Wednesday, 4 April 2012

Our daily sms

My sms to and from The Other Half tadi..

What do you want for dinner? Massaman beef curry or indian style curry? Or something else not curry?

Prefer indian or thai red cury.”

Massaman is red style I think. Or rogan josh if you want indian style.

prefer rogan josh. Love you.”

Everyday, mesti ada sms bau2 food macam ni or phone conversation macam ni between us (except when he wont be home for dinner that night lah).

what an ‘interesting’ life we both have kan, hehehehe….

It is much easier to figure out what to cook for dinner when 2 people are thinking about it.

Since he’s agreed on rogan josh for dinner, sonang I tadi tinggal beli the rogan josh paste and yoghurt.

IMG_7025

The beef rogan josh using ready-made rogan josh paste.

Rogan josh ni slalunya guna lamb but since I cuma ada beef aje tadi, gunalah beef. Even though it looks so red and pedas-like, sikit pun tak pedas tadi, hahahaha.

(Patut I letak a bit of my home-grown chilli kan, baru lah berjujuran air mata bila makan, heeee….).

IMG_7021

And then makan pulak dengan coriander and cardamom pilaf using this recipe. (I added frozen peas at the end of the cooking and I also reduced the amount of cinnamon).

Plus cucumber raita and poppadum as sides, memang sedap sangat2 lah tadi…

IMG_7017

Rupa my plate towards the end of the meal….

IMG_7031

I guess I am a messy eater eh Winking smile. Tapi tak lah sampai jatuh2 kat atas placemat and kat atas lantai the food. Still sopan lagi part tu, hahaha.

Sometimes I prefer to use fork n spoon to eat rice and curry, other times lagi best guna jari jemari Open-mouthed smile.

IMG_7036

I love the combination of fresh coriander leaves and the crunchy cashew nuts in the pilaf.

18 comments:

msmitchie said...

How romantic! He didn't forget the "love you" part.

Anash said...

wow...
sms from adinda n kekanda...
talking about food..
sooo sweet..
heheh
like (eh, nih bukan facebook lah!)
heheh

Noir HA said...

interesting life indeed. lovely!

kasihredha said...

so sweetttt :)

bertuahnya your hubby...semua yg dia nak ..LG boleh masakkan.

SOHO Mama said...

Dari dulu I admire you punya kekuatan untuk masak tiap2 hari. Tabik. :)

Watierman said...

assalam Dik Min....SMS ke call ke...itu yang penting....ikat suami dengan makanan adalah salah satu petua kerukunan rumah tangga....ermmm sedap aje nampak makanan dari dapur Min...cam nak jilat skrin jugaklah kadang tu!

hani syahida said...

wahhhh! napa banyak makanan sedap dalam blog ni...lapar lapar

SufatihaNur said...

jelesssssssssss nye kak....

Rozita said...

Part masak masak ni LG memang juara la... Ikat perut hubby ye, pandai LG nih !

blu4sky said...

LG, everyday you food ada rupa makan kat restaurant..i think yours is more presentable and way much better compare to some restaurant and kalau tengok mesti terliur rasa nak makan..heheheh..

JieJ said...

Aowwwwwwww..so sweet lah kak LG ni..hehe..

lemongrass said...

MsMitchie,
I yg slalu terforget the 'i love you' part, hehehe.

Anash,
bila dah lama kahwin, the sms semua jenis yg practical aje. Takde sms yg lovey dovey withmadah2 cinta tak larat, hahaha

Noir,
When we get to a certain 'mature' age, practicality seems to rule eh, hehehe.

Kak kasih,
The secret is that, I cuma tau masak the things that my family likes. Kalau dia tiba2 mintak masak lain dari yg lain, susah jugak lah I nak tunaikan, hehehe

SOHO Mama,
I guess when you live in a country where eating out is quite expensive and also not that easy to find halal food everywhere, terpaksalah kena hari2 masak, heeee

Kak Watie,
Wassalam. Memang betul kan, ini salah satu cara nak 'ikat' dia, hehehe. Buat dia sentiasa terkenang rumah and family ;-).

Hani Syahida,
sedap ikut our citarasa, tak tau lah kalau orang lain makan rasa tak sedap, hehehe

SufatihaNur,
jeles part mana? hehehe

Rozita,
Kalau we all duduk Msia, maybe I tak masak hari2 mcm kat sini. Sebab lagi senang nak cari makan kat luar kat Msia tu kan.

Blu4sky,
Thank you :-D. But the kids still kalau boleh nak makan kat luar everyday if we permit them. For them, makan kat luar sangat2 lah sedapnya banding dgn what I cook, hehehe.

JieJ,
I tak sweet, hubby I yg sweet, hehehe.

Riri Yoorin said...

ouw so sweet :P

knv said...

sis, cucumber raita tu bubuh apa? fresh yoghurt kah? apa lagi ek?

pB said...

like


like

like

klynnismail said...

OMG.. mmg boleh geng dgn encik suami. suka benar makan kari..

penDragon said...

rasanya makanan lah yg mengeratkan lagi kasih sayang akak & TOH...so sweet both of you. I pun sama kalau mkn makanan berkuah or berkari mcm ni...my plate mesti nampak messy

lemongrass said...

Riri,
:-)

knv,
I letak sliced cucumber, a bit of frsh mint leaves, diced garlic, greek yoghurt, a bit of cumin powder, a splash of lemon juice and salt :-).

pB,
Occasional curry memang marveles :-)

klynn,
tu lah yg kadang2 I tak larat, asik2 nak kari. But kdg2 I pun suka jugak kari ni, hehehe.

penDragon,
hikhikhik...dah hari2 I kena 'bergelumang' dgn food and setiap petang bila dia sampai rumah, disambut dgn bau masakan at the gate so I guess mmng food plays a very important role :-).