Wednesday, 18 April 2012

This is how I make pizza

Ramai orang tanya about the pizzas I make (which in my case, boleh katakan every week!).

I don’t have a specific recipe.

I guess sebab I dah slalu sgt buat pizza, I can sort of gauge the amount of ingredients needed without having to precisely measure them.

But I pernah letak  a pizza recipe in this entry as well if you nak guna.

Normally I will start with the water first.

I will use about 1 1/2 cups of warm water to get 3 large pizzas (3 large pizzas will be enough for dinner, the next day lunch and then some but it all depends on how hungry we are and whether I make garlic bread to go with pizza or not, hehehe.)

If I cuma nak buat 2 large pizzas, I kurangkan the water to 1 cup only.

Then, in that cup of warm water, I add a teaspoon of sugar or less (depending if I want thin crust or thick crust.)

The Other Half loves his pizza to be gebu. I like thin n crusty and also gebu pizza and The Little Misses don’t mind.

Kalau you add too much sugar, the end product will normally be quite gebu from my experience so tu yang I just add either 1 teaspoon sugar or less, never more.

Then I add about 2 teaspoons of dried yeast to the warm water sugar mixture and mix it a bit so the yeast is dissolved.

Then leave it to rise and bubble up for about 20 minutes depending on the weather.

In a bigger bowl, mix together bread flour (or plain flour) and 1 teaspoon of salt.

Salt is a must in making bread because it helps it to rise (I guess it has an effect on the chemical reactions between gluten and yeast and what not kot) but too much salt will make the dough not rise pulak, hehehe.

For 1 1/2 cups of water, I akan guna about 4 cups of flour. Tapi ini pun depends on the weather, humidity and macam2. Sometimes you might need more, some days you might need less.

What I normally do is use 3 cups of flour first.

Then after the yeast mixture dah bubbly, add it to the flour in the big bowl. Add about 1/4 cup of olive oil to the flour and the yeast mixture.

Mix it using a wooden spoon.

Kalau you nampak macam too liquidy, tambah lagi tepung a little bit at a time until you get the right ratio.

Then, you can start kneading guna tenaga 4 kerat sampai lah the dough is smooth and looks like this

DSCF1459

Lepas tu, you can let it rest until is has doubled in size.

Kalau you all ada breadmaker, tak payah susah payah follow this step, just follow the BM’s instructions and voila, terus dapat dough yang cantik after an hour +.

And then you can roll the dough and put them in pizza pans.

These are my pizza pans.

IMG_7325

IMG_7327

IMG_7329

My pizza tins have holes in them Smile.

They say, pizza tins with holes provide a crustier crispier dough sebab the heat will go through the holes to cook the base much better. Same with what a pizza stone can do.

We used to have a pizza stone but someone who will remain nameless (aka The Other Half) managed to drop it and break it. Pastu dah malas nak beli, hehehe.

I think this tins definitely give our pizzas a crispier  base.

If I buat pizza for The Other Half who loves his pizza gebu, I will still use these ‘holey’ tins but I will roll his pizza thicker, tak nipis.

Kalau I nak crispier based pizza, I will roll my pizza very thinly. And then terus letak toppings on it and bake it so takde masa lah dia nak naik 2-3 kali ganda while waiting for me to put toppings and then bake it.

I slalunya akan prepare all the toppings first and turn the oven on first before I roll the pizza dough.

So, bila I dah siap roll and put the dough on the pizza tins, I can straight away put the toppings and shove it in the hot oven.

And I normally use a very hot oven to bake my pizzas.

So, this is how I make my pizzas.

I tak tau whether they taste the same like Pizza Hut’s or Domino’s pizza sebab I dah lama gilers tak makan bought pizzas ni, hehehe.

And bila I balik Msia, I tak pernah mengidam nak masuk Pizza Hut or Domino’s or any of the pizza parlours so tu yang lagi lah I tak tau what Msian pizzas taste like.

I think my pizza is ok tasting sebab so far The Other Half and The Little Misses tak pernah komplen, hehehe.

23 comments:

blu4sky said...

yeahhhh nak copy your recipe..
i think i'm not very lucky with dough and yeast.. dapat buat sekali dua je and after that my dough semua jadi tah apa2..tu x lagi yeast mati..

IdaShazana said...

alangkah sedapnya pizza....
alangkah seronoknya kalau rajin...
:(

kasihredha said...

lengkap step by step...dan ada tips sekali.
hebatnya Lg...guna tulang 4 kerat je...sebab dah biasa buat semua jadi mudah kan.
Suka tengok tin berlubang2 unk pizza tu.

penDragon said...

Ok, bila tiba masanya I rasa nk buat pizza akan refer sini. I suka sbb akak explain step by step, siap dgn tips dia sekali!

KayNisa said...

kak, kalau bubuh topping atas base yang belum masak. dia xhangit ye? saya selalu guna resepi yang kena bakar base dulu. once base dh masak, baru ltk topping n bakar lagi smpai cheese cair.

sy pn suke buat piza sendiri. senang je sbnrnye bile dh tahu buat.gunakan tenaga 4 kerat je.. hehe.. tp kn, mn nak cari pan berlubang mcm kak LG tu..

mademoiselle ten said...

Best betul la .. gonna try do it tis weekend tp I think in m'sia its more costly kot to do it ourself since most of d ingredients mahal like mozzarella cheese... tu blom masuk nk kene berpeluh dgn tulang 4 kerat.. Hehe.. better lepak2 dpn tv while waiting 4 d delivery guy sampai...

once said...

salam kak LG, ermm ada beza ke x yer kalau guna fresh yeast?

nae said...

Sifu LG, why my pizza always soggy?

Rozita said...

Oh I nak cuba lah. Thanks kongsi secret recipe you nih..

afid said...

kak lg,

saya suka pizza..boleh geng ngan diorang. hahhaa..tapi tak berani sgt nak buat sebab kadang2 jadi, kadang2 tak jadi padahal resepi sama. hahahha..padahal dua kali je buat pon. ekekke

lilydvalley said...

hahaha
u shld claim insurance for ur pizza stone frm this nameless fellow.
save ur money on any pizza parlor in malaysia. baik u pegi tempat mkn yg lagi best, like pasar malam.
hahaha

Watierman said...

Assalam Dik Min...Hrmmmm lepas ni..Min Akak rasa mesti ada yg guna resepi ni buka perniagaan pizza ...tak terkejut..kalau daftar harta intelek..boleh claim royalty...Must be very good sebab dah selalu buat...tak pernah ada yg complain...yet practice makes perfect!!

m.u.l.a.n said...

patut la crispy, ada lubang2 kat tin tu.. nak kena cari la tin camtu.. yummm yummmm...

thaaaaannnkk you for sharing...

Aida Salleh said...

wahhh bestnya. tq kak LG for d recipe.nak try lah jugak. jeles je selalu tengok family sis makan pizza homemade yg macam2 tu....

Aida Salleh said...

wahhh bestnya. tq kak LG for d recipe.nak try lah jugak. jeles je selalu tengok family sis makan pizza homemade yg macam2 tu....

Chik Mimi said...

Thanks Min for the rcp n tips ,nak cari pizza pan la pulak wink wink*

Rdimple said...

Hi LG,, gud info.. selama ni i buat pizza main belasah jer.. :)

pas ni boleh ikut cara u..

KakAsma said...

Min,
mudah..semudah abc..
boleh laa akak cuba..tapi tu arr kalau nak dpaatkan mozarella ke parmesan ker mmg takdo..kena gi big supa baru boleh dapat..tu yang selalu malas nak buat..

norhidana said...

kalu baca akak nyer resepi bt doh pizza tuh mcm senang n simple je... tp bile nk bt tu yg mcm... huhuhui...
itulah masalahnyer kalu org mls kan

Zaitun said...

Disebabkan lg dah bagi recepi dan step nak buat pizza kak Zai rasa nak cuba buat. Selalu sangat Makan yang dah ada kat luar.

zuraidapenang said...

yeayyy...nk try your step la...mmg lama tringin nk bt pizza sendiri..hehehe sb nk letak chesse byk2....

yayaa said...

yeah..thanks 4 da info sis.. :)sy mmg nk try wat ikot recipe akak nnt blik kg..

lemongrass said...

blu4sky,
masa first time i cuba2 main dgn doh ni, lebih kurang jugak. Kejap jadi, kejap tak jadi sbb masa tu tak tau lagi how a dough should feel. Skrg insyaAllah dah ok dah :-)

Ida,
my family loves pizza, every week nak pizza kalau boleh. So, I kena jadi rajin buat pizza sbb much cheaper :-)

Kak Kasih,
I ada breadmaker tp the glue layer dah tercabut so mcm bocor sikit so tak boleh guna, tu yg kena guna tenaga 4 kerat, hehe.

Pendragon,
Sbb ramai yg tanya mcm mana I buat pizza sbb every week I buat pizza kan so tu yg I buat step by step. But tak tahu lah klu my steps ni lain dari orang lain, hehehe

KayNisa,
I slama ni memang bubuh topping atas bes yg belum masak lagi. So far, tak pernah hangit pulak nya. The recipes yg I baca pun kata letak the toppings atas pizza yg belum masak.
Maybe klu you nak extra crispy kot, you masak the base dulu ke? Yr pizza extra crispy or gebu?

Mademoiselle ten,
Kat Perth ni we have cheap Tuesdays for pizzas but family I slalunya nak pizza on Friday nite which is much cheaper kalau buat sendiri, hehehe.
Cheeses here are very cheap klu banding dgn Msia so mmng seronok tabur loads of cheese on the pizza.

Once,
frest yeast lagi cepat expires banding dgn the dried yeast. And the measurement is a bit different but otherwise they are the same.

Nae,
Maybe you guna toppings yg bnyk air kot? Mcm pineapple, fresh tomatoes, seafood. Semua ni bnyk air. Kalau you put too much of this kind of toppings, dia akan buat your pizza soggy.
Maybe klu you try half bake your pizza base dulu tanpa topping, pastu bila dah separuh masak baru letak topping and continue bakar, baru ok kot?

Rozita,
takde secret recipe nya, hehehe

Afid,
Hehehe...I pulak boleh katakan tiap2 minggu buat pizza so memang dah lebih dari 2 kali lah ;-D.

Lily,
I lagi suka makan apam balik nipis jual kat pasar malam dr makan pizza kat pizza parlour kat Msia tu, hahaha.

Kak Watie,
Wassalam. Orang rumah ni tak berani komplen sbb takut I mogok terus tak nak buat pizza lagi, hahaha. Sedap ke tak sedap, diaorang telan aje :-).

Mulan,
That's what I read on the net, orang kata kalau ada lubang2 tu, it will make the pizza crispier :-).

Aida,
I rasa kalau duduk overseas ni, lagi murah and lagi selamat kalau makan pizza buat sendiri sbb boleh letak segala mcm meat yg kita nak.
Kat Perth ni banayk jugak kedai yg jual pizza halal tp I rasa lagi cepat pulak buat sendiri :-)

Chik Mimi,
hehehe...cari jangan tak cari. Pastu boleh you jual :-)

Rdimple,
tak kisah kalau buat pizza pakai belasah aje as long as jadi and kena kat tekak sendiri, hehehe.

Kak Asma,
Memang senang aje buat pizza ni, tak banyak ingredients kalau nak buat doh dia.
Nak buat toppings dia tu yg leceh sbb kena cari cheese kat big supermarket kan.

Dana,
hikhikhik...buat doh dia ni memang ambik masa sbb nak tunggu naik semua kan so tu yg kena fikir in advanced klu nak buat pizza. Kalau orang malas, susah sikit lah ;-)

Kak Zai,
Anak Kak Zai sure suka kalau dpt buat sendiri :-)

Zuraida,
Kalau buat sendiri, nak letak 1kg cheese pun boleh :-)

Yayaa,
buat jgn tak buat :-)