Saturday, 26 May 2012

Our busy Saturday tending the gardens

We spent the whole day cleaning up and tidying up.

When you have vege gardens and lawns in front and at the back of the house, you definitely need the whole day to get everything looking neat and tidy.

The Other Half did most of the gardening stuff, mowing the lawns, relayering the no-dig vege garden and building a trellis.

He even had time to wash the car yang dah berbulan tak dibasuh!

Itupun sebab ada guests nak datang, tu yang dia basuh the car, hahahaha…

My job esok will be to clean and vacuum the inside of the car pulak so inside dia pun nampak lah bersih sikit kan Smile.

I pulak pruned the roses, swept the whole outdoor area that was covered with cut grass from the lawn-mowing, tidied up the outside sitting area yet again, helped The Other Half erect the trellis and picked watermelons.

IMG_8337

IMG_8347

I said to him that he’s a few months too late in building the trellis for the snake beans and the angle beans. Dah jenuh makan kacang panjang, baru nak build the trellis, heeee…

Sebab both beans have already intertwined and the shoots have gone everywhere.

Jenuh lah we all tadi trying to prise off some of the already menjalar shoots and twined them around the new trellis.

Takde kerja, cari kerja kan, hikhikhik…

IMG_8339

Ini pulak our no-dig garden. He relayered it today with dirt, compost and sugar cane mulch. So now we just have to start planting the seedlings.

(But we all takde lagi seedlings nak ditanam sebab tak sempat nak menanam biji benih yet, hehehe.)

IMG_8341

These are the dwarf beans.

IMG_8343

Our wildly grown tomato plant. Tak tau jenis apa yang ini. But Summer baru ni, we planted the cherry tomatoes in this area so hopefully this is a cherry tomato plant jugak lah.

IMG_8344

The sugar snap peas just starting to grow.

And ini pulak our watermelon collection that I harvested today.

IMG_8322

IMG_8323

They are humongous ok! Berat giler nak mengangkat semua ni tadi.

We’ve only had 1/4 for morning tea tadi. The one that we had was so sweet.

Ada lagi about 5 more yang masih kecik on the plants.

Lepas ni, boleh lah I bukak stall jual air tembikai kat depan rumah eh, hahahaha….

But sambil2 tu, sempat jugak buat the easy peasy rock cakes for after lunch treat.

IMG_8329

IMG_8330

IMG_8333

Dah penat2 buat kerja kan, mesti lah ada treat Smile.

12 comments:

kasihredha said...

banyaknya watermalon...best!

Mat Gebu said...

Tembikai satu ok, pos ke Johor, i nak tembikai aussie jugak tak mo Johor punya...

wawa said...

wah besarnya tembikai kak.. sy tanam pokok tembikai x penah nk keluar buah.. pelik betoi la..:)

Yazreina said...

bestnyaaaaa byk dpt tembikai!!! hari2 minum watermelon juice...

kak, easy peasy rock cakes tu named sbb keras macam rock ke?? senang sangat ke nak buat??

m.u.l.a.n said...

wowweee.... geram tengok tembikai tu sbb hari ni sangat2 panas...

cepat kemas rumah i nak datang ni tau..!! hehee....

Yani said...

Alamak jeles tengok kebun akak yg subur tu... Sy awal2 pindah rmh sendiri aritu rajin ler menanam.. Sekarang ni malas sgt.. Tak larat nak jaga serangga banyak sgt... Tak larat nak sembur racun. Kat luar pagar rumah konon tanam pokok besar like cempedak, rambutan... Baru je pokok hidup subur ada pula yg bela kambing tapi tak tahu nak jg... Abih pokokku dimakannya..huwaaa... Sib baik pokok pisang dah berbuah.. Kalau tak abih semua dimakannya..

Miss fatihaNur said...

sempat lagi berbiskut...

shahlin said...

bab kemas kebun tak berapa nak teruja lah. bab tengok cookies n tembikai giant tu teruja banyak

BabyBooned said...

u know.. this is the thing that i miss most about living in australia... not the gardening part hehe but the mere fact that we seemed to have ample time to do things like gardening, charity work, getting together with ppl on a regular basis, masak masak yg complex.. and so on. good for the soul. over here life is so very hectic, tak tau kenapa but it seems like everyday it's always go go go, ada aje benda nak buat and places to go. the days past by in a blur and then they blend into each other and u remember... basically nothing!

[z@ck] said...

tangan sejuk ni.tanam tembikai pun menjadi =)

lemongrass said...

Kak Kasih,
memang baaaaanyak sgt sbb we all tanam 4 pokok. Itu pun ada banyak lagi yg tgh growing.

Cik Mat,
tembikai Aussie Jawa ni kan yg paling kebaboom! Kalah tembilai malaya tu, hahaha.

Wawa,
we all pernah tanam tembikai seedless, punya lah jenuh menanam, sebiji aje yg keluar. Kali ni tanam tembikai yg ada biji, sungguh galak mereka berbuah.

Yaz,
easy peasy rock cakes tu sbb rupa dia ala2 rock, but sgt lembut mcm cake instead of mcm biskut :-).

Mulan,
skrg tgh sejuk kat sini so tu yg tengok tembikai pun tak tertarik, hehehe.
Rumah I tak habis2 dikemas ni, jom lah datang tolong kemas! :-D

Yani,
Alahai, siannya pokok you kena makan kambing. Memang kalau I jadi you, nak aje sembelih kambing tu, hehehe.
But memang banyak kerja kan nak menjaga tanaman ni especially tak nak bagi serangga makan.

FatihaNur,
I buat biskut yg paling senang tu yg sempat :-)

Shahlin,
hehehe...I pun tak teruja sungguh nak mengemas kebun semalam tapi terpaksa jugak menggagahkan diri :-)

BabyBooned,
you are right there. Even though our days are busy here but somehow the people still have time to tend their gardens, go to the parks, berkumpul makan2. Maybe sbb our lives are not spent driving on roads yg penuh dgn traffic jams kot so more time spend doing other things :-).

Zack,
first time we all tanam tembikai menjadi you :-)

CathJ said...

Jeles la tengok garden... I punya garden semua tak sempat membesar... Hangus oleh terik matahari.. :(