Monday, 9 April 2012

The long weekend is over….

4 days of Easter long weekend, we spent them at home.

Orang lain pergi jalan2 makan angin merata2, we are quite happy tak drive anywhere (except to the Masjid for The Little Misses’ sunday school semalam).

We just stayed at home or used the bikes to go out.

We went bike riding on Saturday to the shops and I cycled to the Ustazah’s house pagi tadi.

In a way, quite good jugak lah naik basikal pergi the shops on Saturday tu.

Sebab I tak boleh spent too much money buying heavy kitchen stuff walaupun tengah sale.

I saw a gorgeous Pete Evans marble chopping board with wood border which was on 80% sale. Punyalah cantik and murah after the sale but blooming heavy…

Maulah kena jegil and bebel dengan The Other Half kalau I beli that thing…

Sape lah larat kayuh basikal bawak that marble board tu, hahahahaha… Mau I kena tinggal dengan them if I had to carry the chopping board on my bike.

Walaupun duduk aje kat rumah, I still tak rajin sangat masak.

Sebab still bersedih sebab takde oven.

Segala recipe yang I browsed yang nampak sedap gilers, semua memerlukan oven so tu yang terus buat I lagi tak motivated nak masak (alasan aje tu actually, hehehe.)

Slalunya masa Easter break, I will bake Hot cross buns but since the big oven tak boleh guna, tak dapatlah we all merasa hot cross buns this year…

Last nite, I masak nasi and lauk pauk since nasi and lauk pauk cuma pakai stove top aje kan.

IMG_7079

I made Thai green chicken curry (atas permintaan..)

IMG_7084

Five spice fried banana prawns.

IMG_7086

And terung and bilis goreng berchili. That was the last of our eggplants from the garden. All the eggplants dah kena cabut sebab dah tak berapa cantik and kena serang dgn caterpillars.

IMG_7087

And malam ni pulak, I made pasta bolognaise (yang juga tak memerlukan penggunaan oven Smile).

IMG_7093

I cooked fettucine for me while the others had spiral pasta.

IMG_7098

I baru tau yang orang2 yg pakai braces find it hard to eat noodles and long pasta.

Miss 12 cukup tension bila makan mee goreng or spaghetti or fettucine ni sebab dia kata the noodle bits will get stuck on her braces while she’s eating and she doesn’t the feelings.

She said macam mana nak makan dengan selesa if asik kena get the stuck bits out all the time.

A few time I masak long pasta and mee goreng, she couldn’t finish them so I had to make toasts for her.

IMG_7100

I prefer to eat fettucine or spaghetti with bolognaise sauce. Rasa dia lagi sedap I rasa even though pasta is pasta, they taste the same, hehehe….

The Other Half will be going back to work tomorrow and The Little Misses will continue with their school holidays just vegetating at home….

11 comments:

kasihredha said...

waktu adik(my son) pakai braces dia hantam aje makan ..x complain apa2 pun...mungkin sebab dia mmg suka/kuat makan kot...hahaha

walaupun xde oven...makanannya tetap menyelerakan :)

Watierman said...

Assalam Min...well at least the kids will still be on school holiday...kalau tak sunyi jugak tu..after being together the last 4 days....well..like usual..dinner kat rumah Min tetap mantop!!

ibh_sue said...

Aslmkum Kak.
Tau tak..dalam banyak2 menu akak tu..Bilis goreng bercili tu la yang paling buat sue terliur..sedapnyalah makan dgn nasi panas kan..huuuu

blu4sky said...

alahai sian alya..xpe lepas ni dpt gigi cantik skrg ni kena betkorban sket..
dulu my housemate pki braces pun mcm tu jgk..hr2 mkn toast je atau bubur..nasib bk lah masa tu dia sebok nak berdiet so mkn bubur n toast mmg sesuai sgt utk dia

penDragon said...

Tabun ni akak x buat Easter egg hunting? Besarnya udang 2 ekor tu....

Flower said...

Mynn, kat mana u nmpk petebevan punya board tu n berapa? Rasa2 i nak le....

Wahidah said...

pergh..tetiba sya jd craving byk benda sis bile bace ur entry ne..dh la soon dh nk fly back to saudi..sbr jerla..but impress la ngan u sis...lg kite merantau lg cookign skill kite updated eik..ke depends jugak kalo kite RAJIN or not kan..hehehe..:)

m.u.l.a.n said...

yummeh yummeh...!!! kesian ms12.. takpe, takpe.. sat lagi bila dah cabut braces semua tu, tuntut dgn mummy segala2 nya ya.. heheee...

i ni kalo dah suka, rasanya mau i hangkut chopping board tu walopon berat kot.. mungkin ada drama sekali kot.. tak tau la please brp kali.. hahaa...

Zaitun said...

Kak Zai ada juga terjumpa chopping board yang cantik kat kedai jepun tempohari tapi tak beli sebab kat rumah dah ada beberapa biji.

norhidana said...

heheheh alasan yek takmo msk itu ini dek kerana oven baru tu bt hal...bile agaknyer akak dpt oven baru yek... tak sbr nk tgk resepi yg best2 lg...

sian yek miss 12 sume pyh nk mkn... yelah kite sedap2 je telan dia lak yg seksa sangkut sana sini...

lemongrass said...

Kak Kasih,
I rasa klu my youngest kena pakai braces, sure dia pun akan jadi mcm your son, segala benda dia akan makan without complaining sbb dia suka makan, hehehe.

Kak Watie,
awal2 memang ok sbb diaorang masih kawan2 gelak main sama2. Tapi bila dah hari2 duduk kat rumah, diaorang akan start gaduh, masa tu yg I akan menyinga :-)

Sue,
waalaikumsalam.
I pun mcm you, tak boleh tengok bilis goreng bercili, sure akan terliur. Tang2 tu I akan masak nasi semata2 utk makan dgn bilis goreng tu, hahaha.

Blu4sky,
kan best klu kita yg pakai braces, barulah best nak berdiet sbb ada alasan kukuh, hehehe.
Alya ni benda2 mcm ni memang dia komplen, tp klu sua coklat and benda2 manis2 yg dia suka, elok aje dia telan takde komplen langsung. Tu yg I 'heran' :-).

Pendragon,
we all slalu buat a week after Easter sbb tunggu the chocs murah rege dulu, hehehe

Nora,
you jadi beli tak?

Wahidah,
Bila duduk overseas and ada cravings, memang terpaksa naikkan skills memasak so boleh lah masak benda yg kita idam kan tu :-). Kalau I tak masak, memang tak dapat merasa lah masakan melayu yg sempoi2 yg i craving kan ni, hehehe.

Mulan,
hikhikhik...I tau kalau I beli that chopping board on that Saturday, mau I yg kena angkut naik my basikal sbb tu I redha tak beli hari tu :-D. Nasib baik still ada lagi when I went there again :-).

Kak Zai,
Kat rumah saya ni pun dah penuh chopping boards actually tp sbb takde yg marble lagi, tu yg beli jugak :-)

Dana,
I kalau malas masak, memang any excuse untuk tak masak will do, hehehe