Thursday, 19 April 2012

Too much food!

Tomorrow is Miss 12’s birthday.

Only a few more hours she’s going to be a tweener.

Tomorrow she’s going to officially be a teenager!

Capricious 13…..

She says yeayyyyyyy…..Mum says urmmmmm…….

I still haven’t made the pavlova yet, hehehe…

Sebab pagi tadi sibuk buat sambal goreng untuk bawak pergi gathering kat rumah kawan.

We wanted to have a nasi ambeng theme and I volunteered to make sambal goreng.

Each one of us was required to bring a potluck lauk for nasi ambeng each.

But seperti biasa, semua bawak satu lauk and 1 dessert so the whole table was filled with lauk pauk and kuih muih.

Yang buatkan we all makan sampai sendat.

Luckily, The Other Half wasn’t home for dinner so tak payah lah I masak untuk anyone since semua still kekenyangan from lunch Open-mouthed smile.

IMG_0202

My sambal goreng. I cuma guna daging and udang aje instead of paru, limpa, hati and pedal. Tak kuasa I nak mencari, hehehe. But tempe and tahu mesti ada.

IMG_0203

Some of the lauk pauk. We had ayam goreng, rendang daging, serunding kelapa, sambal paru goreng, sambal sotong kering, begedil, sambal goreng.

Cuma takde daun pisang and loyang besar untuk letak the ambeng aje tadi, hahaha.

Tengok lah pinggan I ini. Mana lah tak senak perut lepas tu kan!

 

IMG_0209

Penuh pinggan. Lepas tu, I went for second round lagi!

On top of that, we had bingka ubi, pumpkin pie, cucur udang, jello, choc chip cookies, serimuka as dessert… I cuma buat choc chip cookies aje.

IMG_7330

IMG_0199

IMG_0211

That’s why I love makan2 gather2 ni, hehehe.

And then sambil tu, ambik kesempatan jugak sambut birthday Miss 12.

IMG_7335

An icecream cake provided by the host which was really sweet of her.

IMG_7346

Malu malu kena potong kek… Actually she was aiming for the biggest slice for her, hahaha.

IMG_7347

The 3 of us….

She’s not that much taller than me actually. But they were saying, “alamak kesian Miss 8 rendah sangat, nampak beza sangat pulak.”

So, I pun pergi lah merendahkan badan sikit so  Miss 8 tak rasa lonely down there, hikhikhikhik….

24 comments:

Mat Gebu said...

Besss nyaaa...rugi tak join sama... haha konon2 lahh...

penDragon said...

Wah...ada nasi ambeng! Best lah akak...tu yg seronok bila ada gathering mcm ni. Ice cream cake sweet sgt kaler dia. Miss 12 mesti tinggi lagi tu. I dh mula nampak Miss 12 dh bertukar dr cute ke cun!!!

kasihredha said...

tingginya miss 12/13..
kalau 17 nanti,lagi le tinggi.
Nasi ambeng...sedapnya.

micasamawar said...

wahhh...meriahnya acara makan2 tu,bez ada nasi ambeng klu balik johor bru merasa menu ni :-D
pe pun happy birthday to Miss 12/13

ameeza77 said...

happy bday miss sooner 13 :)

NoRa said...

dua orang anak gadis yang cantik.. :)

susumanis said...

Happy Birthday Ms 13 n all the best to u LG, layan nak remaja ni banyak cabarannya zaman millenium ni, sometimes airmata tumpah jugak bila x tahan tu..hehe

Ayu said...

Assalam LG,
Thank you for the supoorting words during kejadian maling tempoh hari..
feel so so touched you sudi singgah kedapur kita yang tak seberapa tu really feel blessed with the friends i have around me..thank you so much dear..

Happy Advanced Birthday,..
oops its already 12 here so
Happy 13th Birthday to your princess
may all her wishes came true dan mudah2han berbahagia dan berjaya didunia & dan akhirat..insyaallah..

Noir HA said...

LG, enjoy your next phase of parenting :)

Happy Birthday to the sweet teen.

blu4sky said...

LG, i suka sangat if ada makan-makan.. potluck memang best buat sikit end up penuh meja melimpah ruah...

Happy Birthday to alya..moga menjadi anak yang solehah dan berjaya dunia dan akhirat

errr...you look more like her sister...hehehehe

KakAsma said...

Min,
heee sonok nyer ada gathering camgini..kira kenduri gak ler kan..makan nasi ambeng lagi..kalau makan dalam dulang lagi bestkan...rebut2 manja...balik bawa berkat tak??

mamasuri said...

happy besday miss 13 ...
bestnyer gathering...bestnyer tang makan tu..nyum2..

JieJ said...

Happy Birthday to Miss 12...opss dah jadi miss 13 dah..heheh...last photo tu, I like....sweet semuanya..

Carmello said...

Salam Kak LG... Wah...dah besar miss12.. Jap jer kan.. Dah besar makin cantik...
Kak LG..Dah lama nak tanya... Heheh Kak LG selalu makan2 tu dgn malaysian ke orang sana? Orng sana pandai makan nasi ambeng juga? =)

Lisa H. said...

Happy Birthday ... Miss 13 :D

Ummi said...

Assalam Min, terima kasih atas ucapan takziah untuk akak tu yea...Maaflah, akak pun lama x tinggal komen kat dapur Min, selalu jeling2 jer... ^__*

shah_izan said...

happy birthday miss 13 ;)

amboi meriahnye gathering tu
nasi ambeng n segala lauk pauk yg x leh tahan tu.. yum2...
klu mkn atas daun pisang dlm dulang lg meriah kan..

Eliss Mie said...

tak pernah cuba nasi ambeng. happy bday miss future 13 :)

indahhouse said...

Salam kak LG,
wah... gader-gader makan. ;))
Happy birthday miss 13, makin cantik anak dara kak :). Moga miss 13 sihat selalu, cemerlang di dunia dan akhirat.
Melihat kebun kak di bawah, mnjadi inspirasi saya. Harap2 saya mmpu mnjadi pekebun berjaya sprt kak. :D

zuraidapenang said...

salam kak,hepi birthday to miss 13,,semoga d beri kesihatan yg baik dan menjadi ank yg solehah..amin..akak nk tanya kat australia pun tempe ada ye...ingat kat malaysia je..

Rdimple said...

Happy Bday Miss going to be 13.. da besar anak mak nih..

beraneka warna kuih muih tu.. mesti sedap :))

Maryam Izza said...

Seronok nya potluck ni kan akk... meriah dgn mknn hik3
dah lm tak mkn nasi ambeng last time ms p kenduri kat Banting... a long time ago
kesian tau adik i dia yg paling rendah dlm gambar tu tp mummy dia mmg superb lah blh dpt idea nk merendahkan badan hee ^^
btw kak i dah tgk n3 recipi choc pudding tu. Hr tu i terlps pandang

Yazreina said...

muahahhahhha are you sure miss 13's NOT taller than you, dear sis? heehehehhe

lemongrass said...

Cik Mat,
ingat nak invite you jugak, alih2 cuma Mak2 aje yg kena invite so tu yg tak jadi nak invite you :-P

Pendragon,
memang best gather2 that involves loads of food ni. Asik ingat makan aje kerja kita kan, hahaha.
Habislah Dad dia kena beli senapang patah, hehehe ;-)

Kak Kasih,
Hubby I ckp as long as Miss 13 tak lagi tinggi dari dia, he doesnt mind. I pulak sbb mmng kemetot so mmng senang lah for people to grow lagi tinggi dari I, hahaha.

Micasamawar,
I pun bila balik Msia, baru lah merasa makan nasi ambeng ni. So, bila kawan2 suggested nak buat nasi ambeng, I gumbira hati lah :-)

Ameeza,
thank you :-)

Nora,
what about the Mum? heeee ;-)

Susumanis,
hehehe...sebelum dia jadi anak dara pun air mata I dah tumpah jugak. I rasa lagi banyak tumpah kot in the next few years kan.

Ayu,
you are welcome :-). I did feel sad bila you made your blog private and felt so happy bila you dah bukak balik :-).
Thanks for the doas.

Noir,
I might have to keep going to your blog repeatedly everytime we hit a glitch during this prickly phase to find the solutions :-).

blu4sky,
tu lah nya. Part yg paling best masa potluck is bila kita bawak 1 lauk but ends up merasa 10 jenis lauk, hahaha.

Kak Asma,
semua orang nak makan kat pinggan sendiri2 sbb boleh tambah bila2 masa, hahaha.
Berkat mesti ada kan :-)

Mamasuri,
thanks. Any gathering yg ada food memang best, hehehe.

JieJ,
thank you. Last photo tu nampak sgt yg I akan jadi the most kemetot in the family kan :-)

Carmello,
Salam. Memang sekejap aje dah besar dia ni.
Gang makan2 I ni semua PR kat sini but semua Msians or Singaporeans so tu yg best bila semua bawak food :-)

Lisa,
Thank you :-)

Ummi,
wassalam. Saya pun bila masuk blog Kak Ummi cuma baca your entries aje. Occasionally aje letak komen like today :-)

shah_izan,
daun pisang mahal so tu yg makan kat pinggan, hehehe.
Thanks for the wish :-)

Eliss Mie,
I pulak membesar dgn nasi ambeng so bila ada orang suggest nak buat nasi ambeng, terus suka hati :-).

Indah,
Wassalam.
Thanks ye for the doas, amin...
Baguslah tu kalau nak jadi peladang berjaya, boleh jual kat pasar nanti :-)

Zuraida,
thanks ye for the doas tu.
Kat Perth ni ada tempe fresh and ada tempe import dr indon. Yang fresh tu orang indon kat sini yg buat, memang sedap sgt2!

Rdimple,
Itu yg best, bila dpt makan kuih beraneka warna and rasa, hehehe.
My daughter tu dah happy sbb dah lagi tinggi dari I, heeeee

Maryam,
I memang suka potluck sbb dpt merasa mcm2 jenis makanan without having to berpenat lelah cook so many dishes, hehehe.
Adik gebu you tu kejap lagi tinggi lah jugak rasanya mcm kakak dia kan :-)

Yazreina,
she is definitely taller than me now but not by much, hahaha