Friday, 11 May 2012

All’s well for now ^__^

She woke up this morning without any masam muka.

After dia dah habis mandi, she came up to me and gave me a big hug and said, “I’m sorry Mum”.

I pun returned the hug and said, “I love you very much.”

A hug is a very small step for mankind but for a teenager whose hormones and braincells and common sense are usually at war, it is a humongous step!

And for her to come and say sorry, itu lagi lah a ginormous step!

hikhikhikhik…

But The Other Half said to me when I told him about it, “Cherish it while it lasts because it won’t.”

Heeee…memang sangat pessimist dia tu but a realist at the same time Open-mouthed smile.

So, boleh lah saya sambut Mother’s Day this Sunday dengan perasaan ala2 ibu mithali kan, hahahahaha.

And ibu mithali pun masak lah masakan kegemaran diaorang for dinner tadi.

Pizza!

IMG_7854

I made 2 jenis pizza, poloni and seafood pizzas.

But for each of the two pizzas, I buat lagi half half pizza.

Ye lah kan, The Other Half nak seafood pizza with pickled chilli on it. While Miss 8 nak seafood pizza without the chilli.

Tak kuasa I nak buat separate pizza so I just tabur chilli on 3/4 of the pizza and left the 1/4 free of chilli.

The poloni pizza pulak, 1/2 I letak loads of mushroom and chilli while the other half for Miss 13, takde mushroom nor chillis.

Tu yang kadang2, punyalah lama I ambik masa nak tabur topping on our pizzas sebab nak cater untuk everyone’s tastebuds.

IMG_7859

IMG_7862

Kali ni I buat pizza gebus so The Other Half was happy Open-mouthed smile.

16 comments:

kasihredha said...

sooo sweetttt...nak hug juga boleh?
selamat hari ibu ye

atie @ ejay said...

slamt hari ibu kak LG:)

Mat Gebu said...
This comment has been removed by the author.
Mat Gebu said...

Selamat hari IBU utk LG.... ^___^, ai nak pizza cilipadi ok..

penDragon said...

Bagus Miss 13.....anak yg baik tu...pandai pulak akak amik hati semua dgn masak pizza!

shahlin said...

waaa mithali betul... . mau dpt basikal baru hari ibu ni kang.

zuraidapenang said...

so sweet bila miss13 came and said sorry to you...bagus la camtu,maknanya dia tak dpt tdo mlm tu pikir balik apasal la dia boleh buat mom n dad dia unhappy with her kan...mesti dia semangat nk study..hehehe mmg gebu n beselera nengok pizza tu...

Anash said...

LG
happy mother day
sooo sweet when rec hug with sorry from your daughter....

yess...you take care of the family very well I see...


nak pizza?(tiba-tiba)...haha

m.u.l.a.n said...

i dah lama kecundang buat pizza... drooling gila malam2 buta ni...

alahai anak2... she's sooo sweet lah sokmo2 nya...

Yazreina said...

air ape tu kak LG?? nak pizza gak... lama giler xmakan pizza... nak pizzalah esok.. hehehh

[z@ck] said...

ololololooo..dapat balik la title IBU MITHALI ni..hehehe

Superwomanwannabe said...

Hi! I love your posts by the way,...macam my kids je your kids. I have teenagers too and no 2 tu rebel lah pulak..diam diam though. But like you , i believe in the power of hugs! like you , I wish they would STUDY and spend less time on chatting ! Anyway hope you have a good Mothers Day!

greetingsfromengland said...

salam again fr england! thanx so much for your info on watermark, really appreciate it. kat sini mother's day was on 18th March. i have 4 children aged 12,9,6 and 3. Eldest is a boy, the rest are girls. It's always a chaos in my household, lots of laughter, yells, arguments and tears…but alhamdulillah…i wouldnt have it any other way…happy mother's day to u and all mothers reading this.

IdaShazana said...

orang kat sana ibu mithali???...
sama la kita

lemongrass said...

Kak Kasih,
best kan klu dpt hugs ni :-)

Atie,
thank you :-)

Cik Mat,
tak main lah cili api, I letak habanero terus on the pizza! hahaha

Pendragon,
I guess dia dah sedar yg it was her fault, tu yg apologise :-). pizza tu lah one of the dishes yg semua orang akan senyum manjang bila nampak in the oven.

Shahlin,
hahaha...jauh lagi nak jadi ibu mithali ni.

Zuraida,
I pun rasa dia dah sedar it was her mistakes and she was at fault, tu yg bangun2 aje terus bagi I hug. Tapi takdenya dia nak berkobar2 study, mcm tu jugak cuma tak lah masam muka bila we all suruh study, hehehe

Anash,
thank you for the wish. Memang sweet kan the hug :-).
That pizza dah lama jadi baja, hahaha

Mulan,
anak2 ni kdg2 buat kita menyinga but suddenly buat kita terharu with their gestures kan :-).
Pizza ni my go to meal klu I dah tak tau nak masak apa as long as I prepare it a bit earlier lah :-)

Yaz,
itu air aloe vera. I suka sgt2 air tu so sllau lah beli berbotol2, hehehe.

Zack,
title ibu mithali I ni kejap timbul kejap hilang mcm chipsmore, hahaha.

Superwomanwannabe,
It is difficult when they are at the teenage years. Some rebel out loud, some rebel dlm senyap, hehehe. But I rasa jarang kot teens yg betul2 tak pernah rebel kan.
I don't think I will ever get them to stop chatting and start studying fully.

Greetingsfromengland,
I did read that UK celebrates Mother's Day on a different date than the rest of the world.
Sama lah like in my household, always filled with yelling, arguments and tears but also plenty of laughters, hugs and kisses too. I guess that what makes family life interesting kan :-)

IdaShazana,
hahaha...kadang2 memang sebijik ibu mithali. Kdg2 mcm singa betina :-).

Aidah said...

Yeeapp. Akak sangat setuju. Dengan hormon diorang ni susah tau nak mintak maaf. Anak kedua akak dari tahun lepas darjah 6 dan tahun ni form one, sangat berbeza perwatakannya. Asik tengok cermin. Risau akak. Padahal masa sek rendah dulu, tak pernah peduli pun ada jerawat ke tidak. Adooii...