Saturday, 5 May 2012

The price for a kilo

During dinner tadi, we said to the girls..

enjoy your meal because it is really expensive!Winking smile

Just because of this spice

IMG_7729

Kat sini harga dia $6k untuk 1 kilogram! $6000 ye bukan $600 atau $60, hahaha.

(but mana ada orang beli 1kg kan, unless they are really rich lah weh and hari2 mandi air saffron Smile with tongue out).

And then kat kedai yang I pergi tadi, they didn’t have the saffron at the usual spices aisle, diaorang simpan under the counter sebab tak nak orang curi, hehehehe…

I had to ask them if they have saffron, baru diaorang keluarkan for me.

They sell it in a pre-pack 1g container which cost $6 so if you calculate memang cecah 6 ribu dollars lah sekilo.

Bila fikir like that, nak pitam sekejap masa nak membayar tadi, hahahaha.

So Miss 8 and Miss 13 pun started counting each strand of saffron they found in their rice..

1 strand is worth 10 cents so 10 cents, 20 cents, 30 cents, 40 cents.. Hey Mum, I’m rich cos I’ve got 40 cents worth of saffron in my rice!

Muahahahaha…

I wanted to make chicken briyani tu yang kena beli the saffron sebab my saffron stock dah lama habis.

Selama ni I malas, I pakai kunyit aje but kali ni nak lah try buat authentic briyani so tu yang cari saffron tadi.

I made chicken pakhi briyani tadi.

IMG_7750

I tengok this video on youtube on how to make it. This chef is really awesome sebab he is so enthusiastic and engaging. Baru lah I tau (lepas tengok video dia) yang ada 2 version nak masak chicken briyani ni.

I use the version where you have to pre cook the chicken and the rice separately first, and then layer them in a pot and continue the cooking process by baking it in the oven.

(I guna this version sebab gara2 nak jugak guna the oven hari ni, hahaha.)

IMG_7743

But my briyani tak pedas langsung sebab nak bagi the girls makan kan.

IMG_7747

Tu yang kena makan dengan the paneer tikka masala which was hot. I beli the paneer tikka masala yang instant aje. It comes in a packet and just heat it in the microwave to serve.

We also had it with cucumber and mint raita, telur masin and poppadom.

IMG_7753

But I tambah cashew nuts in between the layers so jadi lagi sedap.

My plate only had 4 strands of saffron tadi, hehehe…

19 comments:

blu4sky said...

lg, saffron mmg mahal..i bought 1 packet tp bunga dia pun cost me rm15..

YaNa said...

4 saffron equals to 40 cents lah kalo g2 kak min...he3...

shahlin said...

kah kah ingat anak je kira. last-last mak dia pon bgtau pinggan dia ada 4 strands. haha. kak LG entry mlm ni mcm i kawen indian lah bukan mat salleh. cukup sifat lauk hari ni.

Zulfadly said...

salam, kak, mana dapat telr masin, beli ke buat sendiri, jenuh jugak mencari disini, kena ke mainland agaknya

penDragon said...

patutlah semalam akak masak simple je...hari nk masak special rupanya....saffron mmg mahal kan...TAPI....telur masin tu mmg termasuk dlm resepi beriani tu ke? hihi...

somuffins said...

LG
Kebetulan pulak I ada cewita pasal saffron a.k.a. kekoma..
2 wks ago my hubby bawak balik saffron dari ofis, kawannya tolong belikan. I suka n yet heran sbb dia boleh beli mende tu. Baru tadi I tanya dia how much he bought that thing; dan barulah I tau harganya RM60 = 3gm (another collection of my harta dunia kekdahnya, hehe).

Mat Gebu said...

Tak boleh jadi ni....nak kena buat juga....

Noir HA said...

I boleh swear there is no substitute for saffron but average bloke like me kena live with it :) mahal bangat!

IdaShazana said...

sekilo saffron bole buat deposit kereta kancil

kasihredha said...

memang mahal..
tapi berbaloi le kan
kalau akak makan...akak pun nak kira berapa strands of saffron ada kat pinggan akak :)

Chik Mimi said...

Min i pun baru je dapat stok saffron ni ,kwn i g umrah kat sana 10 riyal aje amat murahkan,i pun sekarang ni masak beriani ikut rcp kat situ

[z@ck] said...

saya belajar makan chicken beriyani masa kat welly.makan kat little india.sedap sangat.bila balik malaysia, ada la sekali dua try makan beriyani sini.tapi hampa dan kecewa. it doesn't taste like briyani in Welly. not even close.huhu.sampai sekarang still tak jumpa chicken beriyani yang sama macam kat welly. i think rahsia kesedapan beriyani terletak kat spices kot. mungkin spices yg digunakan kat welly tak ada kat malaysia.rindu little india!

m.u.l.a.n said...

meamng mahal kan.. tapi berbaloi la beli sbb nak hidangan terbaik utk yg tersayang...

mana pulak i nak cari beriyani ni..?? asal tengok food u masak, semua nya i nak cari.. hehe..

zuraidapenang said...

salam kak,klu bubuh safron tu rasa apa kak?hehehe tanya sebab tak pernah makan n a.k.a ketinggalan zaman saya ni hahahah...

lemongrass said...

blu4sky,
tu lah kan, mcm mana lah I nak asah skills masak briyani mcm ni klu saffron mahal giler, hikhikhik.

YaNa,
patutlah kan klu pergi kedai jual nasi briyani or persian rice mahal giler sbb dia pakai saffron. Agaknya diaorang kira each thread mcm I, hahaha

Shahlin,
I just nak make sure I tak terbuang the safforn dlm tong sampah, tu yg kira, hehehe ;-P.
I mmng slalu terperasan kahwin dgn indian sbb slalu kena masak kari :-)

Zul,
Kat Perth ni setiap asian grocery store ada jual telur masin so memang lagi mudah beli dr buat lah :-)

Pendragon,
Ini recipe briyani indian celup, tu yg ada telur masin, hahaha.

CikSom,
wahhhh...memang mahal betul harta dunia you, hahaha. 3g for RM60 tu kira mahal ke murah kat Msia? Your hubby tak terjegil biji mata ke masa nak membayar, hehehe.

Cik Mat,
jom kita sama2 membuat nasi 'mahal' ini :-)

Noir,
I wish I could use loads in our briyani last nite but average family like us had to use a little bit at a time only so they last and last, hahaha.

Ida,
sekilo saffron boleh buat beli kereta second hand kat sini! :-)

Kak Kasih,
memang berbaloi sbb lain lah rasa dia dr guna kunyit as colouring kan. But klu kena guna saffron hari2, mau bangkrap jugak lah we all, hehehe.

Chik Mimi,
10 riyal tu berapa berat dia? Your kawan sure beli banyak kan utk buat stock for a long time.
I suka sgt tengok that chef sbb he makes it interesting, rasa mcm nak masak briyani hari2, hehehe

Zack,
you cubalah pergi that youtube site yg I bagi link tu and ikut cara that chef masak. Mana lah tau, it can ubat rindu you kat Welly and kat that restoran.
pastu, bolehlah you buat jamuan jemput all your friends yg rindu kat Welly's chicken briyani to eat, sure nya you will be loved forever and ever, hehehe.

Mulan,
Memang berbaloi lah sbb kita sendiri yg nak makan kan so takpe lah spend that much on a spice, hehehe.
You try lah buat sendiri, pastu boleh you bukak restoran chicken briyani kat kerteh tu :-D

Zuraida,
I pun tak tau nak ckp rasa dia mcm mana sbb makan nasi tu bersama2 rempah briyani yg lain so rasa dia pun dah campur2, hehehe

Ribbon Clown said...

K LG,

I tak penah beli saffron lagi sbb takut tgk price tag he he 4,5 strands je kat dalam pack..nagis..

[z@ck] said...

malas gila nak masak sendiri! HAHAHA

lemongrass said...

RC,
tu yg I nak pitam masa nak beli saffron semalam bila ingat harga dia $6k/kg, hehehe

Zack,
hahahaha...itu I nak tak boleh nak tolong lah :-P

Nelly Aikha said...

Saya ade menjual saffron dr iran grade 1 dgn hara yang murah. Jika berminat email saya di nellyaikha@ymail.com