yg dah di edit :-).
I tengah kempunan nak beli macro lens n zoom lens so boleh jadi lagi cantik my gambar like yours, hehehehe.
Nasib baik lah bench tu kan siaorang fixed on the ground pakai besi, kalau tak, memang dah lama dia jatuh tergolek you! Wakakakaka