Monday, 7 May 2012

Dinner on a rainy day

It’s been raining on and off since Friday.

Sometimes heavy and other times just drizzling and then a few moments of sunshine coming through.

But hari ni, it’s been raining quite heavily with really strong winds as well.

Nasib baik The Other Half’s trellis tak tercabut diterbangkan dek angin! Kuat you!

Kahkahkahkahkah…

But it hasn’t been cold though..

Selalunya kalau hujan and ada angin, sure sejuk kan but so far it’s only been the mid to low 20s during the day and slightly lower around mid teens in the morning.

We all still tak payah pakai socks in the house and cuma pakai baju lengan panjang aje in the house and without the heater being switched on.

It’s nearly the end of Autumn, next month dah nak masuk Winter tapi masih lagi panas in Perth!

Bila lah nak sejuk so boleh I bergaya dengan my boots and jackets…

Hikhikhikhikhik Smile with tongue out

Tonite for dinner I made potato, sour cream and chives bread.

IMG_7762

I have sour cream and 2 biji boiled potatoes to use up.

Surfed the net and found a recipe that uses mashed potato, sour cream and chives in the dough mix.

But I altered the amount of the ingredients given in that recipe sebab nampak macam banyak sgt pulak the flour he used. And I also added about 2 teaspoons of sugar. I guess when you’ve been making bread a while, you tend to follow your feelings on how a dough should look and feel like, hehehe.

Dough ni depends a lot on humidity.

If you want the original recipe, it’s at this site.

The bread was eaten with crumbed lamb chops and 2 types of salads, bean salad and mexican salsa.

IMG_7771

IMG_7779

The inside of the bread. It is really soft and moist and you could taste the chives really well, hehehe.

IMG_7773

The crumbed lamb loin chops. So ada bone kat tengah2 tu.

IMG_7784

The bean salad and the Mexican salsa.

I didn’t make any gravy for the lamb chops because the salads gave enough flavours to complement the chops.

16 comments:

zuraidapenang said...

salam kak mmg nmpk soft n moist bread akak tu...teserlah kat foto tu..heheheh sedap!!sini pun hujan lebat kak,kat kajang siap banjir lagi....tapi saya kat penang belum ada banjir lagi...hehehee

kasihredha said...

semalam kat sini pun hujan lebat...best tidur.
kalau trellis tu tercabut...sure TOH nanges kan

blu4sky said...

LG,
sama lah kat sini..this morning hujan lebat..memang monday blues..heheheh.. but petang panas terik..bebudak pun nak demam due to cuaca x menentu

IdaShazana said...

salah sapa kalau saya tak kurus2. asik duk mengadap makanan sedap kat sini je

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Ni nak komen tak ikut tajuk.... Mama kita beberapa hari lepas pergi beli saffron....mak oi....RM25 for 1 measly gram! Kayolah tuan punya kedai tu. tak sabar tunggu weekend, nak buat nasi sedap dengan lamb kurma kot, Brad's party at last! purrr.....meow!

penDragon said...

Sini dh start panas, cecah 44 degrees. Malas nk keluar rmh. Nasib baik x tercabut trellis baru buat. Mesti Akak ternanti2 Kesayangan winter kan

m.u.l.a.n said...

best tu tak lama nak winter kan... sejuk sejuk best...

tengok roti u mata ni terkebil2 je.. makan pandai, uli tak pandai.. mesin dah jual before balik for good... aiisshh...

pi paku banyak2 kat trellis tu.. hehehe... or ikat dengan tali kiri kanan atas bawah... hehhee..

wan G Silk said...

sedapnyaaaa....nakkkkk..>>drooling<<

DeLancrettLurpak said...

kak Lg,

share la recipe lamb chops mu itu...:)

lemongrass said...

Zuraida,
Kat Msia pun tgh musim Monsoon ye? tu yg hujan manjang kan. Bila hujan aje ni, susah betul nak buat laundry kan! :-)

Kak Kasih,
memang seronok tidur masa hujan2 ni especially klu hujan wknd and tidur tgh hari, hehehe.

Blu4sky,
luckily dah tak panas terik kat sini but mmng kena pakai jumper pagi2 kat sini but tgh hari dah berlenggang pakai tshirt aje sbb tak sejuk.

Ida,
duk mengadap makanan tak boleh gemuk, tp kalau bawak masuk makanan tu dlm mulut tu yg gemuk, hehehe

Angelina,
Pengsan I klu kena bayar rm25 for 1 measly gram. Tuan punya kedai memang sentiasa kaya, kita yg makin kayap, hahaha.
Make sure you eat some nasi with that lamb kurma for me ok!

Pendragon,
I dont like Summer yg cicah 40+ tu, so sgt2 mencabar kulit kan. Nak terperap dlm rumah in the cool aircond aje rasanya.

Mulan,
I uli that roti by hand semalam since my BM still tak direplace2 lagi. It wasn't that bad actually menguli, hehehe.
Nak tunggu hubby I paku that trellis so tak tercabut, mau kot kena tunggu another year kan, hahaha

Wan G,
:-D. Sudah habis lah, hehehe

Lurpak,
I crumbed it exactly like I crumb my beef and chicken schnitzels. I pernah letak te recipe before, cari lah eh :-)

somuffins said...

LG
Digress mcm Angelina jugak nih. Her mama bought saffron for RM25=1gm; so I suppose mine at RM60=3gm is 'fairly cheap' kot? I yg terlompat katak :-)

norhidana said...

kt sini pun dh musim ujan kak.... sejuk je pg2... kadang rasa takmo keje je huhuhui

[z@ck] said...

pernah jugak try nak buat dough roti.tp tak pernah yg jadi. fail! ahahaha. me and flour, langsung tak boleh masuk.

shahlin said...

tetiba gembira bila tengok bean salad and d mex salsa tu. hahaha perasaan yang tidak dpt di explain.walaupun tak dpt mkn, walaupun xde bau-bau di keliling ku.ntah hapa-hapa lah.

lemongrass said...

Cik Som,
'Murah' giler lah yr saffron banding dgn Angelina's Mama nya safforn kan. Memang boleh melonjak lah you, heeee...

Dana,
I pun kdg2 rasa malas aje nak siap sediakan budak2 tu and nak hantar depa pergi school bila hujan2 ni :-)

Zack,
I pun dulu masa awal2 buat roti, fail lagi bnyk dr tak fail. But bila dah bertahun2, ok lah sikit :-)

Shahlin,
Miss 8 pun sgt gumbira hati tengok the salads sbb dia sgt suka the bean salad and the mexican salsa tu!

Nelly Aikha said...

Salam saya ade menjual saffton dr iran grade 1 dengan harga 10gram RM85. Jika berminat sila email saya di nellyaikha@ymail.com