Thursday, 17 May 2012

How long do you keep on wearing it?

Every once in a blue moon, I will go through the clothes in our wardrobe.

To repack the changing of season clothes, to rearrange them nicely in order (again and again which will only last for 1 week the most), to put some in the Good Sammy pile and to discard some that are so tattered.

I do not understand The Other Half sometimes…

He keeps on wearing the same tattered t-shirts and singlets over and over again!

Padahal,  banyak lagi baju dia dalam wardrobe tu yang dah berbulan tak berpakai.

But he keeps on grabbing the same tattered tshirts day in day out.

Ada sekali tu, dia nak pergi Bunnings pakai baju koyak rabak tu!

Luckily lah I stopped him just in time and forced him to change into something else.

He said, “I’m just going to Bunnings. No one cares how I look like.”

I said to him, “do you think that if you wear tattered clothes, Bunnings are going to be sympathetic and give you discounts for their stuff?

Aduhai, laki I tu…..

(Bukannya takde duit nak beli tshirts lain, hehehee).

So, tadi I went through his clothes and threw out all the tshirts with holes in them.

Jenuh lah dia mencari baju kesayangan dia tu nanti…

Jangan dia pergi selongkar the rubbish bin to get them back dah lah, hahahahahaha….

Areyou  guys usually like this?

Once you are so attached to your belongings, you’ll use them until someone forces you to throw them away?

Tshirts dia ni bukannya mahal and berjenama pun nak buat kan dia sayang sangat nak buang…

Agaknya sedap kot pakai tshirt berlubang2 ni, senang angin nak masuk, hikhikhik….

But lepas I dah kemas tu, rasa guilty pulak pi buang tshirts and singlets dia so I pun masak lah something different for dinner tonite Open-mouthed smile.

I had some chicken thigh fillets to use up so lepas browse the Taste website, I got hooked to try this recipe, chicken normandy.

But seperti biasa, I ubah2 ikut what I have in hand.

I subs the dry apple cider and the apple cider vinegar with apple juice and brown malt vinegar.

I used the small fuji apples instead of granny smith (kat rumah ni memang tak pernah ada stock granny smith because no one likes it.)

And then instead of baking the chicken in the oven, I just cooked them on the stove top.

And instead on making the sauce separately, I added the apple juice+vinegar mixture and the stock to the chicken towards the end of the cooking.

I didn’t have sour cream either so I subs it with fresh cream.

So…I guess it’s not chicken normandy anymore lah eh because I’ve changed most things?

Hahahaha…..

IMG_8183

So, this is how my version of chicken not-normandy looks like. The apple makes the gravy taste a bit sweet so it balances the tartness of the apple juice and vinegar.

(The Other Half and the girls thought they were pineapple rings at first. When I told them they were apple rings, they were amazedSmile).

And we had it with…

IMG_8163

Caramelised onion and rosemary foccacia.

IMG_8169

And steamed carrots and broccoli, mashed potato and bread sticks ( that I made using the some of the dough from the foccacia).

IMG_8171

The mashed potato and the bread were really good for soaking up the wonderful gravy.

IMG_8172

 

It was a delicious meal if we may say so Smile.

28 comments:

Noir HA said...

Haha, I do the same. Most times, I belek2 the hanged shirts but ended up with my favourite lusuh one.

kasihredha said...

sama sebijik dgn husband & anak akak...kalau dah t shirt tu dia dah suka...koyak pun masih pakai...akak selalu sorok...muhahahahaha.

aduhaii sedapnya menu

bleanck_braiyne said...

chicken nor-shower instead of chicken normandy.. hehehe

penDragon said...

My hubby pun sama!! dia x kisah pun bab2 baju ni..balik2 yg sama jugak dia pakai. sedap kot pakai baju tu, lagi lama lagi sedap pakai. I lega sbb masa nk pindah2 hari tu byk baju lusuh or lubang2 dh buang.

Shereen said...

Ditto my hubby!Another thing is that any new shirt he wears, sure got lubangs kat the pusat area.Mystery betul how did he managed to get those holes when he don't wear belts... Grrrrr!!!!

Zulfadly said...

saya mcm tu kak, baju yg buruk tu lah best diapakai, samapi dah koyak rabak pon still nak jahit, asal boleh pakai, adik laki saya pon, seluar dah mcm tarzan, still pakai, yg penting, selesa, sedap dan gaya tersendiri.hahaha

lemongrass said...

Noir,
memang lah you guys ni so different to us. I have clothes that I wear all the time as well but once they've got loads of holes, in the bin they go :-).

Kak Kasih,
hahaha...I pun sorok jugak kdg2 but sometimes they know where to find them so end up pakai balik baju koyak tu :-)

bleanck,
hahaha...nice one! :-)

Pendragon,
baju yg dah lusuh ni I guess sbb dah stretchy so mmng sgt comfy lah to them kan. Selagi ada kat depan mata, selagi tu lah diaorang akan pakai :-)

Shereen,
Has your hubby started wearing navel ring thus the hole? hikhikhik. If you ask them, sure punya tak tau what causes it kan. Kita lah yg pening fikir, hehehe

Zul,
hahaha...I wonder how many time your Mak dah nak buang all your koyak2 clothes agaknya. Sure tak larat dia tegur dah macam I:-).

m.u.l.a.n said...

my hubby, i & anak2 i sama je dengan husband u.. hehehe... tapi we all baju tak banyak pon.. pakai sampai lunyai baru beli yg lain..

ooohh....!!! chicken normandy & foc bread u tu sangatlah menggoda...!!

lemongrass said...

Mulan,
hubby I tu bnyk baju, dia jenis yg klu dia minat, dia akan beli sampai 3-4 helai, tu yg I heran nya apasal baju koyak tu jugak dia pakai, hehehe...

whitecappuccino said...

don't blame him..akak pun punya tabiat yg sama..beli baju baru tapi yg lusuh juga asik2 akak pakai..huhu..

faradia said...

salam kak min,

sedang baca entry akak kali ni, teringat mak saya...dia pn selalu bising sebab saya ske pkai baju yg sama...klu koyak...saya sanggup jahit balik lubang tue...so nk jadi cte..die buat bnda yg sama kak min buat...buang baju tue...mule2 bising ler..pas2 cari baju lain...hahahaha...tp tshirt wat tdur je la...

Chevy said...

Huhuhu sama aje ngan my hubby....sukeeee sanagt dgn t-shirt pagoda dia..yg boleh menampakkan perut yg menonjol tu..puas di tegur..alasannya alahai ke kedai..alhai ke pasar aje... isaid image beb image...tapi apa dia peduli..selamba badak je la..sakit hati i ni sbb nanti org kata laki sapa la tu kan...

blu4sky said...

LG, hari2 i gelak baca posting you.. sama lah my hubs pun mcm tu..
klu gi keluar pakai lah bj yang dah lusuh ngan track suit tu.jawapan mcm tu lah..pegi carefour je...

tinie said...

salam kak min..... agaknya semua lelaki lebih kurang cam tu kot... coz hushand sy pun saya... last2 bila dah kena buang baju tu baru pandai cari baju lain..... kalau tak pantang baju tu kering mesti ambik yg tu jugak... :)

BabyBooned said...

LG, my hub is exactly the same. U ingat tak bujang lapuk punye scene where ramlee came back in his tattered singlet sbb baju dia kena ambik dgn si kedai mkn tu? Heh thats wat some of my hub's singlets look like.

On another note the chicken looks sooooo good!!

somuffins said...

LG
I have one tudung which I wear tiap kali I keluar rumah. I suka sebab tudung tu kainnya senang nak bentuk. Now dah takde dijual lagi. I shd have bought 100 pcs then, kan? Lagi pun I perasan I look suci in that tudung, ahaks..BUT the tudung dah jadi history sbb dah koyak kena jarum brooch. I pun ada a few t-shirts al-lusuh afdal dipakai untuk tidor, auwww.. but ada jer orang dengki tak kasi kita pakai, menciii!

zazook said...

i think everyone has their favourite item which they just CANNOT LET GO :p

my hubby's the same way, and so are a lot of men it seems! funny that only this morning a group of us (ladies) were talking about the very same thing!!

one of my friends actually cuts the tattered t-shirts into rag-sized bits to use in the kitchen, so there's no hope of her hubby EVERY taking it out from the trash quietly!! LOL LOL

i might just have to resort to that too if my current method of hiding is not effective!! :D :D :D

menu looks yummy, by the way! :D

norhidana said...

hehheeh laki mg camtu kot, diaorg suke pakai baju camtu sbb dh selesa sgt ngn baju tuh,edy pun selalu bt camtu... dana ckp kalu kt umah je takpe jgn kuar umah pun pakai koyak2...

sgt mengiurkan ayam akak tu... msti rasanyer pun sedap, lemak2 masam manis gitu

Pink Mama said...

Samalah with my husband. Penat membebel suruh tukar t shirt lain tapi t shirt yang berlubang tu jugak yg nak dipakainya until one day I buang t-shirt2 dia yang berlubang tu.

Anyway...hello there. Salam perkenalan =)

ibu,mommy,mom... said...

Lg,
Same same!! Itu yang now a days, baju lush dia I put at the bottom of the bin so that he tak pakai ulang ulang.haha.because baju dia terlalu banyak,I feel that baju lush tu boleh tunggu end of month to wash.hehe

ibu,mommy,mom... said...

Sorry,lush is lusuh haha

Imperialism said...

balik malaysia please..bukak restoran kat sini..mesti laku...selalu terliur dgn masakan LG tambah2 bila dh tghari masa betul2 nak lunch baru bukak blog ni.

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak LG.
hari2 nani masuk sini, especially malam2 lah.. tapi tak login, so tak leh nak komen.. hari ni baru betul2 masuk dan betul2 boleh apdet blog sendiri.. :)

Suka tengok blog kak. tak jemu2 baca story akak.. almost every day baca and follow citer kat sini.. :) eheheheh

Madam Sooyaree said...

Hahaha.. sama la dengan cik abe kita! Selalu nak keluar dengan baju berlubang, dia kata takde siapa nak tengok. Kita yang tengok ni, sakit biji mata, hahah.. Siap adik dia cakap kitorang photoshop gambar bercuti, pasal setiap kali bercuti, baju same aje :P

shiori_LA said...

hahaha...LG sama la dgn mr hubby...nak gak pakai baju koyak gi carefour malunya i macam la kita ni tak basuh baju dia ke...sedangkan kita kang pakai baju takde la koyak sana koyak sini.....

[z@ck] said...

rasanya semua lelaki macam tu kot.kalau dah sedap pakai certain baju tu, diulangnya sampai lusuh.huhuhu

Nina Johari said...

menarik je tengok!

lemongrass said...

Kak Whitecappucino,
yg lusuh tu yg sgt2 comfy kan! :-)

Faradia,
Salam. Kalau tshirt buat tidur, memang kdg2 yg paling lusuh tu yg paling sedap. Tapi hubby I ni nak keluar pun dia boleh jugak pakai tshirt yg koyak2 tu, ish betul, hehehe

Chevy,
hahaha...image kita nanti a bit tarnished kan sbb laki kita. Nampak mcm kita yang tak pandai jaga dia padahal dia yg mengada2 nak jugak pakai baju koyak nampak perut tu.
Psst..klu 6-pack takpe lah jugak kan, hahaha

Blu4sky,
tu lah kan, mcm lah takde baju and seluar lain yg diaorang boleh pakai. Padahal bnyk lagi dalam almari tu :-)

Tinie,
samalah semua laki2 ni. Kering aje baju tu, terus disarung kat badan balik. Tu yg bila dah buang, baru pandai cari baju lain, hehehe

BabyBooned,
I rasa kalau the washing machine can laugh, sure dah terbahak2 tengok some of our hubbies' clothes kan. Macam tak mampu sgt2 nak beli tshirt $5 aje tu, hehehe

CikSom,
I ada anak tudung yg I suka sgt pakai, dah tanggal2 the jahitan pun I sanggup jahit semula, hehehe.
Psst...orang yg dengki tu suruh you tanggalkan the tshirts lusuh masa tidur tu ada makna lain kot, hahaha ;-p

Zazook,
I did just that with one of his tattered tshirts, cut it up to make cleaning rags so he can never wear it again, hahaha.

Dana,
tu lah kan, I tak kisah klu dia nak pakai baju koyak tu setakat kat kebun or doing the hardwork at home. Ini nak pergi kedai pun siap sarung tshirt koyak2 tu, sungguh lah I tak berkenan, hehehe

Pink Mama,
Salam singgah.
I pun dah slalu membebel suruh dia buang tshirt yg koyak2 tu tp still jugak dia nak pakai. So, last2 I yg buang, baru senang mata I, hehehe

Ibu,
I pulak jenis yg setiap kali basuh baju, cari semua baju sbb I suka tengok the washing basket empty so tu yg baju2 koyak dia memang sentiasa dibasuh. Walaupun I lipat letak bawah sekali,sanggup dia tarik keluar baju utk pakai balik, teruk kan :-)

Imperialism,
Kalau bukak restoran, sure cepat bangkrap sbb I ni jenis bila malas masak, I bagi my family makan scrambled eggs and toast aje. Kesian customers I klu dpt makan tu aje, hehee.

Nani,
Apa khabar? Patut lah lama dah tak update blog. Thanks ye still suka masuk blog I ni :-)

Sooyaree,
memang kan, kita yg tengok ni rasa mcm nak terbakar aje biji mata pastu rasa nak membebel aje, hehehe.
Dia boleh buat derk aje kan!

Shiori,
hehehe....memang orang akan pandang kita sbb konon2nya tak pandai jaga suami sbb bagi suami pakai baju koyak rabak. Padahal bnyk lagi baju ada dlm almari tu kan :-)

Zack,
selagi tak lusuh and tak tinggal seurat aje benang, selagi tu diaorang akan pakai kan.

Nina,
Food yg ini memang menarik, food at the next entry yg kureng sikit ;-)