Monday, 26 April 2010

supermarkets, pokok kesum and apartment complex

Our dinner tonite was roast chicken yang The Other Half masak on the BBQ on Saturday, seasoned chips, fried kumara and green salads with croutons. Orang lain buat fried kumara aka goreng keledek untuk minum petang, I made it untuk makan dengan dinner, hikhikhik…..

IMG_2765

Don’t ask me how to make seasoned chips tu ye sebab I will only answer it with, “I tak tau, I beli kat kedai aje.” Hehehe… Fries or chips kat sini tersangatlah murahnya, kadang2 lagi murah dari harga kentang sekilo! Tu lah sebabnya I lagi suka beli chips yang dah siap potong, shaped and frozen in a bag than beli kentang yang still nak kena kupas kulit, basuh and potong :-D.

Supermarkets kat sini macam lah jugak the supermarkets kat M’sia. They have their weekly specials and sometimes they have specials on these kilo bags of fries, kadang2 tu less than $2/kg bag. Kalau nak beli kentang raw tu harga dia pun lebih kurang $2/kg jugak kan so might as well I (sebagai isteri and ibu mithali, hahahaha) beli yang dah siap tinggal masak dlm oven aje kan :-D.

And my favourite past time is to go online to the supermarket websites and check their weekly specials catalogue. Pastu I pun put the specials yang I berkenan on my grocery list so bila I pergi shopping, tak lah I terlupa, hehehe. And in one of their weekly specials ni lah I terjumpa the cupcake stand which I borong bila they go on sale (tapi yang sedihnya, memang jarang2 sangat they have these things in stock!). Kalau you all nak tengok their catalogues (ye lah, kot2 you have some free time kan :-)), you can go to Coles and Woolworths websites. Just type 6107 when they ask for postcode :-).

Oh ye, before I terlupa, nak tunjuk kat you all my pokok kesum yang The Other Half tanam. I think it must have been late 2008 kot when pokok kesum dalam pasu we all membiak bagai johan and I pun terpaksalah trim and buang loads of the roots and the leaves. And he went and took 1 ranting pokok kesum ni and cacak dalam tanah nak tengok whether dia akan hidup ke tak. And a year plus later, punyalah gemuk pokok ni…

IMG_2757

Nampak tak segala daun2 mati on the ground kat belakang pokok kesum tu? Hah, inilah apartment complex yang The Other Half buatkan untuk Cik Ti dan sanak sedara nya itu! Manalah diaorang tak migrate kat kebun we all kan bila Tuan Rumah siap sedia kan apartment complex yang sikit nya besar ke! Hikhikhikhik…..

Bila we all trim pokok2 kat sekitar rumah ni, we normally just leave the branches and leaves underneath the lemon tree sebab konon2nya nak bagi the native gekkos or lizards datang our garden lah. Instead on the natives yang datang, the chili-eating mice pulak yang jadi squatters kat sini. Hampeh betul! I just hope takde lah ular kat bawah ni, seram I….

But The Other Half dah letak racun and traps near their apartment complex tu. The racun dah habis di makan so hopefully, selamatlah pokok chilli I lepas ni. The traps pulaknya, nak gelak I, sebab the mice main lompat2 aje and siap boleh curi the baits lagi without setting the trap off, hehehehe….

IMG_2755 - Copy

Our lone kesum flower stalk :-).

And gambar yg bawah ni pulak, The Other Half tanam dengan akar2 sekali at the same time as the above pokok. Alhamdulillah, gemuk jugak dia hidup :-).

IMG_2758

22 comments:

Anash said...

hi there
enjoy reading ur entry..
keep bloging..

Zaitun said...

Kak Zai tanam pokok kesum tak gemuk2 mana taknya baru nak naik daun dah kena petik hihihi....

zarin said...

adusssss jelesnya tengok pokok kesum u hidup subur dan membesar bagai johan ;)
i ni tanam serai pun boleh mati hikhik

Yati Harvey said...

LG,
u have to welcome the snake coz it will take care of Cik Ti n suku sakatnya for you....That's what I did in my garden...one garter snake is enough n yes, the snake is harmless unless you decide to main kejar2 dgn dia.....hehehe.

blu4sky said...

LG,

sohe cik "siti" tu sedara mara speedy gonzales..tak pun mmg speedy gonzales sendiri yang dah migrate dtg OZ dgn family dia..
tu yg bley lompat2 je dekat trap tu.. cuba u teropong ada tak mexican hat mice tu pakai..hihihi

lemongrass said...

Anash,
thanks for dropping by :-).

Kak Zai,
I suka ada pokok kesum kat rumah tp memang jarang sgt2 guna so tu yg gemuk2 kan, hehehe

Zarin,
pokok serai and pokok kesum I memang hidup subur.I guess sebab I jarang sgt guna kot, tu yg boleh tumbuh melata :-). Tapi pokok bunga semua mati, hahaha

Kak Yati,
tu lah kan, kalau ada snake, maknanya takde tikus and kalau ada banyak tikus, maknanya takde snake, hehehe....
Tapi I still sgt2 geli and sgt2 penakut lah dgn snake ni...

Blu4sky,
Tu lah you. Tension I tengok trap tu sbb asik hilang aje the baits...Agaknya kan the mice memang gelakkan we all aje hari2 sbb bagi diaorang makan and rumah percuma :-)

Azita Zain said...

salam min. gemuknya pokok kesum tu. k.ita ada gak tanam tapi x berapa nak hidup. patut ler cik ti tu sihat walafiat...apartment complex ada, makan pulak free....

kak tyea said...

kak LG..assalamualaikum..hehe..oh ya, kalau nak beli barang tu x boleh deliver pun sampai malaysia? and banyak beza x dengan duit malaysia?s

nas said...

kat sini daun kesum org panggil daun asam pedas..kat umah nas hari tu baru je tebas habis coz macam semak je..sekali nak buat laksa baru2 ni rs menyesal la cantas coz keliling cari daun kesum ni..

hasni said...

suburnya tanah kat perth kan
cntk je pokok tu hdup

indahhouse said...

salam kak LG,
wah! hidup daun kesum tu ya. saya ingat kna tempat berair je. tanah kat situ peroi ya kak? memang best menanam.
kak, versi ayam goreng saya, versi malas. Bijan masuk terus lam adunan. malas nak buat sos dan golek2 atas bijan. hihi. Anyway,thanks a lot kak atas link resipi tu. lepas kempunan saya. hihihi

Yat Maria said...

was just thinking yesterday for the name of the daun yg diletak in laksa...its daun kesum kan? ada org i daun pudina..mana ada kan, for laksa letak mint? nanti nak try la tanam this kesum plak..mana tau kok jadi gemuk cam ni ..

Ayu said...

uuwwaaaaaa....gemuksnya pokok kesum akak.ni yg jeles ni.ayu tnm kesum payah nak idup.tensen!!! bg la tips kat ayu ni

hm...pretty girl ada crush dgn twin boys ye.hehehe...biasala klu budak dah meningkat remaja kan.bila akak usik2 alya,dia tak jwb pape ke? hehehe....

kak...leh tnya kat kwn akak (mira marlena) tak psl link nak d/load movie tu.nak tgk alice in wonderland la.huhu....

akiratoriza said...

Salam..
daun kesum pun blh hidup kat sana ae..tak sangka saya..Erm saya yang tinggal kat Malaysia pun tak tanam pokok2 rempah ratus ni coz malas tp my mum asyik la membebel dok suh tanam t nak guna senang.. tp nak tanam mcmana kan coz dok kat uma yang tak jejak tanah langsung aka apartment..hihihiii.. ada ke patut my mum suh saya tanam dalam pasu bunga erm jawabnyer bertambah malas la saya..

alina said...

WOOLWORTHS ....supermarket pertama saya nampak from airport nak ke Kwinana...
Lepas tu asik la dok bilang Woolworths ni bila jumpa pegi jenjalan....banyak ek!! Lagik satu anak2 suka bilang trailer ala2 Optimus Prime of Transformers...banyak woo sana !sini tak jumpa trailer pattern lagu tu...wakakaka!

TopsyTurvyMum said...

LG,
sihat sgt ur pokok kesum tu...i mmg tak boleh tanam, mesti mati. my 2nd son main cucuk2 jer..hidup plak tuu.

pstt..i borong kat harris scarfe la..i tak tau pun diorg buat sale..main masuk jer..huwahhh...org line up nak bayar punya la panjang..i suruh TTD q-up, i pergi cari brg hehehe

eh, apsal word verification i hari menci? hahahaha

kucingorengemok said...

wah, kat sana pun ada daun kesom gemok²... i've to get my supply dari pasar tani! hehe

m4ruk0 said...

oh how i wish i had your dinner for lunch today! daun kesum mengingatkan pade laksa! huhuhu

lemongrass said...

Kak Ita,
my hubby ni tanam apa aje memang slalunya hidup lah. I pulak kalau tanam, mostly mati, hahaha...
Cik Ti tu memang tak kan nya pindah lah walaupun di halau sbb best wo duk apartment ni, hehehe

Tyea,
terkejut orang kat supermarket tu kalau surh deliver gi M'sia, hehehe. I rasa duit M'sia skrng agaknya A$1=RM3.


Nas,
Kat rumah I ni pun dah mcm semak jugak hari tu, so I pun tebas semua yg kat dlm pasu. Nasib baik ada lagi yg kat tanah ni :-)

Hasni,
Alhamdulillah lah setakat ni hidup aje pokok kesum we all kalau tanam :-)

Indah,
so far kat sini, hidup aje kesum tu walaupun tanam kat dlm pasu tp memang kena selalu siram lah sbb dia kan suka air :-).
Bijan tu sure perang abis kan sbb goreng sama? :-)

Yat,
kat sini another name for keusm is vietnamese mint so I guee tu yg orang panggil pudina laksa kot.
I pernah makan laksa penang orang letak mint, mula2 terkejut jugak lah anak tekak I, hehehe

Ayu,
I tak tau nak bagi tips apa sbb selalunya we all cuma cacak and lupa aje, hehehe. Tapi memang kena siram hari2 lah jgn bagi kering :-).
Nanti I try panggil Mira kat cyberworld ni ye, hopefully dia baca lah your comment ni and bagi you the link :-)

Akira,
Sebab kat sini nak beli daun2 asian ni mahal sikit, tu yg I tanam aje.Alhamdulillah hidup.
We all pun tanam semua dlm pasu, cuma kesum ni aje tanam kat tanah sbb saje nak try :-)

Alina,
wahahahaha....Woolworths and Coles ni merata2 ada kan! My Mak kalau datang sini, cukup suka pergi Woolies and Coles ni, tak tau lah I kenapa, hehehe

TTM,
agaknya kan kesum ni kena orang lelaki kot yg tanam baru hidup. Hubby I pun main cucuk aje, hidup jugak. Kalau I yg tanam, mau lah mati, hehehe
Uwahhhh.... kat sini takde Harris Scarfe.. I slalu gak shopping kat Harris Scarfe masa kat Adelaide dulu sbb selalu jugak dia ada sale, hehehe

KOG,
Kat sini takde pasar tani yg jual sayur mayur M'sia ni. Kalau pasar tani jual sayur and buah OZ adalah, hehehe. Tu yg I tanam serai, kesum, cili, pokok kari, limau purut...Sambil boleh lah terkenang2 M'sia :-)

m4ruk0,
Dinner I tu dah habis kena ngap last nite, hehehe

SJB said...

Memang happy kan bila semua tanaman hidup subur :D.

AbbotCottage said...

ehehe pokok kesumnya sihat macam situkang tanamnya jugak...bagus bagus bagus..

E-na Zarina said...

you buat I geram la tgk ur pokok kesum!!! x guna sgt ye...pos kt E-na lah...he he