Monday, 30 April 2012

Of sickness and lost mood

I’ve been quite busy with just the normal day to day stuff so minta maaf kalau lambat jawab all the comments ye.

And at the same time, my blogging mood hilang sekejap.

And then today, Miss 8 stayed at home because of cold.

She’s a good patient, tak banyak songeh and is quite happy lying on the couch watching tv, reading and playing her iPod.

She’s been coughing with runny nose since semalam so we want her to get some rest at home fro a couple of days.

She’s going to have a class excursion to the Museum on Wednesday, tu yg we all nak dia duduk rumah so she can get better to go on Wednesday.

So, with her around and mountains of chores to do, lagilah takde masa nak duduk depan computer nak blogwalking and nak jawab komen satu persatu.

Dah lah 2 hari semalam berturut hujan lebat dari pagi sampai malam non stop so memang lagi tinggi lah the mountain kan, hahahaha.

Inilah rupa budak yang tak sihat tu drinking her ‘lemon and honey’ concoction.

She said, “It doesn’t taste that nice but it is nice for a medicine.”

IMG_7603

(Rambut serabai gilers. Padahal I baru basuh pagi tadi, petang dah macam sarang burung balik, hahaha.)

Dah lama dia tak batuk so I completely forgot to give her lemon n honey in warm water semalam and pagi tadi.

Petang tadi baru teringat, hopefully it’ll help heal her coughs lah.

I hope she can go to school again from Wednesday sebab I ada jamuan makan2 on Thursday, heeee…..

And now, to food pulak.

We had this baked egg on Saturday morning.

IMG_7569

Next time I will use sandwich bread instead of thicker bread. Sebab susah nak shape the thick breads into the texas muffin tin due to its thickness.

IMG_7571

I baked them for about 15-20 minutes at 180°C until the egg white has turned white from clear but the yolk is still runny.

Kalau makan dengan kicap masin, fuyooooohhhhh, alangkah sedapnya kan Smile.

And ini pulak, our dinner tonite.

IMG_7606

Metball stroganoff with sweet potato rosti and buttered white bread.

(Kalau guna sourdough or ciabatta lagi sedap, dunking the bread in the sauce. But I cuma ada white bread and multigrain aje tadi so gunalah the white bread.)

IMG_7609

IMG_7617

Selalunya we all makan stroganoff with pasta tapi I malas pulak nak makan pasta tadi, tu yg buat the rosti.

18 comments:

ibh_sue said...

Aslmkm kak. Alaa sian lak miss 8 x sihat. Hehehee. . Rambut dia tu klu pjg tentu lawo kak.

TopsyTurvyMum said...

Takper, Miss 8 rambut serabai ke cam sarang burung ke maintain kiut.
Cepat sembuh then dapat gi excursion, bagi senang hati mommy dapat gi makan2 heeeeeee.
Makin sejuk tak kat sana?

Mat Gebu said...

Esok nak buat itu roti ada telur..

Watierman said...

Assalam Dik Min....Siannya Miss 8...Hubby Akak kata maybe dia demam sebab Min gunting rambut dia kot!!! Boleh pulak dia kasi komen cam tu tiba-tiba...hehe...rasa macam dia kenal pulak family member Min...kan!! Dinner sentiasa mengancam...betul tu kalau buat pasta mesti lagi menarik!!
Moga Miss 8 cepat sembuh dan Mummy dapat gi makan2....okay!!

ogyep yummy mellow said...

siannya miss 8 ya.... moga cepat sembuh.... anyway, your men look so yummylicious...

Bicara Kak Noor said...

salam kenal Min aduii kesian nye miss 8 yg cute tu semoga cepat sembuh lah ya akak doakan dari jauh..

MamaTiaMia said...

Salam LG:) alaa kesiannya budak rambut kenteng tak sihat..ohh i love her 'medicine":) tia mia pun menjelang petang sure rambut kuyup.Your dinner looks yummylicious:):)

penDragon said...

Get well soon Miss 8! Mmg sedap tu kalau kalau taruk kicap masin. My hubby pun suka telur merah yg x masak sgt, gegar2 gitu

kasihredha said...

cepat sembuh ye miss 8 :)
kena banyak minum air masak juga.

Akak teringin nak rasa metball stroganoff with sweet potato rosti and buttered white bread tu...nampak sedap sgt :)

shahlin said...

hahahahaha walaupun rambut miss 8 sebegitu menutupi keseluruhan pemandangan tapi kita bole nampak mountain of kain baju awak dlm bakul tu...!! hahaha

Oyis said...

get well soon miss 8, poor thing :(

m.u.l.a.n said...

get well soon menantu I..!!!! kesian dia...

i tak masuk dapor dah lama ni.. hhhmm, apa la jadi kt dapor nnti... tgk menu kat sini, semua nak buat,,l

Queenie said...

Salam LG...

lama aunty tak masuk sini kan? ada 10 tahun gaknya? heheh

aritu aunty buat pavlova teringatkan awak...bila buat pavlova jer baru tingatkan awak...heheh..

LG dah berenti ker eh?
jaga anak2 elok2 ya...

Queenie said...

betulkan pertanyaan :

LG dah berenti kerja ker?
haa....baru betul!

jaga anak2 dan your other half elok2 ya!
I blamed my fiddle finger...

Zaitun said...

Semoga miss 8 cepat sembuh.

Teringat kak Zai masa makan kat Big Plate dalam roti ada sup.

BabyBooned said...

get well soon miss 8 :)
that baked egg made me drool. esok wajib buat!

AbbotCottage said...

Terus rasa macam ilang simpati bila maknya sendiri mention "sarang burung"...haduhaiii anak, tergelak makcik kat sini. Anyway, get well soon dear.

lemongrass said...

Sue,
kalau panjang, susah I nak menjaga pagi2. Skrg ni, senang betul nak sikat sebelum pergi sekolah, lega I, hehe

TTM,
Kat Perth ni still panas lagi, around mid 20s every day. Entah bila lah nak sejuk Autumn ni. Tak boleh lah I nak bergaya dgn jackets n boots kan, hahaha.

Cik Mat,
Itu roti ada telur manyak senang mau buat :-).

Kak Watie,
Wassalam. Ha'ah kan, orang2 tua dulu slalu ckp klu orang yg dah biasa rambut panjang pastu tiba2 potong rambut pendek mesti demam :-). Tapi dia tak demam, batuk aje, hehehe.

Ogyep,
Alhamdulillah dah sembuh skrg ni. Menu I slalunya simple aje :-)

Kak Noor,
Salam singgah ke blog I ni. Alhamdulillah dia dah sihat skrg ni :-)

MamaTiaMia,
Salam. I too love that medicine when I've got runny nose and sore throat. So far, memang mujarab kan :-).

Pendragon,
Lagi banyak the yolk bergegar, lagi sedap kan! :-D

Kak Kasih,
nasib baik my 'patient' tu jenis yg senang makan ubat, minum air masak so lega hati I jaga dia :-).
Kalau you nak rasa the meatballs, dtg lah Perth, hehe.

Shahlin,
I rasakan mountain tu tak pernah nya hilang. 1 mountain hilang, 1 lagi timbul! hehehe

Oyis,
thanks for the doa :-)

Mulan,
Kalau I tak masuk dapur lama, mau kot menangis air mata darah orang2 kat rumah ni, hahaha.

Kak Queenie,
Salam. Lamanya tak jumpa Akak kat sini. Saya dah berhenti kerja bertahun2 dah, hehehe. Sekarang jadi lady at leisure only, heeee...

Kak Zai,
One day nak cuba jugak that roti ada soup tu, tapi orang kat rumah ni tak minat pulak nya soup.

Babybooned,
that baked egg is really nice and filling. Makan satu, memang kenyang :-)

Abbot,
memang sebijik sarang burung you! Kalau tiba2 ada burung hinggap bertelur kat situ, rezeki dah namanya kan, hahaha