Wednesday, 16 May 2012

It is getting colder…

Pagi tadi semua orang was sighing blissfully in the shower…

It was so good to have real high pressure hot water…

Poyo betul lah we all ni kan, hahahaha….

We are simple people, we find joy in simple things like hot water Smile with tongue out

Lagi lah when it was quite cold pagi tadi, rasa tak nak keluar dari hot shower tu, hehehehe…

Last night I just realised what I detest about cold weather ni…

COLD TOILET SEAT!

Rasa bercinta betul nak duduk on it, fikir 4-5 kali whether I really need to use the toilet or not sebab sejuk giler the seat. It feels like I could have frozen my a**e off by sitting on it!

I wonder if everyone who lives in cold places yang ada snow tu has heated toilet seats in their houses ye to avoid that thing happening?

When I complained to The Other Half yang we definitely need to buy a heated toilet seat for Winter, dia jawab…

We didn’t have heated toilet seat when we were living in Invercargill and that place is the closest neighbour for Antartica so it was pretty darn cold. We survived. It builds character!

Ye lah, dia punya behind banyak padding so tu yang tak terasa the coldness so bolehlahh cakap it builds character, hikhikhik…..

Every Winter I will feel like buying a heated toilet seat but habis aje Winter, terus terkubur niat tu…

And tonite pun sejuk jugak so I made pasta for dinner.

I wanted to make spaghetti carbonara.

IMG_8153

But since Miss 12 tak nak makan spaghetti and fettucine takde stock, terpaksalah I guna short pasta.

And since the real carbonara guna bacon, I replaced it with corned beef silverside.

And since the carbonara is so bland and unhealthy looking, I tambah mushroom and broccoli to brighten up the colours and the taste.

IMG_8156

The real Italian style carbonara only uses egg yolks, egg, parmesan in the sauce. But I tak larat pulak nak guna just egg yolks and parmesan so I used the recipe that uses only a small amount of eggs  but adds cream to make it still creamy and rich.

With carbonara sauce, you use only the heat of the cooked pasta to gently cook the raw eggs in the sauce so you basically have to get the sauce ready before the pasta finishes cooking.

Once the pasta is cooked, you have to quickly drain it and straight away gently mix it into the sauce and let the heat of the pasta cook the eggs.

But don’t overmix it or else jadi scrambled eggs pulak nanti, hehehe.

IMG_8157

It was well received by everyone at the dinner table tadi which was good lah kan.

17 comments:

shidah ar said...

k.min,

kita serupa!! I hate cold toilet seat. rela tahan nak gi toilet sebab tak sanggup duduk kat toilet seat yg sejuk. if only boleh bawak masuk heater :D

err... after so long, i'm 1st? :P

kasihredha said...

hihi...hati2 nanti beku ;-)
mesti sejuk sangat kan..tak best nak "melabur"

oh ada pasta...olala..bestnya

Noir HA said...

I rather do it standing than tahan because of sejuk. Hehe ... buat orang lose appetite aja kan?

that pasta serving looks just right for me!

ka6_jeram said...

Hahaha...Samalah dengan saya kat Germany. Kalo winter, saya amek toilet paper sket, gosok seat die kasik panas.

penDragon said...

Cuaca sejuk ada part yg best & ada part yg x best kan...
I nk kena google nk tgk mcmana rupa heated toilet seat ni. x boleh nk imagine mcmana...

Zulfadly said...

hahha, saya kalo winter pikir 2 kali nak buang hajat, seat sejuk, sekarang pon makin sejuk, kan elok kalau ada tandas cangkung, sejuk pon x.hehe

shahlin said...

Nanti suruh budak form 4 reka heated seat tu dlm kelas equipment design diorang. heated toilet seat bwh, sarung sauna kat atas. lagi meriah!

Messy Mummy said...

mmg pun kmin.. kalau toilet seat sejuk, sanggupla tahan apa yang patut. hehehe..

i love carbonara.. sbb tu badan pun dah makin up up sekarang nie.. duk la makan benda2 yg agak membesarkan diri :p

PatinPasta said...

Kak Min,
Haha! Betul tu! Memang bercinta nak duduk atas cold toilet seat. Tambah kalo bangun gi toilet pukul 3,4am. Air bidet pon guna air panas. Haha!

farah a.rahim said...

oh i cant imagine using cold toilet seat. must be really hard to make business hehehhe

well, akak. as always all the food that u cooked for ur family looking good.

blu4sky said...

hahahaha..kelakau lerr LG..
your toilet takde wall heater ke? maybe you shud get a fan heater..before nature;s call kasi pasang fan heater dulu dekat ngan toilet seat so that it gets warm first...hahahaha

T said...

Lg,
Padded toilet seat is just as good as heated seat, but cheaper and fit for all season :)

As for traditional carbonara, that's my favorite guilty pleasure food. Just spaghetti, eggs, salt & pepper. And cheese! It's a nice dish to make when you are alone.

norhidana said...

hehehhe... sambil baca ntry nih, sambil bayangkan camne lah rasanyer sejuk2 time pg2 nk membuang tuh... heheheh mau tepanjat bile sejuk sgt...

sedapnyer carbonara akak tu... walaupun simple je nampaknyer

Rdimple said...

lucu betul.. xterlintas langsung ms winter ada lak masalah lain...hehehe, lapikkan aje ngan towel..

cabonara my faveret too.. :)

m.u.l.a.n said...

i pulak dulu @ seoul, curah seat tu dgn air panas.. hehehe... ok jgk tau sbb dlm bathroom kan ada air panas.. hehe...

cabonara...!!! nak sikit...!!

lemongrass said...

Shidah,
every winter, mesti problem yg sama timbul. Rasa bercinta nak rasa the first coldness bila duduk, hahaha.
Maybe I suruh Matt warm the seat up for me first eh :-P

Kak Kasih,
the first touch tu yg sejuk giler, pastu dah ok sikit. Tapi memang tak boleh lah nak duduk lama2 melabur, hahaha

Noir,
No can do standing one! hahahaha...
That pasta serving was for the whole family, hehehe

ka6_jeram,
kalau kena gosok2, maknanya kena make sure tak urgently in need utk pergi toilet lah eh :-).

Pendragon,
Sama mcm Summer, ada part best and ada part tak best. But I slalu lupa about that cold toilet seat masa tgh2 panas terik Summer and I was wishing for Winter to come soon, hehehe.

Zul,
Ha'ah kan, kalau ada tandas cangkung, sejuk pun tak kisah, hehehe.

Shahlin,
dah ada orang reka but rege dia tu yg buat kan we all tak beli, hehehe

MM,
Selagi boleh tahan, selagi tu I tahan, hahaha.
I love creamy pasta too. Tu yg jarang2 buat or else semua naik bagai dipam2, hehe

Aida,
Betul tu, memang guna air panas masa Winter sbb tak larat weh nak menerima kejutan air sejuk pagi2 and malam2, hehehe

Farah,
it is difficult but bila you need to go, you just have to bear it :-)

Blu4sky,
hahaha...takde wall heater you! Fan heater ada in the bedroom, I can always point it towards the bathroom in the morning kan, hehehe.

T,
Maybe I should think of padded seat, hmmmm..
I think the real carbonara with egg yolks and cheese will be extra creamy and yummy kan. I should try it one day :-).

Dana,
memang terkejut sekejap lah and terus terencat tak jadi nak membuang, hahaha

Rdimple,
I love Winter tapi tu lah, tak larat bila segala benda kita pegang and sit on sejuk aje :-)

Mulan,
kalau curah, habis lah lantai semua basah. I jugak yg kena lap nanti, tak kuasa, hehehe...

[z@ck] said...

hahaha..during winter, kadang kadang sehari sekali ja mandi.nak mandi air panas selalu, org cakap tak elok untuk kulit. it'll make your skin dry.