Wednesday, 2 May 2012

Dates for breaking fast

I baru aje ganti puasa 3 hari.

I know I know, jangan diikuti perangai saya yang tak bagus ni, dah nak masuk ramadhan balik, baru kelam kabut nak ganti puasa.

Ganti puasa lambat sebab nak tunggu musim Autumn.

Sekarang maghrib masuk around 5.40 petang macam tu, so memang best sangat lah ganti puasa time mcm ni, hehehe.

Tak terasa macam puasa pun, sebab tiba2 dah nak masuk waktu buka.

And bila berpuasa ni, I paling suka turun naik the weighing scale!

10X sehari pun takpe you!

Muahahaha…..

And today, for the first time ever after such a long time, I saw the number 45 on the scale when I jumped on the scale tengah hari tadi.

Sungguh gumbira hati ini Open-mouthed smile.

(Even though I know yang itu cuma water loss from fasting, not fat loss).

Bila dah makan and minum balik, naik balik lah berat tu, hahahahaha.

But it was a happy few seconds to see that number cropped up.

Bila happy, makan pun terover sikit lah.

I made sticky date pudding for dessert (sebab I am taking sticky date pudding to the party esok so tu yang buat extra for orang rumah ni.).

This is such a nice cake/pudding but unbelievably sweet because of the butterscotch sauce poured on it. So, memang kena makan a very small portion at a time to avoid the guilty feelings associated with makan benda lemak berkrim ni.

And dates are good for you kan so kira dapat pahala lah makan dessert ni, hahahaha.

IMG_7641

But The Other Half suka sangat2 lah because he has a humongous sweet tooth!

IMG_7642

I think this pudding orginated in UK and sampai ke OZ thru migration, hehehe. Sape2 yang tinggal kat UK tu, sure tau about sticky date puddings ni Smile.

Kalau tak tau, you should try making it, hehehe….

Banyak recipe kat dalam net. I used this recipe.

IMG_7643

Kena makan masa suam2, lagi lah terangkat kesedapan nya!

But lepas tu, teguk lah air masak bergelen2….

17 comments:

kasihredha said...

akak yg x puasa pun meleleh air liur tgok puding tu...huhu
alamakkk puasa ada yg x ganti lagi ni...kena cepat nih.

45??? slimmmmm nya.

ibh_sue said...

Aslmkum kak.
Hee ok la tu dah buat jg. Sue pun x bis ganti pose lagi. Huhuhuuu haru betul la. Dah nak dekat ramadhan baru hegeh2 jg nak ganti.

penDragon said...

K LG, sama ler kita I dah ganti 6 hari last week, pastu bila bulan mengambang kena stop dulu sambung semula nnti. My hubby perli I, nk masuk summer baru kelam kabut nk ganti puasa!

lydiarahayumahmod said...

Saya ada lagi 30 hari lagi puasa elum ganti..saya berpantang masa bulan puasa tahun lepas...
nak ganti, tapi tak larat sebab fullly bf anak...huhu..asyik lapar je...haus jgn cakap la... satu hari 4liter air!

lemongrass said...

Kak Kasih,
memang teruk kan kita ni, ganti puasa lambat bebeno.
Kat belakang nombor 45 tu, ada lagi nombor lain, semestinya bukan nombor 0, hehehe

Sue,
Tu lah kan, memang haru sungguh, dah nak masuk Ramadhan, baru kelam kabut

Pendragon,
nanti you puasa betul2 masa end of Summer lah ye, sure panjang the time berpuasa kan.

lemongrass said...

Lydia,
Uish, itu memang perlu kesabaran yg cukup nak mengganti nya. Dgn breastfeeding lagi kan. Good luck ye!

Watierman said...

Assalam Min...selamat berbuka puasa...walaupun dah lama Min kenyang tu!!...mak aiii terasa manis nya puding tu Min!....hah ....baik nya alasan ganti puasa lambat..Hubby Akak kata...nasib baik kat malaysia tak ketara beza waktu berbuka tu...kalau tak wife dia pun join sekaki gak lah tu!

shahlin said...

yeh yeh mari kita ganti posa. i pon ade lagi 4 hari. bercinta betol padahal klu buat Isnin Khamis bole sgt. byk setan betul lah dlm badan ni.

Huda said...

saya pun ada 7 hari lagi ni belum ganti puasa..iallah minggu depan mau laksanakan kalau tiada sebarang halangan..ni pun dah kira lambat, kawan2 ramai dah ganti..

mademoiselle ten said...

Good idea nk main tipu my kids yg tk suka makan dates time buka puasa... KIV tis recipe utk buka puasa lg bbrp bulan nk tiba ni ... ehehe

blu4sky said...

wahhh LG sangat tak aci..maghrib dapat buka puasa awal..bulan puasa mesti best ni.. :-)

ogyep yummy mellow said...

ogyep tahun ni x yah ganti... cos tahun lepas Alhamdulillah dapat puasa penuh.... Selamat mengganti puasa ya..

norhidana said...

syoknyer kak kul 5lbh dh buke... tp subuhnyer msk kul bper? heheheh....

greetingsfromengland said...

salam again, are you referring to sticky toffee pudding, looks like it…i beli aje normally…definitely high on sugar, thats why its a treat…yours look really good!

Miss Practical said...

salaam.. first time nak comment. baru tau ni nama sticky pudding. my mum dok buat kek ni (as long as we can remember) cuma takda sauce tu je. sorang cikgu lelaki p belajar sign language di aussie, dia la mengajar cikgu2 buat sticky pudding ni.

my mum kira expert no need to weight bahan2 and dia bakar dlm loyang on stove. we dont have oven :P

m.u.l.a.n said...

45 tu nombor i masa sek men.. hehehe... sekarang dah berganda2..

woaahhh.... menggoda pudding tu.. aiisshhh, u ni bikin i meleleh je..

lemongrass said...

Kak Watie,
Wassalam. Memang tak bagus betul kan excuse saya ganti puasa lambat, hehehe. Tapi memang seronok puasa masa maghrib cepat ni, kejap aje dah boleh buka :-)

Shahlin,
I pun sama mcm you, bnyk bebeno setan dlm badan bisik suruh lambat2 kan ganti puasa. Kalau buat puasa 6 sure dah berganti awal2 kan, tp malas yg lebih, hehehe

Huda,
I pun nak puasa this coming Monday to Thursday so boleh habis cepat2 :-)

Mademoiselle,
kalau nak bagi kids mmng kena kurangkan the amount of sugar sbb too sweet for them. But memang tak terasa the dates langsung so they definitely wont know :-)

Blu4sky,
hehehe...bila lagi kan nak rasa berbuka awal ni if not in Autumn and Winter :-D

Ogyep,
best kan klu dpt puasa penuh sbb tak payah nak ganti. I pun pernah a few years dpt puasa penuh, memang seronok!

Dana,
Masa Auutumn and Winter, day time pendek so subuh pun around 5.30 mcm tu so tak payah bangun awal sgt utk sahur :-)

Greetingsfromengland,
I just realised that it's called sticky toffee pudding in the UK :-). I guess it had a name change once it 'migrated' here, hehe.

Miss Practical,
Salam. Wow, masak atas stove top, sure lagi moist kan! This pudding has been around for a long time so I guess masa that cikgu dtg sini, he was thought how to make it so bila balik Msia, dia ajar everyone because it is a delicious cake :-)

Mulan,
45 tu cuma nombor didepan, di belakang ada nombor yg besar nak dekat2 46, hehehe.
Susah betul nak maintain weight bila dah tua2 ni, hahaha