Tuesday, 8 May 2012

Too long in the oven….

This is what happened to our dinner when I accidentally left the dish in the oven a bit too long Smile

I baked it at noon so I don’t have to rush home from the meeting after school to cook dinner.

The first bake was fine, I don’t think I overcooked it that time.

After baking it for the required amount of time, I took it out of the oven and left it sitting to cool down.

But then, when it was nearly dinner time, I put it back in the oven at a low temperature and sort of forgot about it.

Sebab I was busy doing other things, hehehe.

Cubalah teka what’s the main dish four our dinner tonite?

hehehehehe….

IMG_7792

The taste was still the same cuma texture dia lah was a bit too mushy…..

IMG_7799

So, bila dah too mushy, rupa dia pun lari langsung lah dari rupa asal.

(It didn’t get burnt or hangus or geseng sebab I covered the top with alfoil.)

Tak boleh dia nak berdiri tegak dengan gagah dan jayanya, hahahahaha….

IMG_7802

Even Miss 13 was asking, “what’s this?

When I said, “It’s lasagna.” She said, “Really?

Nampak benor hodoh habis lasagna I malam ni, hahahaha.

The pasta sheets weren’t al dente anymore, they were molle instead Open-mouthed smile.

Senang sikit nak makan kan, tinggal kunyah a few times dah boleh telan. Tak payah kunyah lama2, hahahaha.

Apart from that mushy lasagna, I also made cheesy toasts as croutons to go with the salad.

IMG_7807

At least I didn’t burn them or overcooked them so they tasted mighty fine, hehehe.

19 comments:

zuraidapenang said...

hahaha..akak lain kali jgn perangat ,pastu p buat keja lain,mesti lupa...saya pun selalu camtu...hehehe anyway sedap dinner akak mlm ni...

penDragon said...

Kalau hangus mmg x boleh diselamatkan lagi. Mmg lari langsung bentuk dia. I pun x sangka Itu lasagna.

SufatihaNur said...

nasib x hengus kan...leh gak makan even little mushy...hehe

tp tu la td igat ape...rupanye lasagna...kihkih

SiTi AiSya mzm-fc said...

suka tengok cara akak hias makanan dlm pinggan..comel..rasa nak makan terus !!

WaNNi said...

seronoknya jadi suri rumah pandai masak mcm2. saya dulu mmg fail bab masak, sekarang ni alhamdulillah boleh sediakan complete meal within 1 hour from scratch. berkat tak ada kedai tomyam kat depan rumah kan :). tapi lusa dh nak balik msia for good, harap2 tak hilang la skill memasak saya sbb husband saya dh hafal jadual pasar malam.

TopsyTurvyMum said...

Bila baca tajuk terus terbayang roti rentung.
Sebab I jer yang biasa buat roti rentung kot.

mademoiselle ten said...

Still look delish la... janji tk cirit birit makan then it's ok... kalau I lg suka yg ada hangus2 sikit...;)

kasihredha said...

at least mudah di kunyah...x perlu tenaga berlebihan ;-)

semalam akak order lagsana dominos je

shahlin said...

the lasagna becums baby food lah kak. lepas ni mewahlah sikit hidup, kot- kot ada kekawan yang cabut gigi tak boleh makan solid food buat lasagna style ni. kasi lembut sikit lagi. hahaha masuk mulut terus hilang masuk tekak

[z@ck] said...

x pa kak.rupa tak penting,janji rasanya sedap.hehehe.tertanya jugak tadi, benda apa la tu.bila ckp lasagna, baru ketahuan.hehe

JieJ said...

Kak LG, kalau saya bedal jer..heheh..tak pe kak LG, rupa lasagna tu dah dicover oleh salad yang yummy dan segar itu..

azra said...

hahahaha...dlu penah buat mushy lasagna...hehe...last2 kna mkn from the casserole itself...hahahaha...sharing is caring...

Anis Rafie said...

salam kak min..

how I buat lasagnea jarang nak al dente.. even i pakai instant sheets pun part atas tu mesti crunchy a.k.a keras.. any tips pakar masak? ;)

Watierman said...

Tak pe mIn Akak masih dapat meneka itu lasagna...asal taste dia pun tetap lasagna okaylah tu...buatnya taste dia pun lari kan naya...biasalahkan mak2 ni kan selalu sibuk buat kerja sambil2!!

mamasuri said...

nasib tak hangus kan..
ala bukan selalu pun ..
hehehe...

norhidana said...

ahak2 ingtkan apa lh td tu kak... lasagna rupenyer... mmg takde rupe lansung... tp janji rasa sedap ok lah tu

Alin Zabidin said...

Assalam..

Kalau u yang selalu masak, rupanya gitu. If i yang masak, rupanya macam mana ler yer..hehhehe

Janji sedap ek..

lemongrass said...

Zuraida,
Biasalah kan kita, masak something pastu tinggal pergi buat kerja lain. Tu yg slalu hangus or terlebih masak, hehehe

Pendragon,
Masa I nak potong the lasagna, memang tak boleh potong sebab sgt liuk lentuk, kena lah scoop out masuk pinggan, hahaha

SufatihaNur,
Kalau hangus, memang kena masuk cik tong lah. Sbb termushy, terpaksa lah telan aje, hehehe

Siti Aisya,
thanks :-). I cuma hias pinggan I aje, pinggan utk yg lain tu tak hias mana.

Wanni,
Good luck ye dgn cita2 nak terus memasak bila balik Msia nanti :-). But I rasa I pun sure nya akan jadi mcm your hubby jugak for the first few weeks, hafal jadual pasar malam, hehehe. Tapi lepas tu dah boring sbb bnyk yg tak kena dgn tekak dari kena, so kenalah mula masak balik :-).

TTM,
I pernah sekali aje buat roti hangus, hahaha.

Mademoiselle ten,
Rasa semua still ok, cuma texture aje lah tak best. So, tak lah rasa mcm makan lasagna sbb tak al dente :-)

Kak Kasih,
lasagna dominos sure tak rupa mcm lasagna I kan! hehehe

Shahlin,
hahaha...bagi kat nenek2 and atuk2 kat old folks home kan, sure laju aje diaorang makan, masuk terus telan, hahaha

Zack,
rupa itu sgt penting utk dtg kan 'ghairah' nak makan, hahaha.
Bila orang tengok lasagna I, terus terbantut selera you! :-D

JieJ,
tu yg I buat salad and cheese croutons sikit nya cantik so budak2 tu n hubby I tu berselera lah nak makan jugak, hahaha

Azra,
hahaha...itu lagi teruk eh, terus makan dr dlm casserole :-). I pun semalam, kena guna senduk nak keluarkan the lasagna :-D

Anis,
Part yg atas tu kena cover properly so dia tak dry up. Kalau you cover the casserole dish dgn aluminium foil, dia akan stay soft and not crunchy. But towards the end of the cooking, you take the alfoil off to bakar the top sikit so rupa dia brown cantik.

Kak Watie,
Mak2 ni memang multitasking aje kerjanya kan, tu yg kdg2 terovercooked :-).
Rasa tetap sama, cuma rupa aje lah hazab habis, hehehe

Mamasuri,
kalau hangus, memang kena masuk cik tong lah kan, hehehe. Nasib baik lah bukan every week ada kitchen disaster :-)

Dana,
hahaha...masa I cuba nak potong the mushy lasagna tu, I pun terfikir sekejap apa yg I masak sebenarnya, hahaha

Alin,
Nasib baik lah bukan very time I buat lasagna jadi rupa mcm ni, hehehe

[z@ck] said...

hahaha..btol jugak tu. tp better dari rupa cantik, tapi rasa tak seberapa =)