Wednesday, 23 May 2012

The fish and the jala

Miss 8’s fish is still alive, barely though…

I went to the pet shop and asked about the fish’s prognosis and he said that usually fish will not survive from swim bladder disease ni and what we are doing is good enough to help.

I just hope the fish dies while Miss 8 is at home or else mau lah kot seminggu tak habis nangis dia.

Miss 13’s fish pulak I think is missing its friend.

We’ve had so many pets already throughout the years.

We’ve had a cat, a few rabbits, a few guinea pigs, a couple of mice, some hermit crabs, a couple of finches, a turtle and the current goldfish while living in OZ.

And we used to have loads of fish in a big aquarium and a couple of red-head sliders in an indoor small ‘pond’ in Malaysia.

At present, we are happy with just having fishes as pets.

(and the occasional willy wagtails that come hopping into the garden, the seasonal crickets and caterpillars that Miss 8 loves to collect and the worms in The Other Half’s worm farm).

Cukup lah tu kan, hehehe….

Malam ni The Other Half nak makan kari.

But I said to him yang I nak buat roti jala for myself and I will cook some roti canai for the girls and I will cook some rice for him to eat with the kari.

But it ended up cuma Miss 13 aje yang makan roti canai with kari ayam tu.

The rest of us makan roti jala!

Especially Miss 8 yang memang sangat2 minat kat roti jala and dah lama gila tak makan roti jala so tadi dia melantak sakan the roti jala!

Phew, nasib baik lah I buat banyak jugak so tak lah I menangis depan batu belah batu bertangkup lagi, hikhikhihkik…..

IMG_8284

IMG_8288

I suka makan roti jala tapi leceh betul nak menunggu kat depan stove tu kan…

IMG_8291

I added a bit of yellow colouring to the roti jala sebab letak kunyit tadi tak kuning sangat pulak nya.

19 comments:

ieda said...

your roti jala loks so nice...
btw..boleh buka zoo nanti utk budak2.

UmmiMaryam said...
This comment has been removed by the author.
kasihredha said...

buat roti canai? hebatnya!!
roti jala pun sangat cantik jelita.

QiStinA's said...

i and rakyat jelata rumah nie pun minat roti jala...tp part nak menjala congok tepi stove mcm u cakap tu la kengkadang buatkan tak jadi...he..he.. kelakar la u LG.. siap batu belah batu bertangkup lagi...

blu4sky said...

hahhahah dah jadi macam si pekan abiskan telur tembakul ler pulak.. i siap dpt nightmare bila tgk cerita batu belah batu bertangkup tu sbb tgk rambut mengurai mak si pekan tu kat mulut batu tu siap ngan darah lagi..isshhh ngeri.. :p

9W2SEV said...

Salam perkenalan.
Saya memang suka baca blog akak n suka sangat tengok Gambar anak akak especially miss 8.so cuTe.kakak dia pun cute jugak.

Walaupun akak perantau tapi akak masih kekalkan masakan tradisional malaysia kat sana...dont stop especially keju melayu..hehehe

Have a nice day

Lina perak

Oyis said...

kemas nya roti jala kak LG!

somuffins said...

LG
Miss 8 boleh geng dgn I suka roti jala. Untungnya dia ada mommy nak buatkan, tapi I? I adalah seorang bibik .. hewhewhew..

Author M said...

First time saya tgk roti jala secantik itu.

aimi said...

cantiknyaa akak tebar roti jala tuh.beseni betul. Btw kak, kawan kita ada buat satu charity event kat stadium bukit jalil nanti iaitu #twtupkami, harap akak dapat join untuk program #instacharity sebab gegambar makanan akak cantik ! :)

tinie said...

nie kegemaran anak yg no 2....dia kalau dpt makan mmg dah tak ingat org lain dah..........

[z@ck] said...

memang macam jala sungguh dah tu..hehehe

Aida Salleh said...

Cantiknya roti jala Sis LG. Sangat cemburu melihatnya...hehhehee...
Sis, Miss 8 boleh geng dengan i tau sbb i pun suuuuuuka sangat makan roti jala (tapi buat tak pandaipun)...

m.u.l.a.n said...

nak menjala depan stove tu pon dah rasa nak nangis... my anak2 & apak diorang pon suka sgt roti jala.. omaknya pon suka tapi malas sunggoh nak menjala... ketar kaki lutut dok depan stov etu nanti.. hehehhe.. lama tau..

norhidana said...

suke ngn roti jala tp tak penah membuat roti jala hehehehe...

Chik Mimi said...

uiks tergudanya lama i tak menjala

shahlin said...

k LG cantiknye ropa bentuk roti tu. macam anyam jala plak. Sebaris- sebaris line dia

Serendipity said...

tempting!!! -jihan

lemongrass said...

Ieda,
sbb tak larat nak jaga so many animals, tu yg tinggal ikan in the aquarium aje skrg :-)

Kak Kasih,
mana larat nak buat roti canai bila tgh malas ni, roti canai from frozen aje, tinggal masak in the pan :-)

Qistina,
tu lah kan, nak buat dia tak susah, nak menunggu depan stove tu yg ada leceh sikit :-)

Blu4sky,
sebab mula2 I sorang aje yg nak makan roti jala tu, tup2 2 orang lagi tu nak makan sama, tu yg terus nak duduk depan batu belah batu bertangkup, hahaha

9W2SEV,
Salam singgah ke my blog. Thanks sudi baca coretan I ni.
Bila duduk merantau ni, perasaan nak makan segala benda Malaysian memang slalunya sgt2 tinggi, tu yg bila rajin, I akan usahakan jugak nak buat :-)

Oyis,
bila buat cara mcm ni n gulung mcm ni, memang nampak kemas aje :-)

CikSom,
hahaha...you kena gang dgn I lah, segalanya kita, bibik and segala bagai :-)

Author M,
ye ke? I rasa ramai dah bloggers yg gulung roti jala mcm ni, nampak kemas kan :-)

Aimi,
I ni account twitter pun takde so memang tak tau mcm mana nak join that program, hehehe

Tinie,
budak2 kalau makan benda yg dia suka, memang dah tak ingat kat orang lain kan. Kita Mak2 ni aje yg slalu ingat orang lain, hehehe

Zack,
yg ini baru betul boleh panggil roti jala kan, hahaha

Aida,
I pun sebenarnya suka makan roti jala ni, tapi nak membuatnya selalu malas. Tu yg Miss 8 bila sekali dapat makan, makan macam tak pernah jumpa :-)

Mulan,
hahaha...samalah mcm I. I pun suka roti jala n lempeng2 ni sebenarnya tp nak menjala tu yg teramat lah malas nya, Kena seru berbulan2 , baru semangat rajin tu datang, hahaha

Dana,
buat dia senang sbb tak guna banyak bahan, tp nak menjala tu yg leceh sikit :-)

Chik Mimi,
jom kita ramai2 menjala, hahah

Shahlin,
Sbb I pakai botol sos yg cuma ada 1 spout tu aje, tu yg sebaris2 kena buat :-)

Jihan,
Let's make it then :-)