Monday, 21 May 2012

Minggu Pembersihan ;-)

I will be in a busy mengemas rumah mode for the next 2 weeks…

Membersihkan sawang inside and out, mengelap habuk2 disegenap ruang, mengemas kitchen and pantry, airing the bedsheets and the doona to be used in the guest bedroom..

Sebab ada tetamu 3 orang nak datang early June nanti…

Sebab I ni buat kerja lambat bak kura2 (sebab banyak bebeno distractions in between), tu yang kena start dua minggu awal.

(Kalau In Laws yang nak datang, mau lah kot I ambik masa sebulan dua nak kemas rumah bagi berkilat2, hahaha.)

Rumah we all tak lah bersepah mana but still in dire need of tidying up especially the small details yang cuma mata I aje nampak (mata The Other Half and mata The Little Misses memang sokmo rabun when it comes to mess!).

Sometimes I wish I have a Zen-like house where there’s not many things in it.

So, tak lah banyak benda yang nak kena kemas kan.

Memang dasar pemalas, hehehe!

But I love buying all these small things which can sometimes create clutters.

The Other Half pulak loves buying big things which take up space.

So, when both are combined, not a very good combination in a small house Smile.

This coming weekend will be the intensive gotong royong kemas rumah with me as the sargeant major!

Baru padan muka diaorang, hahahaha…

Because of that, I have to sweeten the deal a bit by cooking what they want this week…

The Other Half said he wants nachos for dinner tonite so nachos it was!

IMG_8229

IMG_8225

We haven’t had nachos for sooo loong since Miss 13 had her braces fitted.

Corn chips are one of the banned food for her so tu yang I dah lama tak buat.

She doesn’t mind it at all sebab dia tak suka pun corn chips ni, hehehe…

IMG_8235

But tonite, all 3 of us had it while I made burritos for Miss 13 using the same beef mince filling/ topping which she really enjoyed.

11 comments:

kasihredha said...

sargeant major jangan garang2 sangat ye...hihi
Kat msia lagi le teruk...banyak habuk...tak tahan betul...kejap je habuk dah seinci.

DeLancrettLurpak said...

kak Lg,

saya selalu wondering kalau org makan nachos for their dinner. kenyang ke? hhehe.. bagi nachos adalah utk makan depan tv,hahaha

penDragon said...

Kalau ada guest nk dtg kita mesti kelam kabut kemas2 & bersih2 kan. walaupun dh hari2 buat tapi kena extra lagi.
Akak, yg kaler hijau kt atas nachos tu apa ye? corn chips tu akak beli yg dh siap ye...

shahlin said...

kak LG, sure ke boley kenyang tu makan meal portion mcm ciput je tu?!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min..bestnya da tetamu nk dtg umah.Rezeki tu..
Klu ada org nk dtg ni mmg kita kelam kabut nk bersihkn umah..klu blh nk tambah...tambah bersihkan...
Segan lak klu tetamu nampak habuk ke..hihihi

m.u.l.a.n said...

cik min.. soalan sama dgn pendragon.. apa tu kaler putih/hijau topping atas nachos tu.. cheese ke?

eh u.. i kan 4 org nak datang tu..!! bukan 3 laa... i tak kisah, i tau rumah u selalu kemas.. janji dapat bertandang rumah u pon dah best..
(mimpi minah jenin nak ke rumah cik min @ perth... bila la ni..??)

lilydvalley said...

i wonder...
kenyang ke makan nachos tu ye?
for us, nachos is just jajan. mana kenyang makan jajan.
hahahaha

blu4sky said...

selamat LG..hahaha..
mode cinderella i dah menurun, alasang sbb posa.. tp tadi sempat gak lipat kain b4 gi work.. klu tunggu blk keje..alamat mata i pun tripple rabun x nampak all the kain yg menggunung..hehehe...

Aida Salleh said...

Sis, we all biasanya makan nachos for starter je tau...pastu baru makan benda lain. kuatnya org malaysia makankan? huhuhuuu...

lemongrass said...

Kak Kasih,
kat sini pun banyak habuk jugak. Kadang2 hari ni I lap, esok dah ada habuk balik, tu yg buat I kdg2 rasa malas bebeno nak lap terus, hehehe

Lurpak,
hehehe...we all akan kenyang lepas makan nachos tu. Sbb maybe dah terbiasa kot makan nachos as dinner not as snack so perut we all pun tak memberontak kot, heeee

Pendragon,
tu lah kan, rasa mcm nak rumah kita in tip top condition, hehehe.
The green thing is guacamole and the white thing is supposed to be sour cream tp I ganti dgn greek yoghurt.

Shahlin,
memang kenyang sbb mince mixture tu ada beans so memang cepat mengenyangkan lah :-).

Atie,
hikhikhik...padahal kan kdg2 rumah tetamu tu pun lagi berabuk dari rumah kita. tapi sbb perangai kita yg kalau boleh nak sgt2 rumah kemas and bersih bila tetamu datang, tu yg kelam kabut mengemas habis :-)

Mulan,
hikhikhik...eh you 4 orang ye, ingatkan 3 orang aje yg nak datang ;-P.
yg hijo itu guacamole and yg putih itu sepatutnya sour cream tp I tukar ke greek yoghurt.

Lily,
kalau makan jajan semangkuk, sure kenyang jugak, hahaha

blu4sky,
Mata I sentiasa triple rabun when it comes to lipat kain. Dah menggunung sampai nak roboh, baru I terkedek2 nak lipat, hahaha.

Aida,
you all slalu makan nachos sikit for starters, pastu borak2 lama2 until lapar balik, then baru makan main meals kan.
We all makan banyak terus so tu yg tak lapar, hehehe.

Kisah Hati said...

kak, boleh tak share resipi nachos fillings tu. thank u :)