Thursday, 26 April 2012

Kuih ketayap ala Mat Saleh

We all tak main lah kuih ketayap melayu ni… Winking smile

We all cuma makan kuih ketayap Mat Saleh aje, hehehe…

For dinner tadi, we had western ‘kuih ketayap’.

It’s baked savoury mince wrapped in spinach and herb tortillas.

Rupa the tortillas sebijik kuih ketayap sebab I used green tortillas, but saiz aje lah bagak2.

Makan 1 dah kenyang sangat2….

IMG_7526

Actually kalau you tanya Miss 13, she would rather have kuih ketayap melayu with inti kelapa manis than savoury dishes like the above, hehehe.

The mince filling tu I used onion, garlic, beef mince, capsicum, cumin and coriander powder, paprika, a can of diced tomato, tomato paste, salt and pepper and a can of kidney beans that I blitzed until mushy.

I precook the mince mixture first so bila you bake the tortillas, you dont have to bake it that long, cukup until the cheese has melted.

IMG_7532

Then I pour a bit of tomato salsa on top of the ‘ketayap’, tabur some grated colby and mozzarella on it and bake it until the cheese is all melted.

If you like cheese, you can tabur loads of it.

IMG_7536

Kena makan dengan green salad, baru sedap Smile

(But kalau you all tanya the rest of the family, they would rather not have the green salad.)

IMG_7546

IMG_7541

This is how the inside looks like, all goeey and mushy….

18 comments:

penDragon said...

ooo..gini rupanya kuih ketayap mat salleh...sebijik jugak nampak mcm kuih ketayap melayu bila dh kaler hijau!

kasihredha said...

mat salleh pun ada kuih ketayap gak rupanya...hihi
nampak sedap sangat...kalau akak sure nak tabur cheese byk2 sikit :)

PatinPasta said...

Kak Min,
Ketayap ala mexican kah? Goeey gitu makan panas2 memang nikmat.

Ketayap hijau saya tu dah habis stok, dok tunggu bila pulak Aldi nak bawak (Aldi kan murah benor :D).

Watierman said...

Assalam Dik Min...hahaha...kok mat salleh ada kuih ketayap...ni ala2 Mexican Dish lah ni kan...Min yang olah sendiri ni...sebab Akak suka sangat dengan beef buritos dekat mexican Restaurant masa stay di US dulu tau!!...Mesti hilang terigin Akak kalau min bagi Akak segulung!!!

zuraidapenang said...

oo bagak2 ye kak min ketayap mat saleh..hehehe.selera sb cheese tu besinor2 heheh mcm memanggil2 je....

Wan Sharif said...

Nampak macam begitu menyelerakan!

ameeza77 said...

rajin tul u mempelbagaikan masakan yer LG, i ni sejak practical in school da x ble selalu nak bersenang2 in the kitchen, kinda frustrated juga la... tunggu lagi 3 minggu, i kejar u nanti yer :)

mademoiselle ten said...

Sambal belacan mat salleh ada tak... ahahaha

anyway tis is new to me.. thks for d new idea... hehehe

KakAsma said...

Min....
lama akak tenung skrin komputer akak nie..rasa nak amek dan ngapp ajer..look yummy lerrr..
hisi..hish..hish...balik laa takut nanti air liuq jatuh lak..

Sari Yusa Ibrahim said...

tiba2 jatuh hati pulak dgn kuih ketayap mat saleh ni.. hihi..

JieJ said...

MANTAP kuih ketayap mat saleh ni kak LG..hehe..lagi buat terliur..ni agak2 bila nak menembusi pasaran m'sia ni. :)

MamaTiaMia said...

salam Lemongrass..wahhh sama kita suka lempeng buh margerine tabuq gula:) sedap kan masa panas2 tu meleleh-leleh margerine tu..dah tu masa dulu satu lagi i suka goerng biskut lebar yang tawar tu..jadi crispy sedap tau..masa tu kat tak der version yang crispy cam sekarang:) your ketayap mat slleh looks so mengancam..terancam i yang posa ni haa:);) nice day to you and indeed we are so lucky that we have simple things and matters around us that make us happy:):)

norhidana said...

syok gk ek jd nyer akak nyer kuih ketayap versi western nih... harus cuba nih....

Nina Johari said...

sedaaaapnyaaa!!!! terliur dah ni..

Nina Johari said...

sedaaaapnyaaa!!!! terliur dah ni..

Zaitun said...

Lama kak Zai tak buat kuih ketayap.

Agaknya lagi sedap kot sebab ada berbagai perasa untuk intinya.

My Life My World said...

Kreatif nyer ... tak penah jumpa lagi cenggini :)

lemongrass said...

Pendragon,
sbb guna spinach tortilla yg kaler hijau, mmng sebijik kuih ketayap melayu, hehehe

Kak Kasih,
the mexicans would say that diaorang yg invent kuih ketayap ni, the malays cilok idea diaorang, hahaha ;-P

Aida,
Ha'ah, the mexicans punya kuih ketayap, memang sedap because of the gooey filling and wonderful melting cheeses :-).

Kak Watie,
Wassalam. Burritos tu memang sedap kan especially yg letak kidney beans tu. Kalau makan 1 gulung, terus kenyang :-).
Saya pun letak kidney beans dlm burritos saya ni tp kena blend bagi halus so the gilrs tak boleh komplen :-).

Zuraida,
cheese tu memang penambah and pemikat selera kan! :-D

Wan Sharif,
memang sgt2 menyelerakan :-)

Ameeza,
my family ni jenis yg hari2 kena makan benda2 berbeza2 walaupun beza dia sikit aje tu yg kena pandai bega mcm2 food so I tak rasa jemu :-D.

Mademoiselle ten,
sambal belacan Mat Saleh belum ada lagi kot, nanti I kena surf the net cari, hahaha.

Kak Asma,
tenung jgn tak tenung, hikhikhik

Sari Yusa,
jom kita ramai2 buat ketayap Mat Saleh ni, heheh

JieJ,
haha...cuba cari kat Western restoran under the name 'burritos', sure ada punya. Kat Msia tu kan, semua makanan boleh jumpa, hehehe.

MamaTiaMia,
Salam. Hari ni I puasa, mcm terbayang2 kat tekak lempeng panas with margarine n gula tu. Sedapnya klu dpt makan, hehehe.
I tak pernah try biskut lebar goreng, mcm mana rasanya agaknya ye. Sure mcm crispy keropok but without the rasa ikan lah kan?

Dana,
memang sedap, makan seketul nak seketul lagi, tapi perut dah sendat sbb besar kan :-D

Nina,
hehe...the melted cheese tu yg buat orang terliur kan :-)

Kak Zai,
orang kat rumah ni pun suka sgt kuih ketayap sbb inti manis dia. Last I buat a few weeks ago kot.

Kak Acik,
Kat KL restoran western like TGIF or Chillis, gerenti ada 'ketayap' ni tp guna nama glemer dia lah which is 'burritos' :-D