Sunday, 6 May 2012

A new thing in the garden

After 1 + years of gentle persuasion on my behalf (or what he calls nagging in his dictionary), he finally did it.

Pastu, bila dah berjaya buat, he felt so proud of his handiwork and kept on commenting on how easy it was to make it and how good it looks.

Apadah, baru tau ka!

Tu sebab I suruh you buat since yonks ago!

But his excuses every time, “I’ve got to go to Bunnings to buy all these things. I need all these materials for me to build a good one.”

I said to him, “I don’t want a good one. I am very happy with just a simple one that can last 1 year.

And all this while he said, “Oh no! If I’m going to build it, it has to be properly done so we can use it for so many years. That’s why I need all these other things which will be quite expensive.”

I said, “I just want the simplest one, nothing fancy!

Sampai dah malas I nak suruh dia buat lagi and I nearly built it myself, hahaha.

But semalam while I was at the shop, he tried his hands at building the simplest version of it using just twine and stakes.

(Which I have been asking him to use since years ago but dia tak nak.)

You want to know what it is?

It’s the trellis!

Open-mouthed smile

IMG_7734

This is the trellis he made yesterday using just stakes and twines.

Trellis yang simple macam ni pun ambik masa 1 tahun setengah nak mulakan project, kalau I suruh buat yang gah bagai nak rak tu, mau kot 10 tahun pun tak siap lagi the blueprint, hahaha.

But bila dah mula project, it took him less than an hour to complete.

(Pastu siap masuk FB tayang kat orang his creation because he was so proud if it, hikhikhikhik…).

This Winter I want to plant sugar snow peas and beans which are all climbing plants so I need loads of trellises for them to menjalar.

Agaknya since dia dah pandai buat trellis, maulah kot every garden bed yang we all ada, he will put trellis on them, kahkahkah…

IMG_7739

This beans I planted a few months ago and the bush variety, tak menjalar so doesn’t need the trellis. Banyak dah jugak buah dia.

IMG_7723

Our pokok limau purut pun dah berbuah jugak.

IMG_7735

The cucumber plants are still growing and producing fruits. But ini jenis yang buah timun dia ada duri2 halus so bila kita petik tu memang sakit lah jari and tangan. Kena pakai garden gloves bila nak petik!

Some of our roses.

Our roses memang nampak sangat being neglected banding dengan oru neighbour’s roses, sian betul, hehehe.

We all ni tak minat sangat nak jaga roses so selalu ‘terlupa’ nak siram and nak belai2.

Luckily lah it’s been raining the pas few days, dapatlah dia minum dengan banyak nya, heeeee….

IMG_7710

IMG_7705

IMG_7708

The cactus

IMG_7696

Once I've planted all the other Winter veges and they’ve grown a bit, I’ll take some more photos.

15 comments:

All Along the Way... said...

Hehe..Puji la lagi the other half..untung2 dia buat lebih hebat..gazebo contohnya..

penDragon said...

ROTF....kelakar betul conversation akak & TOH!!! Lama betul akak mintak dia buat trellis. Ok la tu dia dh buat & rasa vangga & seronok pulak. Nnti boleh dia buatkan lagi, kejap je boleh siap

kasihredha said...

kalau 10 tahun baru siap memang le kena ada blueprint hihi.
Masuk FB sebab TOH dah berjaya buat setelah bertahun2 you suruh dia buat...akhirnya berjaya juga.

wan G Silk said...

wahh..kena cook dinner yg gempak ni for TOH so dat dia akan makin rajin ni..kekeke...im sure all your plants must be extremely happy today...kekeke

http://suteraterengganusilk.blogspot.com/

Azian Elias said...

rajin lah tu.. ok what akhir nya buat gak.. hee

akka geram tengok gambar2 u kat sini..

mademoiselle ten said...

Kalau suruh my huby pulak... sure dlm mimpi je... atau dia akan ckp beli je la sayur kt pasar buat apa tanam2... Lol

NenetPenne (NP) said...

bestnya ada kebun sendiri kan...
laki memang mcm tu... bila suruh buat liat, tapi bila dah buat mcm tak percaya boleh buat... :)

MamaFaMi said...

Hahaha... kelakarlah baca you punya entry! Orang lelaki memang macam tu. Sometimes suruh buat something simple pun, banyak bebeno alasannya. Bila baca your entry ni, teringat kat my Pak Busu. My aunt selalu cakap, Pak Busu korang ni, kalau suruh buat apa-apa pun, mesti lambat sebab dia kata, dia nak study benda tu dulu... muahahahaha... saborrr je la!

m.u.l.a.n said...

sama lah dgn incik kat rumah ni.. mula tu berkobar2 nak buat.. pastu kena tunggu berbulan2/tahun utk start.. buat pon tak lama sgt kan..
kudos to incik di sana..!!!

roses ohh roses...!!! cantiknya...

norhidana said...

hehehe terubat rindu nk tgk garden akak tau... gelak2 je baca cite kali nih... heheheh

[z@ck] said...

timun ada duri? wow..first time tau ni.hehehe

TopsyTurvyMum said...

Limau purut i susah betul nak berbuah. Cili i tinggal yg hijau jer, hari2 pekena cili mau tak cepat habis.
Huhuhu..sama la ngan laki kita tewww..Kdg nak kena psiko baru nak gerak.

Zaitun said...

Kak Zai betul2 jeles tengok pokok2 lg yang hidup suburrr....

Pokok caktus yang gambarnya kat bawah tu ada ditaman kak Zai hihihih..

lemongrass said...

All along the way,
kalau tetiba dia buat gazebo, I yg pengsan sbb my hubby dah 'bertukar' orang, hahaha

Pendragon,
tu yg I geram, setahun lebih I mintak dia buat, tak buat2. Trellis aje padahal nya, bukan susah, hahaha.

Kak Kasih,
Agaknya blueprint 10 tahun tu, sure mantaps habis kan! hahahaha.

Wan G,
Tu yg masak nasi briyani terus, hehehe. Baru buat trellis dah dpt nasi briyani, klu buat benda lain yg lagi gah, apa I nak masak ye? ;-)

Kak Yan,
Nak tunggu dia rajin buat tu, yg lama sgt2! Tak kuasa kdg2 nak menunggu, hahaha

Mademoiselle ten,
hehehe...hubby you nak bagi you kesenangan, beli kan lagi senang dari tanam :-D

Net,
Kalau orang perempuan, awal2 dah buat pastu senyap2 aje dah jadi kan. Tak payah tunggu setahun lebih baru nak buat, hehehe

MamaFami,
Samalah Pak Busu tu dgn my hubby. Kalau nak buat sesuatu kena study dulu baru buat. Tapi studynya tu yg bertahun2 sampai tak larat kita tunggu, hehehe

Mulan,
hahaha...hubbies kat mana2 sama aje kot kan! Bila dah start buat, sekejap aje tapi nak suruh diaorang mula tu yg siksa jiwa raga :-)

Dana,
garden I tgh takde benda sgt. Tunggu the plants dah besar sikit, I ambik gmbr lagi ye :-)

Zack,
duri dia very halus but klu kena tangan, sakit lah jugak :-)

TTM,
kalau kena psiko dgn I, sambil dia buat kerja, sambil muka mencuka, tu yg kdg2 malas betul I.
Limau purut I ni sbb dah 6 tahun, tu yg dah berbuah for a few years. Alangkah bestnya klu orang rumah ni makan cili, tak lah sampai kering kat pokok.

Kak Zai,
Pokok cactus Kak Zai tu dah besar tak? Pokok saya ni kecik aje, hehehe

Kesuma Angsana said...

My hubby pun suka sgt berkebun.. boleh spend whole day kat sana tu...