Tuesday, 1 May 2012

Anak, Emak and food

Seperti yang dijangka, Miss 8 stayed at home again today.

Her coughs were still bad in the morning but got better throughout the day.

She’s definitely going to school esok!

Bolehlah I berjimba jimba shopping esok and makan2 partay on Thursday, hehehehe…

I feel so guilty bawak budak berhingus and batuk pergi shopping or pergi mana2 sebab I dont want other people to get her cold as well.

But semalam I really had to beli bread and milk so I bawak jugak lah dia masuk kedai, cepat2 ambik barang and then go out quickly.

Pagi tadi, since she was at home, I suruh lah dia temankan I tend the gardens.

Sambil I pruned the roses, sambil tu dia tak berhenti pot pet pot pet…

Sambil I pergi tengok the watermelons, sambil tu dia tak berhenti pot pet pot pet…

Sambil I pergi tengok my newly planted beans, sambil tu dia tak berhenti pot pet pot pet….

Memang cair segala benda dalam telinga I ni dengar dia pot pet non stop, hahahaha…

But we also did some camwhoring kat garden tadi…

IMG_0224

She’s doing the V for The Voice and she’s in Team Joel, hahahahaha……

(Australia skrg ada The Voice which we love to watch.)

IMG_0223

Does she look like a boy dengan rambut pendek mcm ni?

Ini pulak Mak dia, nak camwhoring jugak, hahaha…

IMG_0228

Tak sempat I nak berposing cantik2, dia dah tekan button dulu…

Ish….macam mana nak jadi Miranda Kerr mcm ni kan, hahahahaha….

And ini pulak makanan mengidam orang puasa, tahu sumbat with kuah kacang Smile.

I sorang aje yang makan tahu sumbat ni, hehehe.

IMG_7622

Kuah kacang campur2, walnuts+almonds+cashews.

IMG_7626

I made mee goreng, ayam goreng with sate marinade and vegetarian spring rolls. Miss 13 tak makan mee kan, so I goreng kan fries utk dia which made her so happy.

21 comments:

Muzel Zay said...

Nmpk sdap jek kuah kacang tu kak! Kt sana xde kacang tanah ke kak yeh?? Hihihi... Tibe2 teringin nk mkn tauhu sumbat lak..adehh

lemongrass said...

Muzel,
Kacang tanah berlambak kat sini, australian grown lagi. Tapi anak I tu pulak ada severe allergy kat kacang tanah, tu yg kena alter kuah kacang guan kacang lain :-)

kasihredha said...

pot pet pot pet
ok le dari diam je...tak le sunyi.
Bestnya tauhu sumbat tu..lama benar x makan.

Cheq Sue said...

kalau budak 8 tahun dok pot pet pot pet, entah apa yang dibebelnya kan kak..

Watierman said...

Hrmmmm ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke tahu sumbat tu Min!Anyway...sangat cute the mummy & daughter with their syunglasses on tu...infact the mummy tu macam anak dara lagi oooo!

penDragon said...

Mahal tu kuah kacang k LG, x guna kacang biasa. Ok la jugak kan Miss 8 dok pot pet pot pet, ada la sikit hiburan sambil tgk2kan garden

June said...

hahahaha..... tergelak bila baca si miss 8 non stop pot pet pot pet. kalah makcik2 apa lah yg dia pot pet pot pet kan tu yer. sedap nyer tgk mee goreng time tgh lapar2 n sejuk hujan dkt luar tu .

Maryam Izza said...

salam kak Min!
btw happy labour day even akk tak cuti pon sbb bz mengerjakan garden kat rumah tu kan ekeke...
vah vah mommy dgn anak sm malatops hokeh! v for the voice tu, kat sn pun ada ea the voice hee...
apepun get well soon my dear...rambut pendek dia tu buat rs nmpk cute lah pulok haha...kiupta!

norhanim md zain said...

Wah bestnya tengok mee tu..tauhu sumbat my feberat..sama my anak dara pot pet non stop..sat cite ni sat cite tu...like mother like daughter hik hik hik

m.u.l.a.n said...

isshh issshh.. awat anak i & menantu i demam sama time ni..?? hehehe...

i pon mcm kak kasih lama tak makan tahu sombats.. bila nak buat ni...??

whitecappuccino said...

mak dia maintain cun! anak pulak muka sebijik cam mak.

blu4sky said...

dah start ganti puasa ke LG? i x start lg..bila nak start ni..dah lerr awal2 bln ni br puasa sehari dah kecundang..iskk

zuraidapenang said...

salam kak..emm sedap tgk tauhu sumbat tu...anyway miss8 mmg nmpk cantik dgn rambut tu,serious kak! mmg dia cantik dgn rambut baru tu...mummy dia pun apa kurangnya..mcm ank dara ooooo....semoga miss8 cepat sembuh dari batuk tu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min..apa kabar?Mmg penat melayan budak klu asyik pot pet pok pet nih.Atie ada anakbuah sorang..mmg sebjik cam miss 8..bercakap jer.
Tp kdg2 depa ni menceriakn kita dgn pot petnya tuh..hikhik
Semoga miss 8 cepat sembuh..untie atie pon br baek dr dmm nih.

Oyis said...

hehe sesekali tuan blog menampilkan diri, mmg kalah miranda kerr hehe... i like...

norhidana said...

mana gambar garden akak? lama tak tgk tau progress garden akak... huhuhui...

miss8 still lg nmpak cute lah, tak nmpak cam boy pun kak

♥ Elin ♥ said...

ok kak, elin nak keluar B1 dulu nih....tetiba jd lapa tgk kuah kacang tuh (feveret)

besttt!! ad garden sendiri!

shah_izan said...

Comei ler miss8 mcm artis,
mak dia lak mcm pengurus artis
(pon sama2 comei tau.. hehehe)

btw, sedap tu kuah kacang walnuts+almonds+cashews
kat m'sia mahal sungguh kekacang tu.
Klu sya mkn confirm mkn kuah kcg jer
;p
hahaha

TopsyTurvyMum said...

I pun byk gak gambar tak ready kalau suruh bebudak ni snap. Ngan mulut herot petot la haha. U penah try kuah kacang taruk hazelnuts tak? i ada 2 bungkus tu tatau nak buat apaa..

zila 4ever said...

salam kenal dan berziarah disini..i follow ..masakan byk yg menarik.:)

lemongrass said...

Kak Kasih,
memang kalau ada Miss 8, tak sunyi langsung. I suka bawak dia pergi shopping berdua on Sat morning sbb ada teman nak berbual, hehehe.

Cheq Sue,
budak 8 tahun ni mcm2 yg dia bebelkan, segala mcm cerita and questions dia tanya, pening I kdg2, hahaha

Kak Watie,
Saya rasakan memang sedap beutl makan tahu sumbat dgn kuah kacang ni, mcm marriage made in heaven gitu, ehhehe.

Pendragon,
memang ada hiburan bila dia dok pot pet pot pet but kadang2 kita nak berfikir pun tak senang sbb bnyk interruption from her, hehehe.

June,
Dia boleh borak about anything and everything. I kdg2 masuk telinga kiri, keluar telinga kanan, hehehe.

Maryam,
Salam. Kat sini Labour Day hari lain so tu yg kat sini tak cuti, hehehe. Emak tak nak kalah dgn anak, perasan muda jugak, hahaha

Norhanim,
maybe lah kot kan sbb I pun jenis yg kdg2 non stop jugak cakap, tu yg Miss 8 pun terikut2, hahaha.

Mulan,
sehati sejiwa gitu, tu yg demam sama2 walaupun jauh beribu batu, hahaha.
I ni pun dha lama sgt tak makan tahu sumbat, padahal bukan susah nak buat kan, hehehe

Kak Whitecappucino,
Orang kata Miss 8 ni muka Daddy dia sebijik. Maybe sbb dua2 pakai sunglasses yg sama, tu yg tersama sikit dgn muka I, hehehe

Blu4sky,
I baru nak start ganti, baru 3 hari aje pun. Ada lagi 4 hari, next week baru nak puasa balik, hehehe.

Zuraida,
Salam. thanks ye for the compliment, hehehe. Rambut pendek ni senang betul nak jaga especially pagi2 sebelum nak pergi sekolah. Miss 8 pun rasa selesa dgn rambut pendek ni :-)

Atie,
Salam. Ada setengah budak pendiam ya amat, and ada setengah budak pulak, tak boleh berhenti bercakap kan, hehehe.

Oyis,
hahaha....kalau lah Orlando Bloom ada kat sebelah, sure lagi sebijik serupa Miranda Kerr! hahaha

Dana,
Garden tgh dlm process nak tanam semula, tu yg bnyk area yg bare aje. Tunggu dia dah penuh, then boleh ambik gambar again :-).

Elin,
tahu sumbat mkn dgn kuah kacang memang sgt menggiurkan and mengenyangkan :-)

Shah_Izan,
pengurus retis kena sama2 bergaya mcm retis kan, hahaha.
I pun kalau boleh, nak aje makan kuah kacang tanah, murah and senang. Tapi sbb budak tu, terpaksa berkorban buat kuah kacang mahal, hehehe.

TTM,
Kita kan ada natural beauty, tu yg bebudak ni suka sgt snap gmbr bila kita tak ready, hahaha.
I tak pernah buat kuah kacang guan hazelnuts. Tapi I pernah buat hazelnut butter mcm peanut butter tu, ok lah rasa dia :-)

Zila,
Salam. Thanks ye sbb sudi follow blog ni :-)