Thursday, 10 May 2012

Things that make me go Arrggghhhhhhhh

Minggu depan Miss 13 ada NAPLAN test.

I yang seriau tengok dia lepak aje.

Dia sikit pun tak kisah about the test.

You nak tau kenapa dia tak kisah about the test?

Sebab

1. they are only testing the students for English and Maths only. 2 papers for English and 2 papers for Maths. So, dia ingat konon2 nya kacang putih lah!

2. Awal2 tahun lagi, their Maths teacher dah bagitau the students yang he is not interested in preparing the students for NAPLAN and he thinks NAPLAN is just a waste of time!

ARRRRRGGGGGHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!

Manalah we all tak tension kan!

If you want to know, ramai cikgu cikgi kat OZ ni yang bantah the NAPLAN testing. They even declare ‘war’ on NAPLAN.

Some of them even ask the students and parents to boycott NAPLAN.

You can go to this site to read it in details why they want to boycott it.

Kalau cikgu cikgi pun dah tak kisah pasal NAPLAN ni, anak2 murid obviously akan ikut the cikgu lah kan.

Her Maths teacher sikit pun tak prepare the students for NAPLAN, no mock tests for them, no intensive study leading up to the test week.

I rasa nak lempang2 aje the Maths teacher tu!

Wasting the Dept of Education money aje kan bayar gaji dia.

Nasib baik lah her English teacher buat mock tests and prep them for the tests.

Or else dengan English teacher dia pun I rasa nak lempang jugak!

(Macam lah I berani nak lempang orang! hahahhahaha.)

We all lah yang kena cajole and plead and beg with her to do some sample tests.

Or else, sikit pun takde keinginan dia nak buat any prep!

Tiap2 malam sibuk berchatting dengan her friends.

Tadi, I dah geram sangat sebab tiap2 malam we all kena paksa dia buat latihan, terus lah I sembur and ban her from using the internet at all until her tests are over (unless it’s for school work).

Manalah I tak geram, buat latihan test tak sampai 20 minit tapi chatting dengan kawan dia lama2 pun takpe.

Pastu muka masam aje masa buat latihan tu. Masa tengah berchat, gelak2 bagai!

And The Other Half pun terus lah tukar password the wi-fi so dia tak boleh lah nak sorok2 go online, hahahaha….

Nak aje I hantar dia balik mengaji kat Malaysia, baru lah padan muka dia.

Mau lah dia nangis tiap2 hari and tiap2 malam with the amount of homework she has to do and the amount of tests and exams she has to sit for.

And you all think we are one big happy family all the time!

Hahahahahaha, nampak sungguh you all tertipu Winking smile.

Nasib baik lah I dah masak dinner and we all dah dinner sebelum I naik darah tadi so sempatlah I masak best2 and ambik gambar, hikhikhik…

Since today was my last day puasa, I pun masak lah rendang daging with nasi lemak and nasi impit.

IMG_7839

Only I and Miss 8 aje makan nasi impit ni so tu yang kena masak nasi lain.

I also masak chicken sate for The Little Misses and kacang panjang goreng belacan to complement the nasi lemak.

IMG_7848

Kacang panjang from our kebun. Adalah dalam 10 batang mcm tu, so tu yang kena guna.

IMG_7844

Asik petik kangkung aje kat kebun, kali ni petik kacang panjang pulak, hehehe.

Sigh……Sad smile….

Now she’s in her room crying sebab kena marah dengan I and her internet privilege has been temporarily stopped.

Dah lah Sunday ni Mother’s Day….. macam manalah I nak dapat title Ibu Mithali macam ni kan…..

29 comments:

indahhouse said...

Salam kak LG,
Happy mother's day in advance kak. Insya Allah, miss 13 akan memahami. Teenagers mmg cepat nak mogok. :) Takpe, kena pujuk pelan2.
Hati saya pula terpujuk dgn nasi impit dan rendang bagai. kat bawah tu sate, kak? ish... nak semua. :D

penDragon said...

Samalah k LG.....I pun menghadapi situasi yg hampir sama. I faham sgt....Mcm2 dugaanlah nk membesarkan anak yg meningkat remaja ni. Kita ni asal nama EXAM je, mesti kecut perut, risau & sbgnya. Tapi I quite lega jugaklah my kids x payah sit for UPSR yg I rasa kesian sgt sbb kena sit utk so many exams. Tgh fikir2 nk balik m'sia before si Kakak SPM or else kena amik O'Level kt sini

[z@ck] said...

Hahaha.sometimes kena bertegas jugak kan dengan budak2 kecik ni.adik saya pun sama je kak. internet lebih daripada study.tak larat nak bebel dah. bila amik broadband, terus tarik muka.langsung tak nak cakap.sign of protest.alahai!

m.u.l.a.n said...

yeee haaaaa...!!! i pon baru termasak nasi himfits dengan rendang ayam.. last sekali masak masa raya.. huwa hahaa...

i doa anak2 u & anak2 kita semua berjaya dunia akhirat...

hubby i mesti bising kalo i riuh mengeram pasal anak2 tak study.. dia kata depa belajar kat sekolah.. aisshhh, darah i yg gelegak...

kasihredha said...

Waktu ni dia masih x faham..kenapa kita suruh diaorg belajar. Nanti one day mereka akan sedar dan faham kenapa mak dia habis air liur bebel suruh belajar. Anak lelaki mcm akak lagi lah byk cabarannya...putus urat sarap..setiap kali nak suruh diaorg buat hwork...sabarrr sambil menanges..sob sob sob
jom sama2 doa semoga anak2 kita berjaya didunia & akhirat..amin YRA

susumanis said...

sabo sabo LG, dgn anak remaja ni mmg kena istigfar byk byk, kalau x either u menyinga or u berhiba..huhuhu

Noir HA said...

I'm in two minds about this. I tengok anak2 my friends yg go through Canadian n Australian education systems are more creative and trained to think out of the box. Masa yang sama I appreciate Singapore's strong education system yang memang berkesan and recognised around the world.

I guess I want the best of both worlds ... LOLs

Teringat raya pulak tengok your food pics.

Yazreina said...

gud call sis!!

nil said...

x pe la nangis sekarang, nnt dia sedar ap y parents dia buat semua utk kebaikan dia :)

whitecappuccino said...

happy mother's day in advance! tuuuu diaaa...mommy dah naik darah! hehehehe.

somuffins said...

LG
Nasib baik I takyah ambik NAPLAN lagi, if not sure Mak I berleter punya. Apa taknya, asyik BW, berkarya, BW, berkarya ... jer! Muahahahaa.... smile sket LG ;-)

Watierman said...

Assalam Dik Min...Istigfar banyak2...kena sabar banyak2....imagine 2 have two girls..yg nampak sangat sweet and mendengar kata...Akak pulak dianugerahkan 2 lelaki dan SEORANG puteri....semak dalam kepala tak terluah Dik...hanya mampu luahkan hasil mengodek kat dapur jer setiap hari...Moga Kita terus TABAH menjalani ibadah kita sebagai Ibu terhadap AMANAH yang ALLAH telah titipkan untuk kita...MOGA segala urusan dipermudahkan olehnya...AMIN!Akak confident she will make it with flying colors!!!

msmitchie said...

My daughter said I am the best mommy in the world because I don't let her do everything she wants, so most definitely you ARE ibu mithali.

Azian Elias said...

macam sama je.. anak akak yang nak peksa tu macam tak kesah je.. Slumber je akak tgk..macam nak rak kita suruh, hapahh...harap2 ok lah dgn usaha yang ala - ala tu..

zuraidapenang said...

salam kak,selamat hari ibu.....akak mmg ibu terbaik kat oz tu...akak la tukang masak terbaik,tukang kebun aka pekebun berjaya....nanti miss13 akan faham nape mom n dad amik berat pasal study dia,remaja mmg tak faham,depa ingat kita ni bebel sb tak leh nengok depa dok senang,ada saje yg tak kena...akak banyak2 lah besabar,atau p la tgk roses akak yg cantik tu..hehehe

afid said...

hehehhe..yeah..amukan sudah. hahha..mana2 mak pon sama kak lg..

blu4sky said...

samalah LG..my kids pun klu spend masa kat online main game berjam-jam takpe..the moment suruh buka buku dan dan tu mengantuk.. and budak2 ni punya tak ingat pasal xm.. bila i tanya bila xm..jawap tak tau..and mlm baru bagitau besok ada xm BM.. and got 5 chapters to study.. and mlm tu juga br aiman bagitau this week diorang xm.. mau tak i hysterical..weekends tak buat apa main online games memanjang.. tup2 besok exam..
omak yg stress macam ni.. isshhh

pB said...

As salam


selamat hari ibu (in advance).

Bila tahun exam , ibu yang lebih stress dari anak-anak.
Padahal dulu , pB pun sama gak macam anak-anak.
Tapi dulu persaigaan tak ramai macam sekarang.
Tempat nak masuk ke local U , ciput jer.

Apa-apa pun , moga anak anak kita berjaya dunia dan akhirat.

Anis Rafie said...

i think you're doing the right thing to your kids especially Miss 12.. well, i dont have adolescent kids to advise you but that's what my mama did to me and my sisters and we all grown up well behaved.. (people say this ;) so you're not a bad mum.. you're doing it for her own good sake.. don't feel guilty kak min.. Happy Mother's Day..

Rdimple said...

selamat hari ibu LG..

kaum ibu kalu tegur anak2, caranya lebih kurang sama jerk... i pn camtu gak.. gameboy ker psp ker, anything lah yg tidak membabitkan buku.. i akan banned sementara waktu..hikhikhik... :)

dgn anak2 ni,, kekadang mmg boleh buat kawan, kekadang kena tegas jugak.. :)

norhidana said...

heheheh tkape kak, utk kebaikan dia gk kan... takpelah tu

TopsyTurvyMum said...

Haha..
Same here! Ni lagik 2 org sekali nak NAPLAN. 2-2 muka macam kena koyak sebab kena ban guna internet.
Pelik i diorg ni, NAPLAN pun nak mansuh. Saja nak tunggu budak2 ni dah besar, gi kerja nanti baru tau nak buat simple calculation tak reti, spelling pun tunggang langgang. I read 25% rakyat Ostolia buta huruf agagagagaga!

tinie said...

salam k.min...... sabar lah kak... rasanyer semua ibu2 akan mengalami perkara yg sama..... ibu2 aje yg sibuk suh baca buku, wat test etc..tp budak2 semua wat muka selamba aje... bila marah merajuk....tarik muka 14....:D

anyway... Happy mother day (in advance)

All Along the Way... said...

Memang susah nak mendidik anak zaman IT nih..tapi kena tegas dalam lembut tu..biar jer dia menanggis..org tua kata biar anak naggis sekarang, jagan kita pulak yg nanggis kemudian..my daughter dulu pun cam tu bila kena stop netting and chatting...tapi terkejut dia bila ayahnya mengamuk..langsung tak berani angkat muka..ambik..degil sgt kan..

Zaitun said...

Hehehe...cabaran anak yang meningkat dewasa.Kak Zai ada sorang lagi yang lebih kurang sama.

Selamat hari ibu buat lg.

mademoiselle ten said...

samala dgn my kids when it come to homework... ban pc... dorg guna ipod... rampas ipod...guna pulak hanfon...ban hanfon duk dpn tv tgk tv...dah besar2 ni nk marah pun bikin tense saja...

mademoiselle ten said...

p.s. Happy mom's day to all of us mothers... only mother knows best...

lemongrass said...

Indah,
Salam. Memang I rasa masa I teenager berpuluh puluh puluh tahun dulu, sama jugak perangai mcm anak I ni. Patutlah rambut Mak I penuh uban, hehehe.

Pendragon,
I pun lega jugak yg my kids duduk kat sini instead of kat Msia. Tapi tu yg kdg2 buat I geram sbb they are so laidback when it comes to tests or exams sbb system kat sini tak pandang tu semua until final year of high school and at uni.
Padahal kita dulu, boleh katakan tiap2 bulan ada test kan, hehehe

Zack,
budak2 kat mana2 sama aje kan lagi2 lah zaman skrg yg penuh dgn gadgets and the net. Tarik muka itu perkara biasa, hahaha

Mulan,
hubby I samalah dgn you, klu I bising marah budak2, dia akan suruh I slow down sikit and jgn marah2 sgt. Lagi lah I geram kdg2 sbb kita yg boleh katakan 24 jam dgn budak2, hehehe.
Psst...mmng mcm rasa tgh Raya aje kan bila makan nasi himpits dgn rendang ni :-).

Kak Kasih,
I pun sama dgn you, sabar sambil nangis kadang2. Putus urat sarap tu slalu jugak, hahaha.
InsyaAllah one day, they will understand kan and they will thank us then. Amin ya rabbal al amin....

Susumanis,
tu lah kan, patutlah Emak I dulu2 boleh tumbuh uban semalaman layan kerenah teenager I, hahaha.

Noir,
Everyone here in OZ thinks the singaporean system is the best but when the govt wants to implement the national testing, punyalah ramai yg memberontak especially the Mat Salehs. But I do agree that the students are thought to think outside the box which is good but I wish they do test them occasionally so we as parents know how our kids are doing :-).

Yaz,
Thanks :-)

Nil,
betul tu, hopefully one day she'll understand kan :-)

Kak Whitecappucino,
Anak2 I think yg I ni Mummy paling garang dlm dunia! hahaha

Cik Som,
Hahaha...nasib baik I dah tak kena sit for any test anymore. Or else, sure nya lah my internet privilege pun kena tarik jugak sbb hari2 dok update blog, hahaha

Kak Watie,
Wassalam.Amin ya rabbal al amin, semoga kita terus tabah dan dpt mendidik anak2 kita dgn terbaik. Muka diaorang memang nampak sgt sweet dan ayu jelita. Tapi perangai diaorang kdg2 buat darah I membuak2, hehehe.

MsMitchie,
My kids know that they need me to be strict with them in order for them not to become spoilt brats. But I think they wish sometimes yang I ni will let them do a lot more things, hehehe.

Kak Yan,
Mak Bapak kat mana2 sama aje kan, jenuh menyuruh anak2 kadang2. But I rasa dulu2, I tak perlu kena suruh study bila ada exams. Maybe sbb tak banyak distractions kot kan.

Zuraida,
Thanks for the compliment. I rasa memang Miss 13 rasa yg I ni asik cari pasal and kesalahan dgn dia aje sbb slalu sgt kena bebel. Hopefully, one day dia tau yg I bebel sbb nak dia jadi manusia yg berjaya, hehehe.

Afid,
Mak2 kat mana2 pun kdg2 bertukar jadi singa kan, hahaha

lemongrass said...

Blu4sky,
hikhikhik...tu yg Mak dia sampai lupa hari apa ye sbb hysterical tengok perangai anak2 tak tau bila nak exams, hahaha.
My kids pun kdg2 mcm tu, jawapan dia 'tak tau' manjang, geram I!

pB,
Salam. Selamat hari ibu utk you juga.
I rasa dulu2 masa I nak exam, memang my parents tak bagi tengok tv utk sebulan. Pastu I pulak jenis yg mmng kaki study so lega tak payah Mak Pak I jerit2 suruh study.
Dapat anak pulak yg jenis tak kisah sgt, tu yg geram :-)

Anis,
thanks for the wish :-).
My kids know yang I am strict because I dont want them to be spoilt brats but kdg2 they still want to rebel jugak. Masa tu yg boleh jadi World War 3, hehehe.

Rdimple,
Selamat hari ibu to you too.
Memang kan, with kids ni, sometimes we can be their best buddies, but other times memang kita kena jadi cikgu yg strict sgt2 :-). Baru lah anak2 kita boleh turn up jadi 'orang' kan :-).

Dana,
kita tau itu utk kebaikan dia, tapi nak bagi dia tau yg apa yg kita buat adalah utk kebaikan dia tu yg payah sikit, hehehe...

TTM,
tu yg I geram kan! Apasal lah cikgu2 sibuk2 nak suruh mansuhkan NAPLAN ni. Kalau diaorang ajar the students betul2 mengeja, kenal alphabet and mengira, surenya the kids will do ok kan. Memang ramai bebeno budak2 yg still tak tau membaca sampai besar, sungguh hampeh sekali!

Tinie,
hehehe...memang ibu2 ni slalu jadi singa, membebel suruh diaorang study. Budak2 pulak sama aje tarik muka 14 :-).

All along the way,
Hubby I jenis yg slalu slow talk and suruh baik2 banyak2 kali. I pulak jenis yg suruh sekali, kalau tak buat, memanglah akan kena bebel dgn I, hehehe. Tp hubby I pun mcm hubby you jugak, sekali dia mengamuk, budak2 kecut jugak lah :-)

Kak Zai,
kalau kita tak disiplin dari skrg, bila dah besar, tak jadi orang kan. So, kenalah kita menempuh cabaran ni kan, hehehe.

Mademoiselle ten,
memang betul. Nowadays, banyak sgt distractions unlike masa I dulu2 cuma ada tv and radio sahaja. So, snng sikit nak concentrate dgn studies.
Kena simpan everything in a box, baru padan dgn muka diaorang, hehehe.