Sunday, 27 May 2012

Bye bye little fish

We decided to put Miss 8’s fish to sleep a few days ago after watching it getting weaker and weaker and gasping for breath.

We told Miss 8 that it is much better to put her fish to sleep than to let it be in pain.

So, we put the fish in a bag of water and straight away put it in the freezer so it could sleep peacefully.

And yesterday, she buried the fish in her bougainvillea pot.

She has 2 pots of bougainvillea growing just outside her bedroom window which she chose and planted herself a few months back. She said the flowers will make the view outside her window more interesting instead of just grey fence Smile.

So I guess it is very fitting for her to bury her fish under the bougainvillea bush kan.

Her fish will be good food for her flowers.

IMG_8310

The last photo of her and her fish before it got frozen, heeee….

And then, after we’ve put her fish to sleep, Miss 13’s fish pulak was acting as though it was very depressed!

How am I supposed to treat a depressed fish?

Hikhikhikhik…

It wasn’t interested in eating its food, not interested to swim around. It looked really listless, only staying at the bottom of the tank where Miss 8’s fish used to hide.

But this evening, it finally came up to eat the food and swam around everywhere looking like its old self.

Haiwan pun ada berkabung period agaknya eh? heeeeee……

Malam ni I masak nasi lemak for dinner but I malas nak ambik gambar nasi lemak again and again.

So, layan aje lah gambar mee goreng yang I buat a few days ago (mee goreng lagi! hehehe).

IMG_8317

IMG_8314

Kalau I buat mee goreng, cuma I and Miss 8 aje yang makan dengan muka ceria. The Other Half will eat it to fill his stomach while Miss 13 memang tak makan mee yg panjang2 macam ni, hehehe.

P/S- I am sorry I haven’t been answering any of your comments. I have been quite busy lately during the day.

And for the past few nights pulak, my time has been taken by Eurovision 2012, hahahaha….

So, memang tak sempat langsung2 lah nak duduk depan PC menjawab the comments.

InsyaAllah, I’ll do it soon ok!

15 comments:

kasihredha said...

alahai siannya miss 8...sure diapun depressed mcm ikan miss13 juga.

Mee kuning ada jual ye kat Perth.

penDragon said...

sian Miss 8 merah mata nampak tu...nanges eaaa...? akak kena cari kawan utk ikan Miss 13, sian jugak...tinggal dia sekor je...xde kawan...uhuk uhuk...

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Hmmm....kita kan tak pernah makan goldfish...macam mana rasanya ye? purrr...meow!

blu4sky said...

salam LG, when you mentioned abt putting the goldfish to sleep in the freezer..alahai i pun ikut sedih..teringat gold fish i yg letak dln freezer gak..sob..sob
miss13 punya fish pun ikut berkabung..sure dia tercari2 kawan dia..sib bk lah fish has short memory span mcm dory kat finding nemo tu..hihihi

Messy Mummy said...

ala sian miss 8. mata merah jer nangis yer.. miss 13 punya pulak tumpang sedih tuh.. tapi tak dapek nak tolong ;)

Fazlinil Irma said...

sy layan eurovision masa musim 2009. alexender rybak. sweet je dia nyanyi. ~gatal~ ;P

Yazreina said...

get miss 13's fish a new partnerlah kak... alone aje dlm big bad tank... siannn dia....

Ina Hashim said...

alaaa siannya tgk muka Miss 8...muka baru lepas nangis ye?sampai merah2 mata n hidung....

norhidana said...

alahai sian nyer muke miss8 msti nngis sungguh2 dia yek...
ish2 ikan pun ada perasaan sedih kot kak... sbb tu ikan miss13 acting like that....

[z@ck] said...

miss 8 nangis ke tu? ololololo

tinie said...

ala kesian kat miss 8.... merah2 mata menangis... tak per nanti suh mummy dia ganti ngan ikan yg baru :)

m.u.l.a.n said...

tu la i tak suka bela hewan2 ni.. kalo sakit or mati nnti i yg akan jadi paling sedih...

gulppp... mana pulak i nak cari mee mamak t'hari ni...

Rock-bottom said...

Salam,
Lepas tengok akuarium you, I bought an aquarium the next day with 6 goldfish!

vivien_capri said...

siannya Miss 8 with her red eyes..

takpa, after a few days ceria la balik kot kan..:)

lemongrass said...

Kak Kasih,
Miss 8 still sedih sesekali terkenangkan ikan dia tu, hehehe.
Mee kuning banyak kat sini so memang senang nak buat mcm2 jenis recipe mee.

Pendragon,
itu muka baru lepas nangis terisak2 sbb nak berpisah dgn ikan kesayangan :-).
I takut ikan Miss 13 tu akan buli ikan baru kalau we all carikan kawan baru utk dia, tu yg tunggu dulu.

Angelina,
Cuba you ask your Mama to buy you a pet goldfish, then you can accidentally swallow it, heeee :-P

Blu4sky,
I rasa it's more humane 'bunuh' fish Miss 8 tu by putting it to sleep in the freezer kan. Kesian tengok dia gasping for air hari tu :-(.
I rasa masa berkabung for fish tak lama sbb like you said, short memory span, hahaha

Messy Mummy,
Memang itu mata baru lepas nangis lah tu :-). Nasib baik lah Miss 13's fish dah habis waktu berkabung dia so now it looks a bit cheerier, hehehe

Irma,
hahaha...we all every year layan Eurovision sbb suka menggelakkan diaorang yg sgt2 lah over nya kan :-D

Yaz,
we a;; nak tunggu dulu before we but another fish, masih berkabung lagi, heeee ;-)

Ina,
Dia baru aje lepas nangis terisak2 sbb nak berpisah dgn goldfish dia tu, tu yg merah habis mata :-(

Dana,
Ikan yg kecik mcm tu pun ada jugak perasaan sedih kan, memang kuasa tuhan kan bagi dia perasaan :-)

Zack,
sedih weh nak berpisah dgn haiwan kesayangan, hehehe

Tinie,
Miss 8 tak nak ikan baru lagi, dia kata tunggu dulu :-)

Mulan,
tu lah kan, sedih jugak bila part mcm ni :-)

Salam,
Wah, you must have bought a really big aquarium to fit all 6 goldfish tu ye. I wish we all dpt beli aquarium besar tp tak tau nak letak kat mana, hehehe

Vivien,
memang pun dia dah ceria skrg but bila teringat balik, sedih balik, hehehe