Friday, 23 April 2010

Sampai hati you buat I macam ni….

I ni kan I rasa baik hati jugak lah orang nya, tapi kalau perangai dia dah teruk macam ni, memang I tak boleh tahan lagi!!!

I dah bagi dia tumpang tinggal kat rumah we all and dah bagi makan hari2 tapi masih lagi sakitkan hati I dalam diam.

Selama2 ni I tengok dia cute sangat2 sebab tak tau perangai dia yang sebenar2 nya macam mana kan.

But petang tadi, baru lah terbongkar rahsianya. I thought selama ni dia still single, rupa rupanya dah beristeri and dah beranak lagi tu. Sape lah yang tak geram kan!

Selama2 ni I blamed others for the wrongdoings sebab memang I tak sangka yang dia sanggup tikam I dari belakang…

But Allah maha adil, dia tunjuk kan jugak akhirnya siapa yang bersalah….

You tengok pokok chilli I ni. Selama2 ni kan, I blamed ulat bulu aka caterpillars for eating all my lovely chillies. Sedih betul I tengok all my juicy gemuk2 chillis got eaten. And The Other Half pun letaklah this organic poisons to deter the caterpillars. But my chillies still ended up being torn apart and eaten, sob sob….

IMG_2698

Until petang tadi when The Little Misses were having their afternoon tea after school, when they suddenly excitedly called me….

Mummy, Mummy…Come quickly! The mouse is climbing on you chilli plant.” Masa tu I just said, “That’s so cute!”

Then they said…….

Mummy, I think it’s eating your chillies!

Then I said, “What? No way! Mice don’t eat chillies!

I pun kelam kabut lah pergi investigate their statement itu.

Wahhhhhhhhhhhh……. Memang betul seperti yang mereka katakan!!!!!! Cili cili ku robek ditebuk tikus!!!!!!!

And bukan setakat sekor aje, dia pergi bawak anak and bini dia sekali menjamu selera kat pokok chili I tu.

Memang tak tau beruntung betul lah mouse itu. Selama2 ni we all biarkan aje dia buat rumah dekat2 our compost bin sebab we thought since dia tak masuk rumah, we didn’t really care if he wanted to eat our scraps. And he’s so small and cute anyway darting around our garden….

IMG_2707

Ini nampak blurry aje (ala2 gambar artist bila paparazzi ambik gambar dari jauh giler :-D)

IMG_2708

Ini pun still a bit blurry but memang dah boleh bawak masuk courtroom as a proof lah sebab sudah terang dan nyata siapa culprit nya.

So…. after what we saw this afternoon (and we’ve got proofs as well so don’t you dare deny it!), you are certainly not welcomed in our garden anymore!

So, you can pack your bags (and make sure you take your whole family along with you) and nyah kau dari rumah ini!

Even The Little Misses don’t find you cute anymore and they want you to be gone too! So there!

Macam soap opera aje kan, muahahahhahahahahaha…

52 comments:

NYKOLETT said...

kakaka..Kak rose ketawa sorang2 dalam bilik baca ur soap opera..kalau kat rumah kami tak bagi chan langsung cik siti berjalan apatah lagi makan sampah2 ....kalau binatang,binatang lah jugak....Yeh!hidup manusia!!!

noir said...

interesting read after a serious day at work...i'd say rather creative n funny...hehe

maaf singgah tanpa diundang,terkadang writing sebegini helps me keep my sanity.

indahhouse said...

salam kak LG,
ala kak...terkejut den. betul mouse makan chillies tu? tak patut betul,kan? hu, dah rezeki dia selama ni. dia dah packing agaknya tu, dgn sob sob...hihihi

mami said...

hi Kak LG,

muahahahahhahahahaahahahahhaha...
suspens jer..

mice tu tak rasa pedas ke makan cili?..hmmm..*wondering*

Nadia Dzai said...

haaaaaa dia makan cili!tak pedas ke?

erk, i dont think they're cute la all this time, tgk gamba ni pon i dah rase geli all over me :p

ibh said...

Wahaaa..tikus makan cili..Nih baru first time sue tgk...

Kena halau tu..jgn biarkan dia terus jd perosak dlm rmh tu..sgt bahaya..

Sizuka said...

hahahhahahhaha... boleh buat surat putus cinta ni k.min! :D

Maryam said...

Salam kak Min !!!
wakakaka suspend hokeh !!!
u ni berdebar i kak min i ingat u nak marah sape lah siap sbt anak2 rupanya si cik tiiii kah kah kah
tak sangka pulak tikus mkn cili ni baru terdengar n dapat bukti u !!!
wah ala2 paparazzi gituh terus terngiang2 lagu lady gaga haha
sian ulat bulu kan rupanya kerja dia

blu4sky said...

hahahahahha...lawaknye...your entry mmg menceriakan hari i yang tgh gloomy ni...

ni mesti cousin mousin speedy gonzalanze...mexicon mouse tu sbb tahan mkn chili...

hahahahaha.....

kardina said...

hanya di perth ada tikus makan cili.. hehehe

lemongrass said...

Kak Rose,
ketawa lemah gemalai ke? Make sure jgn gelak2 sambil potong curtains ye, hehehe...
Tikus ni tak pernha masuk rumah we all, kat luar aje, so tu yg we all biarkan dia. Tapi skrng dia dah terer makan cili, memang kena 'buang' lah.

Noir,
I'm glad it helps lighten your day a bit :-). It feels good to know that occasionally I can make people smile with my ramblings :-)

Indah,
tu lah you. I tak pernah lah suspect dia selama2 ni yg makan chili I. I komplen kat hubby yg caterpillars ni makin mengganas, tak sangka pulak rupanya Cik Ti sekeluarga nya kerja! :-)

Mami,
hikhikhikhikhik... suspens you :-P.
Tu lah, we all pun pelik jugak sbb cili tu yg fresh is quite hot, even I find it hot! Maybe ni species yang takde tastebuds kot, hehehe

Nadia,
you geli ye dgn mice? I don;t mind them if they are outside. Klaau dlm rumah, I'll scream my lungs out, hehehe

Sue,
I pun tak sangka ada species tikus yg reti makan cili ni, hehehe

Shidah,
muahahhahahaha....

Maryam,
you ingat boyfren gelap I ye yg ada anak n isteri ni? kahkahkahkah...
I cuba nak ambil gambar dia tgh gigit cili tp ada daun2 selindung dia so tension I, hehehe

Blu4sky,
wakakakaka.... memang betul lah I rasa tekaan you tu, sure cousin speedy gonzales kan sbb terer makan cili.

lemongrass said...

Kardina,
hikhikhik... tikus Perth ni tak pilih bulu agaknya. Segalanya dia bedal :-D

kaklong said...

salam LG....maaf tumpang lalu .....btw the mouse look rather cute eh........xnak bagi second chance ke ? kesian diorang heheheh

Yati Harvey said...

LG,
That mouse doesn't have just his family around, he actually has his whole kampung..trust me! I hv them in my yard too, they had a big khenduri on my 120 tulip bulbs last winter...left me with 5.They eat ANYTHING and ANYTIME, DAY N NITE!
try buying a fake snake to hang ard ur pokok cili....

aliadijamina said...

Hahahahaha..., cute and so cuddly,
Tapi kenapa dia makan cili ek, ni ada sikit musykil...,

Aini said...

hahaha.. tikus rupanya.. but, seriously.. tikus makan cili???

mohdandmeriam said...

salam min...hahaha ingatkan skrip drama apa tadi...betul2 mengancam minda weh..ingatkan caterpillars rupanya mr.rats ya..kasi itu mampus min jangan biarkan mereka meraja dirumah you..

mrs adam said...

adoi sgt surprise baca entry tu di awal2 ayat,sampai tak sabar nak tahu sape diorang yg ada anak bini tu..rupa2nya..mouse!sabar je la.haha

Adnazthie said...

Salam LG, hati-2 dengan Cik Siti tu, bawa penyakit bahaya...

Jard The Great said...

tak suka makan cili.. erkk.. ade kaitan tak? ehehe.. salam singgah dari ku

HAMSINI said...

Kat M'sia tikus tak reti makan cili

E-na Zarina said...

sukenya E-na tgk pokok chilli u LG!!! (sampai x perasan ada mouse kt tgh tu!) subur n menjadi betul cili tu...during winter camna? hidup ke?

pssst: ur intro very interesting, buat suspen jer...ahaks!

Shirley S Wong said...

wah...ada juga tikus mkn cili ya....1st time i dengar ...^_^
Anyway, nice posting.....!

Zaitun said...

Masa mula2 kak Zai baca memang suspen ingatkan ada orang menumpang kat rumah lg tapi bila dah habis kak Zai gelak sampai berair mata.lg..lg you memang kelakar...

Mrs.Zack said...

Salam N Tumpang sibuk...

Your entry kali ini mmg mendorong I taip something here.
Sgtlah kelakarnya...menceriakan malam saya disini. Kesian Cik Ti tu kena halau dari kawasan jajahan :)

NenekPenne said...

betul2 mcm drama...

ada gak tikus makan cili...wahhhh dah advance dia punya taste yer...

TopsyTurvyMum said...

tikus sini mmg comel2 sgt..besar ibu jari tangan jer..tapi i still geliiii!!

u jamu la diorg sambal belacan dulu sebelum halau muahahaha

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Agak2 sebelum dia bram, dia tolong semai tak benih cili baru? At least tak lah hampeh sangat.

I ingat mula2 tadi, caterpillar jenis apa la pulak makan cili instead of daun cili... agak2 caterpillars tu nak saman libel you tak? :-D Rasanya elok you prepare dari sekarang....

~~zAnAfAhMi~~ said...

Salam kenal dr bumi Malaysia...wah..mcm siaran langsong pulak.
Malu nak tego LG yg popular ni tp bila first time baca kisah tikus ni, teringin nak join post komen kt sini.
Anak LG kata tikus tu cute? sama la dgn anak akak ni, suka sgt dgn tikus.
Mungkin lps dia mkn cili tu, confirm gi berendam dlm kolam kan?

::Umiliya6677:: said...

adoilah....umi dr jauh datang ni..nak jengguk ingat kan apa tadi..upernyer si mek siti...ermmm Ya allah mula2 ingatkan adik ader masalah family..hehehhe kelakar sungguh..huhuhu apa2pun...pandai ekk menanam...bagus2,,,suker sgt singgah baca blog ni....suka dgn celoteh dua beradik tu yg cute sgt2

lemongrass said...

Kak Long,
Bila hati sekali di luka kan, memang susah I nak maafkan...
Muahahahahahahaha....

Kak Yati,
I think you are right lah. First it's just him, than dia bawak anak bini, then dia jemput sedara mara dia migrate secara haram.... hikhikhik..
Poor you...all those tulips....

Alia,
agaknya kan sebab kat 'kebun' I ni cuma ada cili tu aje yg cantik juicy kot, hehehe

Aini,
Ni tikus advanced kot, hehehe. I pun memang tak percaya until I saw it with my own eyes, baru lah I percaya, hehehe..

Auntie Meriam,
Hahahahaha...wayang malam Sabtu :-). Tapi memang lah kan binatang tu tak tau di 'sayang', hehehe

Mrs Adam,
My Hubby kata, abis lah dia lepas ni sbb orang semua mesti ingat dia yang buat perangai :-D

Adnazthie,
tu lah kan, lepas ni memang nak kena 'halau' lah

Jard,
Salam singgah ke my blog.
You tak boleh kawan dgn Cik Ti ni lah ye sbb you tak suka makan cili :-)

Hamsini,
Sebab kat M'sia ada buah2 lain yg lagi sedap kot. Kat kebun I tu, takde benda so tu yang terpaksa makan cili, hehehe

E-na,
Winter kat Perth ni very mild and takde snow so memang boleh survive kat luar rumah tu. Pokok nya tak mati, cuma daun dia gugur and tak berbuah aje lah..

Shirley,
maybe tikus ni dah lapar sgt2 kot, that's why cili pun dia makan :-)

Kak Zai,
wakakakakaka... tertipu jugak Kak Zai ye ;-)

Mrs. Zack,
I'm glad entry ni dapat buat you ketawa :-}.
Cik Ti tu tak bersyukur dgn apa yg dah we all bagi, so padan muka kena halau, hahahaha

NenekPenne,
hikhikhik...
Tikus Perth ni mutant agaknya, tu yang boleh makan cili :-)

TTM,
tu lah kan, they are so so cute! Tu yang we all tak sampai hait nak racun and trap.
Tapi bila dah makan cili I, banyak lah cantik I nak bela lagi, hahahaha..
Sambal belacan I tak pedas, I think surenya diaorang tak minat, hikhikhik..

Mia's Mom,
betul jugak cakap you tu ye. Maybe in a few months time, akan ada pokok cili tumbuh merata2 around our compost bin tu, thanks to them, hehehe.
I kena bagi the caterpillars free reign of the pokok cili lah fr now to avoid them suing me, wakakaka

Kak Zana,
salam singgah ke my blog.
Apa nak malu, I bukannya popular pun, hehehehe.
Tikus tu memang sgt2 cute, I pun ckp dia cute. Tapi sayang, harap muka aje cute, perangai hampeh! hahahaha....

Umiliya,
Hahahaha... tu lah kan. Kesian my hubby, orang dia dia yang bermasaalah :-)

MamaFaMi said...

Huhu.... tu la, tak sedar dek untung! Kan dah kena hukum buang daerah!!!

shaz said...

Min,
how do u halau Cik ti? I've just moved houses (itu yg lama menyepi), and i've seen one in my backyard, punyalah kecik, tapi laju aje. Just wondering how to get rid of it/ them.

fmina08 said...

kak min!!!! saspen jek tau bc n3 u..dah lah lama xjengok2 sini..tiba2 wat cite gitu..
meremang nengok cik ti tuh tau..walau pon blurrr...tp mmg saya xsuke ng cik ti..geliiiii...

gina marna said...

hehehe...drama tol.

nak tukar peribahasa leh x? tikus makan cili dialah yg rasa pedasnya...:)

SJB said...

Senang senang saja dia bawah family dia tu kan. Macam restaurant lah tu hahahaha. Kesian si chillies.

Teratai said...

Salam LG,
Must be your mouse tu dari keturunan Mickey Mouse hehehe..tikus Malaysia xde lagi dengar yg suke mkn cili....hehe

lemongrass said...

MamaFami,
Dah kena buang daerah ni, baru lah agaknya dia sedar! heheheh

Shaz,
I bought the mouse traps and also the mouse bait/poison, both ada jual kat Woolies/Coles/Bunnings. Mouse traps yg we all letak, so far, 1 working but the other one, the food hilang but the trap didn't snap. Hampeh betul! hehehe..
The mice here memang so cute kan sbb so small :-)

Fmina,
hikhikhik.....tipah tertipu ye? ;-). I tak kisah dgn mice ni, asalkan tak masuk ke dalam rumah :-)

Gina,
Kalau you guna peribahasa tu kan, sure orang takkan percaya sbb mesti orang akan kata, tikus mana makan cili, heheheh

SJB,
tu lah yang I geram. Dia ingat I tanam cili tu for them ke! Hahaha

Teratai,
Mice ni agaknya species yang lidah kebal, segala benda dia boleh telan :-)

Mira Marlena said...

Laaa ingatkan kak Min buat script drama tadik!!!ekekek...cayalah..boleh start tulis novel tu kalahkan si JK Rowling and Stephanie Meyers...

Seriously, tikus makan cili??? heran tapi benar...kesian pokok tu..tak panggil pest control ke?
Careful kak Min dont let that cute furry mousie run in your house...coz air kencing tikus amatlah toxic...

ayang said...

Hahahah.. sian akak penat tanam.. Tapi ayang pun terliur tengok cili akak yang segau bugau tu... hehehehe..

-M-E- said...

This is so funny... really? tikus makan cili? isk isk ... tak pedas ke mulut & perut dia... dah la dia tak makan cicah with lauk or lapik with nasi ;)

zany said...

wah, hebat betul cik T kat perth ni, cili pun dibelasah, tak cirit ke depa?

yellowrose said...

kaaaak..euwwww...tikus kee??gelinyeeeeeeeee...aaaa tak boleh tgk tikus hitam coklat ekor panjang tuh..geli2..

fido dido said...

salam

hahaha tetiba teringat cerita monyet dan cili tu..
errr b.t.w..cik ti tu x kepedasan ke..
but mcm yg others cakap tu..cik ti ni mmg bahayo la kak l.g..
takut esok lusa dia bukan pindah jauh2 but pindah ke dalam rumah plak..:p

lemongrass said...

Mira,
bolehlah I buat main character dia the mouse yek, hikhikhik..
The mice so far memang tak berani masuk dlm rumah sbb takde lubang pun nak masuk, tu yg we all tak kisah. But once dia dah start makan our plants, kenalah halau, hehehe

Ayang,
tu yang I tension nya. Kalau dia setakat makan chili yg dah jatuh2 tu I tak kisah lah. Ini siap panjat pokok lagi tu, sudah melampau namanya, hahahaha

M-E,
Agaknya kalau I tabur nasi kat tepi2 pokok cili tu kan, mau dia tak balik rumah kan sbb tak berenti makan, muahahahah.

Zany,
Padan muka dia kalau cirit kan, sape suruh makan cili I! Wakakaka

Yellowrose,
Tikus ni kelabu and so small and cute you! :-)

lemongrass said...

Fido,
Salam....
Agaknya lepas diaorang makan tu, mau lah kot cirit, tak pun jadi macam monyet tu, mencicit cari air, hehehehe..
We all tgh dlm proses membagi diaorang 'makanan' special hari ni :-D

Mat Gebu said...

LG..mesti tikus tu u bawak balik dari Selangor..tu yg tahan pedas..hahaha, anyway mmg cute kan...

MyRule said...

hahahha...so cute citer sang tikus ni...:p

ComeyBelako said...

huh...ingat kan apa. boleh tukaq profession jadi penuliss skrip soap opera lagu ni.

lemongrass said...

Cik Mat,
tikus tu asal Nogori lah sbb tahan pedas, hari2 makan masak lemak cili api kan, hikhikhik....

Myrule,
hikhikhik... saje je buat orang terkejut sekejap :-)

Comeybelako,
hahahaha... Soap opera melayu ke korea ke Indon? ;-P

PUTUBAMBU said...

hehehhe..kelakar betul entry ni..

lemongrass said...

putubambu,
my hubby kata sian kat dia sbb mesti orang ingat dia yg treat I badly. rupa2nya cik ti, hehehe